Derome leverantör i SKL:s stora bostadsupphandling

Derome leverantör i SKL:s stora bostadsupphandling

den 02 februari 2017

När SKL genomförde sin stora bostadsupphandling för flerbostadshus gick NCC, med Derome som underleverantör, ut som ett av de fyra vinnande anbuden. Det innebär att Derome nu har möjlighet att leverera flerbostadshus i trä till kommuner runt om i hela landet.- Det känns fantastiskt att få den här möjligheten i samarbete med NCC. Det innebär att vi med hjälp av vårt nyaste varumärke Derome Plusshus kan ta oss an en helt ny marknad och det tror vi kommer utveckla oss mycket, säger Frank Beno, divisionschef för Derome Plusshus.

Bostadsbristen har blivit alltmer akut i Sverige och i dagsläget uppger 240 av landets 290 kommuner att de saknar bostäder. För första gången har SKL nu genomfört en nationell upphandling för permanenta flerbostadshus där kommunerna enkelt ska kunna göra avrop från ramavtalet och därigenom snabbt kunna få nya bostäder på plats.

Högsta poäng på arkitektonisk utformning
NCC och Deromes vinnande förslag har arbetats fram tillsammans med Arkkas Arkitekter och utgörs av byggklossar, volymer, i olika storlek och karaktär. Dessa sätts samman för att skapa flerbostadshus med ettor, tvåor, treor och fyror. Typhusen ingår i den nyskapade serien ”Växa!”.

- Vi fokuserade på att skapa de snyggaste och mest genomtänkta husen. Därför känns det extra roligt att vi fick högst poäng på bland annat arkitektonisk utformning och tekniska egenskaper, säger Petra Eriksson, projektutvecklare på Derome Plusshus.

Växa-husen är kostnadseffektiva och ger möjlighet för beställaren att skapa personliga och karakteristiska hus. Husen erbjuder även stor flexibilitet för att möjliggöra lokala anpassningar både invändigt och utvändigt där det behövs.

- Vi håller dessutom hög kvalitet på allt material, vilket gör att våra beställare får mycket bostad för pengarna, säger Hans Åkesson, marknad- och försäljningschef på Derome Plusshus.

Konkurrenskraftiga i hela landet
SKL:s bostadsupphandling avser flerbostadshus med från två till fyra våningar över hela Sverige.

- En av våra stora fördelar är att vi verkar i hela landet, säger Petra Eriksson. NCC har byggare med stor geografisk spridning och Plusshus har fabriker i Skellefteå, Kristinehamn och framåt även i Varberg. Det gör att vi kan leverera bostäder till hela landet till rimliga kostnader, vilket vi tror är en stor fördel för oss.

Derome Plusshus nya fabrik i Värö, utanför Varberg, förväntas leverera de första husvolymerna under 2018.

FAKTA OM DEROMEGRUPPEN:
Företaget har anor från 1946 då Karl Andersson startade första cirkelsågen i halländska Derome. Idag driver andra och tredje generationen av ägarfamiljen Deromegruppen, som är Sveriges största familjeägda träindustri med 1 600 medarbetare. Omsättningen beräknas uppgå till 6,1 miljarder kronor under år 2017.

Deromegruppens verksamheter avser skogs- och träindustri med fyra egna sågverk, bygghandelsverksamhet, produktion av trätakstolar, bioenergi, emballage, hus och byggkomponenter, markexploatering samt förvaltning av lägenheter och lokaler i eget innehav.

Deromegruppen har en omfattande export av sågade och förädlade trävaror och prefabricerade villor.

Verksamhet bedrivs i Alingsås, Borås, Derome, Falkenberg, Halmstad, Hisingen (Göteborg), Kalix, Kinnared, Kungsbacka, Kristianstad, Kville, Marieholm (Göteborg), Mariestad, Mjölby, Mölndal, Mölnlycke, Skene, Stenungssund, Lilla Edet, Lysekil, Orust, Tanumshede, Trollhättan, Uddevalla, Varberg och Ytterby (Kungälv). Säljkontor för A-hus finns på ett 20-tal orter i Sverige. Takstolstillverkning sker även i Norge och Tyskland.

Varumärken som ingår i Deromegruppen är även A-hus och Varbergshus. För mer information se: www.derome.se, www.a-hus.se och www.varbergshus.se.

På bilden:
Derome Plusshus husmodell "Växa!" som tog hem högsta poäng för arkitektonisk utformning i SKL's bostadsupphandling.
Bild: Deromegruppen

Tanja Rasmusson ny näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier

den 22 maj 2018

Den 1 september 2018 tillträder Tanja Rasmusson befattningen som näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier. Tanja Rasmusson kommer närmast från en tjänst som enhetschef på Kommerskollegium och har tidigare bland annat varit statssekreterare vid Utrikesdepartementet.

Det surrar om den Biologiska mångfaldens dag

den 22 maj 2018

Den 22 maj är det den internationella dagen för Biologiska mångfald. Den biologiska mångfalden är viktig fråga för Riksbyggen både när vi bygger nya bostäder och förvaltar boendemiljöer.

Svenska Kyrkor ute nu!

den 1 januari 2018

Nu är Svenska Kyrkor 2017/2018 ute! Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.