Fullsatt när Stora Enso talade vid Swecos frukostseminarium om träbyggnad

Fullsatt när Stora Enso talade vid Swecos frukostseminarium om träbyggnad

den 19 september 2017

I förra veckan arrangerade Sweco ett frukostseminarium om träbyggnad i Stockholm. Det stora deltagarantalet på drygt 100 personer vittnar om att trä som byggmaterial är i ropet och väcker intresse. På plats från Stora Enso var affärsutvecklingschef Jessika Szyber för att bland annat berätta om hur Stora Ensos byggsystem skapar förutsättningar för att bygga snabbare, tystare och miljövänligare.

Det var i november i fjol som Stora Enso lanserade sitt byggsystem och beräkningsverktyg på den svenska marknaden. Även om Stora Enso är relativt nya på den svenska marknaden har de gedigen erfarenhet inom träområdet.

”Vi har levererat massivträprodukter till över 12 000 projekt världen över och har byggt upp en stor kompetens inom området. Vi har idag över 5 000 användare av vårt beräkningsverktyg. Det är enormt roligt att vi fått ett så positivt gensvar på den svenska marknaden”, säger Jessika Szyber.

Delar med sig av kunskaper om trä
Stora Ensos byggsystem för flervåningshus i trä är öppet och gratis för vem som helst att använda. Genom att dela med sig av kunskaper kring trä som byggmaterial är målsättning att få fler att ta steget att börja bygga i trä.

”Vår förhoppning är att våra byggsystem ska underlätta för arkitekter, konstruktörer och entreprenörer att få den information de behöver för att välja att bygga i trä. Vi vill öka kunskapen om trä som byggmaterial och driva på så trähusbyggandet i Sverige ökar. Endast 10 % av flerbostadshusen i Sverige byggs i trä idag, så konkurrenterna är inte andra träleverantörer utan stål- och betongtillverkarna”, berättar Jessika Szyber.

Hållbart & kostnadseffektivt
Det finns många fördelar med att bygga i trä jämfört med andra byggmaterial.

”Ur hållbarhetsperspektiv så finns inget bättre byggmaterial är trä. Med bra planering kan dessutom byggtiden halveras och det blir mer kostnadseffektivt att bygga i trä”, säger Jessika Szyber.

Ökad samverkan behövs
För att ytterligare driva på utvecklingen av ett hållbart samhällsbyggande är det viktigt att samverkan ökar inom hela värdekedjan i byggprocessen.

”Jag vill tacka Sweco för initiativet att bjuda in mig som talare till deras frukostmöte. Det är glädjande att så många vill lära sig mer om trä som byggmaterial. Det här är en väldigt bra möjlighet att knyta nya kontakter och berätta om vårt nya byggsystem, vårt beräkningsverktyg och byggkomponenter”, säger Jessika Szyber.

Bild: Jessika Szyber, Affärsutvecklingschef för Stora Ensos byggsystem. Foto: STORA ENSO

 

Norrköpings kommun beviljas 105 miljoner kronor för sanering av Inre hamnen

den 24 september 2018

Projektet Inre hamnen har beviljats 105 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för sanering av Gasverkstomten. Bidraget är riktat och ges för att göra det möjligt att bygga bostäder på platsen.

Circle House ska bana väg för cirkulärt byggande

den 24 september 2018

Circle House är 60 allmänna bostäder, som byggs enligt cirkulära principer. Redan nu öppnas ett demonstrationshus för att visa konceptet, som är världens första i sitt slag. Troldtekt A/S är partner i Circle House – och företagets vd hoppas att projektet får fler i branschen att se potentialen i återanvändning.

Svenska Kyrkor ute nu!

den 1 januari 2018

Nu är Svenska Kyrkor 2017/2018 ute! Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.