Första spadtaget för nytt äldreboende i Storfors

Första spadtaget för nytt äldreboende i Storfors

den 21 april 2017

Idag har Riksbyggen och Storfors kommun tagit det första spadtaget för Kooperativa Hyresrättsföreningen Trygga Hem i Storfors, ett nytt äldreboende som kommer att innehålla 40 vård- och omsorgslägenheter.


Vid det första spadtaget närvarade bland andra Värmlands landshövding Kenneth Johansson och Hans Jildesten (S), kommunalråd i Storfors.

– Det känns mycket bra att vi nu byggstartat efter genomfört detaljplanearbete och projektutformning tillsammans med verksamheten. Det kommer bli en stor kvalitetshöjning både för boende och personal och det är mycket tillfredställande att Riksbyggen bidrar till denna utveckling i många kommuner i landet, säger Joakim Jacobsson, projektledare i marknadsområde Bohus Vänern på Riksbyggen.

Det nya äldreboendet kommer att innehålla 40 vård- och omsorgslägenheter i två plan, lokaler för dagverksamhet, kontor, sammanträdesrum och personalutrymmen. Fastigheten förbereds för att i framtiden kunna byggas ut till 58 lägenheter. Förebild för projektet har varit äldreboendet Björkdungen i Munkfors kommun som invigdes 2012. Även detta med upplåtelseformen kooperativ hyresrätt.

– Vi tror på ett levande Värmland och känner oss stolta över att tillsammans med Storfors kommun kunna skapa förutsättningar för denna typ av boendeform. I över 75 år har samhällsbyggnad varit ett ledord för Riksbyggen. För att få ett levande Värmland är samarbetet mellan Riksbyggen och kommunerna i glesbygden viktigt, säger Fredrik Berglöf, marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Värmland.

Sedan 2012 har Riksbyggens personal i Värmland i nära samarbete med kommunen drivit och förvaltat Björkdungens äldreboende i Munkfors.

– Det känns väldigt bra att kunna använda erfarenheterna som vi samlat på oss i Munkfors i planeringen av Trygga hem i Storfors och inför den kommande förvaltningen, säger Fredrik Berglöf.

Samarbetsavtal mellan Riksbyggen och Storfors kommun tecknades i slutet av 2014. Under 2015 och 2016 har arbete med detaljplan och projektutformning genomförts. Föreningen stiftades i mars 2016. Under slutet av 2016 genomfördes upphandling av entreprenaden och föreningen tog beslut om att genomföra projektet. Föreningen köpte den nybildade fastigheten av Storfors kommun den 1 mars 2017.

– Den första kontakten med Storfors kommun togs 2010. Byggstarten har nu ägt rum och verksamheten beräknas kunna flytta in i september 2018, säger Tore Johansson, affärsutvecklare för Boende för äldre på Riksbyggen.

På bilden:
Från vänster: Kenneth Johansson, landshövding i Värmland, Hans Jildesten (S), kommunstyrelsens ordförande i Storfors och Fredrik Berglöf, marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Värmland.

Byggstart för Västerås Stifts nya kanslibyggnad

den 27 april 2017

Den 4 maj tas första spadtaget till det nya stiftskansliet i Västerås. Det är på uppdrag av Svenska kyrkan Västerås stift som Sweco utformar tillbyggnaden för stiftskansliet, som ger plats för konferenslokal och kontor åt biskopen. Målet är att uppnå Miljöbyggnad Silver.

Bonava påbörjar utvecklingen av Kristinebergs Slottspark

den 27 april 2017

Bonava påbörjar projektet Kristinebergs Slottspark under Q2 2017. Projektet omfattar 182 lägenheter och sju kommersiella lokaler. Den totala projektkostnaden uppgår till ca 970 MSEK.

Träffa oss på Bygg&VVS-mässan i Malmö

den 26 april 2017

Vi är på plats på Bygg&VVS-mässan i Malmö. Träffa oss i monter A:13. Mässan pågår också under torsdagen.

Nytt bostadskvarter byggs i Rosengård

den 26 april 2017

Längs von Lingens väg i området Kryddgården i nordöstra Rosengård planeras för ett helt nytt kvarter med 180 nya lägenheter, verksamhetslokaler och en möjlig förskola. En ny detaljplan klubbades av stadsbyggnadskontoret på onsdagen.

Eurostop Arlanda omvandlas, öppnar för framtida mässa vid Arlanda av ny ägare

den 26 april 2017

Den tidigare handelsplatsen Eurostop Arlanda förvärvas av fastighetsutvecklingsbolaget Arlandastad Holding AB från Unibail-Rodamco. Affären blir startskottet för en helt ny etablering av ett internationellt event- och mässområde i den framväxande flygplatsstaden Airport City Stockholm.

Lulebo har klartecken att bygga på Kallkällan

den 26 april 2017

Efter en lång överprövning både hos Mark-och miljödomstolen och överdomstolen har Lulebo nu fått klartecken att bygga drygt 60 lägenheter i bostadsområdet Kallkällan.

Forenom öppnar Sveriges första Botell i legendariska Voltas gamla dammsugarfabrik

den 26 april 2017

Nu öppnar Sveriges första Botell, - I samarbete mellan Forenom, Nordens ledande företag inom företagsbostäder och Sisyfoss senaste boendekoncept Botell Volta öppnas ett nytt Extended Stay Hotell i Stockholm.

Ökad makt till hyresgäster slår mot seriösa bolag

den 25 april 2017

Utredningen om ökat inflytande för hyresgäster vid renovering överlämnade idag sitt betänkande. – Om förslagen går igenom slår det hårt mot allmännyttans möjligheter att erbjuda nuvarande och framtida hyresgäster bra bostäder. Som långsiktiga ägare och förvaltare måste vi ha mandat att säkerställa god kvalitet i våra fastigheter, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

Utredningsförslag gör hyresrätten till ett sämre boende

den 25 april 2017

Om förslagen i Hyresgästutredningen förverkligas riskerar boendestandarden i hyreslägenheter att sänkas, inte minst i relation till andra upplåtelseformer. Det kommer att byggas färre hyresbostäder och investeras mindre i de som redan finns.

Fastighetsköp i Sorgenfri skapar plats åt skola och bostäder

den 25 april 2017

Malmö stad förvärvar fastigheten Brännaren 8 av Kungsleden. Köpet möjliggör en utveckling av befintlig kontorsbyggnad till grundskola för 550 elever och en idrottshall med bostäder ovanpå. Tekniska nämnden godkände idag avtalet, som innebär startskottet för omvandlingen av kvarteret Brännaren i stadsdelen Sorgenfri.

Byggbranschen möter utmaningar med nya förslaget om entreprenörsansvar

den 25 april 2017

Under våren 2017 förväntas regeringen lägga fram en proposition som kan komma att medföra en rad förändringar på den gränsöverskridande svenska arbetsmarknaden. En av dessa nyheter är det så kallade entreprenörsansvaret inom bygg- och anläggningsverksamheter.

Elever bygger världens mest energieffektiva Attefallshus

den 25 april 2017

På Alströmergymnasiet i Alingsås pågår ett spännande bygge. Eleverna på bygg-och elprogrammen håller på att färdigställa vad man tror kommer bli världens mest energieffektiva Attefallshus - CO2mpakt-huset.

Årets Byggchef 2017 är korad

den 25 april 2017

Daniel Pettersson, arbetschef och vd på Segermo entreprenad och NRC Group Sverige, är Årets Byggchef 2017. Han besitter en stor förmåga att bygga starka lag där han får med sina anställda att prestera mot nya mål och utmaningar.

4000 bostäder ska markanvisas i Göteborg under 2017

den 25 april 2017

Göteborgs stad markanvisar drygt 4000 bostäder på kommunal mark. Mer än hälften kommer att vara hyresrätter och resterande del bostadsrätter och äganderätter. Det framgår av den markanvisningsplan för 2017 som antogs vid fastighetsnämndens möte på måndagen.

NCC bygger eftertraktade hyreslägenheter för Uppsalahem

den 25 april 2017

NCC har fått uppdraget att bygga 109 hyreslägenheter för Uppsalahem i Brillinge. Projektet är en totalentreprenad som utförs i partnering med stort miljöfokus. Ordervärdet är 178 miljoner kronor.

Norra Europas största fastighetsmässa – premiär i Umeå

den 25 april 2017

Efter stor efterfrågan lanseras nu Fastighetsmässan i Umeå. Fastighetsmässan Norr är en ”special edition” med 100 montrar och 2 scener som arrangeras på Nolia den 12-13 september 2018.

Scandic öppnar nytt hotell på Landvetter Airport i Göteborg

den 25 april 2017

Scandic Hotels har tecknat ett avtal med Swedavia rörande driften av ett nytt hotell på Landvetter Airport i Göteborg. Hotellet blir Scandics nionde flygplatshotell i Norden och planeras stå klart 2020.

Lyssna på podcasten om balkonger och inglasningar

den 5 april 2017

Det 16:e avsnittet av podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar om balkonger och inglasningar. Balkongen har blivit ett extrarum på senare år, men vad är viktigast - form eller funktion? Och hur energieffektiv är egentligen en inglasad balkong?

Hissnande höjder hindrar inte montörer

den 30 mars 2017

Under sin tid som hisstekniker på KONE har Jonas Johansson hunnit med att installera ett åttiotal hissar. Men trots det har han inte vant sig vid höga höjder ännu.

Konsten att göra ett hisslöst hus tillgängligt

den 29 mars 2017

Att kunna bo i ett flervåningshus utan problem är inte självklart för alla. Många äldre, funktionshindrade och barnfamiljer lever idag i hus utan hiss – så kallade hisslösa hus. Även om fastigheten är gammal går det ofta att hitta lösningar som möjliggör att fler kan bo kvar hemma.

En hissresa i trygga händer

den 28 mars 2017

Hissar och rulltrappor ska bara fungera. Så är det. Men ibland inträffar oväntade händelser som är svåra att förutse. Då hjälper Linda Sundin och hennes kollegor på KONEs kundcenter till att lösa problemen.

Midroc tar nya steg i sin träbyggsatsning med Vallen och Ekologen

den 7 mars 2017

Det började med kvarteret Limnologen, massivträhus i åtta våningar, som kom att bli Sveriges kanske mest kända flerbostadshus i bärande, klimatoptimerade träkonstruktioner. Nu går Midroc Property Development vidare och utvecklar sitt kunnande kring teknik och byggprocess med det pågående naturnära området Vallen och det kommande projektet Ekologen vid sjön Trummen i Växjö.

Ny tidning ute!

den 21 februari 2017

Nu är det senaste numret av Fastighet & Bostadsrätt tryckt och på väg ut till läsarna! Klicka vidare för att komma till webbtidningen.

Linköping genomför innovativa satsningar på trygga utemiljöer

den 14 februari 2017

Utemiljön i hela Linköping ska bli tillgänglig för alla generationer. Särskilda satsningar görs förstås i bostadsområden som är utsatta ur ett socioekonomiskt perspektiv. Men även i nya stadsdelar som Vallastaden är ambitionen att involvera attraktiva utemiljöer för att alla grupper ska kunna ta del av ett aktivt fritidsutbud och därmed må bättre.

Kreativa möten i ett modernt Hjällbo

den 14 februari 2017

Hjällbo tillhör de klassiska miljonprogramsområdena i Göteborgsregionen, och som började som en vision om det perfekta svenska medelklass-samhället, men redan efter några år försvann en fjärdedel av befolkningen. Idag jobbas det intensivt med inte minst den så viktiga yttre miljön i området för att skapa ett mer modernt Hjällbo, berättar Lennart Wahlstedt hos Poseidon.

Gigantisk hissleverans till Urban Escape Stockholm

den 14 februari 2017

ThyssenKrupp Elevator Sverige AB levererar 30 linhissar, 6 plattformshissar och 6 rulltrappor till prestigeprojektet Urban Escape Stockholm. I Urban Escape ryms Gallerian, innovationshuset Epicenter, kontor, restauranger, barer, hotell, torg och tak.

Myller av byggaktiviteter i Växjö

den 14 februari 2017

Aktiviteten är påtaglig och pulsen hög i den innovativa byggverksamheten i Växjö, där det också är påtagligt att det eftersträvas en hög nivå vad gäller hållbarhet och mångfald.