Brf Gitarren halverade uppvärmningskostnaderna

Brf Gitarren halverade uppvärmningskostnaderna

den 08 maj 2017

När bostadsrättsföreningen Gitarren i Lund skulle byta ut sina gamla gaspannor var den blandade bebyggelsen av flerbostadshus och radhus en stor utmaning. Med värmepumpar från Panasonic lyckades hela området mer än halvera uppvärmningskostnaderna och samtidigt få en miljövänligare uppvärmning.


I de östra delarna av universitetsstaden Lund ligger bostadsrättsföreningen Gitarren. Husen byggdes under tidigt 90-tal och föreningen består av totalt 58 lägenheter samt 47 radhus. I takt med att husen blev äldre blev även uppvärmningssystemet föråldrat.

- Vi i föreningen var överens om att det var dags att gå från en uppvärmningslösning med fossilt bränsle till ett miljövänligare alternativ som skulle sänka våra kostnader men bibehålla komforten. Vi valde därför att kontakta föreningens förvaltare, Rörservice i Skåne, som fick i uppdrag att ta fram en lämplig lösning, säger Ingvar Ekstrand, styrelseordförande i föreningen.

- Utmaningen för bostadsrättsföreningen var att det fanns så många olika bostäder, både radhus och lägenheter, som var alltifrån 70 till 140 kvadratmeter stora. Vi tittade initialt på ett antal lösningar men valet föll på en värmepumpslösning från Panasonic. Det fanns nästan inget annat alternativ på marknaden som skulle klara av detta, säger Jimmy Schwerin, installatör på Rörservice i Skåne.

Skillnaderna i kvadratmeteryta var inte den enda utmaningen. Det gällde också att ta fram en lösning som inte skulle störa omgivningen eller påverka komforten i husen. Installatörens rekommendation blev 47 stycken Panasonic Monoblock på 5kW – en kompakt lösning som kunde tillgodose husens värme och varmvattenbehov, utan att kompromissa med komforten, även vid kallare temperaturer. Dessutom uppfyllde systemet föreningens krav gällande ljudnivån.

- Det fanns en utmaning i att hitta en tillräckligt liten pump då lägenheterna och radhusen hade ett begränsat utrymme inomhus men också utomhus då det är tätt mellan husen. Det handlade både om ljudnivåer och estetik, säger Mad Amin, Teamledare på Panasonic Heating & Cooling.

En utomhusenhet placerades vid varje hus. För att inte störa den estetiska omgivningen och dämpa ljudnivån byggdes dessa in på ett smakfullt sätt. Bostädernas normala elförbrukning låg tidigare på i snitt 9 500kWh/år. Enligt Panasonics beräkningar skulle föreningen spara mer än hälften av sina uppvärmningskostnader med den föreslagna lösningen.

- När vi flyttade hit i maj 2011 hade vi gaspannor från 1992. Det var dyrt, inte miljövänligt och de här gaspannorna var dessutom ganska högljudda. Nu kan vi se att vi har minskat våra uppvärmningskostnader med 75 procent. Skiftet har gått jättebra för oss och när det gäller miljöaspekten har det varit en alldeles utmärkt satsning, säger Gustav Blohm, en av bostadsrättsinnehavarna.

Miljöpris till Västfastigheter för halverad energianvändning på sjukhuset i Mariestad

den 17 maj 2017

Den köpta energin på Skaraborgs sjukhus Mariestads har minskat med 54 procent sedan 1995. Det gav teknikerna Peter Ljungberg, Aron Sundqvist och Peter Fredriksson regionens miljöstipendium 2017.

Elnätsavgifterna fortsätter att öka kraftigt

den 17 maj 2017

Elnätsavgifterna har i genomsnitt ökat med 7,5 procent sedan 2016. Under den senast femårsperioden har elnätsavgifterna ökat med nära 25 procent. Vattenfall Eldistribution har höjt elnätsavgifterna med 11,2 procent sedan 2016.

Rekordår för solenergiföretaget Midsummer

den 16 maj 2017

Midsummer, ledande utvecklare och leverantör av avancerade lösningar inom solenergi, presenterar ett rekordresultat för 2016. Intäkterna närapå fördubblades och vinsten ökade på grund av flera nya ordrar på företagets DUO tunnfilmsolcells-tillverkningssystem.

Test av ny energiapp som hjälper hyresgäster att minska energianvändningen

den 15 maj 2017

Riksbyggen erbjuder sina hyresgäster i Östersund, Skellefteå och Umeå att prova en ny app som hjälper till att få koll på energianvändningen. Testet görs tillsammans med företaget Greenely som utvecklat appen.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.

Allmännyttan möter våren med allt fler solceller

den 10 maj 2017

Antalet solceller och laddstolpar för elbilar ökar i de allmännyttiga bostadsföretagens Det visar statistik från bransch- och intresseorganisationen SABO.

Geoenergi gör Jakobsbergs Centrum självförsörjande

den 9 maj 2017

Jakobsbergs Centrum är det hittills största köpcentrumet i Sverige som har konverterat till geoenergi. 68 energibrunnar har installerats under köpcentrumet som nu till största delen är självförsörjande på förnybar geoenergi.

Miljöbyggnad 3.0 släpps den 10 maj

den 5 maj 2017

Miljöbyggnad, det ledande svenska systemet för miljöcertifiering av byggnader, släpps i version 3.0 den 10 maj. På medlemsmötet före Sweden Green Building Councils årsstämma kommer medlemmarna att få en presentation av nyheterna i systemet.

E.ON och Google blir partners, expanderar marknaden för solenergi

den 3 maj 2017

För första gången blir den digitala plattformen Sunroof tillgänglig utanför den amerikanska marknaden. Den är baserad på Google Earth, kartor och 3D-modeller och förenklar nu tyska husägares möjligheter att skaffa solceller.

Near4you spar energi åt Max Hamburgerrestauranger

den 3 maj 2017

Near4you har inlett ett rikstäckande samarbete med hamburgerkedjan Max, som omfattar över hundra restauranger runt om i Sverige. Near4you ska ta ett helhetsansvar för kyla, värme och ventilation för att optimera Max fastigheters energianvändning och driftsäkerhet.

Boyd Cohen till Smarta städer

den 28 april 2017

Den 22-23 november äger konferensen Smarta städer rum för första gången på Kistamässan i Stockholm. Nu är det klart att Boyd Cohen, global expert och forskare inom hållbar utveckling och smarta städer, är årets keynote-talare. Han har bland annat utvecklat ramverket ”The Smart City Wheel” som är en av de mest erkända modellerna för smarta städer.

Charlotta Szczepanowski på listan över de mäktigaste i Hållbarhetssverige

den 27 april 2017

Riksbyggens Charlotta Szczepanowski, chef för enheten för hållbar utveckling, finns med på listan över de 101 mäktigaste i Hållbarhetssverige. Listan sammanställs av Aktuell Hållbarhet och med på listan finns bland annat politiker, näringslivstoppar och forskare.

Nationell solutmaning startar i Skåne

den 27 april 2017

Fossilfritt Sverige utmanar Sveriges företag, organisationer, kommuner och landsting att installera solceller på minst ett tak före 2020. Ambitionen är att sätta fart på utbyggnaden av solenergi i Sverige och startskottet gick vid ett evenemang i Malmö på torsdagen.​

Eneos VD ny ordförande i Svensk Solenergi

den 27 april 2017

Eneos VD Wilhelm Löwenhielm har valts till ordförande i branschföreningen Svensk Solenergi. Som medgrundare och VD för Eneo Solutions har Wilhelm gedigen kunskap om solceller och solenergibranschen. Den nyvalde ordföranden ser ljust på solcellsmarknaden i Sverige och är säker på att vi ser en bransch som fortsätter att växa i rätt riktning.

HSB Stockholms klimatpris till HSB Brf Skärsätra

den 4 april 2017

HSB Stockholms klimatpris 2016 har tilldelats HSB Brf Skärsätra på Lidingö. En förening vars viktiga klimatarbete bland annat bestått i byte till frånluftsfläktar med en elbesparing på 40 procent, ett moderniserat drift- och övervakningssystem för att minska energiförbrukningen och en totalrenoverad tvättstuga med energieffektiv och miljövänlig utrustning.

WSP rekryterar seniorkonsult inom byggnadsfysik

den 3 april 2017

WSP Environmental har rekryterat Roland Jonsson som seniorkonsult på sektionen byggnadsfysik i Stockholm. Närmast kommer Roland från HSB riksförbund där han arbetat som energichef med ansvar för energifrågor.

Väsbyhems miljöarbete når nya höjder

den 30 mars 2017

På en konferens i Skåne 2008 samlades 80 av Sveriges bostadsbolag för att lägga grunden till det som kom att kallas Skåneinitiativet. De representerade bolagen satte upp ett gemensamt mål om att minska sin totala energiförbrukning med 20 % fram till 2016. Det var frivilligt att ansluta sig och till slut var det över 100 bostadsbolag som antagit utmaningen och gått med i Skåneinitiativet.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Unikt samarbete kring dörrmiljön i flerbostadshus minskar kostnaderna

den 15 maj 2017

Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.

Lyssna på podcasten om energirenovering i Hammarby Sjöstad

den 11 maj 2017

Det 18:e avsnittet av podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar om energirenovering i Hammarby Sjöstad Vi försöker få svar på en mängd frågor som rör Hammarby Sjöstad. Det blir en del tillbakablickar för att förstå historien, men vi pratar också om nya tekniker och material samt innovativa lösningar. HS2020, EcoDriving, energikartläggningar och målstyrd energiförvaltning.

2025 byggs hälften av alla flerbostadshus i trä

den 10 maj 2017

Redan 2025 kan Sverige ha kapacitet att bygga hälften av alla flerbostadshus i trä. Det skulle bidra till att möta byggbehovet och ge stora positiva effekter i form av kraftigt minskade koldioxidutsläpp från byggbranschen samt arbetstillfällen utanför storstäderna. Det konstaterar professor Staffan Brege, Linköpings universitet, i en framtidsprognos för svenskt industriellt träbyggande.

Fuktsäkert 2017 ute nu!

den 20 april 2017

Nu är Fuktsäkert 2017 ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.