Återanvända kvadratmetrar gagnar miljön

Återanvända kvadratmetrar gagnar miljön

den 13 juni 2017

Jordens resurser sinar. Om bara några få decennier riskerar vi att stå utan viktiga råmaterial och därför är det av största vikt att vi gör upp med slit- och slängkulturen. För byggbranschen, som är bland de största miljöbovarna‚ kan återanvändbara moduler säkra mindre avfall i framtiden.


Vi tär på naturens resurser. Varje år övertrasserar vi vårt konto hos planeten, vilket kan få fatala konsekvenser för dess ekosystem, med brist på vatten, ökenbildning och ansamlingar av CO2 i atmosfären. Därför är det viktigt att uttjänta material inte hamnar på soptippen, utan istället används som en resurs, som hela tiden kan användas i nya sammanhang.

Detta är grundtanken i den cirkulära ekonomin, som är på stark frammarsch, både i Sverige och globalt. Den cirkulära tanken går i all enkelhet ut på att resurser ingår i ett kretslopp. Istället för att producera, använda och kasta bort material, så återanvänds de om och om igen så att så lite som möjligt går till spillo.

Under de senaste åren har den cirkulära tankegången vunnit mark inom just byggbranschen. Det är väldigt viktigt att just byggbranschen är med på frontlinjen, när det handlar om att minska spill och återanvända resurser. Branschen bär ansvaret för en väldigt stor del av miljöbelastningen. Enligt Naturvårdsverket står bygg- och anläggningsbranschen för en tredjedel av det avfall som produceras i Sverige.

Kvadratmetrar i kretslopp

Det behövs nya sätt att tänka byggnader på . Något som man kan göra för att minska spill och främja cirkulär hållbarhet, är att designa byggnader så att de är lätta att montera ner och bygga upp på nytt. Detta är själva fundamentet i modulbranschen, där man hyr ut tillfälliga moduler till bl.a. kontor, skolor, förskolor som under perioder har behov för mer plats. Modulbyggnader är faktiskt lätta att montera ner, återanvända och anpassa till nya behov.

– Moduler är ju i praktiken extra kvadratmetrar som kan användas om och om igen. Vi hyr ut modulerna i de perioder som det finns behov av dem. När man inte behöver extra plats längre, så hämtar vi modulerna igen och flyttar dem direkt till ett annat projekt eller lagerställer dem tills de kan användas av en annan kund. Modulerna cirkulerar, så att säga, i ett kretslopp och blir löpande anpassade till nya behov, förklarar Temporents VD – Erik Gutenwik.

Miljöriktiga val
Det är inte bara modultanken i sig själv som är hållbar hos Temporent. Under de senaste åren har de tagit den gröna omställningen på stort allvar, och skapat skräddarsydda modullösningar med egna solceller, vattenpumpar och LED-belysning. Även när det gäller produktionen av själva modulerna gör man en dygd av att fatta miljömässigt förnuftiga beslut.

– Våra moduler produceras inomhus i en fabrik. Det innebär att vi kan planera byggprocessen minutiöst och att vi inte är beroende av väder och vind. Vi vet precis när vi ska använda oss av en viss sorts material, vilket gör spillet långt mindre än på en traditionell byggarbetsplats. Dessutom minimerar vi energianvändningen, säger Erik Gutenwik.

På bilden:
Temporents kontorsmoduler anländer och monteras.

M3 Bygg rekryterar Christina Lindén som Projektchef inom kulturminnesmärkta byggnader

den 16 augusti 2018

M3 Bygg har anställt Christina Lindén som Projektchef med ansvar över projekt inom kulturminnesmärkta byggnader. Tjänsten tillträds den 20 augusti.

Så monteras ett världsrekord

den 16 augusti 2018

Världens högsta trähus är banbrytande på mer än själva höjden. För när Mjøstårnet skulle uppföras valde Moelven att ta en helt ny och oprövad monteringsteknik i bruk.

Svenska Kyrkor ute nu!

den 1 januari 2018

Nu är Svenska Kyrkor 2017/2018 ute! Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.