Hissnande höjder hindrar inte montörer

Hissnande höjder hindrar inte montörer

den 30 mars 2017

Under sin tid som hisstekniker på KONE har Jonas Johansson hunnit med att installera ett åttiotal hissar. Men trots det har han inte vant sig vid höga höjder ännu.


- Det är faktiskt ganska vanligt att hissmontörer inte är så förtjusta i höjder. Samtidigt så tror jag att respekt för höjder gör att man inte tar onödiga risker. Att fastna i en hiss är ingenting som man behöver vara rädd för. Det är inte som på film. Att hissen stannar med ett rejält ryck betyder bara att bromsarna är effektiva och verkligen fungerar.

Den tekniska utvecklingen går i rasande takt
Som hisstekniker gäller det att hålla koll på de senaste innovationerna. Kunderna ställer höga krav på energieffektivisering och säkerhet. Och det driver på modernisering av befintliga hissar och utveckling av nya modeller.

- Det är verkligen kul att arbeta i en bransch där utvecklingen hela tiden går framåt. Även gamla hissar kan med rätt teknik och teknisk kompetens rustas upp för att bli både säkrare och energisnålare. I min roll finns det också stora fördelar med att arbeta på ett globalt företag där jag vid montage av hissar och framför allt vid speciallösningar kan inspireras av andra teknikers lösningar världen över.

Innovation i all ära - ofta är det de små detaljer som gör skillnad
Något som Jonas uppskattar med sitt yrke är att det både är tekniskt och socialt. Att ge snabb och bra service är en viktig del.  

- Jag brukar ha en väldigt nära kontakt med kunden när jag installerar hissar i bostadshus och på arbetsplatser. Då blir det en daglig kontakt med kunden eller de boende. Det gäller att lyssna på kundens behov. Med små medel som tydlig och kontinuerlig kommunikation om processen, kan göra kunden supernöjd. Nu för tiden har vi även digitala verktyg som gör att kunderna via en app i realtid kan följa det arbete vi utför.

Om Jonas
Jonas har varit hisstekniker på KONE i drygt tio år och hjälper fastighetsägare att modernisera deras gamla hissar samt även installera helt nya vid behov.

Om KONE och service:
Våra servicetekniker är engagerade och välutbildade experter som ser till att dina hissar, rulltrappor och automatiska dörrar är säkra och fungerar som de ska. De utbildas med över 50 timmar per år i teknik, säkerhet, kundservice och första hjälpen. Våra tekniker har dessutom tillgång till vår globala tekniska kunskapsbas för snabb problemlösning för alla märken och typer av utrustning, och de kan lösa de flesta problem under ett enda besök.

Sveriges modernaste resort ska skapas i Kungens kurva

den 22 juni 2017

Nu bjuder Huddinge kommun in exploatörer att lämna in idéer för att skapa Sveriges modernaste badanläggning, hotell och konferensanläggning i Kungens kurva.

Svenskt rekord i hemutställningar när Vallastaden 2017 öppnar i september

den 22 juni 2017

Med 70 utställningar och 200 programpunkter blir Vallastaden 2017 den största bomässan i svensk historia. Utgångspunkten är mångfald, hållbarhet och innovationer när Sveriges mest nytänkande samhällsbyggnadsprojekt presenteras för bransch och allmänhet i september.

Veidekke får i uppdrag av Vasakronan att bygga om Sergelhuset

den 22 juni 2017

Sergelhuset består av tre ombyggnadsprojekt där Veidekke har fått i uppdrag av Vasakronan att bygga om fronthuset mot Sergels Torg, det så kallade Hus S, i kvarteret Hästskon 12. Projektet är en totalentreprenad i samverkan med ett ordervärde på 475 MSEK.

den 22 juni 2017

White vann tävling om nytt resecentrum i Karlstad

den 22 juni 2017

Karlstads stationsområde ska utvecklas till en attraktiv knutpunkt för nationellt, regionalt och lokalt resande, samtidigt som den omkringliggande stadsbebyggelsen ska binda samman nuvarande centrum med området söder om järnvägen. Med förslaget ”Resa Gata Stad” vann White projekttävlingen arrangerad av Karlstads kommun och kommer nu att arbeta vidare med uppdraget.

Nytecknat ramavtal med Willhelm

den 22 juni 2017

"Vi har tecknat ett ramavtal gällande byggservice. Det känns mycket bra att Willhelm har förtroende för oss och vår kompetens”, säger Rickard Svensson regionchef för NV Skåne. 

Assemblin framtidssäkrar Nya Lögarängsbadet i Västerås

den 19 juni 2017

Västerås får ett nytt badhus vid Mälarens strand, Nya Lögarängsbadet. Assemblin har fått i uppdrag att utföra samtliga VS- och elinstallationer i fastigheten, som ska uppfylla kraven för Miljöbyggnad Silver.

Hissar från KONE tar plats i Kirunas nya stadshus

den 19 juni 2017

Stadshuset Kristallen är startskottet för Kirunas stadsomvandling. KONE har valts som partner och hissarna har designats och anpassats efter husets unika arkitektoniska utformning. Det är Peab som, på uppdrag av LKAB och Kiruna kommun, leder projektet som möjliggör utökad gruvbrytning på husets gamla plats.

Diös Fastigheter i bytesaffär med Lerstenen i Umeå

den 17 juni 2017

Diös Fastigheter förvärvar två centrala kommersiella fastigheter i Umeå om totalt cirka 6500 kvm samt avyttrar två bostadsfastigheter om totalt cirka 6500 kvm i en bytesaffär med Lerstenen. Det underliggande fastighetsvärdet för förvärvet uppgår till 110 miljoner kronor och för de avyttrade fastigheterna till 90 miljoner kronor. Tillträde sker den första oktober.

Akelius säljer 2299 lägenheter i Helsingborg

den 16 juni 2017

Akelius har avtalat om att sälja 61 fastigheter i Helsingborg till Willhem och Folksamgruppen. Tillträde i september. Priset uppgår till 3,810 miljoner kronor, 21800 kronor per kvadratmeter.

Balder vinner markanvisning i Uppsala

den 16 juni 2017

I markanvisningstävlingen för Rosendal i Uppsala kommun har Balder vunnit med sitt förslag om ca 110 nya hyresrätter tillsammans med White arkitekter.

Bonava i samarbete med Mitt Liv för att främja mångfald

den 16 juni 2017

Bonava i Sverige inleder ett samarbete med organisationen Mitt Liv som arbetar med att främja mångfald på arbetsplatser. Samarbetet baseras på ett mentorskapsprogram.

Stockholms nya mötesplats Smålandstorget är invigd

den 15 juni 2017

Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd i Stockholms stad, var under torsdagen på plats och invigde det nya Smålandstorget som är beläget vid Smålandsgatan och Norrlandsgatan. Smålandstorget är en del av Project Access som är Pembroke Real Estates stadsplaneringprojekt för ett av Stockholms mest centrala kvarter.

Skanska säljer tre byggnader vid Linnéuniversitetet i Kalmar för 1,1 miljarder

den 15 juni 2017

Skanska har sålt tre byggnader vid Linnéuniversitetet i Kalmar till Intea Fastigheter. Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling bokför intäkten på 1,1 miljarder kronor från försäljningen i det andra kvartalet 2017. Tillträde av byggnaderna sker när hyresgästen flyttat in under senhösten 2018.

Hon blir ny vd för HSB Norra Stor-Stockholm

den 14 juni 2017

Catherina Fored har utsetts till ny vd för HSB Norra Stor-Stockholm. Catherina Fored kommer närmast från en tjänst som chef för stadsutveckling och exploatering vid ByggVesta. Tidigare har hon varit stadsbyggnads- och exploateringschef i Sundbybergs Stad och även förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Pigge Werkelin och landsbygdsministern visar nytt boende som utmanar bostadskrisen

den 14 juni 2017

BORIX är ett nytt generationsboende som utmanar bostadskrisen. Bostadssituationen i Sverige påverkar många både äldre och yngre på olika sätt. Ungdomar tvingas bo hemma alltför länge och många pensionärer drivs in i fattigdom på grund av för höga boendekostnader.

Lyssna på podcasten om tvättstugan - ett rent nöje

den 14 juni 2017

Det 20:e avsnittet av podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar om tvättstugor. Något så livsviktigt och självklart som en tvättstuga är ingenting som alltid har funnits. Vid 1900-talets början tvättades all tvätt för hand med tvättbräda och klappträ, vilket var mödosamt och slet hårt på framförallt kvinnorna. Idag är det mycket annorlunda och tvättstugan är ett rent nöje för de allra flesta.

Johan Dozzi ny vd och koncernchef för Tyréns

den 13 juni 2017

Johan Dozzi blir ny vd och koncernchef för Tyréns från 1 november. Johan kommer närmast från Sweco och ersätter Ulrika Francke som efter 10 år som vd tar plats i Tyréns styrelse. Johan har drygt 20 års erfarenhet av ledande positioner inom samhällsbyggnad och är sedan 2008 vd på Sweco Civil AB.

Victoria Park förvärvar bostäder i Örebro för 305 miljoner

den 13 juni 2017

Victoria Park AB förvärvar ett bostadsfastighetsbestånd om totalt 396 lägenheter, med en uthyrbar yta om cirka 28000 kvadratmeter, belägna i Örebro. Förvärvet sker till ett underliggande fastighetsvärde om 305 miljoner kronor, motsvarande 10850 kronor per kvadratmeter.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Unikt samarbete kring dörrmiljön i flerbostadshus minskar kostnaderna

den 15 maj 2017

Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.

2025 byggs hälften av alla flerbostadshus i trä

den 10 maj 2017

Redan 2025 kan Sverige ha kapacitet att bygga hälften av alla flerbostadshus i trä. Det skulle bidra till att möta byggbehovet och ge stora positiva effekter i form av kraftigt minskade koldioxidutsläpp från byggbranschen samt arbetstillfällen utanför storstäderna. Det konstaterar professor Staffan Brege, Linköpings universitet, i en framtidsprognos för svenskt industriellt träbyggande.

Fuktsäkert 2017 ute nu!

den 20 april 2017

Nu är Fuktsäkert 2017 ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.