Konstruktioner med trätopp en modern lösning

Konstruktioner med trätopp en modern lösning

den 26 september 2017

Urbaniseringsvågen ger ökad efterfrågan på höga byggnader i dagens allt tätare städer. Frågan om huruvida arkitekter och byggbolag möter denna efterfrågan med material som inte är hållbara eller om de väljer innovativa och koldioxidnegativa produkter, till exempel Metsä Woods Kerto® LVL, kan göra stor skillnad för jordklotets framtid och trivseln i framtidens urbana miljöer.

Massivträprodukter kan hjälpa myndigheter och utvecklare att skapa önskad täthet samtidigt som miljöavtrycket minskar och effekterna av klimatförändringen motverkas. Forskning har visat att omkring 1/4 av alla byggnader i världens städer är starka nog att klara extra våningar byggda i trä.

Utvecklingsprojekt med massivträ innebär att över 100 miljoner kvadratmeter i vertikalt utrymme skulle kunna tillkomma enbart i tyska städer. När det gäller urban täthet, livskvalitet och miljöhänsyn är påbyggnader i trä något som kan förändra bilden totalt.

Styrkan gör Kerto® LVL till ett perfekt val för påbyggnationer
I Metsä Woods tävling City Above the City som gick av stapeln 2016 fick deltagarna föreslå lösningar för nya byggnader ovanpå befintliga.

”När vi bygger vidare ovanpå befintliga byggnader lämnar vi inget större fotavtryck än tidigare. Metoden har stor potential för förtätning i Berlin och bidrar minimalt till stadens ytterligare utbredning”, säger Berlinbaserade Sigurd Larsen, en dansk arkitekt specialiserad på arkitektur och möbeldesign.

Metsä Woods Kerto® LVL (laminated veneer lumber) är ett perfekt val för påbyggnad av våningar. Tack vare prefabriceringen och materialets anpassningsförmåga får arkitekter och byggbolagen också fördelar som snabbare montering på platsen, och det är lätt att ”nagla fast” fler våningar ovanpå befintliga strukturer.

Konstruktioner i massivträ kan återvinnas enkelt och effektivt
När byggnader gjorda av material som betong och stål rivs går det åt mycket energi och betydande mängder avfall genereras. Som jämförelse kan konstruktioner i massivträ enkelt och effektivt återvinnas medan i stort sett allt koldioxid som finns i produkter som Kerto LVL tas upp.

En aktuell undersökning visar att nära hälften av alla bostadshus i Storbritannien är mellan 11 och 32 år gamla, medan livslängden för en japansk kontorsbyggnad är mellan 23 och 41 år.

Det våras för fastighetsmarknaden men hur länge fortsätter högtrycket?

den 21 februari 2018

Med en hyresökning på 13 procent i fjol är Stockholms kontorsmarknad en av de hetaste i hela Europa. Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de centrala delarna ha nått 7 000 kronor per kvadratmeter och år, en nivå som få europeiska städer kan matcha. Det visar senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook som publiceras i dag den 21 februari.

Nu kommer BoKlok till Östersund!

den 21 februari 2018

Boklok har tidigare byggt bostäder i Östersund och planerar nu att bygga 44 lägenheter på Odenvallen. Säljstarten kommer att ske våren 2018. Beräknad inflyttning i de nya husen är våren 2019.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Unikt samarbete kring dörrmiljön i flerbostadshus minskar kostnaderna

den 15 maj 2017

Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.