Den ljusnande framtiden bor i en modul

Den ljusnande framtiden bor i en modul

den 29 januari 2018

Under hösten 2016 tvingades man evakuera elever och personal från Getingeskolan i Halmstad. En larmrapport om elever som fått kraftiga eksem och huvudvärk krävde snabb handling. Temporent levererade - med kort varsel – skolmoduler till hela 550 elever och resultatet har fått högsta betyg i alla kategorier.


När elever och personal börjar må dåligt på grund av inomhusmiljön gäller det att agera snabbt - allt annat vore förödande. Med en temporär lösning kunde Getingeskolan få fullödiga undervisningslokaler, gymnastiksal, matsal och parkering alldeles i närheten av den befintliga skolan och samtidigt ge politikerna möjlighet att se över framtida behov och placering av en ny permanent skola.

Moduluthyrning som problemlösare
Vid skolstarten den 12 augusti 2017 kunde elever och personal in i nya skräddarsydda lokaler och rektorn Ola Ekstrand är lättad och glad över det faktiskt gick att lösa en krissituation för så många elever:

- Skillnaden är kolossal och vi är väldigt nöjda. Allting – vatten, värme och ventilation – fungerar optimalt och dessutom har Temporent varit väldigt lyhörda för våra behov och kunde med kort varsel lösa uppgiften. Man har anpassat och byggt upp lokalerna precis som vi önskade.

Skolmiljöns springande punkt
Med ett så bra omdöme från en av skolans centrala gestalter vore det nesligt för Temporent om man slarvat med en så viktig detalj som akustiken, men även här kammar man hem full pott. Andreas Hultfeldt, försäljningschef på firman Akustikmiljö, har under 20 år haft olika typer av samarbeten med Temporent:

- Det jag ser är att Temporent har haft en väldigt bra produktutveckling och att man verkligen har lagt sig vinn om att höja ribban. När vi tillsammans med Temporent gjorde ljudmätningar i de här lokalerna låg de på 28-30 decibel vilket är väldigt bra och under BBR:s krav på 30 db. Det är fantastiskt att man kan göra det så brett och i så många olika typer av lokaler.

En komplett skola
Hos Temporent är man väldigt glad över få vara med och lösa ett problem och att man har involverats redan tidigt i processen. Regionschefen i Väst, Tomas Paulsson berättar:

- Att kunna leverera bra skollokaler är något av de viktigaste vi kan göra och en av anledningarna till att resultatet har blivit så lyckat, är att vi har involverats väldigt tidigt. Det gör att vi tillsammans med hyresgästen kan komma fram till de bästa tänkbara lösningarna och hjälpas åt med att få till ett bra resultat. Skollokaler ska fungera optimalt på många plan och kunna rymma både ro, utveckling och socialt samspel.

Norrköpings kommun beviljas 105 miljoner kronor för sanering av Inre hamnen

den 24 september 2018

Projektet Inre hamnen har beviljats 105 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för sanering av Gasverkstomten. Bidraget är riktat och ges för att göra det möjligt att bygga bostäder på platsen.

Circle House ska bana väg för cirkulärt byggande

den 24 september 2018

Circle House är 60 allmänna bostäder, som byggs enligt cirkulära principer. Redan nu öppnas ett demonstrationshus för att visa konceptet, som är världens första i sitt slag. Troldtekt A/S är partner i Circle House – och företagets vd hoppas att projektet får fler i branschen att se potentialen i återanvändning.

Svenska Kyrkor ute nu!

den 1 januari 2018

Nu är Svenska Kyrkor 2017/2018 ute! Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.