Lindbäcks nya logistiklösning ökar säkerheten och ger miljövinster

Lindbäcks nya logistiklösning ökar säkerheten och ger miljövinster

den 21 mars 2017

Lindbäcks kommer att installera en ny och delvis automatiserad logistik-lösning för hantering av volymer i den nya fabriken på Haraholmen och har tecknat avtal med AIT från Umeå.


– Tillsammans med AIT har vi tagit fram en anpassad hanteringsutrustning med en helautomatisk truck och en eldriven lyftutrustning. Mycket bra lösningar både för säkerheten och ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Markus Holmlund, logistikchef på Lindbäcks.

Maskinutrustningarna kommer att hantera färdiga husvolymer som är redo för transport till byggarbetsplats. När husvolymen är färdigställd i fabriken kommer den automatiska trucken ta hand om volymen och placera den på en specifik plats i lagret. När volymen sedan ska lastas på lastbil hämtar trucken den aktuella husvolymen.

- Vi gör detta för att säkerställa att husvolymerna alltid lyfts på samma sätt och för att eliminera risken för eventuella skador. Eftersom trucken körs helt automatiskt och kommer att jobba i ett avgränsat område utan personal kommer säkerheten att höjas, säger Markus Holmlund.

Den eldrivna lyftutrustningen kommer att arbeta i direkt anslutning till trucken och har som uppgift att lasta husvolymerna på lastbilar som ska ta volymerna till byggarbetsplatsen.

- I fabriken i Öjebyn använder vi en truck för denna uppgift men för att säkerställa kvalitet och minska användandet av dieseltruckar har en kundanpassad och eldriven lyftutrustning utvecklats tillsammans med AIT, säger Markus Holmlund.

Båda utrustningarna ligger i linje med Lindbäcks tanke om att tillverka flerbostadshus industriellt och effektivt utifrån ett hållbarhetsperspektiv eftersom flera dieseldrivna truckar kan ersättas med eldrivna utrustningar. Den nya fabriken kommer att vara helt försörjd av förnybar energi genom solpaneler och därför blir investeringen en stor miljövinst.

– Vi har haft ett mycket bra samarbete med AIT och känner oss trygga med att utrustningen kommer att bli väldigt bra för vår logistik i fabriken, säger Markus Holmlund.

AIT ser fram emot att få leverera en effektiv, säker och miljömässigt hållbar helhetslösning.

– Vi är fantastiskt stolta och glada att vi får förtroendet från Lindbäcks att genomföra detta projekt. För oss innebär det att vi får möjlighet att nyttja vår kompetens inom alla våra affärsområden inom ramen för ett lokalt projekt, säger Mikael Nensén, VD på AIT.

Även Peter Berntsson, teknisk chef på AIT, ser fram emot samarbetet.

– Det är glädjande att tillsammans med Lindbäcks få utveckla en unik systemlösning där vår breda erfarenhet av mobilitetslösningar kombineras med vår kompetens inom industriautomation. Vi ser fram emot samarbetet och att kunna leverera en helhetslösning för hantering av leveransklara husmoduler med modern teknik som lever upp till dagens och framtidens krav på effektivitet, säkerhet och miljöhänsyn.

FAKTA

Europas modernaste produktionsanläggning för flerbostadshus:
Budget: ca 480 mkr
Yta: ca 40 000 kvm inkl. produktion, lager, kontor, restaurang, personalutrymmen mm
Kapacitet: 1600 lägenheter/år som tillsammans med befintlig produktionsanläggning i Öjebyn ger en produktionskapacitet på 2400 lägenheter/år
Arbetstillfällen: ca 150 exkl. byggarbetsplatser, underentreprenörer och leverantörer.
Hållbarhet: Hela fabriken försörjs av solenergi på fabrikstaket och fjärrvärme från grannen SunPine AB.
Invigning: 19 dec 2017
I drift: januari 2018

På bilden:
Markus Holmlund överlämnar en stafettpinne till AIT som symboliserar överlämnat ansvar att ta fram den nya logistikutrustningen.

Tanja Rasmusson ny näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier

den 22 maj 2018

Den 1 september 2018 tillträder Tanja Rasmusson befattningen som näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier. Tanja Rasmusson kommer närmast från en tjänst som enhetschef på Kommerskollegium och har tidigare bland annat varit statssekreterare vid Utrikesdepartementet.

Det surrar om den Biologiska mångfaldens dag

den 22 maj 2018

Den 22 maj är det den internationella dagen för Biologiska mångfald. Den biologiska mångfalden är viktig fråga för Riksbyggen både när vi bygger nya bostäder och förvaltar boendemiljöer.

Svenska Kyrkor ute nu!

den 1 januari 2018

Nu är Svenska Kyrkor 2017/2018 ute! Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.