Metsä Wood: Dome of Visions är tillverkad av hållbart trämaterial

Metsä Wood: Dome of Visions är tillverkad av hållbart trämaterial

den 15 augusti 2017

Århus är den europeiska kulturhuvudstaden 2017 och för att fira det ska en stor genomskinlig kupol bestående av trälaminerat virke fungera som Århus kommuns kulturpaviljong.

Den kupolformade träbyggnaden Dome of Visions, tillverkad med hållbara Kerto® LVL-balkar, kommer att inspirera till nya sätt att bygga och leva under 2017. Samtidigt kommer byggnaden att fungera som en modern samlingslokal med plats för konferenser och debatter om hållbara städer och framtidens byggnader.

Det är en förbättrad version av två tidigare kupolexperiment. I sin första version fanns den både i Århus och Köpenhamn och den andra i Stockholm. I den tredje versionen har kupolen blivit 10,5 meter hög med ett tvärsnitt på 24 meter, vilket ger ett utrymme på 450 kvadratmeter. Den är cirka 100 m2 större än version 1 och 2.

Hållbart byggmaterial från en soldriven fabrik
Arkitekten Kristoffer Tejlgaard har fokus på hållbar utveckling och för honom är det naturliga byggnadsmaterialet trä. Därför har så mycket som möjligt av kupolen byggts med trä. Det gäller exempelvis för den spektakulära gallerkonstruktionen som ger kupolen dess form och där Kerto® LVL (laminated veneer lumber) visade sig vara det optimala byggnadsmaterialet.

”Trä som byggmaterial är viktigt för arbetet med hållbar utveckling inom byggindustrin. Man kan säga att trä är ett material som kommer från en fabrik som drivs med solkraft”, säger Tejlgaard och syftar på hur träd fångar koldioxid i atmosfären och lagrar det i sina stammar med hjälp av energi från solen.

Kerto LVL ger smidiga och eleganta gallerkonstruktioner
Ett nytt system med välvda träbalkar bestående av 21 mm remsor av Metsä Woods Kerto LVL minimerade behovet av stål samtidigt som man fick en smidig och elegant gallerkonstruktion.

Genom att använda välvda träbalkar skärs fästena för kupolens fästpunkter som stjärnor av 5 mm tjocka stålplattor.

”Med de specialtillverkade Kerto-balkarna gick det att undvika komplicerade och kostsamma svetsade fästen som använts i tidigare versioner av Dome of Vision", säger Tejlgaard.

Ett framgångsrikt koldioxidlagringsexperiment med en träbyggnad
Hela konstruktionen består av cirka 100 kubikmeter trä som enligt arkitekten lagrar 80 ton koldioxid.

”Det innebär att atmosfären slipper cirka 100 ton koldioxid jämfört med en liknande byggnad i betong som skulle släppa ut cirka 20 ton koldioxid, säger Tejlgaard.

Den färdiga kupolen är ett resultat av ett framgångsrikt experiment med Kerto LVL, vilket gett Århus och den europeiska kulturhuvudstaden en unik plats för evenemang i en spektakulär träbyggnad. Det är en byggnad som utan tvekan kommer att inspirera till en framtid med mer hållbart och klimatvänligt byggande i trä.


Norrköpings kommun beviljas 105 miljoner kronor för sanering av Inre hamnen

den 24 september 2018

Projektet Inre hamnen har beviljats 105 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för sanering av Gasverkstomten. Bidraget är riktat och ges för att göra det möjligt att bygga bostäder på platsen.

Circle House ska bana väg för cirkulärt byggande

den 24 september 2018

Circle House är 60 allmänna bostäder, som byggs enligt cirkulära principer. Redan nu öppnas ett demonstrationshus för att visa konceptet, som är världens första i sitt slag. Troldtekt A/S är partner i Circle House – och företagets vd hoppas att projektet får fler i branschen att se potentialen i återanvändning.

Svenska Kyrkor ute nu!

den 1 januari 2018

Nu är Svenska Kyrkor 2017/2018 ute! Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.