Lindbäcks investerar i ny produktionslinje för mellanväggar

den 24 april 2017

Lindbäcks har tecknat avtal med finska Penope OY för leverans av en ny produktionslinje av mellanväggar till nya produktionsanläggningen på Haraholmen i Piteå. Affären är på 5 miljoner kronor.


 – Vi har etablerat kontakt med finska Penope OY genom de svenska agenterna Erik och Björn Nord. - Penope vann vår upphandling då de kunde tillhandahålla den mest kundanpassade tekniska lösningen för våra funktionskrav, säger Ola Magnusson, projektledare för Lindbäcks nya produktionsanläggning.

Målet har varit att ta fram en produktionslinje med lösningar som underlättar tillverkningen av mellanväggar jämfört med hur det utförs idag i fabriken i Öjebyn.

– För att vända väggarna använder vi ett vändbord istället för en travers. Det är säkrare och gör att vi kan arbeta med väggen stående när vi gör installationsarbeten. Transporten av väggarna sker automatiskt på breda gummiband för att vi inte ska skada väggens skivor, målarna ska ha en fin yta när de börjar sitt arbete, berättar Ola.

I investeringen ingår även en portalrobot som fäster skivorna och gör bearbetning och där portalen positionerar sig med hjälp av laserteknik. Har används ny teknik och styrning som gör att portalen kan arbeta automatiskt utan maskinfiler. Istället är det operatören som ger informationen på ett enkelt sätt.

Penope är det företag som i upphandlingen låg närmast geografiskt och som kan tillhandahålla denna typ av maskinutrustning. Portalroboten tillverkas i Ylivieska i norra Finland, ca 43 mil från Piteå.

– När det gäller upphandlingar till den nya fabriken har vi försökt att göra så många som möjligt i regionen. Det är en stor fördel för oss att ha en närhet till leverantörens service och kompetens. Sedan har deras kompetens inom maskinutrustningar och vår erfarenhet från vår befintliga anläggning varit betydande för den lösning vi tagit fram. Vi har redan börjat projektera produktionslinjen vilket känns väldigt bra, i september kommer den vara installerad på Haraholmen, säger Ola.

FAKTA
Europas modernaste produktionsanläggning för flerbostadshus

Budget: 480 mkr

Yta: ca 40 000 kvm inkl produktion, lager, kontor, restaurang, personalutrymmen mm

Kapacitet: 1600 lägenheter/år som tillsammans med befintlig produktionsanläggning i Öjebyn ger en produktionskapacitet på 2400 lägenheter/år

Arbetstillfällen: ca 150 exkl. byggarbetsplatser, underentreprenörer och leverantörer.

Hållbarhet: hela fabriken försörjs med fjärrvärme från grannen SunPine AB och solenergi på fabrikstaket. Dessutom planeras det för frakt via fartyg.

Invigning: 19 dec 2017

I drift: januari 2018

Tanja Rasmusson ny näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier

den 22 maj 2018

Den 1 september 2018 tillträder Tanja Rasmusson befattningen som näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier. Tanja Rasmusson kommer närmast från en tjänst som enhetschef på Kommerskollegium och har tidigare bland annat varit statssekreterare vid Utrikesdepartementet.

Det surrar om den Biologiska mångfaldens dag

den 22 maj 2018

Den 22 maj är det den internationella dagen för Biologiska mångfald. Den biologiska mångfalden är viktig fråga för Riksbyggen både när vi bygger nya bostäder och förvaltar boendemiljöer.

Svenska Kyrkor ute nu!

den 1 januari 2018

Nu är Svenska Kyrkor 2017/2018 ute! Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.