Flerbostadshus fick nytt liv med ISOVERs isolerlösningar i glasull

Flerbostadshus fick nytt liv med ISOVERs isolerlösningar i glasull

den 18 september 2017

Projektet som från början var en fasadrenovering växte då man upptäckte omfattande fuktangrepp och frostsprängningar i fasaden som krävde en helt ny genomtänkt konstruktion. Valet föll på en fasadlösning med 95 + 120 mm ISOVER Glasull och ISOVER Fasadskiva P 31 – en lösning som även sänkte provtryckningsresultatet till 0,16 och energiförbrukningen med 50 procent.


Den ursprungliga utmaningen med fastigheten i Kinna var att fasaderna var kraftigt angripna av fukt och frostsprängningar. Nederbörd hade fört med sig föroreningar som gått med regnvattnet in i fasaden. Marks Bostads AB, som är fastighetsägare och beställare beslöt därför att fasaderna skulle renoveras för att inte riskera framtida problem.

 

- Först hade vi tänkt torka ut fasaderna och använda elefantmatta, men efter avancerade energiberäkningar beslöt vi att det var mer ekonomiskt att byta hela fasaden, säger Pär Brundin byggledare på Marks Bostads AB.

 

Genom att byta fasad och tilläggsisolera med obrännbar mineralull kom vi fram till att energianvändningen, d.v.s. värmeförlusten genom ytterväggarna skulle minska med drygt 50 procent. Efter inledande provtryckning, för kontroll av kritiska punkter konstaterades att vissa tätningsåtgärder krävdes runt fönstren. När detta gjorts sänktes värdet från 0,4 till 0,16 l/m2 vid 50Pa tryckskillnad! Det är ett bra resultat!

 

Pär fortsätter: - Vi bytte samtidigt fönster och satte in nya lägenhets- och entrédörrar. Även el, vattenrör och ventilation byttes ut. Det som från början skulle vara en mindre renovering växte till ett av våra största ROT-projekt.

 

En genomtänkt konstruktion – anpassad till objektets förutsättningar

- Problemet med fukt och frostsprängningar syntes tydligt på tegelfasaden. Både fasad och all isolering behövde tas bort då den var hårt angripen, säger Tomas Svensson platschef på BIMAB, som står för entreprenaden av etapp 2.

 

Han förklarar att de nya ytterväggarna byggts upp i två skikt, 95 mm + 120 mm med ISOVERs Glasull mellan reglarna, men på övriga betongytor som inte revs valde man istället att fästa isoleringen i lättbetongen med hjälp av spik och ISOVERs plastbrickor.

 

Utanpå den nya regelkonstruktionen fäste man ISOVER Fasadskiva P 31, men där betongväggen fanns kvar bakom, monterades istället ISOVER Fasadskiva 30 (d.v.s. lambda 30 = bästa isolervärdet på mineralull sedan årsskiftet, då det tidigare var 31) med ISOVER Distanshylsa 50 mm på 28 x 95 mm stående läkt. På glasullsskivorna monterades en infärgad fibercementskiva som fasadbeklädnad.

 

- Vi jobbar helst med ISOVERs Glasull, säger Tomas, då förpackningarna är genomtänkta och vi enkelt kan hantera dem på arbetsplatsen. Det är mycket isolering som hanteras så det är viktigt att storleken på förpackningarna är rätt och att produkter som kan komprimeras verkligen är högkomprimerade för att spara utrymme.

 

- Vår egen konstruktör gör exakta specifikationer och beställningslistor till Derome, som i sin tur levererar ISOVER Glasull och allt annat material enligt tidtabell. Det fungerar väldigt bra och det är ytterst sällan vi behöver komplettera. Skene Järn förser oss med infästning en gång per vecka och inventerar ena dagen och levererar sedan dagen efter.

 

Från småhusbyggare till lokal entreprenör

Tomas berättar: - Vår bas är att bygga småhus men efterhand har vi fått andra och större uppdrag. Vår egen produkt ”BIMAB-Villan” bygger vi i lösvirke. Allt exaktkapas hos Derome enligt systemet FKS, FärdigKapad Stomme, där frästa spår i syll och hammarband och märkta reglar gör monteringen snabb och säker. - Jag tycker inte bara att det finns fördelar med elementbyggeri på fabrik. När vi bygger i lösvirke har vi fullständig kontroll på att byggnaden blir väderskyddad. Att montera tak och stomme med vindduk tar en vecka. Fukten i stommen mäts för att ligga inom fastställda värden innan vi monterar resten, säger Tomas.

 

Markant skillnad i boendekomfort

Eva Strömberg, hyresgäst hos Marks Bostads AB sedan fem år tillbaka, vittnar om att boendekomforten höjts markant och det märks att hon trivs i sin bostad. Fastigheten som Eva bor i färdigställdes vid midsommar 2016.

- Jag kunde bo kvar i huset under hela renoveringen och hyresvärden skötte detta bra. Under byggprocessen stördes jag en hel del av byggbullret – men när huset jag bor i var klart så hördes inget buller alls från de andra husen, säger Eva.

 

- Inomhus har det blivit tystare och behagligare efter både fönster-, dörr- och fasadbyte. Inomhusluften har förbättrats med de nya ventilationsinstallationerna. Hela området har dessutom fått sig ett rejält ansiktslyft med de nya fina fasaderna. En annan positiv effekt är att utemiljöerna kommer att kännas tryggare och mer inbjudande att vistas i när de är färdigställda, menar Eva.

 

En rolig sak som hon också vill dela: - För en tid sedan hade jag ett samtal med en granne om att det blivit mycket varmare och behagligare inomhustemperatur, särskilt under vintern som passerat. Först trodde vi att det var hyresvärden som höjt värmetillförseln, men vid kontroll med Pär på Marks Bostäder så hade inte detta skett. Pär avslöjade att man inte hade någon extra värme alls i huset!

 

Hans Ehn, Distriktschef på ISOVER påpekar: - Anmärkningsvärd energieffektivitet som kommer att ge stor kostnads- och energibesparing i framtiden för fastighetsägaren och en klar komforthöjning för de boende.

När fastighetsägare inser vikten av en sån här smart investering så blir ju alla vinnare!

 

Fakta om objektet:

Flerbostadshus i Kinna

Elva huskroppar med 315 lägenheter

Marks Bostads AB är beställare (kommunalt bostadsbolag)

Ombyggnaden kostar cirka 200 miljoner kronor.

 

Bild: ISOVER Fasadskiva P 31 väntar på montering av fasadbeklädnad

 

Promenadhus nästa pilotprojekt i Malmö

den 15 december 2017

Västra Hamnen fick cykelhuset Ohboj. Sorgenfri får promenadhuset Iggy. På fredagen gav stadsbyggnadsnämnden klartecken för ett nytt pilotprojekt med fokus på hållbart resande i Malmö. Bostäderna byggs med p-norm 0, det vill säga nästan helt utan bilparkering.

Hyresavtal för 800 miljoner i Karlatornet

den 15 december 2017

Karlastaden Utveckling AB och Nordic Choice Hotels har i dagarna skrivit under hyresavtalet för Clarion-hotellet i Karlatornet. Det som ska bli Nordens högsta byggnad ska utöver cirka 600 lägenheter även innehålla omkring 300 hotellrum, konferensfaciliteter, spa och gym.

Snön är här och snart också istapparna

den 21 november 2017

Vintern är här och den snö som faller på taken bildar så småningom istappar. Bostadsrättsföreningar och fastighetsägare är skyldiga enligt lag att se till så att snö och is från det egna huset inte skadar personer eller egendom. Via Istappstelefonen kan alla som ser en istapp på en fastighet agera.

ÖBO firar engagerade hyresgäster

den 16 november 2017

Den 16 november firar ÖrebroBostäder AB (ÖBO) 110 av sina mest engagerade hyresgäster med en gala med mat, underhållning och fina priser. ÖBOs medarbetare har nominerat hyresgäster som de tycker engagerar sig utöver det vanliga för en bra boendemiljö.

Fly-in-ski-out i Hemavan

den 15 november 2017

Balticgruppen har tillsammans med Fredrik Sällström, delägare och VD i Cityfastigheter Umeå, fått en markanvisning på ett centralt markområde om cirka 14 000 kvm i Hemavan.

Stora Kakelpriset 2017 - De nominerade är…

den 14 november 2017

Stora Kakelpriset arrangeras årligen av Byggkeramikrådet (BKR) och är en tävling för den arkitekt eller motsvarande som ansvarat för årets bästa utformning av ett byggnadsprojekt i Sverige där kakel och klinker använts på ett sätt som väl tillvaratar materialets egenskaper. Av 9 anmälda bidrag har tävlingsjuryn nu nominerat 3 som går till final.

Sveriges värsta hiss ska förvandlas till en dröm

den 13 november 2017

KONE har sökt landet runt efter äldre hissar i behov av renovering eller utbyte i tävlingen ”Svenska hissdrömmar”. Intresset har varit stort och fem hissar tar nu plats i finalomgången. Vinnaren kammar hem en helt ny hiss till sin bostadsrättsförening. En hiss som dessutom kan både spela musik via Spotify och själv tala om hur den mår.

KONE förser ett av Malmös mest attraktiva områden med hissar

den 2 oktober 2017

Limhamns sjöstad har under åren blivit en av Malmös mest attraktiva platser att bo på. Skanska väljer nu KONE när ytterligare ett nytt område med bostäder och service ska byggas. Totalt installeras ca 60 hissar de kommande åren.

Årets byggnadsvårdare 2017 är utsedda

den 29 september 2017

Nu är Årets byggnadsvårdare korade. I år gick utmärkelsen till en opinionsbildare, en förvaltningschef och en bostadsrättsförening. Närmare 400 åskådare var på plats under torsdagskvällens utdelning, på Byggnadsvårdens konvent i Mariestad.

Väsby kommun utmanar parkeringsnormen med innovativ bostadsutvecklare

den 28 september 2017

I september godkände kommunstyrelsen i Upplands Väsby förslaget att ändra en detaljplan i centrala Upplands Väsby. Ändringen innebär att detaljplanen och det planerade bostadsprojektet ska få så pass bra förutsättningar att det inte finns behov av privata parkeringsplatser, vilket har lett till att projektet stöttats av innovationsmyndigheten Vinnova.

Hissen är en avgörande faktor vid köp av bostadsrätt

den 26 september 2017

Hissen är en av de topp fem viktigaste faktorerna vid köp av bostadsrätt. Det visar en ny undersökning som utförts av Norstats bland bostadsrättsägare. I Sverige finns totalt drygt 120 000 hissar och många av dessa är äldre och slitna hissar i bostadsrättsföreningar som är i behov av renovering eller bör bytas ut helt. 

Minska sopfusket med kameraövervakning

den 26 september 2017

Kameraövervakning av soprum kan innebära stora besparingar för en fastighetsägare eller bostadsrättsförening.

Älmhult - Årets Tillväxtkommun 2017

den 25 september 2017

I Älmhult arbetar kommunen och näringslivet nära tillsammans för att nå tillväxt och hållbar utveckling. Ett strategiskt arbete som bland annat innehåller satsningar på byggande, centrumutveckling och platsvarumärke har stärkt Älmhults position som attraktiv boendekommun utanför de större tillväxtregionerna och gör att Älmhult tilldelas utmärkelsen Årets Tillväxtkommun 2017.

Östergötlands företag bäst på miljö och hållbarhet – Norrbotten och Gotlands sämst

den 25 september 2017

Under de senaste åren har arbetet med CSR på svenska företag ökat lavinartat och majoriteten anser att deras arbetsgivare tar ansvar både samhällsmässigt- och socialt. Det visar teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemangs rapport Samhällsbarometern.

Rekordstora vinster bör innebära återhållsamma hyreskrav för nästa år

den 22 september 2017

Nu drar förhandlingarna om 2018 års hyror igång på allvar. Rekordstora vinster och fortsatt låga räntor bör innebära återhållsamma hyresjusteringar nästa år. Landets hyresgäster betalar redan idag 115 miljarder kronor i hyra varje år. Det innebär att en procent i hyreshöjning, vilket kan låta som en liten ökning, minskar köpkraften med 1 miljard kronor.

Företagslägenheter och korttidsuthyrning – möjligheter till högre hyresintäkter

den 22 september 2017

Den svenska hyresmarknaden är föremål för ett omfattande regelverk. Ur hyresvärdsperspektiv medför regelverket en rad begränsningar inom områden såsom hyressättning och uppsägning av hyresgäster. I stora delar är regelverket en skyddslagstiftning vars syfte är att skydda (den svaga) hyresgästen mot (den starka) hyresvärden. Särskilt starkt är skyddet i fråga om bostäder.

Ny vd till Göteborg när Rotpartner tar nästa steg

den 22 september 2017

Rotpartner har haft en sådan positiv utveckling i både Göteborg, Malmö och Stockholm att koncernchefen Fredrik Olsson nu lämnar vd-rollen i Göteborg för att fokusera på hela koncernen. Ny vd i Göteborg blir Daniel Olsson.

Sveafastigheter Utveckling presenterar Discus – en vision för den växande staden på Business Arena

den 19 september 2017

Discus är en 30 våningar hög vision för den växande staden, byggd på arkitektur som inspirerar och med potential att agera landmärke och skapa identitet för nya större stadsutvecklingsområden.

Långtidstest av fasadmaterial ska ge svar om hållbarhet

den 19 september 2017

I Plönninge utanför Halmstad har Energi- och miljöcentrum i Halland påbörjat ett långtidstest av hur olika typer av fasadmaterial påverkas av väder och vind under en tioårsperiod. Projektet omfattar flera olika industriellt ytbehandlade utvändiga panelbrädor certifierade enligt branschorganisationen Svenskt Träs CMP-system, Certifierad Målad Panel, samt kiselimpregnerade utvändiga panelbrädor.

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.

Unikt samarbete kring dörrmiljön i flerbostadshus minskar kostnaderna

den 15 maj 2017

Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.

2025 byggs hälften av alla flerbostadshus i trä

den 10 maj 2017

Redan 2025 kan Sverige ha kapacitet att bygga hälften av alla flerbostadshus i trä. Det skulle bidra till att möta byggbehovet och ge stora positiva effekter i form av kraftigt minskade koldioxidutsläpp från byggbranschen samt arbetstillfällen utanför storstäderna. Det konstaterar professor Staffan Brege, Linköpings universitet, i en framtidsprognos för svenskt industriellt träbyggande.