HSBs Kuttern, som ingår i Södra Skeppsbron-projektet i Gävle, har nu beviljats bygglov för 23 hyresrätter. Det är HSB Södra Norrlands första satsning på nyproduktion av billiga hyresrätter för i första hand unga vuxna i 25-30-årsåldern. Gävle blir pilotprojekt.
Med ett innovativt byggsystem, där kvalitén är hög, kommer Kuttern att vara pilotprojekt för framtida nyproduktioner som riktar sig till motsvarande målgrupp på andra orter i de tre län som ingår i HSB Södra Norrland, det vill säga Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län.
I Kuttern bygger HSB 1:or och 2:or i två huskroppar om vardera tre plan med hiss. Varje lägenhet har en stor balkong med kvällssol, badrum med kakel och klinker samt parkett i övriga rum. Hyreskostnaden kommer att ligga runt 3 500 kronor i månaden för en etta på 27 m2. Hyrorna är dock inte spikade ännu.
Byggstarten är planerad till våren med inflyttning redan senhösten 2018, det vill säga om ganska precis ett år.
– Det känns oerhört spännande och efterlängtat att få möjligheten att utvärdera ett nytt byggsystem i vår satsning där vi ska bygga mer för fler, säger Anders Wallner, vd på HSB Hyresrätt, och beställare till Kuttern.
Nyproduktion av hyresrätter pågår också på Muréngatan i Gävle, där HSB just nu bygger 71 lägenheter i trygghetsboendeform för hyresgäster från 65 år.
Redaktionen
I staden möts dåtid och framtid. Det gör stadslandskapet till en önskearena för arkitekter och entreprenörer som vill sätta sin prägel på stadsbilden och påverka hur man upplever den även i morgon. Med perforerad plåt har de ett verktyg som skapar stora möjligheter.
Moelven Valåsen utanför Karlskoga ska bli Sveriges smartaste sågverk. I det tvååriga projektet ”Det smarta digitala sågverket” ska sågverket ta täten inom produktionsteknik i sågverksbranschen. Ett av målen är att minska verkets energiförbrukning.
Europas största utställning av material som är avsedda för cirkulärt byggande reser nu vidare till byggmässan Building Holland i Amsterdam. Akustikplattor från Troldtekt A/S har valts ut till Reversible Experience Modules, som på sin turné även har passerat bland annat EcoBuild i London.
Ericsson Globe, eller Globen som den heter till vardags, ska utvecklas till en modern multiarena och C.F. Møller Architects har fått förtroendet att utveckla en av Stockholms mest kända byggnader.
Nu lanseras Ruukki® Rain Protect ett väderskydd på Ruukkis väggpaneler som förhindrar att isoleringen blir fuktig innan panelerna monteras. Denna unika innovation är den första och enda i sitt slag.
Med förslaget ”Nya sammanhang” skapar White tillsammans med Serneke, Winn Hotel Group och Fem Hjärtan en ny centrumpunkt för stadslivet i Halmstad. En plats för möten mellan kultur, handel och fritidsliv som lockar Halmstadbor och besökare i alla åldrar. Den nya Kulturplatsen med hotell- och saluhallsbyggnaden invid brofästet bildar en stark målpunkt i ett sammanhängande stadsrum över Nissan.
Skandinaviens ledande tillverkare av lim, spackel och fogmassa – Dana Lim, är redo att inta Nordbygg 2018 som är Nordens största mötesplats för bygg- och fastighetsbranschen. I monter C05:20 ligger fokus på utveckling och framtidens byggprocesser och där kommer man att kunna uppleva och känna på många av Dana Lims kvalitetsprodukter.
Hissgruppen, ett av Stockholms ledande hissföretag, har tecknat avtal med Botkyrkabyggen om att bygga om / modernisera 27 hissar.
Otillåtet höga radonhalter är ett problem i många äldre flerbostadshus. Åtgärderna riskerar att minska den uthyrningsbara boytan. Men det går att installera ny ventilation så att hyresgästerna upplever att lägenheterna blir större.
Riksbyggens Solar Egg, skapad av konstnärsduon Bigert & Bergström, är ett av tre nominerade bidrag till Swedish Arts & Business Awards. Tävlingen har anordnats sedan 1993 syftar till att uppmuntra till långsiktigt hållbara och affärsmässiga kultursamarbeten.
Pipemodul är en av tio nominerade till Nordbyggs guldmedalj för årets bästa produktnyhet. Finalisternas produkter visas i en särskild utställning på Nordbygg och vinnaren koras på mässan torsdagen den 12 april 2018. Pipemodul finns också på plats i en egen monter i samverkan med Verto.
Hållbarhetshuset på Teknikringen vid KTH vinner Årets Fasad 2018 för sin utmärkta och genomtänkta arkitektur tillsammans med skickligt hantverk.
NCC:s Dome of Visions byggs nu upp i Göteborg på Lindholmen vid Chalmers Tekniska Högskola med invigning i juni. I samarbete med Chalmers, AB Volvo och Lindholmen Science Park öppnas denna kupolformade byggnad för samtal och dialog om framtidens hållbara samhälle mellan politik, näringsliv, akademi, kultur och allmänhet.
WSP har i hård konkurrens vunnit ett nytt omfattande generalkonsultuppdrag inom stadsutveckling, den nya stadsdelen Väsby Entré i Upplands Väsby. Det är det andra komplexa generalkonsultuppdraget WSP har fått på kort tid.
På framtidens byggarbetsplats kommunicerar människor, maskiner och material med varandra. Under Årets bygge den 19 mars kommer Kajsa Simu, Luleå Tekniska Universitet och Martin Holmgren, Cramo, att dela med sig av forskning och erfarenheter för en hållbar, smart och säker byggsektor.
Det snabba svaret, du vågar gå din egen väg. Vi fick uppdraget att ta fram en vision för att lyfta det gamla köpcentret E-center som ligger granne med det nyligen totalombyggda Galleria Center Syd vid E6:an i Löddeköping. Nu tar vi det från idé till färdigställande tillsammans med den kommersiella konsulten från TAM-Retail.
Hur ska man redovisa hållbarhet kopplat till skogsbruk? Utifrån den frågan arbetar BioInnovations projektet ”Hållbarhetskriterier och livscykelanalys för skogsbruk”. Riksbyggen, som har flera nyproduktionsprojekt i trä, välkomnar det nya projektet.
Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!
Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.
Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.
Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.
De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.
Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).
På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.
SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.
Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.
Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.