Attefallshus skapar nytänkande i byggbranschen

den 06 februari 2014

Sveriges Byggindustrier välkomnar regeringens förslag att tillåta byggande av bostäder på 25 kvm utan bygglov.


– Den nya bostadsformen, komplementbostadshus, är tillåten att använda som permanentbostad och kan inspirera till nytänkande i byggbranschen som får möjlighet att ta fram nya koncept, säger Björn Wellhagen , näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier.

– Reformer som underlättar bostadsbyggandet är välkomna. Startsträckan för byggandet i dessa fall blir kort och kostnaderna lägre då bygget sker på egen mark, fortsätter Björn Wellhagen.

– Förslaget innebär en möjlighet till förtätning i villaområden och får ses som en pusselbit till en bättre fungerande bostadsmarknad. Några större bitar i form av ett fungerande hyressättningssystem, ytterligare effektiviseringar av plan- och bygglovsprocesen samt infrastrukturinvesteringar på en långsiktigt hållbar nivå återstår att passa in innan pusslet blir färdigt, avslutar Björn Wellhagen. 

Balder förvärvar fastigheten Lindholmen Front

den 31 maj 2016

Fastighets AB Balder har förvärvat kontorsfastigheten Göteborg Lindholmen 29:1 för drygt 400 miljoner kronor. Fastigheten ligger längst ut på Kajen och har en uthyrningsbar yta om cirka 12000 kvm.

Peab bygger bostäder i Partille

den 31 maj 2016

Peab har fått uppdraget att bygga ett av kvarteren i ett nytt område i centrala Partille öster om Göteborg. Beställare är Peab Bostad och kontraktssumman uppgår till 569 miljoner kronor.

Säljpremiär för bostäder i Park Arena

den 31 maj 2016

I dag släpps 55 centrala bostadsrättslägenheter, byggda som stadsvillor, nära Behrn Arena till försäljning. Över 700 förhandsanmälningar har registrerats till evenemanget.

Skanska säljer kontorsfastighet i Malmö för 580 miljoner kronor

den 31 maj 2016

Skanska har tecknat ett avtal med Folksam om överlåtelse av kontoret vid Malmö Live för 580 miljoner kronor. Försäljningen bokförs av Skanska Kommersiell Fastighetsutveckling Norden under det andra kvartalet 2016. Köparen tillträder den 22 juni 2016.

Tvättmedel framställt av bakterier gör MKB:s seniorhusboende till miljöhjältar

den 30 maj 2016

Kunderna i MKB Fastighet AB:s seniorhus på Nydala i Malmö är de första i världen som kan tvätta sin vanliga tvätt i en maskin som självdoseras med biotekniskt framställt tvättmedel.

Byggnads: Stoppa livsfarliga motorkapare!

den 30 maj 2016

Motorkaparen fastnade, for upp och skar en man i halsen. Han var nära att mista livet. En annan fick käken kluven i tu. Bara i år har fyra allvarliga olyckor drabbat byggnadsarbetare som använt livsfarliga motorkapare. Byggnads kräver att dessa maskiner stoppas.

NCC och Uppsala universitet i samarbetsavtal

den 30 maj 2016

NCC har tecknat ett samarbetsavtal med Uppsala universitet för gemensam forskning och kompetensutveckling inom framförallt energi, bygg- och komponentteknik.

Första bygglovet för Norrtälje Hamn inlämnat

den 30 maj 2016

Nu har ansökan om det första bygglovet för Norrtälje Hamn kommit in. Bygglovet gäller det första kvarteret i hamnen där Centrumfastigheter ska bygga ett flerbostadshus på fem våningar.

Fortsatt stark tillväxt för skolbyggandet

den 30 maj 2016

Ny- och ombyggnadsinvesteringarna inom skola och förskola har de senaste fyra åren visat stark tillväxt, enligt Industrifaktas konjunkturbevakning av byggmarknaden. Nivån 2015 låg nästan 40 procent över 2012 års, mätt i påbörjade husbyggnadsinvesteringar.

Stena Fastigheter satsar på öppet bredbandsnät

den 30 maj 2016

Stena Fastigheter har tecknat ett 7-årigt avtal med kommunikationsoperatören iTUX som innebär att alla fastigheter i bolaget på sikt kommer att få tillgång till ett öppet bredbandsnät. För hyresgästerna kommer det att innebära ett stort utbud från de främsta tjänsteleverantörerna inom tv, bredband och telefoni.

Svenskarna räds inte kommande räntehöjningar

den 28 maj 2016

Under flera år har vi upplevt många dramatiska räntesänkningar och för närvarande har vi den lägsta reporäntan sedan Riksbanken grundades 1668.

Eskilstuna inviger Sveriges miljövänligaste badhus

den 27 maj 2016

Den 28 maj slår Eskilstunas helt nya badhus, Munktellbadet, upp portarna med ett stort utbud badupplevelser för alla åldrar. Med tillgänglighet som ledstjärna och Sveriges första badhus att certifieras Miljöbyggnad Guld är Munktellbadet ett av världens mest moderna badhus.

500 klimatsmarta bostäder på Söderhöjden

den 27 maj 2016

Järfällahus inleder nu ett samarbete med Fastighets AB Tornet kring 500 nya lägenheter på Söderhöjden/Tallbohov i Jakobsberg. Detta blir etapp 1 i Järfälla kommuns övergripande vision att förtäta Söderhöjden med några tusen bostäder.

Ny tf VD utsedd för Mölndala Fastighets AB

den 27 maj 2016

Karin Sundh är utsedd till ny tillförordnad VD för Mölndala Fastighets AB (MFAB) från och med den 18 maj. Hon ersätter tidigare VD Anders Ohlsson. Rekrytering av ny VD pågår.

Bergrumsgaraget vinner ROT-priset 2016

den 27 maj 2016

Bergrumsgaraget har utsetts till vinnare av Stockholm Byggmästareförenings ROT-pris 2016. Vin & Sprits gamla lager- och produktionslokaler i Årstadal har förvandlats till ett gigantiskt underjordiskt garage som kommer att rymma drygt tusen fordon.

Eldsundsviken snart redo att ta emot nya invånare – nu säljs de första lägenheterna

den 27 maj 2016

Äntligen är de redo att hitta nya ägare – de 34 nya lägenheterna på Bataljonsgatan 10 A, B och C, i Strängnäs nya stadsdel Eldsundsviken. Lägenheterna som ska renoveras ligger i en av de vackra före detta militärbyggnaderna. Den 29 maj påbörjar Vasallen försäljningen av lägenheterna. I samband med försäljnings-starten invigs också den nya Regementsparken, som ligger precis intill vattnet.

NCC bygger efterfrågade hyresrätter i Norrköping

den 27 maj 2016

NCC bygger 56 nya hyresrätter i Norrköping. Lägenheterna byggs med NCC Folkboende, ett koncept som ger ytsmarta hyresrätter, hög boendekvalitet och fördelaktig fastighetsekonomi. Ordern från Hyresbostäder är värd 67 miljoner kronor.

Åsa Andersson ny vd på Skebo

den 19 april 2016

Åsa Andersson blir ny verkställande direktör på Skebo. – Skebo befinner sig i ett väldigt expansivt läge med mycket spännande som händer på bostadsfronten. Det ska bli fantastiskt roligt att bidra till att fortsätta driva utvecklingen framåt, säger Åsa.

Anders Nordstrand ny vd för SABO

den 19 april 2016

– Vårt mål var att rekrytera en vd med rejäl erfarenhet från bostadsbranschen och med en genuin känsla för allmännyttans särskilda uppdrag. Därför är jag mycket glad över att Anders Nordstrand tackat ja till att leda SABO, hans tidigare arbete och tydliga resultat imponerar, säger SABOs ordförande Leif Jakobsson.

Akademiska Hus största solcellsanläggning installeras i Uppsala

den 19 april 2016

På Campus Ultuna installerar nu Akademiska Hus sin till ytan största solcellsanläggning i landet. Anläggningen är 1500 kvadratmeter stor och beräknas producera 170000 kWh per år. Satsningen är ett led i arbetet för ett hållbart campus som Akademiska Hus och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, gemensamt driver.

Anders Stjärnberg ny vd för HSB Östergötland

den 19 april 2016

Styrelsen för HSB Östergötland har utsett Anders Stjärnberg till ny vd. Anders Stjärnberg arbetar sedan 2009 som fastighetschef på Stångåstaden AB, med ansvar för företagets fastighetsbestånd. Efter sin ingenjörsexamen vid Linköpings universitet, arbetade han inom Lundbergskoncernen, bland annat i rollen som vd i ett av deras dotterbolag.

Hipp, hipp, Hyllie!

den 18 april 2016

Under sommaren påbörjades bygget av den första skolan i Hyllie centrum i Malmö. Skolan planeras stå klar under höstterminen 2017 men redan nu kan den skådas ta form. En process Liljewall arkitekter följer med spänning.

FLEX är med när SEB bygger nytt i Arenastaden

den 18 april 2016

När SEB nu bygger nytt är det Sveriges största kontorsprojekt på trettio år och FLEX Interior Systems AB har fått i uppdrag av Veidekke Entreprenad AB att leverera glaspartier, systemväggar och dörrportaler till hela kontoret.

Fuktsäkert 2016 ute nu!

den 29 mars 2016

Nu är Fuktsäkert 2016 ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Martinsons vill ta fram ny norm som gör det möjligt att bygga ännu högre hus i trä

den 22 mars 2016

Genom Höga hus-projektet vill Martinsons ta fram en ny byggnorm som är anpassad till träets unika förutsättningar. Idag är det svårt att bygga trähus högre än åtta till tio våningar eftersom den svenska byggnormen för höga hus inte går att applicera på trähus när det gäller dimensionering av svängningar.

Ny app ger 3D bild av framtida bostadsområdet

den 20 mars 2016

HSB Göteborg har lanserat appen "Drömbostaden". En app som gör det möjligt att med sin läsplatta från TV-soffan, se området och huset växa fram tredimensionellt.

Så kan morgondagens stad se ut

den 20 mars 2016

KTH-forskaren Loove Broms och hans kollegor har utvecklat en rad utmanande designexperiment som vittnar om spännande visioner från morgondagens hållbara stad. Experiment ställs nu ut på KTH.