Skanska bygger gröna hyreshus åt Lundbergs i Norrköping

Skanska bygger gröna hyreshus åt Lundbergs i Norrköping

den 16 april 2012

Skanska har slutit avtal med Byggnads AB L E Lundberg om att bygga 112 hyreslägenheter i centrala Norrköping. Förberedelser inleds omgående och husen ska stå färdiga till sommaren 2014.


De nya lägenheterna byggs i kvarteret Spinnrocken i anslutning till Hötorget centralt i staden. Husen, som upptar hela kvarteret med innergård, blir fem-sju våningar höga och utöver lägenheter byggs elva butikslokaler samt garage.
 
- Vi är mycket glada över att få bidra till utvecklingen av Norrköpings innerstad tillsammans med Lundbergs. Vi drivs båda av ambitionen att bygga ett hållbarare samhälle. Det här blir vårt andra gröna projekt i Norrköping efter färdigställandet av de miljöcertifierade lagerlokalerna i Jursla industriområde, säger Michael Stenberg, distriktschef, Skanska Sverige AB.
 
Ambitionen är att hyreshusen ska miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad, nivå silver. Det innebär strikta krav på energieffektivitet, god inomhusmiljö samt användande av miljövänliga byggmaterial och kemikalier i produktionen.
 
Projektet innebär det största lägenhetstillskottet i centrala Norrköping på många år.
 
- Vi ser en ökad efterfrågan på hyreslägenheter centralt i Norrköping. Projektet bidrar till att skapa en attraktivare centrumkärna och det kompletterar vårt övriga bestånd väl. När kvarteret står klart har vi investerat en miljard kronor i city i närtid. Nu ser vi fram emot att komma igång tillsammans med Skanskas engagerade projektorganisation, säger Henrik Landelius, vd, Byggnads AB L E Lundberg.
 
Skanska och Lundbergs har redan ett pågående samarbete vad gäller utveckling av en ny kontorsfastighet i kvarteret Bokbindaren, Linköping.

Illustration: ÅWL Arkitekter

Peab bygger äldreboende i Hallstahammar

den 2 oktober 2015

Peab har fått uppdraget att bygga ett äldreboende i Hallstahammar i Västmanland. Beställare är Hallstahammars kommun och kontraktssumman uppgår till 195 miljoner kronor.

Nytt hälsocenter byggs i Gottsunda Centrum

den 2 oktober 2015

Den 28 september godkände Landstingets produktionsstyrelse att Gottsunda vårdcentral flyttar till nya lokaler i centrum. Även Folktandvården kommer att flytta till nya lokaler. Verksamheterna blir del av ett nytt hälsocenter för Södra staden som kommer att byggas på centrumanläggningens norra del vid bussarna.

NCC och Region Örebro bygger nytt länssjukhus

den 1 oktober 2015

Region Örebro län fortsätter satsningen på den högspecialiserade vården och ger NCC i uppdrag att bygga ett nytt länssjukhus i Örebro. Projektet drivs i projektformen partnering.

Peab först med möjligheter till generationsboende i Kolla Parkstad

den 1 oktober 2015

Kolla Parkstad är det största byggprojektet i Kungsbackas historia och intresset för de nya lägenheterna har visat sig vara mycket stort. Peab var sist in bland byggbolagen men kan nu presentera flera spännande nyheter inför säljstarten.

Militära kanslihuset i Rindö hamn väcks till liv igen

den 1 oktober 2015

Den militära närvaron i Rindö hamn är sedan länge över. Kvar lämnades flera unika gamla militärbyggnader som just nu återfår sin forna glans. Ett av dem är kronjuvelen på det gamla regementet KA1 – Kanslihuset, som efter flera års tystnad väcks till liv igen, och det är statliga Vasallen som ansvarar för utvecklingen av Rindö hamn.

Svenska Hyreshus byggstartar 72 hyresrätter i Örebro

den 30 september 2015

Svenska Hyreshus byggstartar 72 hyresrätter i Södra Lindhult i Örebro med NCC Construction Sverige som totalentreprenör. Fastigheten Marsvinet 1 förvärvas via en direktanvisning från Örebro kommun.

Spaden i marken för Skissernas Museum

den 30 september 2015

I april 2014 stod det klart att arkitektkontoret Elding Oscarson, med bidraget Skissernas trädgårdar , vunnit tävlingen om att få rita Skissernas Museums nya tillbyggnad. Projekteringen är avslutad och i veckan startar bygget med schakt och rivningsarbeten.

Byggstart för Undervisningshuset på KTH Campus

den 28 september 2015

Idag går startskottet för byggnaden som genom sin utformning ska bidra till en ny, framgångsrik modell för framtidens lärande. Undervisningshuset på KTH Campus i Stockholm blir med sin fullt synliga konstruktion och installationsteknik ett pedagogiskt verktyg som genererar nya utbildningsmetoder för blivande arkitekter och samhällsbyggare.

Nu påbörjas byggandet av Campus Flemingsberg och Good Will Housing

den 24 september 2015

Den 24 september tar Grön Bostad det första spadtaget för 433 nya hyreslägenheter för studenter och forskare i Flemingsberg. I och med detta skapas ett av Sveriges största campusområden med plats för upp till 1000 boende.

Avtal klart för ny vårdbyggnad vid Södersjukhuset

den 24 september 2015

Nu tas ytterligare ett steg för uppförandet av Framtidens SÖS. Stockholms läns landsting har genom sitt fastighetsbolag Locum tecknat ett avtal om totalentreprenad med Arcona för byggnationen av ny vårdbyggnad.

NCC bygger 98 lägenheter med utsikt över Luleås skärgård

den 23 september 2015

På uppdrag av HSB Norr bygger NCC 98 bostadsrätter. Lägenheterna fördelas på två punkthus på 11 respektive 16 våningar i området Kronan på Lulsundsberget. Värdet på projektet är 169 miljoner kronor.

Skanska bygger hotell och kontor i Hagastaden, Stockholm

den 21 september 2015

Skanska har i egen regi utvecklat en kombinerad hotell- och kontorsbyggnad i Hagastaden, Stockholm. Bygguppdraget är värt cirka 440 miljoner kronor. Den nya byggnaden är belägen invid Hagaplan i Hagastaden, nära den planerade tunnelbanestationen och i anslutning till huvudentrén för sjukhuset Nya Karolinska Solna.

Första spadtaget för Brf Kummeln på Lillåudden

den 21 september 2015

På tisdag den 22 september tas första spadtaget för 36 nya lägenheter som Riksbyggen bygger på Lillåudden i Västerås. Det blir ett hus med spännande arkitektur och sjöutsikt över vackra Lillåudden.

Stena Fastigheter byggstartar 140 hyresrätter i Gustavsberg

den 21 september 2015

I de anrika porslinskvarteren i Gustavsberg byggstartar Stena Fastigheter 140 hyresrätter i kvarteret Inläggerskan. Det första spadtaget sker tisdagen den 22 september kl 11.00.

Riksbyggen bygger energisnåla solvillor i Gårdsten

den 18 september 2015

Riksbyggen bygger ytterligare 18 villor på Kryddhyllan i Gårdsten som alla kommer att utrustas med solpaneler. Solpanelerna kommer att halvera energikostnaden för flertalet av de blivande villaägarna. Solvillorna är andra etappen i Riksbyggens satsning i Gårdsten, ett område i östra Göteborg som står inför en stor omvandling framöver och som Riksbyggen deltar i.

Veidekke bygger nya Samhällsbyggnad på Chalmers

den 17 september 2015

Veidekke har fått i uppdrag av Akademiska Hus att utföra en omfattande ombyggnation av Samhällsbyggnad, Arkitekturhuset och Väg och Vatten 1 & 2, med ett ordervärde på cirka 290 miljoner kronor.

Första gjutningen i kvarteret Klockarbacken i Huddinge

den 15 september 2015

Idag firade Einar Mattsson Projekt AB och Mecon Bygg AB den första gjutningen i kvarteret Klockarbacken i Huddinge centrum tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak Nordqvist (M). Här kommer man att uppföra två huskroppar med 139 bostadsrättslägenheter, till största del ettor och tvåor.

Balticgruppen bygger 37 arkitektritade bostäder på Umedalen

Svenska Kyrkor 2015 ute nu!

den 28 juni 2015

Nu är Svenska Kyrkor 2015 ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Concent bygger det goda samhället

den 25 juni 2015

Concent arbetar först och främst med fastighetsutveckling av små och smarta hyresrätter i kollektivtrafiknära lägen i stor- och universitetsstäder. Det är något som ligger helt rätt i tiden. Concent var också en av föreläsarna på den lyckade konferensen Bostadsforum 2015 och även huvudsponsor till arrangemanget.

Kunglig glans på träbyggnadsdagar

den 25 juni 2015

Seminariet ”Nytt träbyggande för klimatet” i början av juni med en väl organiserad studieresa dagen efter runt om i ”Trä-Stockholm” blev ett mycket lyckat arrangemang med cirka 50 deltagare. Många tydliga ståndpunkter framfördes om de uppenbara fördelarna med att bygga också flerfamiljshus med trästommar. Deltagarna fick med sig många aha-upplevelser hem.

Att vara eller inte vara för Kiruna

den 24 juni 2015

Grundläggande principer för stadsomvandlingen och stadsflytten dryftades under ett av IVA arrangerat, välbesökt och högintressant seminarium på Folkets Hus i Kiruna under två dagar i slutet av maj.

IG Passivhus har ordet nr 4 ute nu!

den 15 juni 2015

Det fjärde numret av IG Passivhus har ordet är ute. Klicka vidare för att komma till webbtidningen.

Bostadsforum på hög nivå

den 9 juni 2015

Bostadsforum 2015 hölls på Courtyard by Marriott Stockholm Hotel den 7 och 8 maj. Det blev en viktig manifestation för hur vi ska göra för att lyckas med att bygga alla de bostäder som nu behövs.

Underhåll på hög höjd

den 1 juni 2015

Knepiga lägen kräver kreativa lösningar. Huge Fastigheter AB anlitar yrkesklättrare som ett kostnadseffektivt alternativ på svårtillgängliga platser.

Nya Kiruna – staden som återuppstår

den 21 maj 2015

Om vi skulle ställas inför faktum att hela vår stad ska rivas, våra hem flyttas och allt ska byggas upp på en ny plats. Hur skulle vi då reagera som människor? Ja, den frågan har invånarna i Kiruna ställt sig.

Infrastrukturministern på byggmässan i Malmö

den 2 maj 2015

Årets upplaga av Byggmässan i Malmö den 22-23 april slog utställarrekord! Aldrig förr har mässan varit så fylld av utställare, produktnyheter, innovationer och inspiration som i år.

Ecoforum 2015: Skarpa analyser och innovativa lösningar

den 1 maj 2015

– Inom hållbar stadsutveckling är utmaningarna många, men möjligheterna oändliga. Med de orden inledde Erik Hellqvist, VD på Svensk Byggtjänst, Ecoforum 2015 på Stockholmsmässan.