Martinsons lanserar industrihotell på Fastighetsmässan

Martinsons lanserar industrihotell på Fastighetsmässan

den 15 mars 2017

Träkoncernen Martinsons lanserar moduluppbyggda industrihotell i samband med Fastighetsmässan som inleds i Stockholm i dag. Industrihotellen riktar sig till fastighetsägare som vill erbjuda lokaler för bland annat serviceverkstäder, hantverks- och verkstadsföretag.


– Det finns inte bara stora behov av nya bostäder, utan även av företagslokaler. Nu erbjuder vi fastighetsägare en möjlighet att investera i byggnader som både säkrar kalkylen och är enkla att anpassa efter hyresgästers behov, säger Erik Arvidsson, utvecklingschef hos Martinsons.

Martinsons industrihotell är en tydligt prissatt skalbar konceptbyggnad som erbjuds med plats för tre till tolv verksamheter. Kärnan i konstruktionen består av limträstomme och bärande väggar i KL-trä, det vill säga korslimmade massiva träskivor. Varje fack har en bottenyta på 154 kvadratmeter, men där det är enkelt att anpassa storleken genom att ta bort väggarna mellan facken.

– I utvecklingsarbetet lyssnade vi både på hyresgäster och fastighetsägare. Möjligheten till förvaltningsekonomisk optimering genom att på ett enkelt sätt anpassa lokalerna efter förändrade behov var central för båda grupper.

En faktor som värderades högt hos verksamhetsledare på verkstäder var också arbetsmiljön.

– Näst efter verksamhetskritiska faktorer som portar och takhöjd var arbetsmiljön viktigast. Även före hyra, som naturligtvis alltid är en viktig faktor. Det är en viktig indikation på hur kraven ser ut idag, men även ett argument för fastighetsägare, säger Erik Arvidsson.

Det strukturerade sättet att lyssna på och ha dialog med marknaden är en del av Martinsons arbetsprocess när det handlar om färdiga produkter, som är samlingsnamnet för företagets färdigprojekterade och prissatta erbjudanden.

– Vi utvecklar flera andra färdiga produkter parallellt och arbetar på samma sätt där. Det handlar om att lyfta in nya kunskaper i rätt skede av utvecklingsprocessen, så att vi kan möta kundernas behov och förväntningar.

Martinsons färdiga industrihotell omfattar en komplett isolerad byggnad, med bärande stomme i limträ och KL-trä och flexibel planlösning med innerväggar och bjälklag. Tack vare att Martinsons byggdelar är klimatneutrala är industrihotellen även ett mycket fördelaktigt miljöval.

Fakta Martinsons miljöarbete:
Martinsons miljöarbete omfattar verksamhetens alla delar. Skogsbruket som bedrivs är hållbart och använder ny teknik för att minimera åverkan på skog och mark. Martinsons transportflotta drivs av biobränslet HVO och anläggningarna drivs av förnybar energi från vattenkraft. EPD Norges miljödeklarationer för Martinsons byggdelar i KL-trä och limträ visar att 1 m3 KL-trä, inräknat råvaruutvinning och transporter, binder hela 658 kg CO2-ekv netto och att tillverkningen 1 m3 limträ binder 679 kg CO2-ekv netto.

Martinsons klimatfokuserade utvecklingsarbete har gett träkoncernen en central roll i byggandet av framtidens hållbara samhälle. Förutom omfattande produktion av sågade trävaror och byggprodukter är Martinsons en av Sveriges ledande producenter av limträ och störst i Norden inom KL-trä. Genom att ta tillvara produkternas unika byggegenskaper har Martinsons utvecklat byggsystem för hallar, broar och flerbostadshus som hela tiden flyttar gränserna inom modernt träbyggande. Koncernen har idag cirka 440 anställda och en årsomsättning på 1,5 miljarder kronor. Huvudkontoret ligger i Bygdsiljum, Västerbotten. www.martinsons.se

Bild: Martinsons

Sveriges modernaste resort ska skapas i Kungens kurva

den 22 juni 2017

Nu bjuder Huddinge kommun in exploatörer att lämna in idéer för att skapa Sveriges modernaste badanläggning, hotell och konferensanläggning i Kungens kurva.

Svenskt rekord i hemutställningar när Vallastaden 2017 öppnar i september

den 22 juni 2017

Med 70 utställningar och 200 programpunkter blir Vallastaden 2017 den största bomässan i svensk historia. Utgångspunkten är mångfald, hållbarhet och innovationer när Sveriges mest nytänkande samhällsbyggnadsprojekt presenteras för bransch och allmänhet i september.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Unikt samarbete kring dörrmiljön i flerbostadshus minskar kostnaderna

den 15 maj 2017

Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.

2025 byggs hälften av alla flerbostadshus i trä

den 10 maj 2017

Redan 2025 kan Sverige ha kapacitet att bygga hälften av alla flerbostadshus i trä. Det skulle bidra till att möta byggbehovet och ge stora positiva effekter i form av kraftigt minskade koldioxidutsläpp från byggbranschen samt arbetstillfällen utanför storstäderna. Det konstaterar professor Staffan Brege, Linköpings universitet, i en framtidsprognos för svenskt industriellt träbyggande.

Fuktsäkert 2017 ute nu!

den 20 april 2017

Nu är Fuktsäkert 2017 ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.