Svenskt träbyggande lockar i Ryssland

Svenskt träbyggande lockar i Ryssland

den 31 maj 2017

Ryssland är ett land med stor tillgång på skogsråvara och är en viktig spelare inom skogsnäringen. För omvärldsbevakning av de senaste trenderna inom träbyggandet valde dock Rysslands stora arkitekturmässa ARCH Moscow att bjuda in Sverige.


Det internationella intresset för svenskt träbyggande är stort och därmed även intresset för Träpriset som delas ut av branschorganisationen Svenskt Trä vart fjärde år. Arkitekturmässan ARCH Moscow hölls i år den 24-28 maj och Sveriges deltagande var ett samarbete mellan branschorganisationen Svenskt Trä, Sveriges ambassad och Sveriges arkitekter.

Under en föreläsning och paneldiskussion berättade Alexander Nyberg, arkitekt på Svenskt Trä, och Josef Eder, arkitektkontoret General Architecture , om det ökande intresset för träbyggande i Sverige.

- Utöver att lyfta fram specifika träbyggnader var det värdefullt att utifrån Träprisets 50-åriga historia även ta upp träbyggandets utveckling över tid. Det har skett en accelererande utveckling av ökat och breddat träbyggande i Sverige, säger Alexander Nyberg och fortsätter:

- Vi ville berätta om de faktorer som ligger bakom den här utvecklingen. Det hade inte varit möjligt utan den skogsbrukspolitik vi fört i Sverige sedan början av 1900-talet och som gör att vi nu har större tillgång på skogsråvara än någonsin.

Även klimatfrågan med den ökade oron över den accelererade koncentration koldioxid i atmosfären bidrar till det växande intresset för träbyggande. Trä är ett förnybart byggmaterial som tar upp koldioxid, den direkt klimatpositiva fotosyntesen motverkar växthuseffekten.

Andra faktorer bakom det ökade träbyggandet är den tekniska utvecklingen vi har med nya produkter och byggsystem samt att vi idag bygger mer ”off site” (förtillverkat) i kontrollerade, effektiva monteringsmiljöer som kortar ledtider och säkrar kvalitet.

Sedan spelar nya vetenskapliga rön om träets hälsofrämjande effekter in. Trä är ett material människor mår bra av och som förmedlar välbefinnande. Vi ser nu exempel på att större byggföretag i Sverige börjar se detta som en tillgång, utöver de miljömässiga och tekniska fördelarna. Trä säljer, vare sig mottagaren är en lägenhetsköpare eller vårt stora grannland i öst, så är det bara avslutar Alexander Nyberg.

Träpriset firar 50 år
Träpriset instiftades av branschorganisationen Svenskt Trä och delades ut första gången år 1967 och firar i år 50 år. Vinnaren av Träpriset 2016 blev Råå förskola. Läs mer om Träpriset: svenskttra.se/trapriset

Norrköpings kommun beviljas 105 miljoner kronor för sanering av Inre hamnen

den 24 september 2018

Projektet Inre hamnen har beviljats 105 miljoner kronor i bidrag från Naturvårdsverket för sanering av Gasverkstomten. Bidraget är riktat och ges för att göra det möjligt att bygga bostäder på platsen.

Circle House ska bana väg för cirkulärt byggande

den 24 september 2018

Circle House är 60 allmänna bostäder, som byggs enligt cirkulära principer. Redan nu öppnas ett demonstrationshus för att visa konceptet, som är världens första i sitt slag. Troldtekt A/S är partner i Circle House – och företagets vd hoppas att projektet får fler i branschen att se potentialen i återanvändning.

Svenska Kyrkor ute nu!

den 1 januari 2018

Nu är Svenska Kyrkor 2017/2018 ute! Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.