Eftersatt underhåll medför skyhöga kostnader för vattenskador

den 18 april 2012

Kostnaden för vattenskador har ökat med 100 procent på tio år och uppgår nu till 10 miljarder kronor per år. Den stora ökningen antas bero på de senaste vintrarnas extremt kalla väder. Det visar den årliga undersökning från Vattenskadecentrum som görs i samarbete mellan försäkringsbolagen och branschorganisationer för VVS- och tätskiktsbranscherna.


- Det motsvarar till exempel en nybyggd gymnasieskola för 600 elever – varannan vecka under ett år, säger Rolf Kling, Teknisk chef på VVS Företagen i ett pressmeddelande.

Den största anledningen till den markant ökade kostnaden för vattenskador de senaste årens extremt kalla vintrar som medfört många frysskador. En annan typ av vattenskada som kostar mycket pengar är läckage från korroderade rör – en skada som vanligtvis beror på eftersatt underhåll.

I undersökningen delas vattenskadorna upp i tre kategorier. Under 2011 fördelades skadorna så här:

Läckage från rörinstallationer 66 procent.
Läckande tätskikt 17 procent.
Utströmning av vatten från utrustning 17 procent.

Andelen skador från rörinstallationer brukar normalt ligga på cirka 55 procent och skador från läckande tätskikt cirka 30 procent. Ökningen av andelen installationsskador antas bero på att frysskadorna ökade kraftigt under 2010.

- På Vattenskadecentrums hemsida finns råd och tips om hur man kan undvika frysskador. För att bromsa kostnadsökningarna behöver man öka renoveringstakten för bostäder byggda 1950 till 1975, till exempel genom att ta fram rekommendationer för fastighetsägare om hur och när man ska renovera, säger Rolf Kling.

Ett ytterligare alternativ kan vara att som i Norge införa lagkrav som innebär att alla fastighetsägare måste installera läckagestoppventiler till utrymmen med vatteninstallationer där man inte har golvbrunn. Dessa ventiler ska stänga av vattnet om det uppstår en läcka. Läs mer på www.vattenskadecentrum.se

För mer information kontakta:
Rolf Kling, Teknisk chef, VVS Företagen Telefon: 08-762 75 42

VVS Företagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag verksamma inom VVS, kyla, industrirör, ventilation och teknisk isolering. Vi företräder cirka 1450 medlemsföretag med totalt 18500 anställda och omsätter cirka 40 miljarder kronor per år.

Byggitegel.se samlar all kunskap om tegel och tegeltak

den 1 oktober 2015

Ett tätt samarbete mellan Sverige, Danmark och Norge har skapat ett unikt kunskapsutbyte inom murverksbyggande. Banbrytande forskningsresultat gynnar både byggbranschen och användarna.

Sweco ledande i Europa genom förvärvet av Grontmij

den 1 oktober 2015

Den 1 juni i år meddelade Sweco sin avsikt att förvärva Grontmij, ett nederländskt konsultföretag med cirka 6000 medarbetare. Den 25 september 2015 stod det klart att acceptansnivån för budet uppnåtts med god marginal. Integrationen av de två bolagen kan därför påbörjas och detta är startskottet för Europas ledande konsultföretag inom teknik och arkitektur.

Projektengagemang slår samman fyra bolag

den 1 oktober 2015

Konsultkoncernen Projektengagemang slår från och med den 1 oktober samman fyra bolag inom koncernen. Tillsammans bildar de Projektengagemang Projektledning i Sverige AB.

COWI utnämns till Årets Employer Branding-företag

den 1 oktober 2015

Den 30 september bjöd Universum in till Talent Excellence Summit & Awards 2015 där COWI utnämndes till Årets Employer Branding-företag. Dessutom presenterades resultatet från Karriärbarometern, en undersökning där Sveriges young professionals röstar fram sina drömarbetsgivare, och där COWI rankas bland de 50 mest attraktiva arbetsgivarna.

Europeiskt ståldesignpris till DNB-kontorshus – Ruukki Construction levererade stålstomme

den 1 oktober 2015

Kontorshuset DNB A i Oslo har tilldelats priset European Steel Design Award 2015. Priset delades ut den 15 september vid ECCS Steel Design Awards i Istanbul. Ruukki har projekterat, tillverkat och monterat byggnadens stålstomme.

Ny innovation inom fasadkonstruktion

den 30 september 2015

Paroc Delign är ett nytt och innovativt sandwichelementsystem som kan användas för att tona bort de vertikala skarvar som man ofta kan se på fasaderna till prefabricerade byggnader. Obrutna horisontella skarvar som korsar elementets vertikala skarvar öppnar upp en helt ny värld av visuella möjligheter inom fasadkonstruktion.

Riksbyggen inspekterar tak och fasader med drönare

den 30 september 2015

Riksbyggen börjar nu använda drönare för så kallad okulär inspektion av tak och fasader. Drönarna både sparar tid och ökar säkerheten för Riksbyggens medarbetare.

Inflyttningsklar tvåplansvilla uppförs på Hem, villa & bostadsrätt

den 29 september 2015

Hem, villa & bostadsrätt 2015 väntas locka storpublik till Stockholmsmässan 8-11 oktober. Besökarna kommer att för första gången kunna kliva rakt in ett 158 kvm stort hus, en tvåvåningsvilla som fraktas till mässan och sätts ihop under en dag. Husets inredning och material är utvalda av inredaren och designern Jan Rundgren.

Hissbranschen ger sitt stöd till barnen som flyr kriget i Syrien

den 29 september 2015

Medlemmarna i Hissförbundet, branschorganisationen för Sveriges hiss- och rulltrappsföretag anser att det är viktigt att näringslivet tar ett ansvar för att hjälpa människorna som flyr kriget och terrorn i Syrien. Hissförbundet har därför samlat in 175000 kronor från hissbranschen som kommer att doneras direkt till hjälporganisationen Rädda Barnens Katastroffond.

Bygg Östlig förbindelse och tunnelbana till Orminge!

den 29 september 2015

Nacka kommun ställer sig positiv till byggandet av Östlig förbindelse och en utbyggd tunnelbana till Orminge. Detta meddelar nu kommunen i sitt yttrande till Sverigeförhandlingen. Effektiva resvägar är en förutsättning för att regionen och Nacka ska kunna växa med nya bostäder och fler arbetsplatser.

Bravida fortfarande störst bland installationsföretagen

den 29 september 2015

En sammanställning av Sveriges 20 största installationsföretag sett till omsättning 2014 visar en klar dominans av de tre största företagen, Bravida, Imtech och Caverion. Bravida har störst omsättning med närmare 7 miljarder följ av Imtech på cirka 6 miljarder och Caverion på omkring 5,3 miljarder. Det innebär att Imtech är ny tvåa på listan.

Morten Kristiansen blir koncernchef för Moelven

den 25 september 2015

Morten Kristiansen har tillsatts som koncernchef för Moelven Industrier ASA. Kristiansen har fungerat som tillförordnad koncernchef det senaste året, efter att den tidigare koncernchefen Hans Rindal avgick förra hösten.

Succé även i år för Ventilationsdagen - kom med du också

den 25 september 2015

Nu närmar sig Ventilationsdagen 2015 som du definitivt vill pricka in i kalendern! Gör som dina branschkollegor och boka in dig på konferensen som uppdaterar dig på det senaste inom ventilation, OVK och regelverk samtidigt som du ges tillfälle att nätverka och knyta nya kontakter.

Skivor av återvunnet trä till svenska byggvaruhus

den 24 september 2015

Danska Novopan, som bland annat tillverkar spånskivor, satsar nu på svenska byggmarknader. Företaget använder 70 procent återvunnet trä i sin produktion.

Ny vd till Stockholmskontoret när Rotpartner expanderar

den 24 september 2015

Den 1 oktober 2015 tillträder Ulrika Nord som vd för Rotpartners Stockholmskontor. Rotpartner har sedan etableringen i huvudstaden haft en positiv utveckling på Stockholmsmarknaden som förväntas fortsätta och planerar nu att satsa ytterligare på kontoret och på kort tid gå från 13 till 25 anställda.

Vikten av att välja rätt teknisk isolering

den 23 september 2015

Vad vet du om teknisk isolering? Det är namnet på den animerade film som idag lanseras via Youtube och på nya webbplatsen tekniskisolering.se. Målet är att VVS-konsulter, fastighetsägare, förvaltare, byggherrar och entreprenörer ska se hur teknisk isolering gynnar hälsosamma byggnader och maximal energieffektivitet.

Översvämningshotet i fokus för nytt forskningsprojekt

den 23 september 2015

Våra städer svämmar över allt oftare. Ett nystartat forskningsprojekt vid Lunds universitet ska ge förslag på hur samhället kan förebygga och hantera vattenmassorna så att skadorna minimeras. Finansiären Formas går tillsammans med fem medfinansiärer in med 20 miljoner kronor i projektet som samlar forskare från flera discipliner.

Balticgruppen bygger 37 arkitektritade bostäder på Umedalen

Svenska Kyrkor 2015 ute nu!

den 28 juni 2015

Nu är Svenska Kyrkor 2015 ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Concent bygger det goda samhället

den 25 juni 2015

Concent arbetar först och främst med fastighetsutveckling av små och smarta hyresrätter i kollektivtrafiknära lägen i stor- och universitetsstäder. Det är något som ligger helt rätt i tiden. Concent var också en av föreläsarna på den lyckade konferensen Bostadsforum 2015 och även huvudsponsor till arrangemanget.

Kunglig glans på träbyggnadsdagar

den 25 juni 2015

Seminariet ”Nytt träbyggande för klimatet” i början av juni med en väl organiserad studieresa dagen efter runt om i ”Trä-Stockholm” blev ett mycket lyckat arrangemang med cirka 50 deltagare. Många tydliga ståndpunkter framfördes om de uppenbara fördelarna med att bygga också flerfamiljshus med trästommar. Deltagarna fick med sig många aha-upplevelser hem.

Att vara eller inte vara för Kiruna

den 24 juni 2015

Grundläggande principer för stadsomvandlingen och stadsflytten dryftades under ett av IVA arrangerat, välbesökt och högintressant seminarium på Folkets Hus i Kiruna under två dagar i slutet av maj.

IG Passivhus har ordet nr 4 ute nu!

den 15 juni 2015

Det fjärde numret av IG Passivhus har ordet är ute. Klicka vidare för att komma till webbtidningen.

Bostadsforum på hög nivå

den 9 juni 2015

Bostadsforum 2015 hölls på Courtyard by Marriott Stockholm Hotel den 7 och 8 maj. Det blev en viktig manifestation för hur vi ska göra för att lyckas med att bygga alla de bostäder som nu behövs.

Underhåll på hög höjd

den 1 juni 2015

Knepiga lägen kräver kreativa lösningar. Huge Fastigheter AB anlitar yrkesklättrare som ett kostnadseffektivt alternativ på svårtillgängliga platser.

Nya Kiruna – staden som återuppstår

den 21 maj 2015

Om vi skulle ställas inför faktum att hela vår stad ska rivas, våra hem flyttas och allt ska byggas upp på en ny plats. Hur skulle vi då reagera som människor? Ja, den frågan har invånarna i Kiruna ställt sig.

Infrastrukturministern på byggmässan i Malmö

den 2 maj 2015

Årets upplaga av Byggmässan i Malmö den 22-23 april slog utställarrekord! Aldrig förr har mässan varit så fylld av utställare, produktnyheter, innovationer och inspiration som i år.

Ecoforum 2015: Skarpa analyser och innovativa lösningar

den 1 maj 2015

– Inom hållbar stadsutveckling är utmaningarna många, men möjligheterna oändliga. Med de orden inledde Erik Hellqvist, VD på Svensk Byggtjänst, Ecoforum 2015 på Stockholmsmässan.