Stort engagemang vid första spadtaget av Deromes nya husfabrik

Stort engagemang vid första spadtaget av Deromes nya husfabrik

den 12 juni 2017

Under måndag förmiddag samlades ett 30-tal personer vid byggarbetsplatsen för Deromes nya husfabrik för att tillsammans ta det första, invigande spadtaget för byggnationen. Fabriken, som planeras att vara i drift augusti 2018, är Deromegruppens hittills största investering.


På plats för att gräva var representanter från Varbergs kommun, MTA Bygg & Anläggning samt vår framtid, klass 5B från Lindbergs skola.

- Det är riktigt kul att det är så många som har tagit sig hit idag och att det finns ett så stort engagemang från kommun och näringsliv i Varberg, säger Magnus Andersson, koncernchef för Deromegruppen. Vi har upplevt hela planprocessen fram till nu som väldigt snabb. Det känns även bra att kunna vara med och bidra med upp till 100 nya jobb till kommunen som Deromegruppen har sitt ursprung i.

På plats för spadtaget var en diger samling representanter från Varbergs kommun. Däribland var kommunalråden Ann-Charlotte Stenkil (M) och Jana Nilsson (S), kommundirektör Carl Bartler, Byggnadsnämndens ordförande Stefan Stenberg (C) samt planarkitekt Karl Samuelsson och exploateringsingenjör Johan Brinktell. Även näringslivschef Martin Andersson, ordförande för VIVAB Peter Sjöholm och avdelningschef Mats Andersson deltog, det gjorde även projektledare från MTA Veronica Ehrington och platschef Niklas Mårtensson.

Specialinbjudna grävare
Dagen till ära fanns även framtiden på plats, representerade av klass 5B från Linbergs skola. Tio entusiastiska elever grävde tillsammans med representanter från Derome, Varbergs kommun och MTA. Långsiktighet är ett av Deromes kärnvärden och att låta skola och arbetsliv stråla samman är ett sätt att öka förståelse och engagemang för framtiden. Derome och Linbergs skola är en del av det gemensamma kommunprojektet SKAL (Skola och Arbetsliv), som syftar just till att knyta samman företag och framtidens medarbetare.

Viktigt steg framåt i byggnationen
Detaljplan och bygglov beviljades i slutet av maj. Här näst på tur är sättning av plintar i slutet av juni för att sedan kunna resa stommen i september. Därefter gjuts grundplattan och montagehallen beräknas vara färdigställd april 2018, därefter kommer produktionsutrustning installeras och driftsättas. Planerad produktionsstart är augusti 2018.

- Det känns skönt att kunna komma framåt med byggnationen som planerat, men mycket arbete återstår givetvis fortfarande, säger projektchef Henrik Svahn. Det är bland annat viktigt att VIVAB kommer snabbt framåt för att vi ska kunna kopplats på det kommunala VA-systemet.

När den drygt 22 000 kvm stora byggnaden står klar, kommer Derome kunna producera ungefär 600 lägenheter/år (1 600 volymer/år).

På bilden:
Magnus Andersson, Derome, Ann-Charlotte Stenkil (M), Veronica Ehrington, MTA och Jana Nilsson (S).
Foto: Deromegruppen

Det våras för fastighetsmarknaden men hur länge fortsätter högtrycket?

den 21 februari 2018

Med en hyresökning på 13 procent i fjol är Stockholms kontorsmarknad en av de hetaste i hela Europa. Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de centrala delarna ha nått 7 000 kronor per kvadratmeter och år, en nivå som få europeiska städer kan matcha. Det visar senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook som publiceras i dag den 21 februari.

Nu kommer BoKlok till Östersund!

den 21 februari 2018

Boklok har tidigare byggt bostäder i Östersund och planerar nu att bygga 44 lägenheter på Odenvallen. Säljstarten kommer att ske våren 2018. Beräknad inflyttning i de nya husen är våren 2019.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Unikt samarbete kring dörrmiljön i flerbostadshus minskar kostnaderna

den 15 maj 2017

Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.