Spridd vill bygga framtidens miljonprogram av trä 

Spridd vill bygga framtidens miljonprogram av trä 

den 15 september 2017

Framtidens flerbostadshus kommer i växande utsträckning byggas av trä! 


I Vallastaden kan man nu besöka arkitektkontoret Spridds senaste bostadshus “Träloftet” som svarar på en serie av dagens och framtidens utmaningar inom bostadsbyggande. Vi behöver bygga friska bostäder som är del av vårt kollektiva kretslopp med förnyelsebara material. Tekniken att bygga rationellt med trästomme utvecklas snabbt och är äntligen ett ekonomiskt konkurrenskraftigt alternativ till stål och betong. Trä som det främsta materialet i vardagens omhändertagande och slitstarka möbler har vi alla erfarenhet av. Stegvis kommer detta även bli en verklighet i våra flerbostadshus. Om Stockholmsutställningen 1930 innebar genombrottet för modernismens nytänkande bostäder så kan Vallastaden i framtiden mycket väl framställas som träarkitekturens genombrott.

Spridd har gått i miljonprogrammets lärorika skola genom ett otal projekt inom renovering, komplettering och nybyggande. Miljonprogrammet gav oss samhällsbyggare hemläxor, brister att rätta till men i ännu högre grad en positiv erfarenhet av behovet av enkla, effektiva och upprepningsbara typlösningar för att nå målet om goda bostäder för en rimlig summa tillgängliga för en bredare allmänhet. Dessa mål är lika aktuella idag som på 60-talet. Målsättningen med ”Träloftet” är att presentera ett möjligt svar på denna samhällsutmaning.

Stadsplanens förutsättningar i Vallastaden utnyttjades för att maximera antal kvadratmeter för fastigheten. Planförutsättningarna med en dubbelhög bottenvåning möjliggjorde både entréer direkt från gatan och utkragande loftgångar och balkonger som etablerar en sammanhållen karaktärsstark yttre gördel kring hela byggnadskroppen. Huset har fyra våningar var av två dubbelhöga med 20 hyreslägenheter. Den dubbelhöga, kompakta lägenheten ger stor flexibilitet och möjlighet till många typer av möblering.

2015 inledde Spridd ett fruktbart samarbete med träleverantören Moelven vid den genomförda ombyggnaden av Arkdes lokaler på Skeppsholmen där ett pelar-balksystem nyttjades. I Träloftet används samma stomsystem med utfackningar och inhängda balkonger helt i trä. Hustypen tillåter en snabb och flexibel byggprocess där loftgången och balkongen monteras i tidigt skede och blir byggnadsställning såväl under byggtiden som för senare fasadunderhåll. Trämaterialet i husets stomme präglar husets uttryck och karaktär och skapar ett varmt och mjukt möte vid husets entréer och uteplatser samtidigt som det ger huset en distinkt karaktär i stadsrummet.


Projektfakta
Plats: Vallastaden, Linköping
Typ: Flerbostadshus
År: 2017
Beställare: BoPro
Projektledare: Christian Windolf
Stomme: Moelven
Area: 1200 kvm
Foto: Mikael Olsson

Norrköpings kommun beviljas 105 miljoner kronor för sanering av Inre hamnen

den 24 september 2018

Projektet Inre hamnen har beviljats 105 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för sanering av Gasverkstomten. Bidraget är riktat och ges för att göra det möjligt att bygga bostäder på platsen.

Circle House ska bana väg för cirkulärt byggande

den 24 september 2018

Circle House är 60 allmänna bostäder, som byggs enligt cirkulära principer. Redan nu öppnas ett demonstrationshus för att visa konceptet, som är världens första i sitt slag. Troldtekt A/S är partner i Circle House – och företagets vd hoppas att projektet får fler i branschen att se potentialen i återanvändning.

Svenska Kyrkor ute nu!

den 1 januari 2018

Nu är Svenska Kyrkor 2017/2018 ute! Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.