Copperhill Mountain Lodge - mäktigt fjällhotell

Copperhill Mountain Lodge - mäktigt fjällhotell

den 04 mars 2012

Nästan 730 meter över havet tronar det mäktiga fjällhotellet Copperhill Mountain Lodge med storslagen utsikt över Åres fjällvärld. Arkitekturen präglas av trä både utvändigt och invändigt och materialiteten framhävs av ytornas behandling oavsett om de är lämnade råa eller slamfärgsmålade.


TEXT: BJÖRN ASPLIND FOTO: JONAS KULLMAN

Copperhill Mountain Lodge var nominerat till Träpriset 2012 och tillhörde kategorin lokaler och anläggningar.
– Det finns en medveten regi och spänning runt Träpriset som ger gott renommé. Det är också en lång period med de nominerade projekten som skapar ett stort intresse för priset. För min del och flera andra arkitekter är Träpriset det arkitekturpris i Sverige som väcker mest uppmärksamhet, säger Lars Johansson, arkitekt vid AIX Arkitekter.
– Det är väldigt roligt att projektet nominerats, vi är både glada och stolta och tycker givetvis att det håller klass nog för att vinna även om konkurrensen är hård, säger Björn Johanson, avdelningschef konstruktion trä & byggfysik, vid Bjerking.

TRIVSAM INNEMILJÖ
Den stora lobbyn med synlig limträstomme och bjälklag av massivträ är intagande med sin volym och sitt stora inslag av trä. Som kontrast mot den svarta slamfärgen och golvets skifferbeläggning understryks i interiörerna en varm färgton i trä genom väggar och tak i oregonpinepanel. Copperhill Mountain Lodge drivs sedan augusti 2009 av Nordic Choice Hotels.
Copperhill Mountain Lodge på Förberget är estetiskt läckert och har en väldigt trivsam innemiljö. Kontrasten mellan den härliga miljön på insidan, den storslagna utsikten och den karga och krävande yttre miljön gör projektet helt unikt.
– Det är stort och har en avancerad konstruktion. Vi tror på vinst. Dock är konkurrensen hård. Vi har svarat för all teknisk projektering, projekteringsledning och byggfysik. Projektet började med ägarnas vision att skapa en Skilodge på toppen av berget och ett större antal exklusiva fritidshus som kantade den slingrande fjällvägen på vägen upp, säger Björn Johanson.

UTMANINGAR
– Projektet har varit otroligt stimulerande och det har funnits många tekniska utmaningar för projekteringen av konstruktion, installation och byggfysik. Produktionsskedet har nog haft de allra största utmaningarna då de yttre förutsättningarna har varit enormt besvärliga under byggtiden. Stora mängder snö, extrem kyla, häftiga regn, kraftiga stormar, ishala transportvägar med mera innebar extrema yttre förutsättningar. Sammantaget är det ett av de absolut roligaste projekten vi deltagit i, avslutar Björn Johanson.

– Det negativa ryktet om Copperhill Mountain Lodge har gradvis tvättats bort i och med framgångarna och publikströmningen, här betyder också en nominering till Träpriset mycket, säger Richard Tegnér, arkitekt vid AIX Arkitekter.
– Det fanns mängder av åsikter om att det var svårt att få lönsamhet i anläggningen eftersom den ligger högt och långt från Åre centrum. Nu har man gjort en poäng av att det är en sorts resort som ligger på sidan om och högt, vilket är unikt för svenska fjällanläggningar, säger Lars Johansson.
AIX Arkitekter har ritat underlag för en ny detaljplan samt bygglov och bygghandlingar. Den arkitektoniska utformningen har skett i samarbete med det amerikanska arkitektkontoret Bohlin Cywinski Jackson. Peter Bohlin utformade 2005 de idéskisser som varit utgångspunkt för den övergripande gestaltningen.
Bygget startade i september 2006 och hotellet invigdes den 6 december 2008.

KONCEPT
Byggnaden omfattar totalt 17000 kvm. 112 rum och lägenheter med sammanlagt drygt 400 bäddar, två restauranger, konferensavdelning för, spa och garage.
– Till volymen är Copperhill ett av de största trähusen i Skandinavien. Peter Bohlins koncept har burit hela vägen. Från början var anläggningen planerad för 36 rum, men det var inga svårigheter för oss att förankra beslutet och ge anläggningen 112 rum. Detaljplanen behövde ändras, säger Lars Johansson.

Souterrängvåningen har en stomme av betong. Den ovanförliggande bärande konstruktionen utgör fyra våningar limträstomme med volymelement av trä. Takbjälklaget består av råspontselement.
Fasaderna är utförda i svart, slamfärgsmålad förvandringspanel, värmebehandlad, ljusare träpanel och en grågrön naturstenssockel i jämtländsk offerdalsskiffer utförd i torrmursteknik.
Markvåningens golv är skifferskivor med klovyta. Som kontrast mot den svarta slamfärgen och skiffret understryks i interiörerna en varm färgton i trä genom väggar och tak i oregonpinepanel.

HUSETS HJÄRTA
Den tre våningar höga naturstenspisen utgör tillsammans med en kopparklädd konkav fondvägg tyngdpunkten i husets hjärta – atriet.
– Den höga vertikala kopparväggen är en sorts stiliserad gruva och spelet mellan den och naturstenen är symboliskt om man vill peka på historien med gruvdrift i området, säger Lars Johansson.
Med synlig limträstomme och bjälklag av massivträ är atriet byggnadens samlande rum. Rum och lägenheter har placerats i två parallella skänklar som utanför atriet bildar en skyddad gård.
– Det här är tredje nomineringen för mig till Träpriset och jag har lärt mig att bli litet luttrad. Det handlar om tio nominerade och det är en stor framgång att komma med. Det skulle vara väldigt glädjande att vinna, men i år finns det ett antal mycket goda medtävlare. Jag har lärt mig mycket på det här huset och umgänget med Peter Bohlin. Han visar att det är helt OK att ha en litet romantisk hållning med en stämningsskapande, varm och omhändertagande arkitektur där man med tydliga symboler pekar ut vilka referenser man vill att folk ska tänka på, avslutar Lars Johansson.
– Det känns härligt att gå emot modernismen och bejaka den här stämningen, avslutar Richard Tegnér.

FAKTA Copperhill Mountain Lodge:
Arkitektur: Bohlin Cywinsky Jackson genom Peter Bohlin och Bill Loose
AIX Arkitekter genom Lars Johansson (ansvarig detaljplan och bygglov) och Richard Tegnér (ansvarig bygghandling)
Konstruktion och projektledning Bjerking genom Björn Johanson och Kristofer Angerstig
Inredning: Koncept Stockholm AB
Landskap: Nyréns
Beställare: Copperhill Mountain Lodge AB genom Peter Kat and Frans Scholtes
Byggkostnad: 600 miljoner kronor
Inredningskostnad: 50 miljoner
Byggnadsår: 2008

Rekordorder för 90-årsjubilerande Trätrappor AB

den 27 juni 2013

En exportorder till Danmark på 544 trappor som ska levereras under de närmaste två åren är sett till antalet trappor den mest omfattande någonsin för Trätrappor AB. Bakom den stora ordern ligger ett nära och förtroendefullt samarbete mellan Trätrappor och företagets återförsäljare i Danmark. Slutkund är ett större bostadsföretag.

Nya försäljningschefer i Setra

den 27 juni 2013

Marlene Bergström, Carl-Johan Peterson och Henrik Bertilsson har utsetts till försäljningschefer i Setras nya marknadsorganisation.

Södra samlar sina sågverk i Södra Timber

den 20 juni 2013

Södra Timber övertar lövsågverken i Djursdala och Traryd från affärsområdet Södra Interiör. Övergången sker den 1 juli. Genom beslutet samlas Södras samtliga sågverk i ett affärsområde.

Miljöpris till Derome och miljöstipendium till studenter

den 7 juni 2013

Under gårdagens nationaldagsfirande fick Deromes koncernchef Karl-Erik Andersson ta emot Varbergs Kommuns miljöpris. Priset får Derome bland annat för sitt stora engagemang inom trähusbyggnation och arbetet med att driva utvecklingen av miljömässigt hållbara byggnader framåt.

Stefan Edbergs tennishall i Växjö vann Sveriges första arkitekturtävling för passivhus

den 3 juni 2013

Tävlingen Svenska Arkitekturpriset för passivhus 2013 är avgjord. Den internationella juryns val föll på världens första passivhustennishall i Växjö. Hallen byggdes helt i trä i uppdrag av Södra Timber och drivs av Stefan Edbergs bolag Ready Play.

Trä dominerar när energismart kvarter växer i centrala Umeå

den 24 maj 2013

Nu är påbyggnaden av kontorslokalerna på Embla 5 i korsningen Skolgatan/Magasinsgatan i Umeå snart helt färdigställd. Tre nya våningsplan med stomme i limträ från Martinsons har monterats på de tre redan befintliga våningarna.

Marcus Johansson blir ny divisionschef för Moelven Byggsystem

den 17 maj 2013

Marcus Johansson tar över efter Lars Atterfors som divisionschef för Moelven Byggsystem. Han kommer närmast från Skanska Sverige AB.

Tvåvåningsförskolor efterfrågas allt mer

den 14 maj 2013

Efterfrågan på tvåvåningsförskolor har ökat kraftigt de senaste åren hos hustillverkaren Flexator. För att möta denna efterfrågan har nu bolaget tagit fram ett nytt typhus i två plan med sex avdelningar.

Småland förenas i satsning på innovativt bostadsbyggande

den 14 maj 2013

Smålands trä- och planglasindustri förenar sig med regionala aktörer, högskola och universitet i en offensiv satsning för att utveckla framtidens boende.

Tengbom skapar smarta studentbostäder

den 3 maj 2013

På Virserums konsthalls utställning TRÄ 2013 visas från den 5 maj framtidens studentbostäder skapade av Tengbom arkitekter i samarbete med AF Bostäder och träförädlingsföretaget Martinsons. Smarta kvadratmetrar i trä halverar hyran och minimerar klimatpåverkan för studenter.

Nytänkande sparade 45 miljoner hos Martinsons

den 3 maj 2013

Träförädlingsbranschen har under flera år varit hårt pressad med minskande marginaler. Martinsons har klarat situationen bättre än många andra. En förklaring är att man under två års tid arbetat för att minska kostnaderna i koncernen.

Stena Recycling återvinner för Deromegruppen

den 3 maj 2013

Det ledande återvinningsföretaget Stena Recycling utökar samarbetet med Deromegruppen, som förädlar och levererar trä från skog till färdigt hus.

Martinsons vill inspirera under Alpinmässan

den 29 april 2013

Nordens ledande producent av träbroar kommer till Alpinmässan på Storefjell i Norge den 14-15 maj. Som Skandinaviens enda leverantör med en profil mot skidbroar kommer Martinsons att visa många av de möjligheter som skidbroar kan skapa i den kraftig expansiva skidanläggningsbranschen.

Ny Trähusbarometer - 2013 ett förlorat år

den 29 april 2013

Orderingången för svensk trähusindustri ligger på en fortsatt rekordlåg nivå även om minskningen nu planat ut. Dock syns ingen ökning, och prognosen på 4000 påbörjade småhus ligger fast under 2013.

Riktigt hantverk bär upp Lisebergs senaste storsatsning

den 29 april 2013

Även för Sveriges största takstolstillverkare kan det dyka upp situationer och utmaningar man inte stått inför tidigare. En förfrågan på takstolar byggda som för 200 år sedan till Lisebergs nya attraktion Kaninlandet fick Derome att lämna modern byggteknik och bygga som man gjorde förr.

Ulls hus byggs med trästomme på sex våningar

den 26 april 2013

Moelven Töreboda AB levererar och monterar stommen när Akademiska Hus uppför en ny administrationsbyggnad för Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala. Det är Moelven Törebodas tredje stora flervåningshus i trä på kort tid.

Martinsons på stark frammarsch i Norge

den 26 april 2013

Martinsons KL-träväggar och limträstomme gör succé i Norge. Efter askungesagan med Snekkeriet har intresset att bygga industrilokaler i massivträ ökat kraftigt, och nu tror bolaget att allt fler svenska byggherrar kommer att upptäcka byggsystemets fördelar.

Från att hyra till att äga

Svenska Kyrkor 2015 ute nu!

den 28 juni 2015

Nu är Svenska Kyrkor 2015 ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Concent bygger det goda samhället

den 25 juni 2015

Concent arbetar först och främst med fastighetsutveckling av små och smarta hyresrätter i kollektivtrafiknära lägen i stor- och universitetsstäder. Det är något som ligger helt rätt i tiden. Concent var också en av föreläsarna på den lyckade konferensen Bostadsforum 2015 och även huvudsponsor till arrangemanget.

Kunglig glans på träbyggnadsdagar

den 25 juni 2015

Seminariet ”Nytt träbyggande för klimatet” i början av juni med en väl organiserad studieresa dagen efter runt om i ”Trä-Stockholm” blev ett mycket lyckat arrangemang med cirka 50 deltagare. Många tydliga ståndpunkter framfördes om de uppenbara fördelarna med att bygga också flerfamiljshus med trästommar. Deltagarna fick med sig många aha-upplevelser hem.

Att vara eller inte vara för Kiruna

den 24 juni 2015

Grundläggande principer för stadsomvandlingen och stadsflytten dryftades under ett av IVA arrangerat, välbesökt och högintressant seminarium på Folkets Hus i Kiruna under två dagar i slutet av maj.

IG Passivhus har ordet nr 4 ute nu!

den 15 juni 2015

Det fjärde numret av IG Passivhus har ordet är ute. Klicka vidare för att komma till webbtidningen.

Bostadsforum på hög nivå

den 9 juni 2015

Bostadsforum 2015 hölls på Courtyard by Marriott Stockholm Hotel den 7 och 8 maj. Det blev en viktig manifestation för hur vi ska göra för att lyckas med att bygga alla de bostäder som nu behövs.

Underhåll på hög höjd

den 1 juni 2015

Knepiga lägen kräver kreativa lösningar. Huge Fastigheter AB anlitar yrkesklättrare som ett kostnadseffektivt alternativ på svårtillgängliga platser.

Nya Kiruna – staden som återuppstår

den 21 maj 2015

Om vi skulle ställas inför faktum att hela vår stad ska rivas, våra hem flyttas och allt ska byggas upp på en ny plats. Hur skulle vi då reagera som människor? Ja, den frågan har invånarna i Kiruna ställt sig.

Infrastrukturministern på byggmässan i Malmö

den 2 maj 2015

Årets upplaga av Byggmässan i Malmö den 22-23 april slog utställarrekord! Aldrig förr har mässan varit så fylld av utställare, produktnyheter, innovationer och inspiration som i år.

Ecoforum 2015: Skarpa analyser och innovativa lösningar

den 1 maj 2015

– Inom hållbar stadsutveckling är utmaningarna många, men möjligheterna oändliga. Med de orden inledde Erik Hellqvist, VD på Svensk Byggtjänst, Ecoforum 2015 på Stockholmsmässan.