Derome Plusshus presenterar nytt prisvärt huskoncept

Derome Plusshus presenterar nytt prisvärt huskoncept

den 28 mars 2017

Derome Plusshus banar vägen för attraktiv och hållbar husbyggnation i trä. Med bara några månader till byggstart av Deromes nya husfabrik i Värö, utanför Varberg, presenteras nu den nyaste innovationen gällande bostadsbyggnation. Deromes koncept AdderaPluss består av sju olika husvolymer som beställaren sätter samman, likt byggklossar, för att skapa sitt unika hus.


- Det är här ett snabbt och effektivt sätt att hålla nere kostnaderna för husproduktion, men ändå uppfylla önskemål och krav på estetiskt tilltalande byggnader, säger Henrik Svahn, projektchef för Väröfabriken på Derome Plusshus.

Derome Plusshus koncept AdderaPluss kommer att produceras i den nya fabriken i Värö och planen är att de första bostäderna ska lastas ut från fabriken under nästa år. Fabriken, som är en investering på 250 Mkr, har en kapacitet på 600 bostäder per år och försäljningen är redan igång.

Hustillverkning att likna vid biltillverkning
Att producera bostäder med modern industriell volymbyggnadsteknik går att efterlikna med bilindustrins löpande band-produktion. Med egen, kunnig personal färdigställs hela bostäder i fabrik, där allt från golv- och väggbeklädnad till köksinredning med vitvaror och färdiga badrum sätts på plats. Eftersom alla hantverkare jobbar under ett och samma tak kan arbetet effektiviseras och kvaliteten säkras i alla led. Att producera bostäder på det här viset innebär därmed även att det är möjligt att sänka produktionskostnaden och i förlängningen även sänka kostnaden för bostaden vid försäljning eller uthyrning.

- Uppskattningsvis är det 20 procent billigare att producera bostäder industriellt, än att bygga på traditionellt vis, säger Henrik Svahn. Genom att leverera bostäderna i väldigt hög färdigställandegrad förkortar vi tiden på byggarbetsplatsen, vilket sparar både tid och pengar. Vi räknar med att slutkunden kan flytta in cirka tio veckor efter leverans.

Arbetet med planlösningen och utseendet på de olika husen är gjort tillsammans med Arkkas Arkitekter. Med de sju volymerna kan Derome skapa tio olika lägenhetstyper från 28 kvm (1 rok) till 86 kvm (4 rok) i upp till fyra våningar. Dessa kan kombineras på en rad olika sätt för att anpassas till varje projekts speciella krav och förutsättningar och bilda såväl parhus som lamellhus och punkthus. Planlösningen i respektive volym är förutbestämd, men genom att kombinera dem med varandra kan man skapa unika bostäder. Att sedan addera sin egen touch på fasaden, balkongerna, altanerna eller taket gör att två hus med samma lägenhetsuppbyggnad kan se ut som två helt olika hustyper.

Tillskott inom Deromegruppen
Industriell volymhusproduktion blev ett tillskott i Deromes övriga sortiment av husprodukter när man förvärvade Plusshus för snart ett år sedan. Derome Plusshus, i samarbete med NCC, blev en av vinnarna i SKL:s stora bostadsupphandling tidigare i år med produkten Växa. Inom Deromegruppen finns Varbergshus som bygger hus i lösvirke och A-hus som bygger hus med prefabricera väggelement (platta paket), som tillverkas i fabrik och monteras på byggplats.

Utöver den nya volymhusfabriken i Värö, Varberg, har Derome Plusshus en fabrik i Kristinehamn och en i Renholmen, Skellefteå.

Foto: Deromegruppen

Tanja Rasmusson ny näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier

den 22 maj 2018

Den 1 september 2018 tillträder Tanja Rasmusson befattningen som näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier. Tanja Rasmusson kommer närmast från en tjänst som enhetschef på Kommerskollegium och har tidigare bland annat varit statssekreterare vid Utrikesdepartementet.

Det surrar om den Biologiska mångfaldens dag

den 22 maj 2018

Den 22 maj är det den internationella dagen för Biologiska mångfald. Den biologiska mångfalden är viktig fråga för Riksbyggen både när vi bygger nya bostäder och förvaltar boendemiljöer.

Svenska Kyrkor ute nu!

den 1 januari 2018

Nu är Svenska Kyrkor 2017/2018 ute! Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.