Byggstart för Stockholmsmässans nya entré

den 04 maj 2012

Idag togs det första spadtaget till Stockholmsmässans nya huvudentré. Totalt investeras drygt 100 miljoner kronor i ett nytt entrétorg som ger besökare och utställare en tydlig och inspirerande utgångspunkt till de olika evenemangen, samtidigt som ett nyttt centralt placerat presscenter invigs.


Stockholmsmässans nya entré ska vara klar hösten 2013.

– Det här är ett efterlängtat bygge. Förutom att hela huvudentrén blir luftigare så kommer vi också få till kraftigt förbättrad logistik när vi möter stora flöden av besökare, till exempel när vi har flera mässor parallellt med kongresser och konferenser, säger Stockholmsmässans vd Patric Sjöberg.

– Stockholmsmässan är en viktig del i utvecklingen av Stockholm som mötesdestination, och jag är väldigt glad att vi tagit beslutet att satsa på en helt ny entré, säger Sten Nordin, finansborgarråd och ordförande i Stockholmsmässans styrelse.

– Stockholmsmässan är en dynamisk mötesplats och bidrar med sitt stora spann mellan lokala och internationella evenemang stort till regionen, inte minst genom att utställare, besökare och kongressdeltagare besöker stadens hotell och restauranger, säger Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare och vice ordförande i Stockholmsmässans styrelse.

Stockholmsmässans nya huvudentré blir 2200 kvadratmeter stor, med glasade partier som ger lokalen en ljus och spatiös karaktär. Den är ritad av Rosenbergs arkitekter och byggs av Värmdö Bygg, erfarna leverantörer som känner mässans behov väl. Det nya entrétorget kommer att bli ett nav för besökare och utställare, samtidigt som ett nytt, centralt placerat presscenter invigs.

Ombyggnationen kommer främst att pågå under lågsäsongen för stora evenemang, och parallellt med bygget undersöker Stockholmsmässan även förutsättningarna för att bygga ett andra hotelltorn på området.

Nu börjar bygget av Glasvasen

den 11 april 2014

Idag startade bygget av Glasvasen med minst 500 nya arbetsplatser i ett av Malmös bästa kontorslägen, precis vid Centralstationen. Stadsbyggnadsnämndens ordförande Carina Svensson (S) tog det första (tårt)spadtaget för bygget som även utgör startskottet för den nya stadsdelen Södra Nyhamnen - en utveckling som malmöborna uppskattar enligt en färsk Novusundersökning.

Rikshem bygger om ett äldreboende till 31 hyresrätter i Uppsala

den 11 april 2014

Rikshem bygger om ett tidigare äldreboende i Uppsala till 31 hyresrätter. De nyrenoverade lägenheterna är på 1-2 rum och kök till en yta mellan 31-69 kvm. Varje lägenhet är utrustad med balkong.

Solna United – kontorshus med drömrum på taket

den 11 april 2014

Skanska planerar ett nytt kontorshus strax intill Solna station. Byggnaden får namnet Solna United och rymmer en takterrass med så kallade pods – separata glasade rum som hyresgästerna kan inreda efter eget önskemål. Huset planeras få en total yta på 45000 kvm och beräknas stå klart för inflytt hösten 2017.

Full fart framåt för Träkronan i Piteå

den 10 april 2014

Det blev avslag för den senaste överklagan mot Träkronan. Därmed är det sista hindret undanröjt för det stora utvecklingsprojektet av kvarteret Örnen i centrala Piteå. – Det känns helt underbart. Beslutet är en seger för ett framtida Piteå, en stad i tillväxt. Nu lägger vi in högsta växeln, säger Christina Skoog, vd, Skoogs Fastigheter AB.

Jula satsar kvarts miljard i Skara

den 10 april 2014

Det blir byggentreprenören Peab som bygger ut Julas centrallager i Skara. Totalt går storsatsningen lös på cirka en kvarts miljard kronor med exteriör och interiör.

95 små hyresrätter byggs nära Eslövs station

den 9 april 2014

Eslöv behöver fler bostäder så att ortens goda tillväxt kan fortsätta. Nu bygger NCC på uppdrag av Ebo ett nytt kvarter vid tågstationen med 95 hyresrätter, främst 1,5:or och 2:or. Ordern är värd 88 miljoner kronor.

Grontmij ordnar VVS i Gävles nya fotbollsarena

den 9 april 2014

Grontmij har fått i uppdrag att projektera luftbehandlingsanläggningen och att stå för byggledning och kontroll av rörinstallationer i den kommande fotbollsarenan i Gävle. Arenan ska vara klar 2015 och kommer att ligga i Gavlehov arenaby och blir hemmaarena för Gefle IF i fotbollsallsvenskan.

Veidekke och Arcona har fått i uppdrag av Fabege att bygga The Winery hotel

den 9 april 2014

Vid norra infarten till Stockholm, på promenadavstånd från Friends Arena, har hotellegendaren Ejnar Söder tillsammans med HKC Hotels tecknat ett avtal med Fabege om att öppna The Winery Hotel. Hotellet, med byggstart i april, kommer att ha ett bärande tema på vin och vintillverkning, både i verksamheten med egen vintillverkning, och i lokalernas utformning och utseende.

Tung satsning i verkstadsindustrin

den 8 april 2014

Sivab storsatsar och bygger ny fastighet vid riksväg 40 i Nässjö. Den nya fastigheten kommer vara på 2000 kvadratmeter och är en investering på cirka 15-20 miljoner kronor. Sivabs 15 anställda ska bli fler.

Skanska utvecklar gröna radhus i Norrköping

den 8 april 2014

Skanska ska uppföra sex energieffektiva radhuslängor med 22 bostadsrätter i kvarteret Tornbaggen 2, Norrköping. Radhusen utformas med idéer och metodval från passivhustekniken, med fokus på täthet och god isolering. Det blir Skanskas första egenutvecklade bostadsprojekt i Norrköping.

Bostadsminister Stefan Attefall inviger Frodeparken

den 8 april 2014

På onsdag den 9 april kl. 15.00 inviger bostadsminister Stefan Attefall (KD), Uppsalahems hus Frodeparken, vid Resecentrum. I samband med invigningen kommer Frodeparken också bli det första Svanenmärkta bostadshuset i Uppsala.

NCC bygger och hyr i Wihlborgs niovåningshus

den 8 april 2014

NCC bygger Wihlborgs nya landmärke i norra Helsingborg – ett nio våningar högt och miljösmart kontor på Berga. När huset är klart flyttar NCC in i fyra av våningarna för att leva som man lär med lågt energibehov och sunt inomhusklimat. Ordern är värd 90 miljoner kronor.

Arcona bygger ny passivhusskola i Huddinge

den 7 april 2014

Arcona har fått i uppdrag att bygga Glömsta skola och idrottshall i Flemingsberg i Huddinge kommun. Projektet genomförs som en totalentreprenad i samverkan med ett målpris om 215 miljoner kronor

COWI leder projekteringen av Knutpunkten i Helsingborg

den 7 april 2014

En av Sveriges mest trafikerade kommunikationsanläggningar är Knutpunkten, centralstationen i Helsingborg, som nu byggs på med ytterligare fem plan. Här samsas tåg, bussar och färjor med upp till 45000 passagerare om dagen. Genom påbyggnaden kommer 500-600 nya arbetsplatser uppföras ovanför den befintliga fastigheten.

Semrén & Månsson och Wallenstam bygger energieffektiva hyreslägenheter i Nacka

den 4 april 2014

Först ut när Nacka stad byggs är 122 energieffektiva hyreslägenheter, som väntas stå klara hösten 2015. Nu sker första sprängningen som start på byggprojektet. Tillsammans med Wallenstam vann Semrén & Månsson markanvisningstävlingen med samarbetsprojektet Följa Berg, där stor vikt har lagt på arkitektonisk kvalitet och materialval som går i naturens färgskala.

52 nya hyresrätter i Kyrkbyn

den 4 april 2014

Nu tar Familjebostäder i Göteborg det första spadtaget för nybygget på Fyrväpplingsgatan i Kyrkbyn. Här byggs två långsträckta lamellhus med en snygg, grafisk fasad. De 52 hyresrätterna i olika storlekar blir rökfria, liksom resten av fastigheten. Miljön är självklart i fokus och Familjebostäder jobbar för att Fyrväpplingen, som bygget kallas, ska bli ett Svanenmärkt lågenergihus.

Tobin Properties får bygglov för nytt kvarter i centrala Sundbyberg

den 4 april 2014

Fastighetsutvecklingsföretaget Tobin Properties har beviljats bygglov för ett nytt bostadskvarter, Vintergatan, i centrala Sundbyberg. Första etappen i projektet omfattar 3 nya bostadshus med totalt 91 nya bostadsrätter på Vintergatan 1-5. Byggstart sker inom kort och inflyttning beräknas till hösten 2015.

Jordfri odling lanseras med nya NCC-lägenheter

Ny påbyggnad på Plogen

den 5 mars 2014

– Umeå har förmodligen kommit längst när det gäller påbyggnader bland jämförbara städer i Sverige, säger Melker Tjärnström, Peab i Umeå och ansvarig för ombyggnaden av kvarteret Plogen invid Umeälven.

Energin i fokus hos LKF

den 4 mars 2014

LKF, Lunds Kommuns Fastighetsbolag AB, är med i både Skåneinitiativet och Allmännyttans Energisparkampanj. Energifrågan har stort fokus för LKF. Det händer mycket inom företaget och en rad spännande nybyggnads- och ombyggnadsprojekt pågår.

Pantheon, Kreuger och smart industriell betongteknik i framtiden

den 4 mars 2014

– Få känner till den snabba utvecklingen inom betongindustrin och de innovationer inom industriellt byggande och nya byggmetoder som det för med sig, säger Malin Löfsjögård, VD för Svensk Betong.

Ökat bostadsbyggande högt på prioriteringslistan för Chris Heister

den 4 mars 2014

– Den som varit på en fabrik där flervåningshus byggs i en kvalitetssäker miljö, och förstår de möjligheter till rationalitet, korta byggtider och mindre byggfel som det för med sig, tror jag får svårt att inte bli en förespråkare för industriellt byggande, säger Chris Heister, landshövding i Stockholms län.

Övikshem i stort energisparprojekt

den 4 mars 2014

För att minska energianvändningen genomför Övikshem ett stort energisparprojekt. Projektet innebär en långsiktig satsning med positiva effekter på såväl inomhus- som utomhusmiljön.

Fastighetsägarna i Västra Götaland antar Energiutmaningen

den 4 mars 2014

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har tillsammans med Fastighetsägarna GFR antagit Energiutmaningen. Projektet pågår under tre år - från 2013 till 2015 - och drivs från Fastighetsägarnas kontor i Göteborg, Uddevalla och Borås.

Ting1 sticker upp i Örnsköldsvik

den 4 mars 2014

Ting1, det nya bostadsrättshuset i Örnsköldsvik, har med sin historia, form och arkitektur blivit ett nytt blickfång centralt i staden.

Sveriges Byggindustrier verkar för industriellt byggande

den 12 februari 2014

– Det borde redan idag vara samma regler över hela Norden för att kunna bygga mer industriellt och öka konkurrensen, säger Sveriges Byggindustriers VD Ola Månsson. För mig står industriellt byggande för möjligheten till upprepning, oavsett om byggnationen sker i fabrik eller på en byggarbetsplats.

Kodumaja satsar på Sverige

den 12 februari 2014

– Kodumaja har 95 procent av sina leverenser utanför Estland och vi har vår marknad i de nordiska länderna, främst i Norge och Danmark men nu också, glädjande nog, i Sverige med det inom kort färdiga äldreboendet Solbacka Strand i Norrtälje, säger Andrus Leppik, VD.

Grundfos renoverar Poseidon

den 5 februari 2014

Fontänen med Havsguden Poseidon har blivit en symbol för Göteborg och är placerad på Götaplatsen längst upp på Avenyn. Bassängen runt Poseidon kom på plats 1927 med tritoner, najader och fiskar. Poseidon själv kom först den 17 september 1931. Den är bekostad av Charles Felix Lindbergs donationsfond och utförd av Carl Milles.