Miljöpris till Västfastigheter för halverad energianvändning på sjukhuset i Mariestad

Miljöpris till Västfastigheter för halverad energianvändning på sjukhuset i Mariestad

den 17 maj 2017

Den köpta energin på Skaraborgs sjukhus Mariestads har minskat med 54 procent sedan 1995. Det gav teknikerna Peter Ljungberg, Aron Sundqvist och Peter Fredriksson regionens miljöstipendium 2017.


Regionen har som mål att halvera energianvändningen i egna lokaler till 2030 jämfört med 1995. Redan 2016 hade sjukhuset i Mariestad minskat användningen med 54 procent. Det innebär en minskning med 3 500 000 kwb. I dagens energipris är det en besparing på drygt 2 miljoner kr/år.De tre teknikerna Peter Ljungberg, Aron Sundqvist och Peter Fredriksson, Västfastigheter, ligger bakom jobbet och får miljöstipendiet.

Aron Sundqvist var dock inte med under utdelningen i samband med regionfullmäktigemötet.

Ett bra samarbete med sjukvården, ett tydligt uttalat mål och personer som brinner för uppgiften är några av framgångsfaktorerna bakom prestationen.

- Detta är något vi brinner för och vi är givetvis glada att det uppmärksammas! Vi har bra engagemang både hos oss och hos sjukvården.  Vi går ofta energironder tillsammans och hittar förbättringar som sänker energianvändningen och samtidigt är bra för verksamheten. Till exempel har vi satt upp närvarogivare på ljuset så att det släcks när ingen är där, det spar energi och ger en ökad trygghet för personalen, berättar Aron Sundkvist och Peter Fredriksson.

- Energiminskning är ett prioriterat mål och vi letar kontinuerligt efter förbättringsåtgärder som kan minska energianvändningen. Även nu när vi kommit så långt har vi en lista med konkreta punkter som vi söker medel för att åtgärda, säger Peter Ljungberg.
En rad kreativa förbättringsåtgärder

Genom att köpa in ett bassängtäcke till rehabbassängen så har både energianvändningen sänkts och inomhusklimatet förbättrats för personalen. Det kostar mycket att värma upp en rehabbassäng med varmt vatten. Genom att lägga på ett täcke så avdunstar inte så mycket vatten och värmen stannar i bassängen. Fukthalten i rummet sjunker också vilket gör att personalen fått ett bättre inomhusklimat. Det är en investering som sänkt den köpta elen med 6 000 Kwb el per månad och betalat igen sig på mindre än 1,5 år.

En annan åtgärd man infört är att optimera värmestyrningen genom en tidsfiltrering som styr hur temperaturen inomhus faller när temperaturen utomhus ökar. Mariestads sjukhus har ett bra klimatskal på fastigheterna vilket gör att vi kan ha ett längre spann på tidsstyrningen. Det har medfört ett bättre inomhusklimat samtidigt som det sänkt energianvändningen.

Samtidigt som den köpta energin har minskat har andelen driftstörningar och felanmälningar minskat. Investeringar för att sänka energin har resulterat i säkrare och mer kostnadseffektiva anläggningar och ett bättre inomhusklimat på sjukhuset.

På bilden:
Regionens miljöstipendium för energiminskning vid sjukhuset i Mariestad togs emot av Peter Ljungberg, Carl-Magnus Ahlander, driftchef och Peter Fredriksson, samtliga Västfastigheter
Foto: Peter Wahlström

Elnätsavgifterna fortsätter att öka kraftigt

den 17 maj 2017

Elnätsavgifterna har i genomsnitt ökat med 7,5 procent sedan 2016. Under den senast femårsperioden har elnätsavgifterna ökat med nära 25 procent. Vattenfall Eldistribution har höjt elnätsavgifterna med 11,2 procent sedan 2016.

Rekordår för solenergiföretaget Midsummer

den 16 maj 2017

Midsummer, ledande utvecklare och leverantör av avancerade lösningar inom solenergi, presenterar ett rekordresultat för 2016. Intäkterna närapå fördubblades och vinsten ökade på grund av flera nya ordrar på företagets DUO tunnfilmsolcells-tillverkningssystem.

Test av ny energiapp som hjälper hyresgäster att minska energianvändningen

den 15 maj 2017

Riksbyggen erbjuder sina hyresgäster i Östersund, Skellefteå och Umeå att prova en ny app som hjälper till att få koll på energianvändningen. Testet görs tillsammans med företaget Greenely som utvecklat appen.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.

Allmännyttan möter våren med allt fler solceller

den 10 maj 2017

Antalet solceller och laddstolpar för elbilar ökar i de allmännyttiga bostadsföretagens Det visar statistik från bransch- och intresseorganisationen SABO.

Geoenergi gör Jakobsbergs Centrum självförsörjande

den 9 maj 2017

Jakobsbergs Centrum är det hittills största köpcentrumet i Sverige som har konverterat till geoenergi. 68 energibrunnar har installerats under köpcentrumet som nu till största delen är självförsörjande på förnybar geoenergi.

Brf Gitarren halverade uppvärmningskostnaderna

den 8 maj 2017

När bostadsrättsföreningen Gitarren i Lund skulle byta ut sina gamla gaspannor var den blandade bebyggelsen av flerbostadshus och radhus en stor utmaning. Med värmepumpar från Panasonic lyckades hela området mer än halvera uppvärmningskostnaderna och samtidigt få en miljövänligare uppvärmning.

Miljöbyggnad 3.0 släpps den 10 maj

den 5 maj 2017

Miljöbyggnad, det ledande svenska systemet för miljöcertifiering av byggnader, släpps i version 3.0 den 10 maj. På medlemsmötet före Sweden Green Building Councils årsstämma kommer medlemmarna att få en presentation av nyheterna i systemet.

E.ON och Google blir partners, expanderar marknaden för solenergi

den 3 maj 2017

För första gången blir den digitala plattformen Sunroof tillgänglig utanför den amerikanska marknaden. Den är baserad på Google Earth, kartor och 3D-modeller och förenklar nu tyska husägares möjligheter att skaffa solceller.

Near4you spar energi åt Max Hamburgerrestauranger

den 3 maj 2017

Near4you har inlett ett rikstäckande samarbete med hamburgerkedjan Max, som omfattar över hundra restauranger runt om i Sverige. Near4you ska ta ett helhetsansvar för kyla, värme och ventilation för att optimera Max fastigheters energianvändning och driftsäkerhet.

Boyd Cohen till Smarta städer

den 28 april 2017

Den 22-23 november äger konferensen Smarta städer rum för första gången på Kistamässan i Stockholm. Nu är det klart att Boyd Cohen, global expert och forskare inom hållbar utveckling och smarta städer, är årets keynote-talare. Han har bland annat utvecklat ramverket ”The Smart City Wheel” som är en av de mest erkända modellerna för smarta städer.

Charlotta Szczepanowski på listan över de mäktigaste i Hållbarhetssverige

den 27 april 2017

Riksbyggens Charlotta Szczepanowski, chef för enheten för hållbar utveckling, finns med på listan över de 101 mäktigaste i Hållbarhetssverige. Listan sammanställs av Aktuell Hållbarhet och med på listan finns bland annat politiker, näringslivstoppar och forskare.

Nationell solutmaning startar i Skåne

den 27 april 2017

Fossilfritt Sverige utmanar Sveriges företag, organisationer, kommuner och landsting att installera solceller på minst ett tak före 2020. Ambitionen är att sätta fart på utbyggnaden av solenergi i Sverige och startskottet gick vid ett evenemang i Malmö på torsdagen.​

Eneos VD ny ordförande i Svensk Solenergi

den 27 april 2017

Eneos VD Wilhelm Löwenhielm har valts till ordförande i branschföreningen Svensk Solenergi. Som medgrundare och VD för Eneo Solutions har Wilhelm gedigen kunskap om solceller och solenergibranschen. Den nyvalde ordföranden ser ljust på solcellsmarknaden i Sverige och är säker på att vi ser en bransch som fortsätter att växa i rätt riktning.

HSB Stockholms klimatpris till HSB Brf Skärsätra

den 4 april 2017

HSB Stockholms klimatpris 2016 har tilldelats HSB Brf Skärsätra på Lidingö. En förening vars viktiga klimatarbete bland annat bestått i byte till frånluftsfläktar med en elbesparing på 40 procent, ett moderniserat drift- och övervakningssystem för att minska energiförbrukningen och en totalrenoverad tvättstuga med energieffektiv och miljövänlig utrustning.

WSP rekryterar seniorkonsult inom byggnadsfysik

den 3 april 2017

WSP Environmental har rekryterat Roland Jonsson som seniorkonsult på sektionen byggnadsfysik i Stockholm. Närmast kommer Roland från HSB riksförbund där han arbetat som energichef med ansvar för energifrågor.

Väsbyhems miljöarbete når nya höjder

den 30 mars 2017

På en konferens i Skåne 2008 samlades 80 av Sveriges bostadsbolag för att lägga grunden till det som kom att kallas Skåneinitiativet. De representerade bolagen satte upp ett gemensamt mål om att minska sin totala energiförbrukning med 20 % fram till 2016. Det var frivilligt att ansluta sig och till slut var det över 100 bostadsbolag som antagit utmaningen och gått med i Skåneinitiativet.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Unikt samarbete kring dörrmiljön i flerbostadshus minskar kostnaderna

den 15 maj 2017

Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.

Lyssna på podcasten om energirenovering i Hammarby Sjöstad

den 11 maj 2017

Det 18:e avsnittet av podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar om energirenovering i Hammarby Sjöstad Vi försöker få svar på en mängd frågor som rör Hammarby Sjöstad. Det blir en del tillbakablickar för att förstå historien, men vi pratar också om nya tekniker och material samt innovativa lösningar. HS2020, EcoDriving, energikartläggningar och målstyrd energiförvaltning.

2025 byggs hälften av alla flerbostadshus i trä

den 10 maj 2017

Redan 2025 kan Sverige ha kapacitet att bygga hälften av alla flerbostadshus i trä. Det skulle bidra till att möta byggbehovet och ge stora positiva effekter i form av kraftigt minskade koldioxidutsläpp från byggbranschen samt arbetstillfällen utanför storstäderna. Det konstaterar professor Staffan Brege, Linköpings universitet, i en framtidsprognos för svenskt industriellt träbyggande.

Fuktsäkert 2017 ute nu!

den 20 april 2017

Nu är Fuktsäkert 2017 ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.