Attefallshus skapar nytänkande i byggbranschen

den 06 februari 2014

Sveriges Byggindustrier välkomnar regeringens förslag att tillåta byggande av bostäder på 25 kvm utan bygglov.


– Den nya bostadsformen, komplementbostadshus, är tillåten att använda som permanentbostad och kan inspirera till nytänkande i byggbranschen som får möjlighet att ta fram nya koncept, säger Björn Wellhagen , näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier.

– Reformer som underlättar bostadsbyggandet är välkomna. Startsträckan för byggandet i dessa fall blir kort och kostnaderna lägre då bygget sker på egen mark, fortsätter Björn Wellhagen.

– Förslaget innebär en möjlighet till förtätning i villaområden och får ses som en pusselbit till en bättre fungerande bostadsmarknad. Några större bitar i form av ett fungerande hyressättningssystem, ytterligare effektiviseringar av plan- och bygglovsprocesen samt infrastrukturinvesteringar på en långsiktigt hållbar nivå återstår att passa in innan pusslet blir färdigt, avslutar Björn Wellhagen. 

ÅF bygger mejeri åt DalsSpira

den 12 februari 2016

ÅF har tecknat avtal med DalsSpira Mejeri om leverans av en helt ny mejerianläggning. Uppdraget är värt cirka 12 miljoner kronor och det nya mejeriet ska stå klart i juni 2016.

Savills får Ingelsta Norrköping som uthyrningsuppdrag

den 12 februari 2016

Savills har fått i uppdrag att hyra ut lediga lokaler i Ingelsta Norrköping. Uppdraget omfattar cirka 7500 kvadratmeter i sammanlagd handelsyta.

Sveriges bästa hyresvärdar utsedda på Benchmark Event 2016

den 12 februari 2016

Hyresgästerna har sagt sitt och det står nu klart vilka som är Sveriges bästa hyresvärdar! För elfte året i rad delades fastighetsbranschens prestigefyllda pris, ”Kundkristallen”, ut på Berns Salonger i Stockholm. Det är ett unikt pris där privata och kommunala fastighetsbolag tävlar i service och kvalitet. Alla nomineringar och vinnare är utsedda av hyresgästerna själva.

Wallenstam vinnare av Kundkristallen

den 12 februari 2016

Den 11 februari tilldelades Wallenstam priset Kundkristallen i kategorin största lyft inom serviceindex, ett pris där privata och kommunala fastighetsbolag tävlar i service och kvalitet. Vinnare är de företag som av sina hyresgäster utsetts till Sveriges bästa hyresvärdar.

NCC bygger ut Tornby handel för ny butikskedja

den 12 februari 2016

Den nya modekedjan CLUB XPRS och välkända ÖoB blir de första hyresgästerna i NCC:s nya butikslokaler i Tornby Handelsgårdar. Totalt 10000 kvadratmeter ska ge plats åt fem butiker i Linköpings största handelsområde. Butikerna öppnar under hösten 2016.

Biltema etablerar sig i Nässjö

den 11 februari 2016

Biltema kommer att bygga ett 7000 kvadratmeter stort varuhus i Nässjö. Under torsdagen beslutade Nässjö kommun att teckna markanvisningsavtal med den expansiva varuhuskedjan, som bara sedan 2012 har gått från 24 butiker till 41 i landet.

En region för sydöstra Sverige

den 11 februari 2016

I en framtid bör Kalmar län ingå i en region med de övriga Smålandslänen och Östergötland. Och om det är möjligt också Blekinge. Det beskedet gav Landstinget i Kalmar län och Regionförbundet i Kalmar län på torsdagen till den statliga Indelningskommittén som utreder och ska ge förslag på Sveriges framtida regionindelning.

Malmslättsvägen utvecklas från infart till stadsdel

den 11 februari 2016

Nu startar Linköpings kommun planeringen av en ny del av staden längs med Malmslättsvägen, väster om Vallarondellen. Universitetsområdet, Ryd och innerstaden ska knytas samman med fler bostäder, arbets- och mötesplatser. Förhoppningen är att resultatet blir en starkare integrering av studentliv, forskning och näringsliv i innerstaden, vilket kommer att stärka Linköping som kunskapsstad.

Fredrik Reinfeldt på Fastighetsmässan

den 11 februari 2016

På onsdag och torsdag arrangeras Fastighetsmässan Syd på MalmöMässan. Det är den självklara mötesplatsen för dig som arbetar med eller investerar i fastigheter. En av dagens talare var Fredrik Reinfeldt. Träffa oss från Fastighet & Bostadsrätt i monter H 35. Välkommen!

Wihlborgs förnyar stadsbilden vid Lunds centralstation

den 11 februari 2016

Wihlborgs startar nybygget av en kontorsfastighet, Postterminalen, som blir det första mer omfattande tillskottet av moderna kontorslokaler för den privata marknaden i Lunds centrum på många år. Fastigheten ligger granne med kommunens nya kontorshus Kristallen vid järnvägsstationen och kommer att rymma omkring 600 arbetsplatser.

Hemsö förvärvar äldreboende i Södertälje

den 11 februari 2016

Hemsö förvärvar ett äldreboende under uppförande i Södertälje utanför Stockholm. Fastighetsvärdet beräknas efter färdigställande att uppgå till 145 miljoner kronor. Hyresgäst blir Attendo som tecknat ett 15-årigt avtal.

Peab Bostad lanserar Partille Port – 800 nya lägenheter till 2021

den 10 februari 2016

Peab Bostad lanserar Partille Port – en ny stadsdel i anslutning till Partille Arena. Fram till 2021 kommer Peab Bostad att utveckla cirka 800 lägenheter i området.

Ramböll tog förstaplats i ramavtal

den 10 februari 2016

Förstaplatsen i upphandlingen av byggadministration för Landstinget i Uppsala län gick till Ramböll som fick nästintill full poäng i samtliga delar av utvärderingen.

Östersundshem säljer delar av beståndet för att kunna bygga

den 10 februari 2016

Östersundshems styrelse har beslutat att sälja fastigheter för att kunna delfinansiera den omfattande nyproduktion som företaget står inför. Många finansieringsalternativ har diskuterats med ägaren Rådhus AB, och utifrån dessa diskussioner har styrelsen kommit fram till att en försäljning är det mest ekonomiskt hållbara alternativet, både för hyresgästerna och för Östersundshem.

Missa inte Fastighetsbranschens Energidag 2016

den 10 februari 2016

För 12:e året genomförs Fastighetsbranschens Energidag. Många nya regler och lagar som kontinuerligt införs tvingar branschens aktörer att utveckla sin verksamhet och effektivisera sina byggnader för att kunna möta hårdare krav. Den 18 februari 2016 är det dags och platsen är Clarion Hotel Stockholm.

Stockholmshem vill bygga på höjden i Skärholmen

den 10 februari 2016

Stockholmshem har ett uppdrag att flytta huvudkontoret till Skärholmen och planerar att förstärka satsningen med nyproduktion av bostäder. Visionen är ett nytt huvudkontor och bostäder i samma byggnad – gärna 24 våningar.

Concent utvecklar bostäder invid Torslanda Golfklubb

den 10 februari 2016

I området kring Amhults Torg, precis invid Torslanda Golfklubb planerar Concent att utveckla upptill 39 nya bostäder. Området blir en fantastik plats att bo på och kommer att tilltala de som önskar en aktiv livsstil, i en naturnära miljö.

Uppstart för Gällivares nya skola – Kunskapshuset

Spaden i jorden för Martinsons och Persson Invest i Östersund

den 1 februari 2016

Byggandet av Sjöbodarna, ett nytt kvarter med flerbostadshus i trä på Storsjö strand i centrala Östersund, inleddes den 15 januari med ett första symboliskt spadtag. Bakom projektet står Martinsons och Persson Invest som genom det gemensamma bolaget Sjöbodarna i Östersund AB, vill främja klimatsmart och hållbart byggande.

Semrén & Månsson bakom nytt landmärke i Växjö

den 1 februari 2016

Spaden har satts i marken för byggandet av Smålands nya landmärke – Icon Växjö. 37 000 kvadratmeter i 20 våningar ska det bli och det är arkitektkontoret Semrén & Månsson som ritat byggnaden. - Det har varit en härlig utmaning att skapa en fastighet som tillför nya funktioner till området samtidigt som den blir en symbol för framtidstron i Växjö, säger den ansvarige arkitekten Magnus Månsson.

ÅF utökar i Tändstickan, Göteborg

den 1 februari 2016

Skanska har tecknat hyreskontrakt med ÅF om 3660 kvadratmeter i det nybyggda kontorshuset i kvarteret Tändstickan i Göteborg. Huset är under uppförande och kommer att vara klart för inflyttning i mars 2016.

Viktor Hanson fortsätter satsa i attraktiva Barkarbystaden

den 1 februari 2016

Förvärvet av kvarter 10 är Viktor Hansons andra satsning i den starkt växande stadsdelen Barkarbystaden. Nära den nya skolan, Herrestaskolan, och Stora torget ska Viktor Hanson bygga 137 bostadsrätter med lokaler för handel och service i bottenplan. Första etappen beräknas vara klar för inflyttning hösten 2017.

Sökes; Golvläggare Finnes; Golvläggarutbildning

den 1 februari 2016

En av de bästa idéerna för den som vill vara säker på jobb efter gymnasiet är att söka till golvläggarutbildningen. - Kunde jag hitta fem duktiga golvläggare skulle jag anställa dem idag, säger Thomas Håkanson på Ekenhuset i Stockholm. Bra fart i byggbranschen och stora pensionsavgångar gör golvläggaryrket till en vinnare.

Junibacken bygger ny entré

den 1 februari 2016

Den nya entrén som placeras närmare Junibackens bokhandel är ritad av AIX arkitekter och kommer att uppföras i glas och stål vilket harmoniserar med Junibackens övriga exteriöra arkitektur. Utbyggnaden blir 24 kvm stor och planeras vara färdig 31 mars.

Ny tidning ute!

den 1 februari 2016

Nu är nummer 1-2016 av Fastighet & Bostadsrätt ute. Klicka vidare för att komma till webbtidningen.

Kiruna och Aabenraa finalister i MIPIM Awards 2016

den 1 februari 2016

För andra året i rad har White arkitekter chansen att vinna ett av världens tyngsta arkitekturpriser. Två projekt är nominerade till MIPIM Awards 2016. Den psykiatriska kliniken i Aabenraa i Danmark har gått till final i kategorin hälso- och sjukvård, och planen för framtidens Kiruna tävlar i kategorin ”Best Futura Mega Projects”.

Åkers Styckebruk blir Mälarum Fastigheter

den 1 februari 2016

Det anrika fastighetsbolaget AB Åkers Styckebruk ändrar sin verksamhetsinriktning och förändrar samtidigt sitt namn och sin profilering. Från och med den 29 januari bedrivs verksamheten under namnet Mälarum Fastigheter.

iFokus ute nu!

den 16 december 2015

Nu är specialtidningen iFokus ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.