Miljöbyggnad, det ledande svenska systemet för miljöcertifiering av byggnader, kommer under 2017 uppdateras till en ny version. Den nya versionen har nu släppts på remiss för samtliga intresserade parter att lämna synpunkter på.
Arbetet med att ta fram en ny version inleddes under 2015 och har engagerat över 200 personer från den svenska bygg- och fastighetsbranschen samt akademi och övriga intressenter. Under arbetet har varje del av Miljöbyggnad granskats och diskuterats och hela systemet har setts över. Miljöbyggnads grundsyfte har alltid varit att erbjuda en svensk miljöcertifiering som följer svenska lagar, regler samt EU-direktiv. Med den nya versionen fortsätter man på det spåret. Ledstjärnan har varit att Miljöbyggnad även i fortsättningen ska driva på utvecklingen. Samtidigt ska Miljöbyggnad givetvis också passa för de som bara vill säkerställa att man klarar lagkrav och miljömål.
- Att ta fram en ny version av Miljöbyggnad har varit en utmaning, men det har också varit väldigt givande, säger Catarina Warfvinge, chef för Miljöbyggnad på Sweden Green Building Council. Det finns ett så stort engagemang i branschen för det här, det visar hur viktigt systemet har blivit.
Under sensommaren förra året hölls ett antal seminarium, där man kunde komma med synpunkter på ett första utkast som släpptes i juni. Projektet fick även in stora mängder synpunkter via e-post och telefon. Totalt lämnade 36 företag och organisationer synpunkter. Dessa har sedan varit till stor hjälp för projektet när remissversionen har tagits fram.
- Miljöbyggnad 3.0 är en milstolpe i SGBC:s utveckling. Sedan starten 2011 har antalet byggnader som Miljöbyggnad-certifieras vuxit snabbt. Miljöbyggnad kräver noggrann uppföljning i färdigt hus för godkännande. Det har stor påverkan på hela bygg-, fastighets- och energisektorn och med den nya versionen tar vi ett stort steg mot ökad kvalitet och hållbarhet i byggandet, säger Bengt Wånggren, VD för Sweden Green Building Council.
Den nya versionen ligger nu ute för remiss till den 15 mars 2017 och finns att ladda ner på Sweden Green Building Councils hemsida. Sweden Green Building Council förväntar sig många svar och synpunkter fram till dess. Miljöbyggnad 3.0 beräknas därefter släppas i april.
I staden möts dåtid och framtid. Det gör stadslandskapet till en önskearena för arkitekter och entreprenörer som vill sätta sin prägel på stadsbilden och påverka hur man upplever den även i morgon. Med perforerad plåt har de ett verktyg som skapar stora möjligheter.
Moelven Valåsen utanför Karlskoga ska bli Sveriges smartaste sågverk. I det tvååriga projektet ”Det smarta digitala sågverket” ska sågverket ta täten inom produktionsteknik i sågverksbranschen. Ett av målen är att minska verkets energiförbrukning.
Indoor Energy starka utveckling fortsätter i Stockholmsområdet och kan nu meddela att Pär Hansson tillträder tjänsten som chef för företagets kylentreprenader i Stockholmsområdet. Närmast kommer Pär från en tjänst som säljare / projektledare på Franck´s kylindustri.
Nya effektiva och uppkopplade system för fastigheter kan samlas under en och samma öppna IoT-plattform. På Nordbygg 10-13 april presenterar Schneider Electric det allra senaste på området.
Egain, ledande leverantör av IoT och molnbaserade tjänster inom självoptimerande värmestyrning i flerbostadshus lanserade i början av året den nya tjänsten Peak Control som för första gången möjliggör för fastighetsägare att minska sina kostnader för effekttoppar i energianvändningen.
Den 1 februari började det nya bidraget för hemmaladdning av elfordon att gälla. Bidraget syftar till att få fler att ställa om till eldriva fordon med hjälp av ett ekonomiskt stöd till de som installerar elbilsladdare i hemmet. Schneider Electric, som erbjuder helhetslösningar för elbilsladdning, listar fem tips för alla som vill installera en laddare hemma.
Akademiska Hus gör en rekordstor satsning på förnybar energi genom att öka sin solcellskapacitet med 50 procent. Ökningen sker när majoriteten av taken på Campus Ultuna i Uppsala nu täcks med solceller. Fastighetsbolagets totala solelproduktion kommer därmed att stiga från 2 till 3 miljoner kWh/år sett över hela beståndet.
I mars 2015 började Peab Asfalt konvertera sina stationära asfaltverk till att använda bioolja i tillverkningsprocessen. Vid 2017 års slut tillverkades över 95 procent av asfaltmassan i konverterade verk och koldioxidutsläppen hade minskat med 61 procent – trots ökad volym. Asfalten säljs under namnet ECO-Asfalt, och målet är att genom teknisk utveckling minimera produktens klimatpåverkan.
Envista AB erbjuder nu sin tjänst för att presentera fastighetsenergi via Metrys marknadsplats.
BoKlok blir första bostadsbyggaren i Sverige med solceller på samtliga nya lägenhetshus. Initiativet är ett samarbete mellan BoKlok och IKEA Group, med målet att göra solenergi tillgänglig för de många människorna.
Riksbyggens fastighetsförvaltning i Nyköping har det både utmanande och spännande uppdraget att vårda stadens stolthet – Nyköpingshus. Fastigheten har anor som går tillbaka till 1100-talet och fastighetsteknikerna Carl Segelborg och Teddy Blomgren arbetar bland annat med att förebygga skador och med energieffektivisering.
NIBE Energy Systems lanserar nu ett samarbete med skidlegenden Ingemar Stenmark och författaren Malin Wollin. Syftet är att sprida uppmärksamhet om vikten av att förnya sitt värmesystem i tid, för ett perfekt inomhusklimat med minimal påverkan på miljön och energiräkningen.
Flest inbrott i förhållande till antal hushåll sker i Danderyd, minst (0!) sker i Dorotea. Skillnaderna är stora i hur utsatta svenska kommuner är för inbrott. Värst drabbat är kommuner i Stockholmsområdet och Skåne.
I samband med att bolaget helrenoverar det första av sex miljonprogramshus bygger de på ett tredje våningsplan, tilläggsisolerar och installerar samtidigt 500 kvadratmeter solceller. Med hjälp av energilager förses huset med värme och varmvatten året om. Det här är första gången tekniken prövas på flerbostadshus i Sverige.
Det nuvarande kravet på bygglov för att montera solceller ska slopas. Det framgår av en lagrådsremiss som regeringen lägger fram idag. Enligt förslaget räcker det att från 1 juli i efterhand anmäla till kommunen att solceller har monterats på byggnaden.
Redan 2012 började Riksbyggen använda sig av miljöcertifieringssystemet Miljöbyggnad i sin nyproduktion av flerbostadshus. Idag är Riksbyggen den aktör som har flest certifierade bostadsprojekt, sammanlagt 123 stycken*. Hållbarhet ska genomsyra all Riksbyggens nyproduktion av bostäder och i det arbetet är certifiering enligt kraven för Miljöbyggnad en viktig del.
Samarbetet mellan elhandelsbolaget Bixia och Eneo Solutions växer. Efter första projektet med ICA Moheda ansluter nu sig nästa ICA-handlare till erbjudandet Solklart.
I november lanserades EEF:s auktorisation för företag som erbjuder energikartläggningar. Området energikartläggningar är först ut och fler områden kommer att öppnas upp för auktorisation vartefter auktorisationen utvecklas. EFF står för Energieffektivseringsföretagen.
SABO:s inköpsfunktion åt Sveriges allmännyttiga bostadsbolag, HBV, har nyligen slutfört en upphandling för produkter och tjänster inom IMD. Elvaco är glada att meddela att man återigen blivit valda som leverantör, vilket innebär att anslutna SABO-bolag kan fortsätta att köpa Elvacos marknadsledande insamlingssystem och tjänster utan att behöva genomföra en offentlig upphandling.
Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!
Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.
Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.
Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.
De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.
Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).
På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.
SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.
Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.
Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.