Hissnande höjder hindrar inte montörer

Hissnande höjder hindrar inte montörer

den 30 mars 2017

Under sin tid som hisstekniker på KONE har Jonas Johansson hunnit med att installera ett åttiotal hissar. Men trots det har han inte vant sig vid höga höjder ännu.


- Det är faktiskt ganska vanligt att hissmontörer inte är så förtjusta i höjder. Samtidigt så tror jag att respekt för höjder gör att man inte tar onödiga risker. Att fastna i en hiss är ingenting som man behöver vara rädd för. Det är inte som på film. Att hissen stannar med ett rejält ryck betyder bara att bromsarna är effektiva och verkligen fungerar.

Den tekniska utvecklingen går i rasande takt
Som hisstekniker gäller det att hålla koll på de senaste innovationerna. Kunderna ställer höga krav på energieffektivisering och säkerhet. Och det driver på modernisering av befintliga hissar och utveckling av nya modeller.

- Det är verkligen kul att arbeta i en bransch där utvecklingen hela tiden går framåt. Även gamla hissar kan med rätt teknik och teknisk kompetens rustas upp för att bli både säkrare och energisnålare. I min roll finns det också stora fördelar med att arbeta på ett globalt företag där jag vid montage av hissar och framför allt vid speciallösningar kan inspireras av andra teknikers lösningar världen över.

Innovation i all ära - ofta är det de små detaljer som gör skillnad
Något som Jonas uppskattar med sitt yrke är att det både är tekniskt och socialt. Att ge snabb och bra service är en viktig del.  

- Jag brukar ha en väldigt nära kontakt med kunden när jag installerar hissar i bostadshus och på arbetsplatser. Då blir det en daglig kontakt med kunden eller de boende. Det gäller att lyssna på kundens behov. Med små medel som tydlig och kontinuerlig kommunikation om processen, kan göra kunden supernöjd. Nu för tiden har vi även digitala verktyg som gör att kunderna via en app i realtid kan följa det arbete vi utför.

Om Jonas
Jonas har varit hisstekniker på KONE i drygt tio år och hjälper fastighetsägare att modernisera deras gamla hissar samt även installera helt nya vid behov.

Om KONE och service:
Våra servicetekniker är engagerade och välutbildade experter som ser till att dina hissar, rulltrappor och automatiska dörrar är säkra och fungerar som de ska. De utbildas med över 50 timmar per år i teknik, säkerhet, kundservice och första hjälpen. Våra tekniker har dessutom tillgång till vår globala tekniska kunskapsbas för snabb problemlösning för alla märken och typer av utrustning, och de kan lösa de flesta problem under ett enda besök.

Stena Fastigheter vinner pris igen för flest jobb till unga

den 22 september 2017

Stena Fastigheter har vunnit Fastighetsnytts och Fastigos pris Framtidsindex för tredje året i rad. Priset delas ut i två kategorier och i år vann Stena Fastigheter för att ha anställt flest lärlingar, praktikanter, traineer och unga av alla i fastighetsbranschen. Stena Fastigheter är enda bolaget som vunnit priset tre gånger.

Rekordstora vinster bör innebära återhållsamma hyreskrav för nästa år

den 22 september 2017

Nu drar förhandlingarna om 2018 års hyror igång på allvar. Rekordstora vinster och fortsatt låga räntor bör innebära återhållsamma hyresjusteringar nästa år. Landets hyresgäster betalar redan idag 115 miljarder kronor i hyra varje år. Det innebär att en procent i hyreshöjning, vilket kan låta som en liten ökning, minskar köpkraften med 1 miljard kronor.

Kommentar till Mäklarstatistik: Bakom siffrorna ser vi en avmattning

den 14 september 2017

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på en relativt stabil prisbild med svagt stigande bostadsrättspriser och stillastående villapriser. Dock har utbudet på marknaden ökat relativt kraftigt och känslan är att efterfrågan minskat, framförallt i Stockholm, kommenterar Johan Engström, ny VD på Fastighetsbyrån.

Johan Karlström slutar som vd för Skanska under 2018

den 13 september 2017

Skanskas koncernchef och vd Johan Karlström har meddelat styrelsen att han önskar sluta som vd. Han kommer att fortsätta i sin nuvarande roll till årsstämman den 13 april 2018, då han även lämnar Skanskas styrelse. Han kommer att fortsätta arbeta som senior rådgivare till och med januari 2019.

Riksbyggen säljstartar 153 bostadsrätter i Västra Hamnen, Malmö

den 12 september 2017

Västra Hamnen är ett av Malmös mest spännande områden. Nu startar Riksbyggen försäljningen i Brf Kikaren och Brf Kryssaren som tillsammans har över 150 bostadsrätter.

Säljstart: 131 lägenheter i Telefonplans grönaste läge

den 12 september 2017

Säljstart 17 september – HSB brf Kobra! HSB bygger 131 ljusa välplanerade bostadsrättslägenheter med 1–4 rum och kök i ett skyddat och grönt läge vid Telefonplan. Det blir ett arkitektoniskt spännande hus som anspelar på områdets historia, där Ericssons forna industrimiljö satt sin tydliga prägel. 

Politiskt ordbråk om Slussen

den 8 september 2017

På onsdagen presenterade Stockholms stad oväntat en nyhet om gestaltningen av Slussen med tillhörande byggnad på Södermalms torg. Nu följer omedelbar kritik mot förslaget. Det här skriver Teresa Ahola på Fastighetsnytt.

Nya avtal möjliggör fortsatt hög byggtakt för MKB Fastighets AB

den 6 september 2017

MKB Fastighets AB har tecknat ramavtal med tre totalentreprenörer för nybyggnation av cirka 2000 bostäder i sydvästra Malmö. Det innebär att MKB i högre utsträckning har garanterad entreprenadkapacitet, vilket möjliggör en hög byggtakt.

Stena Bygg går in i en ny fas och rekryterar ny VD

den 6 september 2017

Stena Bygg går nu in i en ny fas och kommer ansvara för både nyproduktionen av Stena Fastigheters hyresrätter samt hela bostadsrättsaffären.

Lansa Fastigheter satsar i Örebro

den 6 september 2017

På kort tid har det nyetablerade fastighetsbolaget Lansa förvärvat flera nya fastigheter i Örebro. Ifrån den 1 september kan bolaget lägga till ytterligare 183 lägenheter i sitt bestånd.

Premiär för Vallastaden 2017 – bo- och samhällsexpot i Linköping

den 3 september 2017

På lördagen öppnade bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017 i Linköping och nyanlagda gator och torg fylldes av folk och liv. Många passade på att bli de första att besöka stadsdelen och ställde sig glatt i kö för att se de många hemutställningarna.

Akelius säljer 2299 lägenheter i Helsingborg

den 1 september 2017

I juni ingick Akelius avtal att sälja hela sitt bestånd i Helsingborg, 61 fastigheter. Köpare Willhem och Folksamgruppen. Idag har fastigheterna frånträtts.

Byggandet i de Nordiska storstäderna 2016

den 1 september 2017

I storstadsregionerna Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Helsingfors startade bygg- och anläggningsprojekt till en total kostnad av € 28,44 Miljarder. Det är € 4,4 Miljarder mer än under 2015.

Assemblin installerar smart teknik i Malmös nya ”kvarn”

den 30 augusti 2017

Vid årsskiftet 2018-2019 ökas Malmös hotellkapacitet med ytterligare 225 rum när nya Choice Quality Hotel, The Mill, står klar. Hotellet inryms i en befintlig byggnad i kvarteret Davida, som även omfattar Malmös gamla konserthus. På NCC:s uppdrag installerar Assemblin ventilation, el och automationslösningar.

Jan-Erik Höjvall utsedd till ny VD i Amasten Fastighets AB

den 24 augusti 2017

Styrelsen i Amasten Fastighets AB har idag utsett Jan-Erik Höjvall till ny VD i Amasten Fastighets AB. Jan-Erik Höjvall kommer att tillträda som VD den 15 september och ersätter David Dahlgren som varit VD i bolaget sedan maj 2014.

Gekås fastighetsbolag ger Riksbyggen totalförvaltningsuppdrag

den 23 augusti 2017

Gekås i Ullared har genom sitt fastighetsbolag tecknat avtal avseende totalförvaltning av sina nyproducerade hyresfastigheter i Falkenberg och Halmstad.

Petter Jurdell blir affärs- och hållbarhetschef på Rikshem

den 22 augusti 2017

Petter Jurdell, idag chef för fastighet och boende på SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, kommer i november att bli affärs- och hållbarhetschef på Rikshem. Petter slutar på SABO i slutet av oktober.

Peter Hansson Ardbo ny regionchef för Assemblin El Region Stockholm

den 21 augusti 2017

Peter Hansson Ardbo, 52, tillträdde den 14 augusti som regionchef för Assemblin El Region Stockholm. Peter kommer närmast från Elrik AB & Inez Johanssons Elektriska AB där han varit delägare.

Stadsinspektionen med Mark Isitt besöker åtta svenska städer – ny programserie i P1

den 21 augusti 2017

Mark Isitt är en av landets mäktigaste arkitekturskribenter. Efter förra årets uppmärksammade program, om stadsplanering och arkitektur i P4 Skaraborg, tar han sig nu an åtta svenska städer med start 24 augusti.

Lyssna på podcasten om tvättstugan - ett rent nöje

den 14 juni 2017

Det 20:e avsnittet av podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar om tvättstugor. Något så livsviktigt och självklart som en tvättstuga är ingenting som alltid har funnits. Vid 1900-talets början tvättades all tvätt för hand med tvättbräda och klappträ, vilket var mödosamt och slet hårt på framförallt kvinnorna. Idag är det mycket annorlunda och tvättstugan är ett rent nöje för de allra flesta.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.

Unikt samarbete kring dörrmiljön i flerbostadshus minskar kostnaderna

den 15 maj 2017

Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.

2025 byggs hälften av alla flerbostadshus i trä

den 10 maj 2017

Redan 2025 kan Sverige ha kapacitet att bygga hälften av alla flerbostadshus i trä. Det skulle bidra till att möta byggbehovet och ge stora positiva effekter i form av kraftigt minskade koldioxidutsläpp från byggbranschen samt arbetstillfällen utanför storstäderna. Det konstaterar professor Staffan Brege, Linköpings universitet, i en framtidsprognos för svenskt industriellt träbyggande.