Green Building Award till Fabege

Green Building Award till Fabege

den 19 april 2012

Fabege tilldelas priset för Uarda 5, Vattenfalls nya huvudkontor i Arenastaden, i kategorin ”nybyggnationer”. Utdelare är European Commission’s Joint Research Center.


Med innovativa och genomtänkta byggmaterial, byggmetoder och driftslösningar har Fabege, tillsammans med Vattenfall, lyckats pressa energikonsumtionen 64% lägre än Boverkets byggregler (BBR). Exempel på miljö- och energianpassningar är ett klimatskal som uppfyller kriterierna för passivhus, sedumtak, elastrande solceller, varmvattenalstrande solfångare, frikyla och energieffektiva hissar och ljuskällor.

- Vi är glada att vårt långsiktiga miljöarbete nu uppmärksammas även internationellt. Det ger oss en extra sporre i vårt fortsatta hållbarhetsarbete, säger Klas Holmgren, chef för projekt och förädling på Fabege.

Solceller ger miljövänligare matbutiker

den 12 oktober 2015

Nu tar lågpriskedjan Willys nästa steg för mer energieffektiva och miljövänliga butiker och installerar solceller på butikstaken. I ett första steg gäller det två testbutiker – i Huddinge och i Göteborg – men förhoppningen är att kunna satsa i större skala.

Prisdialogen fortsätter växa

den 8 oktober 2015

I år har Prisdialogen ökat i omfattning och 2016 omfattas mer än hälften av fjärrvärmeleveranserna av Prisdialogen, vilket motsvarar närmare 1,5 miljon hushåll. 27 fjärrvärmeföretag med sammanlagt 70 fjärrvärmenät, är medlemmar i Prisdialogen för 2016.

Det är dags att ta solenergi på allvar

den 7 oktober 2015

HSB har under det senaste året har noga kartlagt potentialen för solenergi i sitt fastighetsbestånd och nu är tiden mogen att gå från ord till handling. Målsättningen är att inom tre år ska totalt 10000 kvm tak på HSB Södermanlands fastigheter vara täckta av solpaneler och kommer då producera 1,500,000 kWh/år. Det är 25 procent av HSB:s totala behov.

Framgångar för allmännyttans energisparprogram

den 7 oktober 2015

Bostadsföretagen i landets mest ambitiösa och största frivilliga energisparprogram har tillsammans sparat nära 15 procent. - Vi är på god väg mot det mål som SABO-företagens Skåneinitiativ satt, att spara 20 procent energi mellan år 2007 och 2016, säger Gabriella Castegren, energiexpert på bransch- och intresseorganisationen SABO.

Dags för femtonde upplagan av Stora Inneklimatpriset

den 6 oktober 2015

Stora Inneklimatpriset femtonårsjubilerar och det är dags att fundera på vilket företag/organisation som skall stå som vinnare på Nordbygg i april 2016. Nu har alla möjlighet att lämna in sitt förslag på vilken förtag/organisation som bör premieras för sin produkt/tjänst/metodik.

Energikraven i regeringens investeringsstöd till hyresbostäder kan bli kontraproduktiva

den 6 oktober 2015

I sitt remissvar till regeringens förslag på investeringsstöd till hyresbostäder anger Sveriges Centrum för Nollenergihus (SCN) att utformningen av energikraven inte kommer ge en rättssäker hantering och att de istället för att bidra till en hållbar utveckling av energieffektiva byggnader gynnar systemval som ger större miljöpåverkan och högre systemkostnader.

Miljardsatsning på stadsmiljöavtal ska ge hållbara stadsmiljöer

den 5 oktober 2015

Regeringen har avsatt två miljarder under mandatperioden till så kallade stadsmiljöavtal som stöd till kollektivtrafiklösningar i städer. I och med regeringsbeslutet om en ny förordning kan pengarna nu börja fördelas till kommuner och landsting.

Stöd till solel bra men krånglet måste bort

den 5 oktober 2015

Regeringen presenterade den 16 september flera investeringar för klimatet. Stödet till solceller skalas upp kraftigt från 50 till 390 miljoner kronor per år. Ett bra beslut som sänder tydliga signaler om vad regeringen vill men det behöver snabbt följas av kompletterande åtgärder , tycker SPs solelsexpert Peter Kovacs.

IMD leder ofta till väsentliga besparingar

den 2 oktober 2015

Individuell mätning av värme och vatten är kostnadseffektivt i flera fall. Branschorganisationen SFFE delar inte Boverkets bedömning att individuell mätning av värme i bostäder inte skulle vara lönsamt.

Jan Wijkmark belönas med årets finaste hållbarhetspris

den 2 oktober 2015

På Sweden Green Buildings gala i stadshuset i onsdags tilldelades Jan Wijkmark, hållbarhetsexpert på White, priset för positiva bidrag till hållbar stadsutveckling. Priset premierar personer som varit positiva föredömen för branschen.

MAX IV-projektet i Lund vinner ytterligare två utmärkelser

den 1 oktober 2015

Forskningsanläggningen MAX IV utses till bästa projekt inom GreeBuilding och BREEAM under Sweden Green Building Conference.

Vinnarna av årets Sweden Green Building Awards

den 1 oktober 2015

Sweden Green Building Awards, utmärkelsen som premierar hållbart samhällsbyggande i Sverige, delades igår ut på Stockholms stadshus till välförtjänta vinnare.

Projektchef på Stockholmshem vinner pris inom hållbar utveckling

den 1 oktober 2015

Torbjörn Kumlin, projektchef på Stockholmshem, belönades igår med priset för positiva bidrag till hållbar byggnads- och fastighetsutveckling på årets Sweden Green Building Awards.

Vargöns kyrka får egen solel på taket

den 1 oktober 2015

Just nu pågår montering av solpaneler på södertaket till Vargöns kyrka vilket gör den till första kyrkan i Skara stift med egen solel. Detta är ett led i pastoratets arbete med att minska sin energianvändning och finansieras delvis av pengar från elbolaget Bixias Investeringsfond.

Sweden Green Building Conference med Ekobygg

den 30 september 2015

Idag och i morgon arrangeras Ekobyggmässan, för andra gången tillsammans med Sweden Green Building Conference (SGBC15) på Kistamässan i Stockholm. Ekobyggmässan sätter extra fokus på hållbar stadsutveckling, grönt byggande och cirkulär ekonomi.

Årets bästa insatser inom hållbart byggande ska belönas

den 30 september 2015

Idag belönas årets bästa insatser för hållbart byggande och stadsutveckling, då Sweden Green Building Awards delas ut på Stockholms stadshus. 4 av de 15 nominerade personerna arbetar på White.

Tyréns lanserar team med unik kunskap om Citylab

den 30 september 2015

Tyréns har varit delaktiga i utvecklingen av Citylab, ett forum för delad kunskap inom hållbar stadsutveckling organiserat av Sweden Green Building Council (SGBC). Nu samlar Tyréns sin spetskompetens genom att forma ett team som kan bistå med unik kunskap om Citylab.

Balticgruppen bygger 37 arkitektritade bostäder på Umedalen

Svenska Kyrkor 2015 ute nu!

den 28 juni 2015

Nu är Svenska Kyrkor 2015 ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Concent bygger det goda samhället

den 25 juni 2015

Concent arbetar först och främst med fastighetsutveckling av små och smarta hyresrätter i kollektivtrafiknära lägen i stor- och universitetsstäder. Det är något som ligger helt rätt i tiden. Concent var också en av föreläsarna på den lyckade konferensen Bostadsforum 2015 och även huvudsponsor till arrangemanget.

Kunglig glans på träbyggnadsdagar

den 25 juni 2015

Seminariet ”Nytt träbyggande för klimatet” i början av juni med en väl organiserad studieresa dagen efter runt om i ”Trä-Stockholm” blev ett mycket lyckat arrangemang med cirka 50 deltagare. Många tydliga ståndpunkter framfördes om de uppenbara fördelarna med att bygga också flerfamiljshus med trästommar. Deltagarna fick med sig många aha-upplevelser hem.

Att vara eller inte vara för Kiruna

den 24 juni 2015

Grundläggande principer för stadsomvandlingen och stadsflytten dryftades under ett av IVA arrangerat, välbesökt och högintressant seminarium på Folkets Hus i Kiruna under två dagar i slutet av maj.

IG Passivhus har ordet nr 4 ute nu!

den 15 juni 2015

Det fjärde numret av IG Passivhus har ordet är ute. Klicka vidare för att komma till webbtidningen.

Bostadsforum på hög nivå

den 9 juni 2015

Bostadsforum 2015 hölls på Courtyard by Marriott Stockholm Hotel den 7 och 8 maj. Det blev en viktig manifestation för hur vi ska göra för att lyckas med att bygga alla de bostäder som nu behövs.

Underhåll på hög höjd

den 1 juni 2015

Knepiga lägen kräver kreativa lösningar. Huge Fastigheter AB anlitar yrkesklättrare som ett kostnadseffektivt alternativ på svårtillgängliga platser.

Nya Kiruna – staden som återuppstår

den 21 maj 2015

Om vi skulle ställas inför faktum att hela vår stad ska rivas, våra hem flyttas och allt ska byggas upp på en ny plats. Hur skulle vi då reagera som människor? Ja, den frågan har invånarna i Kiruna ställt sig.

Infrastrukturministern på byggmässan i Malmö

den 2 maj 2015

Årets upplaga av Byggmässan i Malmö den 22-23 april slog utställarrekord! Aldrig förr har mässan varit så fylld av utställare, produktnyheter, innovationer och inspiration som i år.

Ecoforum 2015: Skarpa analyser och innovativa lösningar

den 1 maj 2015

– Inom hållbar stadsutveckling är utmaningarna många, men möjligheterna oändliga. Med de orden inledde Erik Hellqvist, VD på Svensk Byggtjänst, Ecoforum 2015 på Stockholmsmässan.