Martinsons tar sikte på framtiden med nyinvigd KL-trälinje

Martinsons tar sikte på framtiden med nyinvigd KL-trälinje

den 03 april 2017

30 mars invigdes Martinsons nya produktionslinje för korslimmat trä, KL-trä, i Bygdsiljum. Den nya linjen gör det möjligt att tillverka skivor i våningshöjd med en bredd på tre meter.


– Det här är en investering som ligger helt rätt i tiden eftersom träbyggandet har nått ett genombrott. KL-trä efterfrågas till max och bidrar till att Martinsons ligger i branschens absoluta framkant, säger Björn Sprängare, ordförande i Martinsons styrelse.

Martinsons har tillverkat KL-trä sedan 2003 och är fortfarande den enda svenska tillverkaren av materialet. Den nya produktionslinjen kommer att öka Martinsons kapacitet för byggdelarna till hela 22000 kbm per år.

Det senaste året har användningen av KL-trä ökat markant, inte minst för att det möter det växande behovet av tidseffektiva och enkla byggprocesser. Nya energimätningar som miljökonsultföretaget Tyréns gjort av två flerbostadshus med stomme av KL-trä i Sundbyberg, visar dessutom att energianvändningen i trähus är lägre än man tidigare trott.

– Det är ytterligare ett bevis för vilket fantastiskt material som vi jobbar med. Vi vet att trä är oslagbart när det handlar om hållbarhet. Vid sidan om de rationella kvaliteterna som snabba byggprocesser är det något som blir allt viktigare i byggprojekt i såväl privat som offentlig sektor, säger Lars Martinson, koncernchef hos Martinsons.

Vid invigningen deltog även Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten. Hon betonade vikten av resurseffektiva processer och hållbara material för att råda bot på bostadsbristen och samtidigt nå målet om klimatneutralitet till år 2050.

– För att nå båda dessa mål krävs trä och träbyggande. När det gäller industriella metoder har trä som material kommit längst vilket bevisas av att det idag går att bygga ett femvåningshus i trä på bara 10 veckor. När jag träffar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och bostadsminister Peter Eriksson är det med stolthet jag säger att landets ledande företag inom industriellt träbyggande finns i Västerbotten, säger Magdalena Andersson.

Fakta KL-trä:
KL-trä är massiva skivor av hyvlad gran eller tall som limmas ihop med vartannat skikt korslagt. Det används ofta i väggar, golv och tak. Martinsons har hittills tillverkat skivor med en bredd på 1,2 meter, men kommer med den nya linjen i Bygdsiljum även att erbjuda skivor i våningshöjd, med en bredd på 3 meter.

På bilden:
Lars Martinsons, vd, Magdalena Anderson, Landshövding, och Björn Sprängare, styrelseledamot, vid invigningen av Martinsons KL-träfabrik i Bygdsiljum.
Foto: Martinsons

Boverkets seminarium - Bygg för Sverige!

den 21 juni 2018

Igår deltog Systemhus AB genom affärsutvecklaren Anders Blomkvist i Boverkets seminarieserie "Bygg för Sverige", denna gång med fokus på studentboenden. Seminariet ägde rum i Näringslivets Hus i Stockholm och var mycket välbesökt.

Projektengagemang rekryterar tung miljöprofil

den 21 juni 2018

Teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang fortsätter att rekrytera spetskompetens och nu senast anställs Björne Olsson till rollen som Affärsutvecklare Miljö för koncernens fördjupade satsning på tjänster inom miljö och hållbarhet. Närmast kommer han från tjänsten som Divisionschef Miljö på COWI.

Svenska Kyrkor ute nu!

den 1 januari 2018

Nu är Svenska Kyrkor 2017/2018 ute! Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.