Snabbare bygge utan detaljplan i Gävle

Snabbare bygge utan detaljplan i Gävle

den 20 april 2017

Gavlegårdarna och Gävle kommun har prövat en ny modell för att snabba på byggprocessen: att bygga flerbostadshus på förhandsbesked – utan detaljplan. Resultatet är en halvering av tiden från idé till bygglov.


Under den stora flyktingströmmen hösten 2015 jobbade många kommuner hårt med att få fram bostäder till de många nyanlända. Bland dem Gävle kommun, som förhandlade med Migrationsverket om en helt ny modell: att bygga hus som hyrs ut som asylboende under de första sex åren och sedan blir trygghetsboende i Gavlegårdarnas regi. Alltså enligt SABOs Kombohus Duo-koncept.

Dessutom tänkte man testa en annan nytänkande metod för att få fram husen snabbt. Nämligen att hoppa över detaljplaneledet och bygga direkt på förhandsbesked. En arbetsgrupp från bygglovs- och plankontoret började därför reda ut exakt vad lagen krävde.

– Vi skannade igenom hela kommunen för att se om det fanns outnyttjad mark någonstans, berättar Åsa Larsson, bygglovschef i Gävle.

Tillsammans med bostadsbolaget hittade man en tomt som saknade detaljplan, men kunde vara lämplig att pröva med förhandsbesked. Det finns nämligen en hel rad förutsättningar som behöver uppfyllas. Den tomt som valdes ligger i anslutning till ett bostadsområde.

– Här fanns redan allting, vatten och avlopp, cykelvägar, bilvägar och kollektivtrafik, säger Åsa Larsson.

Under processtiden minskade flyktingströmmen och det blev inget avtal med Migrationsverket. Kommunen och Gavlegårdarna beslöt då att gå vidare med projektet ändå, men som trygghetsbostäder från dag ett.

Förhandsbeskedet har nu vunnit laga kraft och bygglov har beviljats. Under våren sätts spaden i marken.

Lars Bergmark, affärsutvecklingschef på Gavlegårdarna är mer än nöjd med testet att gå via förhandsbesked i stället för detaljplan:

– Det här gick ju på mindre än ett halvår, från skiss till ett besked med laga kraft. Det är minst en halvering av tiden.

I början av 2018 kan två trevåningshus med 34 lägenheter för 65-plussare stå klara för inflyttning på Pukslagarvägen i Gävle.

Läs mer om projektet och vad som krävs för bygge på förhandsbesked i tidningen Allmännyttan  – och vad regeringen, Boverket och akademin tycker i frågan här.

Foto: Hans Hillbom

Källa: SABO

Elever bygger världens mest energieffektiva Attefallshus

den 25 april 2017

På Alströmergymnasiet i Alingsås pågår ett spännande bygge. Eleverna på bygg-och elprogrammen håller på att färdigställa vad man tror kommer bli världens mest energieffektiva Attefallshus - CO2mpakt-huset.

Årets Byggchef 2017 är korad

den 25 april 2017

Daniel Pettersson, arbetschef och vd på Segermo entreprenad och NRC Group Sverige, är Årets Byggchef 2017. Han besitter en stor förmåga att bygga starka lag där han får med sina anställda att prestera mot nya mål och utmaningar.

4000 bostäder ska markanvisas i Göteborg under 2017

den 25 april 2017

Göteborgs stad markanvisar drygt 4000 bostäder på kommunal mark. Mer än hälften kommer att vara hyresrätter och resterande del bostadsrätter och äganderätter. Det framgår av den markanvisningsplan för 2017 som antogs vid fastighetsnämndens möte på måndagen.

NCC bygger eftertraktade hyreslägenheter för Uppsalahem

den 25 april 2017

NCC har fått uppdraget att bygga 109 hyreslägenheter för Uppsalahem i Brillinge. Projektet är en totalentreprenad som utförs i partnering med stort miljöfokus. Ordervärdet är 178 miljoner kronor.

Norra Europas största fastighetsmässa – premiär i Umeå

den 25 april 2017

Efter stor efterfrågan lanseras nu Fastighetsmässan i Umeå. Fastighetsmässan Norr är en ”special edition” med 100 montrar och 2 scener som arrangeras på Nolia den 12-13 september 2018.

Scandic öppnar nytt hotell på Landvetter Airport i Göteborg

den 25 april 2017

Scandic Hotels har tecknat ett avtal med Swedavia rörande driften av ett nytt hotell på Landvetter Airport i Göteborg. Hotellet blir Scandics nionde flygplatshotell i Norden och planeras stå klart 2020.

Efterlängtad bostadssatsning i Kungsbacka

den 24 april 2017

Många vill bo i Kungsbacka med omnejd, och för att möta den stora efterfrågan satsar nu HSB stort. Totalt bygger man 186 nya lägenheter som byggs i det populära området Aranäs. Dessutom förvärvar bostadsbolaget 86 hyreslägenheter vid Tingbergsvallen.

Mimer inleder försäljning av fyra fastigheter

den 24 april 2017

Bostads AB Mimers styrelse har fattat beslut om att inleda försäljning av fyra fastigheter, två fastigheter på Bäckby och två fastigheter på Skallberget i Västerås. Idag är Mimer dominerande som fastighetsägare i dessa områden och får en ännu starkare ställning i och med den nyproduktion bolaget bidrar med.

Högsta nyproduktionen av studentbostäder på 15 år

den 24 april 2017

Nyproduktionen av studentbostäder fortsätter att öka under 2016 och 2017. Under 2017 förväntas minst 3948 studentbostäder stå klara, en nivå som inte uppnåtts sedan 2002. Det är framförallt i Stockholm som studentbostadsbyggandet tilltar, mycket tack vare att flera nya aktörer etablerat sig.

Järfälla avtalar om nytt äldreboende i Kallhäll

den 24 april 2017

Järfälla kommun överlåter mark till företaget Svenska Vårdbyggen som förbinder sig att bygga 54 lägenheter i form av ett äldreboende på Smedvägen i Kallhäll. Avtalet mellan parterna godkändes den 18 april av kommunfullmäktige i Järfälla där även en ny detaljplan för området fastställdes.

Kungsleden moderniserar Gallerian i Eskilstuna

den 24 april 2017

Kungsleden har tecknat nya hyresavtal med ankarhyresgästerna Systembolaget och Hemköp i Gallerian i Eskilstuna (som består av fastigheterna Vårblomman 8 och 11 samt Visheten 14 och 15). De nytecknade hyresavtalen innebär att moderniseringen av Gallerian går in i genomförandeskede.

Fem byggherrar utsedda att utveckla kvarteren på Skeppsbron

den 21 april 2017

I ett av Göteborgs hetaste områden, Skeppsbron på Södra älvstranden, pågår nu en efterlängtad ansiktslyftning. Nästa steg är att utveckla 450 bostäder och 30000 kvm lokalytor för butiker, restauranger, kontor och framför allt – skapa göteborgarnas nya mötesplats vid älven.

Första spadtaget för nytt äldreboende i Storfors

den 21 april 2017

Idag har Riksbyggen och Storfors kommun tagit det första spadtaget för Kooperativa Hyresrättsföreningen Trygga Hem i Storfors, ett nytt äldreboende som kommer att innehålla 40 vård- och omsorgslägenheter.

Kom och upplev Fabriksparken i Sundbyberg

den 21 april 2017

Från platt parkering till en levande stadsdel med plats för restauranger, handel, kontor – och 450 nya bostäder. Det är målet med Fabriksparken, Skandia Fastigheters stadsutveckling i hjärtat av Sundbyberg. Nu har bygget påbörjats, och en paviljong som presenterar bostäderna och området för allmänheten kommer i maj att invigas tillsammans med Tareq Taylor.

Ge kommunerna mer makt över bostadsbyggandet

den 21 april 2017

Öka kommunernas inflytande över bostadsbyggandet genom att ge dem makt att besluta om vilken typ av bostäder som får byggas – även på privat mark. Det är ett av förslagen i en ny ESO-rapport som presenteras i dag av Thomas Kalbro, professor i fastighetsvetenskap, och Hans Lind, professor i fastighetsekonomi.

Peab bygger lägenheter i Limhamns Sjöstad i Malmö

den 21 april 2017

Peab har fått uppdraget att bygga 99 bostadsrättslägenheter samt underjordiskt garage på Limhamn i Malmö. Beställare är HSB Projekt i Malmö och kontraktssumman uppgår till 183 miljoner kronor.

Tensta Torn på plats

den 21 april 2017

Tensta Torn, ett höghus med studentbostäder som Belatchew Arkitekter tagit fram tillsammans med Åke Sundvall, står nu färdigt för inflyttning och invigs den 22 april tillsammans med lokala artister och företagare som Adam Tensta, Jireel, Street Stars Sisters samt Tensta Kvinnocenter.

Lyssna på podcasten om balkonger och inglasningar

den 5 april 2017

Det 16:e avsnittet av podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar om balkonger och inglasningar. Balkongen har blivit ett extrarum på senare år, men vad är viktigast - form eller funktion? Och hur energieffektiv är egentligen en inglasad balkong?

Hissnande höjder hindrar inte montörer

den 30 mars 2017

Under sin tid som hisstekniker på KONE har Jonas Johansson hunnit med att installera ett åttiotal hissar. Men trots det har han inte vant sig vid höga höjder ännu.

Konsten att göra ett hisslöst hus tillgängligt

den 29 mars 2017

Att kunna bo i ett flervåningshus utan problem är inte självklart för alla. Många äldre, funktionshindrade och barnfamiljer lever idag i hus utan hiss – så kallade hisslösa hus. Även om fastigheten är gammal går det ofta att hitta lösningar som möjliggör att fler kan bo kvar hemma.

En hissresa i trygga händer

den 28 mars 2017

Hissar och rulltrappor ska bara fungera. Så är det. Men ibland inträffar oväntade händelser som är svåra att förutse. Då hjälper Linda Sundin och hennes kollegor på KONEs kundcenter till att lösa problemen.

Midroc tar nya steg i sin träbyggsatsning med Vallen och Ekologen

den 7 mars 2017

Det började med kvarteret Limnologen, massivträhus i åtta våningar, som kom att bli Sveriges kanske mest kända flerbostadshus i bärande, klimatoptimerade träkonstruktioner. Nu går Midroc Property Development vidare och utvecklar sitt kunnande kring teknik och byggprocess med det pågående naturnära området Vallen och det kommande projektet Ekologen vid sjön Trummen i Växjö.

Ny tidning ute!

den 21 februari 2017

Nu är det senaste numret av Fastighet & Bostadsrätt tryckt och på väg ut till läsarna! Klicka vidare för att komma till webbtidningen.

Linköping genomför innovativa satsningar på trygga utemiljöer

den 14 februari 2017

Utemiljön i hela Linköping ska bli tillgänglig för alla generationer. Särskilda satsningar görs förstås i bostadsområden som är utsatta ur ett socioekonomiskt perspektiv. Men även i nya stadsdelar som Vallastaden är ambitionen att involvera attraktiva utemiljöer för att alla grupper ska kunna ta del av ett aktivt fritidsutbud och därmed må bättre.

Kreativa möten i ett modernt Hjällbo

den 14 februari 2017

Hjällbo tillhör de klassiska miljonprogramsområdena i Göteborgsregionen, och som började som en vision om det perfekta svenska medelklass-samhället, men redan efter några år försvann en fjärdedel av befolkningen. Idag jobbas det intensivt med inte minst den så viktiga yttre miljön i området för att skapa ett mer modernt Hjällbo, berättar Lennart Wahlstedt hos Poseidon.

Gigantisk hissleverans till Urban Escape Stockholm

den 14 februari 2017

ThyssenKrupp Elevator Sverige AB levererar 30 linhissar, 6 plattformshissar och 6 rulltrappor till prestigeprojektet Urban Escape Stockholm. I Urban Escape ryms Gallerian, innovationshuset Epicenter, kontor, restauranger, barer, hotell, torg och tak.

Myller av byggaktiviteter i Växjö

den 14 februari 2017

Aktiviteten är påtaglig och pulsen hög i den innovativa byggverksamheten i Växjö, där det också är påtagligt att det eftersträvas en hög nivå vad gäller hållbarhet och mångfald.