Lyssna på podcasten om värmepumpar

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 01 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.


Nu ser man också en tydlig trend på fastighetssidan – allt fler vill och vågar ta klivet från fjärrvärme. Hör om smarta lösningar och spännande utveckling i Fastighet i fokus.

I Fastighet i fokus – en podcast om värmepumpar möter vi:
Roland Jonsson
Energikonsult
WSP
Tel: 010-722 99 65, 076-103 71 34
roland.j.jonsson@wspgroup.se

Per Jonasson
VD
Svenska Kyl- och Värmepumpföreningen, SKVP
Tel: 08-512 549 55
per.jonasson@skvp.se

Josephine Adorelle
Försäljnings- och marknadschef
Sonority Sustainable Energy AB
Tel: 010-602 35 00, 070-550 05 96
josephine.adorelle@brainheart.com

Lars Andersson
Projektledare / Application Engineer
P2 Energi AB
Tel: 076-109 86 24
lars.andersson@p2ab.se

Richard Carlholmer
Key Account Manager
NIBE Climate Solutions
Tel: 0433-730 17, 070-574 03 03
richard.carlholmer@nibe.se

Lyssna på podcasten här:

The Steam Hotel i Västerås nominerat till Årets Bygge

den 24 november 2017

Peab har utvecklat och byggt om ett historiskt ångkraftverk i Västerås till ett unikt spahotell. The Steam Hotel som nominerats till Årets Bygge 2018, ger nu ny energi åt besökare från när och fjärran.

Serneke bygger 125 lägenheter åt HSB Göteborg

den 24 november 2017

Serneke har slutit ett entreprenadavtal med HSB om att bygga tio hus med sammanlagt 125 bostadsrättslägenheter vid Torpagatan i Björkekärr, Göteborg. Kontraktet är värt omkring 275 miljoner kronor.

10-årigt hyresavtal med Göteborgs Stad tecknat vid Gamlestads torg

den 23 november 2017

Platzer Fastigheter har tecknat ett 10-årigt hyresavtal på 6570 kvm på Gamlestads torg med Göteborgs Stad. Det är de nya förvaltningarna inom förskolan och grundskolan som kommer att starta upp sin verksamhet vid den nya knutpunkten i Gamlestaden. Gamlestads torg blir ett nav i den nya tidens kollektivtrafik och en viktig del i Göteborgs stadsutveckling.

Nu startar unikt underjordiskt odlingsprojekt i Högdalen Centrum

den 23 november 2017

Snart kommer Högdalens caféer kunna erbjuda närodlad sallad och kryddörter från underjorden. Det är innovationsprojektet Odlande stadsbasarer som testar småskalig produktion av grönsaker i stadsmiljö för försäljning på en lokal marknad. Innan årsskiftet ska året-runtodlingen vara i full gång.

Nytt avtal ska sätta fart på stadsomvandlingen i Malmfälten

den 22 november 2017

Stadsflyttarna i Gällivare och Kiruna innebär stora utmaningar. I dag undertecknades en avsiktsförklaring som ska ge Gällivare kommun och Kiruna kommun bästa möjliga förutsättningar att möjliggöra det omfattande nybyggnadsbehov som stadsomvandlingarna i de två städerna innebär.

Bostadsbyggandet kan nå en topp i år

den 22 november 2017

Boverkets indikatorer visar att bostadsbyggandet har fortsatt att öka snabbt under 2017 och prognosen är att 76000 bostäder påbörjas i år. Det är en ökning med 18 procent jämfört med föregående år.

Svensk investerare finalist i engelska ”Property Investors Awards”

den 22 november 2017

Svenske Sergey Kazachenko, är en av grundarna till KL Property Partners som är det första svenska bolag att nomineras till det prestigefyllda ”Property Investors Awards”. Prisutdelningen äger rum under en gala i London den 2 december och syftet är att uppmärksamma de bästa och mest proaktiva fastighetsinvesterarna i Storbritannien.

MKB Fastighets AB köper Jägersro travbana

den 22 november 2017

MKB Fastighets AB och Skånska Travsällskapet (STS) har träffat en överenskommelse om förvärv av Jägersro travbana. Köpet skulle innebära att Malmö får en ny stadsdel i Jägersro med cirka 3400 nya bostäder, och ett nytt hästsportcentrum.

Lidl bygger nytt huvudkontor och ny butik i Barkarbystaden

den 22 november 2017

Lidl Sverige och Järfälla kommun tecknar köpe- och exploateringsavtal för bygget av Lidls nya huvudkontor. Det nya kontoret ska byggas i Barkarbystaden, vara 15150 kvadratmeter stort och stå klart hösten 2019.

Wihlborgs flyttar huvudkontoret till Gängtappen

den 22 november 2017

Till sommaren flyttar Wihlborgs huvudkontor till Gängtappen i Dockan. Det är företagets Malmöorganisation samt de centrala stabsfunktionerna, totalt ett sextiotal medarbetare, som flyttar in i den anrika fastigheten.

Göteborgs Stad får ytterligare 100 miljoner från regeringens byggbonus

den 21 november 2017

Igår kom regeringen med ett positivt besked till Göteborgs Stad och meddelade att staden får ytterligare 100 miljoner kronor för att öka bostadsbyggandet och skapa ett mer jämlikt och hållbart Göteborg. Regeringens ambition med bidraget är att det ska bidra till ett mer hållbart samhälle och öka bostadsbyggandet.

Vinnare av Lysande skylt 2017: Åhléns tidkula

den 21 november 2017

I Stadsmuseets tävling Lysande skylt har stockholmarna för sjunde och sista året röstat fram sin favorit. År 2017 är Åhléns tidkula, Ringvägen 100, klar vinnare.

Wästbygg utvecklar centrala Lund tillsammans med danska fastighetsbolaget NorCap

den 21 november 2017

Wästbygg Projektutveckling och NorCap har tecknat avtal om att tillsammans utveckla kvarteret Galten, vid Mårtenstorget i centrala Lund. Man planerar nu tillsammans med Lunds kommun för 160 lägenheter, parkeringsgarage samt kommersiella ytor om 7000 kvm.

Gavlegårdarna säljer för att få medel att bygga nytt

den 21 november 2017

AB Gavlegårdarna avser att sälja fastigheter i två bostadsområden i Gävle som omfattar 803 lägenheter. Fastigheterna ligger i Sätra och på Brynäs.

Riksbyggen-radhus i Linköping ombildas till bostadsrätter

den 21 november 2017

Riksbyggen har sålt 117 radhus i området Aspnäset i Linköping till den nybildade bostadsrättsföreningen Övre Aspnäset. Det har under en längre tid funnits ett intresse från de boende i radhusområdet att köpa loss fastigheterna och bilda en bostadsrättsförening.

Midroc byggstartar The Edge i Hyllie, Malmö

den 21 november 2017

Midroc fortsätter sin satsning i Hyllie genom byggstarten av kontorsbyggnaden The Edge. IT-företaget AddPro blir hyresgäst på de två översta våningsplanen, och inflyttning sker i slutet av 2019.

Bred dialog önskas när ny stadsdel planeras i Limhamn

den 20 november 2017

Annetorps industriområde kan bli en ny stadsdel i Limhamn med bostäder, verksamheter, service och handel. Planeringen är igång och nu kan malmöborna tycka till och komma med förslag på hur det framtida området ska se ut.

Riksbyggen vinner arkitekturpris i Uddevalla

den 20 november 2017

Riksbyggens Brf Guldstjärnan, i fastigheten Facklan 1, har tilldelats Uddevalla kommuns arkitekturpris. Husen har ritats av arkitektbyrån Malmström/Edström och Brf Guldstjärnan är byggd på Söderskolans historiska mark i Uddevalla.

Uppsalahem ger hyresgäster förtur i nyproduktion

den 18 november 2017

För att skapa högre omflyttning i Uppsalahems äldre fastigheter med låg hyra, har Uppsalahems styrelse beslutat att ge befintliga hyresgäster förtur till nyproduktion. På sikt hoppas man att fler äldre och billigare lägenheter ska frigöras till bostadsmarknaden.

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.

Unikt samarbete kring dörrmiljön i flerbostadshus minskar kostnaderna

den 15 maj 2017

Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.

2025 byggs hälften av alla flerbostadshus i trä

den 10 maj 2017

Redan 2025 kan Sverige ha kapacitet att bygga hälften av alla flerbostadshus i trä. Det skulle bidra till att möta byggbehovet och ge stora positiva effekter i form av kraftigt minskade koldioxidutsläpp från byggbranschen samt arbetstillfällen utanför storstäderna. Det konstaterar professor Staffan Brege, Linköpings universitet, i en framtidsprognos för svenskt industriellt träbyggande.