Arkitema gör storsatsning på träbyggnad

Arkitema gör storsatsning på träbyggnad

den 16 april 2018

Under de senaste åren har utvecklingen av träbyggnad gått snabbt och det är nu möjligt att bygga både höghus och stora byggnadskomplex i trä. Som ett hållbart alternativ till betong har trä hamnat i fokus för beställare och arkitekter. Arkitema Architects har därför skapat ett fokusområde för träbyggnad - Arkitema Timber - och inlett ett samarbete med Svenskt Trä och Folkhem.


Med Arkitema Timber är målet att bli ännu bättre på att utveckla byggnader i trä och dela kunskapen över gränserna med både kunder och kollegor. Som en del av det nya affärsområdet har Arkitema inlett samarbeten med två av de viktigaste aktörerna inom träkonstruktion i Sverige; branschorganisationen Svenskt Trä och fastighetsutvecklaren Folkhem.

Arkitema upplever en växande efterfrågan på arkitekter med träbyggnadskompetens, och vill med det nya fokuset vara med och forma framtidens hållbara städer och byggnader, som i allt högre grad kommer att byggas i trä. Därför har Arkitema inlett samarbetet med Folkhem Trä i flera trähusprojekt, vilket leder till ett unikt kunskapsutbyte med en ledande aktör i träbyggnadsbranschen.

Folkhems vd, Arne Olsson, välkomnar Arkitema Timber:

- Folkhem har under ett antal år försökt få branschen att förstå vikten av att ställa om produktionen av byggnader i våra samhällen till användning av trä. Trä är det enda förnyelsebara byggmaterialet och har stor påverkan i vår strävan att lösa klimatproblemet. Vi är därför glada över att ett av våra större arkitektkontor som vi har samarbetat med i många år vågar satsa på framtidens byggande. Grattis till bildandet av Arkitema Timber, säger Arne Olsson, vd Folkhem Trä.

Stärkt samarbete med viktiga aktörer
En viktig del av Arkitema Timber är ett heltäckande utbildningsprogram som utvecklas i samarbete med Svenskt Trä som har en central roll när det kommer till materialkunskap, bland annat med avseende på träbyggande. Samarbetet skapar en plattform för ömsesidigt kunskapsutbyte där Arkitema kan bidra med erfarenheter från konkreta planeringsprojekt, projektledning och praktisk problemlösning från 100 000 m² träprojekt på den Skandinaviska marknaden.

- Fördelarna med träbyggnation är många och täcker alla hållbarhetsaspekter. Med trä kan vi skapa hälsosamma, kostnadseffektiva och klimatsmarta lösningar. Därför är jag väldigt glad över att Arkitema tagit ett beslut om en storsatsning på trä och är entusiastisk över att få jobba ännu mer med träkonstruktioner framöver, säger Daniela Grotenfelt, senior specialist inom hållbarhet på Arkitema.

Vid Arkitemas fem kontor i Skandinavien utvecklas i dag flera stora projekt med trä som huvudsakligt byggmaterial, bland annat Trähuskvarteret i Ör, Kvarteret Sagan i Ulleråker, Ribbings Väg i Sollentuna, Tiller Skole i Trondheim och Sønder Otting Skole i Haderslev.

Bild: Arkitema Architects

M3 Bygg rekryterar Christina Lindén som Projektchef inom kulturminnesmärkta byggnader

den 16 augusti 2018

M3 Bygg har anställt Christina Lindén som Projektchef med ansvar över projekt inom kulturminnesmärkta byggnader. Tjänsten tillträds den 20 augusti.

Så monteras ett världsrekord

den 16 augusti 2018

Världens högsta trähus är banbrytande på mer än själva höjden. För när Mjøstårnet skulle uppföras valde Moelven att ta en helt ny och oprövad monteringsteknik i bruk.

Svenska Kyrkor ute nu!

den 1 januari 2018

Nu är Svenska Kyrkor 2017/2018 ute! Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.