Tätskiktsleverantör med attityd intog Nordic Architecture Fair

Tätskiktsleverantör med attityd intog Nordic Architecture Fair

den 13 november 2017

Tätskiktsleverantören Derbigum har just deltagit på Nordic Architecture Fair i Göteborg för att slå ett slag för både vanligt sunt - och grönt förnuft när det gäller hur man väljer tätskikt till tak. Logiken i att hållbart är hållbart talar för sig själv, förutsatt att materialen är i topp och uppfyller pålitliga miljöcertifieringar.

De flesta kan skriva under på följande: En byggnad är aldrig bättre än sitt tak. Den må vara hur storslagen och innovativ som helst men är där inte koll på toppen så kommer fukt, röta och skador – i sällskap av stora omkostnader – förr eller senare.

Derbigum var framme för över 30 år sedan med material + metod som faktiskt gav täta tak, men billigare alternativ visade sig att locka mer än en lång och bekymmersfri takrelation. Det har Derbigum nu planer på att ändra, och ta tillbaka kommandot på marknaden med produkter med tydlig miljöinriktning och överlägsen livslängd.

Från svarta tak till smarta och gröna
Tiden är inne för att slå ett slag för ansvarskänsla och långsiktigt tänkande och Fredrik Slättberg, Marknads- och försäljningschef på Derbigum Sverige AB beskriver deltagandet i Nordic Architecture Fair som väldigt givande:

- Det har varit två intensiva dagar och har fått stor respons från mässans besökare. Det märks tydligt att folk är redo för att verkligen tänka till när de väljer tak. För oss har det varit väldigt tillfredställande att få visa hur många fantastiska alternativ det faktiskt finns.

Han fortsätter och beskriver utvecklingen:

- Tack och lov är 70-talets svarta och läckande takpapp ett minne blott. Idag finns det en stor variation av högkvalitativa material med varierande tekniska lösningar som är anpassade för att passa olika syften. Att ett tak ska hålla tätt är en grundförutsättning, men nu kan man till exempel välja ett tak som dessutom minskar koldioxidutsläppet, eller ett vitt tak som minskar energiförbrukningen tack vare passiv nerkylning.

Hållbarhet och livslängd gå hand i hand
De första Derbigum-taken lades i Sverige 1983 och är de enda tak som har testats av Skandinaviens största oberoende forskningsorganisation SINTEF. Här kom man fram till att svenska takägare som har valt Derbigum som takmaterial kan se fram emot 30 år utan bekymmer med taket.

Derbigum ger 20-års garanti på sina taklösningar men om man inte dessutom lägger ribban högt när det gäller att minska miljöavtrycket har man inte mycket att komma med enligt Fredrik Slättberg:

- Hållbart måste vara hållbart i dubbel mening och vi arbetar hela tiden på att bli bättre. För att bevisa att det finns handling bakom orden är vi, än så länge, det enda företaget som har skapat ett återvinningssystem för använda produkter. Dessutom har vi lagt stora resurser för att ta fram världens första ekologiska cradle-to-cradle certifierade takbeläggning Derbipure som är utvecklat ur vegetabiliska oljor och kåda.

Derbigum i världen
Höga ambitioner och god vilja i all ära, men det som ändå väger tyngst är beprövade material och metoder som har visat sig att leva upp till förväntningarna. Över 550 miljoner m2 tak världen över är täckta av Derbigum, och eftersom materialet klarar alla sorters klimat kan man finna det både på byggnader vid Nordpolen och i Tanzania. En lång rad prestigeprojekt som t.ex. FN-byn, Novo Nordisk och Nordea i Köpenhamn har Derbigum-tak, och det är möjligt att det svajar inom amerikansk politik men en sak står fast: Både Vita Huset och Pentagon har klätt taken med Derbigum.


Ett enastående byggprojekt!

den 16 mars 2018

Att ta hand om våra kyrkobyggnader är viktigt. När trappan upp till S:t Johannes kyrka och underliggande gravkor visade sig vara i så dåligt skick att de måste rivas kom idén om en ny församlingssal.

C.F. Møller Architects vinner pris på Mipim Awards

den 16 mars 2018

Maersk-tornet i Köpenhamn tog hem förstaplatsen i kategorin Best Healthcare Development när Mipim Awards delades ut i Cannes på torsdagskvällen.

Vilket är Årets Bygge 2018?

den 16 mars 2018

Vid Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm på måndag den 19 mars avgörs samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda tävling - Årets Bygge. Totalt 20 projekt har nominerats - men bara ett kan bli Årets Bygge 2018.

Riksbyggen antar tre utmaningar för ett fossilfritt Sverige

den 15 mars 2018

Genom att anta tre utmaningar ställer sig Riksbyggen bakom regeringens initiativ Fossilfritt Sverige. De utmaningar som Riksbyggen antar är: Transportutmaningen, Solutmaningen och Klimatväxlingsutmaningen. Målet för Fossilfritt Sverige är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Hissgruppen levererar 19 st hissar till Stockholms läns landsting och Trafikförvaltningen

den 15 mars 2018

Hissgruppen, ett av Stockholms ledande hissföretag, har återigen vunnit en stor upphandling från Stockholms läns landsting och Trafikförvaltningen. Hissgruppen kommer leverera totalt 19 nya hissar vid 11 tunnelbanestationer, tre pendeltågstationer och en tvärbanestation.

Bovieran i topp tre i NKI-mätning

den 14 mars 2018

Bovieran har fått ett av de tre högsta NKI- värdena (Nöjd Kund Index) i Prognoscentrets årliga mätningar bland köpare av projektbyggda bostäder. På en beundransvärd andraplats placerar sig Bovieran efter BoKlok. Det är något vi på Liljewall arkitekter gläds åt då vi arbetat med att utveckla och gestalta Bovierans bostadskoncept sedan 2006.

Skellefteå kulturhus kan vinna i Mipim Awards

den 14 mars 2018

Under tisdagen öppnade omröstningen av Mipim Awards, det internationella arkitekturpriset som delas ut till projekt som under året utmärkt sig inom ett antal kategorier. I år har Skelleftå kulturhus chans att vinna i kategorin Best Futura Project.

Första spadtaget för nya bostäder i Täby park

den 12 mars 2018

Lördagen den 17 mars tas ett gemensamt första spadtag för Täby park. I Täby park ska det både byggas nya bostäder och bli nya arbetsplatser. Riksbyggen är en av aktörerna bakom projektet och i första detaljplanen planerar man för cirka 400 bostäder, både bostads- och hyresrätter, i Täby park.

11 projekt tävlar om Svenska Ljuspriset

den 12 mars 2018

Bland de insända tävlingsbidrag har juryn nu valt ut totalt 11 som tävlar om det prestigefyllda Svenska Ljuspriset i år. Tävlingen vill lyfta fram den höga nivån av ljusplanering i Sverige och premiera projekt där ljus och belysning på ett speciellt sätt lyfter rummet, byggnaden, anläggningen – där ljus verkligen gör skillnad.

Bygginspektioner med fokus på asbest och kvartsdamm

den 12 mars 2018

Under 2018, med start i mars, kommer Arbetsmiljöverket att inspektera en rad bygg- och anläggningsarbetsplatser i hela landet. Olika riskområden, som kan leda till arbetssjukdomar inom bygg och anläggningsverksamhet, inspekteras för att lyfta riskerna med bland annat asbest- och kvartsdamm.

PLÅTPRISET 2018 till White arkitekter för Humanistiska teatern

den 9 mars 2018

Den 8 mars, arrangerades arkitekturdagen PLÅT18 för elfte året i följd. På Slagthuset i Malmö samlades bjöds Skånes arkitekter på materialutställning och inspirerande föreläsningar om hållbara och innovativa metallfasader. För åttonde året delade PLÅT-seminariet också ut hedersutmärkelsen PLÅTPRISET. Det gick till White arkitekter för Humanistiska Teatern.

SkiStar Sälen investerar 100 miljoner i utveckling av skidområdet i Hundfjället

den 8 mars 2018

Utvecklingen av nya Hundfjället, som ligger mindre än 10 minuter från den kommande flygplatsen Scandinavian Mountains Airport, är ett steg mot en internationell produkt med Skandinaviens modernaste 8-stols expresslift, nya nedfarter och utökade snösystem.

Lappset expanderar verksamheten till att omfatta idrottsplatser

den 5 mars 2018

Lappset Sweden tillverkar och säljer parkmöbler, lekparker och utegym. Nu expanderar Enköpingsföretaget verksamheten till att även omfatta idrottsplatser och underhållstjänster. Detta genom försäljning av olika typer av konstgräslösningar för bland annat fotbollsplaner, tennisplaner och agilitybanor.

Hissgruppen levererar hissar till Nya Karolinska Sjukhuset i Solna (NKV)

den 5 mars 2018

Hissgruppen, ett av Stockholms ledande hissföretag, har tecknat avtal med IN3PRENÖR om att byta ut, bygga om och modernisera sju hissar på Nya Karolinska Sjukhuset (NKV) i Solna.

Riksbyggen ingår samverkansavtal med Skanska

den 28 februari 2018

För att kunna öka effektivitet, kvalitet och ha fokus på hållbarhetsfrågorna genom hela byggprocessen har Riksbyggen tecknat ett samverkansavtal med Skanska. Avtalet gäller i första hand nyproduktion av bostäder i Uppsala, Umeå och Luleå.

Allmännyttan söker talanger

den 28 februari 2018

Byggingenjör, kommunikatör, biträdande strategisk inköpare och redovisningsekonom. Det är några tjänster som ingår i Allmännyttans traineeprogram som genomförs av bransch- och intresseorganisationen SABO.

Quality Hotel växer i Linköping

den 28 februari 2018

Nybyggda The Box Hotel i Linköping blir ett Quality Hotel och blir därmed kedjans andra hotell i staden. Den 16 april slår Quality Hotel The Box upp portarna.

Nu ska vinnarförslaget förverkligas i Hyllie

den 23 februari 2018

The Embassy of Sharing består av sju olika kvarter. Stadsbyggnadsnämnden har fattat beslut om att inleda detaljplanearbetet för den sista centrala tomten i Hyllie.

Här är Sveriges hetaste byggprojekt

den 23 februari 2018

Forsåkerområdet (fd Papyrus) toppar listan över Sveriges hetaste byggprojekt. På andra plats kommer ESS-anläggningen i Lund, etapp 3, och på tredje plats hittar vi ombyggnaden av Mörby Centrum i Danderyd. Det är Sverige Bygger som sammanställt en topplista över de mest bevakade byggprojekt i deras databas just nu.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Unikt samarbete kring dörrmiljön i flerbostadshus minskar kostnaderna

den 15 maj 2017

Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.