Innovativ programvara ska hjälpa fastighetsägare att få betalt för uthyrda lokaler

den 03 januari 2018

Efter stor framgång med att hjälpa butiksägare med likviditeten, vill Splitgrid nu hjälpa fastighetsägare att slippa stressa över hyror som inte betalas. Genom Splitgrids smarta programvara betalas hyran bit för bit; varje gång hyresgästen, troligtvis en butik, säljer en vara.


Varje år startas 70000 nya bolag i Sverige, men omkring var tredje nytt företag gör konkurs inom tre år. Många på grund av likviditetsproblem; att man inte har pengar nog att betala fakturor, löner och skatter i tid.

Detta påverkar även butikens möjlighet att betala hyra för lokalen som används; något som även leder till att hyresvärden får ett inkomstbortfall och extraarbete i och med att det då måste skickas påminnelser och krav. Splitgrids programvara underlättar i relationen mellan fastighetsägare och butik och tar bort oron för obetalda hyresfakturor.

- Jag vet själv hur tufft det emellanåt kan vara med likviditeten och vilken situation det sätter såväl butik som fastighetsägare i. Det vill vi ändra på, säger Göran Eriksson, grundare av Splitgrid.

Genom en teknisk lösning som installeras i butikens kassasystem, fördelas pengarna automatiskt dygnsvis, veckovis eller månadsvis för alla varor som köps. På så sätt behöver fastighetsägaren aldrig oroa sig för att hyran inte kommer betalas i slutet av varje månad, för  den betalas nämligen automatiskt; bit för bit varje gång en vara säljs.

Det är en win-win situation för både butiksägare och hyresvärd. Vet man säkert att hyran alltid betalas minskar det stress hos butiksägaren, som inte heller behöver oroa sig för att få betalningsanmärkningar som kan påverka möjligheten att hyra en butikslokal igen. Hyresvärden behöver inte kräva att butiksägaren i förväg ska kunna visa på stark ekonomi, då det på detta sättet är lättare att säkra att hyran betalas, och man kan då enklare hitta personer att hyra ut till.

Splitgrids tjänst lanserades skarpt för ungefär ett år sedan och deras lösning används idag av butiker som Vallgatan 12 i Göteborg och Debut i Örebro; men då för att minska risker för butik och leverantör, vilket var den första modellen som programvaran lanserades i. Nu tar man dock alltså steget till att hjälpa fastighetsägare säkra sin inkomst.

- Responsen från kunderna har varit överväldigande. Kärnan i det vi gör är att tillföra ett mervärde till våra kunder. Vår täta kontakt med kunderna visar att vi fyller ett tydligt behov, säger Göran Eriksson.

Riksbyggen inför digital energistatistik över hela landet

den 19 januari 2018

Riksbyggen kommer att införa automatisk insamling och kvalitetssäkring av energistatistik i samtliga marknadsområden. Riksbyggen har ingått ett rikstäckande avtal med företaget Metry för insamling av digital energistatistik.

Victoria Park förvärvar bostäder i Malmö och Trelleborg för drygt 450 miljoner

den 19 januari 2018

Victoria Park AB förvärvar två bostadsfastighetsbestånd om sex fastigheter med 327 lägenheter, varav 230 lägenheter i Malmö och med en total uthyrbar yta om drygt 26000 kvadratmeter. Fastigheterna är belägna i de centrala delarna av Malmö och Trelleborg.

Jörgen Sigvardsson ny VD för Bergsäker AB

den 18 januari 2018

Jörgen Sigvardsson har utsetts till ny VD för Bergsäker AB, Sveriges ledande konsult inom omgivningspåverkan i samband med bygg- och miljöprojekt. Jörgen, civilingenjör från KTH, har en lång erfarenhet inom bygg- och fastighetsbranschen, senast som VD på Fasticon AB.

Profi Fastigheter förvärvar Badkarsfabriken i Gustavsberg

den 18 januari 2018

Profi Fastigheter förvärvar fastigheten Gustavsberg 1:316, mer känd som Badkarsfabriken, av Brunswick Real Estate. Fastigheten omfattar 21 000 kvm lokaler för utbildning, lager och produktion. Största hyresgäst är Värmdö kommun. Tillträde skedde 17 januari 2018.

Klimat- och kretsloppsöverenskommelse signeras för Sege Park

den 18 januari 2018

Malmö stad, E.ON och VA Syd gör gemensam sak och undertecknar på torsdag den 18 januari en Klimat- och kretsloppsöverenskommelse för Sege Park. Överenskommelsen är viktig för att de högt uppsatta målen om att göra Sege Park till Malmös nya skyltfönster för hållbar stadsutveckling ska bli verklighet.

HSB Stockholm förvärvar fastighet i Årsta

den 17 januari 2018

HSB Stockholm har förvärvat fastigheten Svärdlången 8 i Årsta. Säljare är Riksbyggen, och tillträde sker den 17 januari 2018.

Spadtag för Igelsta strand – 500 nya bostäder

den 17 januari 2018

Idag den 17 januari är det dags för första spadtaget för det blivande bostadsområdet i Igelsta strand i Södertälje. 500 bostäder ska byggas i fem etapper längs med Igelstavikens strand. – Det känns väldigt bra att idag markera starten på framväxten av det nya Igelsta, säger Boel Godner (S) kommunstyrelsens ordförande.

Bravida är med och utvecklar Nordens högsta byggnad

den 16 januari 2018

Nu startar bygget av Karlastaden och Karlatornet i Göteborg. Tornet kommer att bli Nordens högsta byggnad. I samverkan med byggherren Serneke står Bravida för projektering, kalkylering och planering av alla installationer i tornet.

Veidekke bygger bostäder för 192 studenter

den 16 januari 2018

Veidekke Bygg Bostäder har fått i uppdrag av Robutz Krediten 2 AB att bygga 107 studentbostäder med plats för 192 studenter i Hägersten. Projektet är en totalentreprenad med ett totalt ordervärde på 127 MSEK.

Länsförsäkringarhuset i Umeå inflyttningsklart

den 16 januari 2018

Det första spadtaget togs i oktober 2015, och nu – drygt två år senare – står byggnaden klar. Huset med sina sex våningar blir ett nytt landmärke i staden. Fasaden är en blandning av granitkeramikplattor och glasskivor, med stora fönsterpartier ut mot Rådhusesplanaden och Västra Norrlandsgatan.

Avtal klara – Svenska kyrkan kartlägger sitt bestånd av fastigheter

den 16 januari 2018

Svenska kyrkan har skrivit avtal med företaget L.E.B som levererar system för att registrera fastighetsinnehav. Avtal har också skrivits med företaget Solution Xperts som tillhandahåller IT-lösningar för att presentera registerdata. Därmed kan arbetet starta med att för första gången någonsin gemensamt kartlägga hela Svenska kyrkans fastighetsbestånd.

Systemhus AB lanserar nytt koncept i kampen mot bristen på hyresrätter

den 15 januari 2018

Konceptet går under namnet ”Hyr en Attefallare” och kort beskrivet är affärsmodellen att sätta ihop villaägare med ledig tomtyta, med hyresgäster. Systemhus kombinerar här lösningar för flera problemställningar och möjligheter samtidigt.

Fortsatt stor efterfrågan på småhus i hela landet

den 15 januari 2018

Det råder fortsatt stor efterfrågan på nya småhus i Sverige, enligt en enkät bland småhustillverkare från Trä- och Möbelföretagen, TMF.

SABO lanserar nya Cityhus i den växande staden

den 15 januari 2018

SABO fortsätter att lansera nya husmodeller inom det egna prispressade konceptet Kombohus. Denna gång är det husmodeller anpassade för stadsmiljö i form av hela kvarter eller som solitärer i staden, Kombohus Kvarter och City, som har tagits fram för att möta behovet av bostäder i de växande städerna.

NCC bygger Dansmästaren med 133 hyresrätter i Uppsala

den 12 januari 2018

NCC ska i partneringsamverkan med Uppsalahem AB och Uppsala Parkerings AB bygga projektet Dansmästaren som innehåller 133 hyreslägenheter, parkeringshus samt en stor lokal i Rosendalsområdet, Uppsala. Ordervärdet är 290 MSEK.

Slakthusområdet får ny kulturscen - Slaktkyrkan

den 11 januari 2018

Nu går renoveringen och ombyggnationen av Slakthusområdets Hus 8 in i slutfasen. Huset som en gång rymt tarmrenseri och dyngbod där järnvägen passerade genom huskroppen, ska bli klubb- och kulturlokal och öppnar i februari 2018 i Söderstaden, Stockholm.

Brist på hyresrätter i allt fler kommuner

den 11 januari 2018

I 255 av 290 kommuner råder bostadsbrist. Trots detta kommer fyra av tio kommunala bostadsbolag inte att bygga klart några lägenheter under 2018, visar Dagens Samhälles kartläggning.

Riksbyggen gör en långsiktig satsning för fler bostäder i Eskilstuna

den 11 januari 2018

I höst planerar Riksbyggen att starta försäljningen i Brf Lokomotivet i Munktellstaden i Eskilstuna och i kvarteret Skolmästaren kan det bli aktuellt att uppföra 24 bostadsrätter, om affären med Kommunfastigheter genomförs. De båda projekten är en del av Riksbyggens långsiktiga satsning i Eskilstuna.

Junior Living får nytt uppdrag av Svenska Bostäder

den 10 januari 2018

Byggandet av 377 enrumslägenheter för unga vuxna i Råcksta och Norra Ängby i västra Stockholm har nu fått klartecken av Mark- och miljödomstolen. Våren 2018 påbörjas bygget, som sker enligt Svenska Bostäders och byggentreprenören Junior Livings prisbelönta koncept Snabba hus. Inflyttning är planerad till sommaren 2019.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Unikt samarbete kring dörrmiljön i flerbostadshus minskar kostnaderna

den 15 maj 2017

Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.