Stora Enso deltog i trähusseminarium på norska ambassaden i Stockholm

Stora Enso deltog i trähusseminarium på norska ambassaden i Stockholm

den 01 juni 2017

Igår arrangerade Norsk-svenska handelskammaren ett seminarium på norska ambassaden i Stockholm om trähusbyggande. Det var ett 50-tal personer som deltog under dagen. En av talarna var Jessika Szyber, affärsutvecklingschef, Building Solutions, Stora Enso.


Hon berättade bland annat om hur Stora Enso lägger 1 procent av sin omsättning årligen på forskning och utveckling av innovativa produktlösningar för att ligga i framkant i utvecklingen av nya hållbara produkter. Företagets nya byggsystem är ett resultat av innovationsarbetet. Ett av områden som Stora Enso nu gör innovationsinsatser inom är att utveckla ett biobaserat lim. Det testas nu på massivträprodukten LVL.

”Den största utmaningen för att öka andelen trähusbyggande är att kunskapsnivån om vad man kan göra med massivträ måste förbättras. Det måste även till ett bättre nätverk och samverkan mellan alla aktörer i byggprocessens värdekedja. Detta jobbar vi på Stora Enso aktivt för. Vi tillhandahåller vårt byggsystem gratis och det är öppet för marknaden så alla i byggprocessens värdekedja kan ta del av utförda tekniska lösningar för att bygga upp till 12 våningar höga trähus”, säger Jessika Szyber.

Dessa manualer beskriver hur man kan uppnå byggkonstruktions- och ljudkrav samt undvika fuktproblematik. Vidare har Stora Enso även ett beräkningsverktyg som är gratis för konstruktörer.

Stora Enso träffar nu många i föreskrivande led, kommuner, utvecklare samt entreprenörer för att berätta om sitt byggsystem och även dela med sig av de kontakter de har med olika aktörer, för att stärka samarbetet i värdekedjan.

Några av de andra talarna vid seminariet på norska ambassaden var Arthur Buchardt, en norsk investerare som huvudsakligen investerar i spektakulära hotellbyggen varav flertalet i trä, och Arne Baumann, koncerndirektör för OBOS Norge. Moderator var Gunnar Olofsson, Styrelseledare Statskog.

Målet med seminariet var att öka kunskapen kring vad de olika aktörerna gör och planerar framöver, inspireras samt stärkta relationerna för att skapa idéer till samarbeten och nya affärsmöjligheter mellan Sverige och Norge.

På bilden:
Jessika Szyber, affärsutvecklingschef Building Solutions, Stora Enso och Marcus Johansson, divisjonssjef, Moelven.

Det våras för fastighetsmarknaden men hur länge fortsätter högtrycket?

den 21 februari 2018

Med en hyresökning på 13 procent i fjol är Stockholms kontorsmarknad en av de hetaste i hela Europa. Hyran för kontor av god kvalitet i bra läge bedöms i de centrala delarna ha nått 7 000 kronor per kvadratmeter och år, en nivå som få europeiska städer kan matcha. Det visar senaste utgåvan av JLL Nordic Outlook som publiceras i dag den 21 februari.

Nu kommer BoKlok till Östersund!

den 21 februari 2018

Boklok har tidigare byggt bostäder i Östersund och planerar nu att bygga 44 lägenheter på Odenvallen. Säljstarten kommer att ske våren 2018. Beräknad inflyttning i de nya husen är våren 2019.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Unikt samarbete kring dörrmiljön i flerbostadshus minskar kostnaderna

den 15 maj 2017

Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.