Attefallshus skapar nytänkande i byggbranschen

den 06 februari 2014

Sveriges Byggindustrier välkomnar regeringens förslag att tillåta byggande av bostäder på 25 kvm utan bygglov.


– Den nya bostadsformen, komplementbostadshus, är tillåten att använda som permanentbostad och kan inspirera till nytänkande i byggbranschen som får möjlighet att ta fram nya koncept, säger Björn Wellhagen , näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier.

– Reformer som underlättar bostadsbyggandet är välkomna. Startsträckan för byggandet i dessa fall blir kort och kostnaderna lägre då bygget sker på egen mark, fortsätter Björn Wellhagen.

– Förslaget innebär en möjlighet till förtätning i villaområden och får ses som en pusselbit till en bättre fungerande bostadsmarknad. Några större bitar i form av ett fungerande hyressättningssystem, ytterligare effektiviseringar av plan- och bygglovsprocesen samt infrastrukturinvesteringar på en långsiktigt hållbar nivå återstår att passa in innan pusslet blir färdigt, avslutar Björn Wellhagen. 

Gavlegårdarna bygger nytt i Villastaden

den 29 mars 2017

Redan 2015 fick Gavlegårdarna bygglov för lägenheter i Villastaden, vid Runebergsvägen. Detta överklagades av grannarna i området. Efter många turer har nu Mark- och miljööverdomstolen valt att inte gå vidare med överklagan. Det betyder att Gavlegårdarna kan sätta igång med bygget som planeras att starta under hösten 2017.

Andra gången gillt för Moelven Byggmodul

den 29 mars 2017

Moelven Byggmoduls resa mot ett lean-inspirerat arbetssätt började i fabriken i Värmlandsbro för tre år sedan. Satsningen föll så väl ut att fabriken nominerades till Årets Leanbyggare förra året – och denna gång gick nomineringen ända fram till en vinst.

Miljövänligt bränsle i Lindbäcks transporter

den 29 mars 2017

Lindbäcks Bygg arbetar medvetet med långsiktigt hållbara lösningar för att minska miljöpåverkan genom hela byggprocessen. Nu ska alla BDX lastbilstransporter av volymer till byggarbetsplatserna köras med fossilfritt miljöbränsle i tanken. – Det känns väldigt bra att transporterna blir mer miljövänliga, helt i linje med vårt hållbarhetsarbete på Lindbäcks, säger Markus Holmlund, logistikchef.

Första spadtaget för stor satsning på hållbara studentbostäder i Ektorp

den 29 mars 2017

Den 5 april tar ByggVesta första spadtaget för 207 nya student- och ungdomsbostäder i Ektorp, Nacka. Här förvandlas ett bullerutsatt område till attraktiva och hållbara bostäder. När projektet står klart kommer ByggVesta erbjuda över 1300 student- och ungdomslägenheter.

Skanska säljer kontorsfastighet i Ingenting, Solna, för cirka 300 miljoner kronor

den 29 mars 2017

Skanska har sålt kontorsfastigheten Laboratoriet 1 i Solna till Ramstedt Holding AB för cirka 300 miljoner kronor. Försäljningen kommer att bokföras av Skanska Commercial Development Nordic i det första kvartalet 2017. Tillträdet till fastigheten är planerat till april 2017.

Sveriges Byggindustrier: Urstark byggkonjunktur

den 29 mars 2017

Svensk ekonomi är inne i en högkonjunktur, dock dämpas tillväxttakten av en svagare inhemsk efterfrågan under perioden 2017-2018. Även bygg-investeringarnas kraftiga uppgång mattas eftersom bostadsproduktionen vänder ner nästa år.

Serafim Fastigheter byggstartar Brf Panorama Ursvik

den 28 mars 2017

I Ursvik, Sundbyberg, byggstartar Serafim Fastigheter 22 bostäder i form av parhus samt villor i BRF-form. ”Det känns otroligt glädjande att vi nu fått tillstånd att påbörja markarbetena för projektet. En bra och öppen dialog med Sundbybergs kommun har möjliggjort en snabb och smidig bygglovsprocess varpå vi nu kan sätta spadarna i backen”, säger projektledare Tobias Sjögren.

Bonava köper mark för 480 hem i Askøy, Bergen

den 28 mars 2017

Bonava har avtalat om förvärv av mark från Askøy Tomteselskap. Fastigheterna ligger nära Kleppestø centrum och Askøybron, ett område där Bonava kommer driva detaljplan för att uppföra cirka 480 hem.

Välkommen till årsmöte och konferens med Trästad Sverige

den 28 mars 2017

Välkommen till Linköping den 4-5 maj, staden där så mycket spännande händer på bostadsfronten. I september öppnar Sveriges första bostadsmässa sedan Hammarby Sjöstad - Vallastaden 2017.

Byggbransch under högtryck pratade framtid och digitalisering

den 28 mars 2017

Ökad sysselsättning och byggande tillsammans med nya krafttag för säkrare arbetsmiljö. Det var några av ämnena som debatterades under de seminarier som genomfördes i samband med Årets Bygge 2017 under måndagen. Bland talarna fanns både förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) och nuvarande bostadsministern Peter Eriksson (MP).

Fortsatt uppgång på het byggmarknad

den 28 mars 2017

Byggsektorn går på högvarv och aktiviteten ökar på i stort sett alla fronter. 2017 blir det femte året i rad med stark tillväxt och fortsatt är det bostadsbyggandet som driver utvecklingen. Under kommande år mattas dock tillväxttakten som ett resultat av arbetskraftsbrist, en viss vändning uppåt i räntorna och svagare bostadspristillväxt. Detta framgår av en färsk rapport från Prognoscentret.

Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg dubbelt prisat för Årets Bygge och Årets Fasad

den 28 mars 2017

Årets Bygge har tilldelats Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg som samtidigt tog hem Årets Fasad 2017. Vinnaren korades av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) vid Årets Bygge-galan på Cirkus i Stockholm under måndagskvällen.

Västerås nyaste kontor får obegränsad takhöjd

den 28 mars 2017

I Kopparlunden, det anrika industriområdet i Västerås, bygger fastighetsbolaget Castellum nu ett nytt kontorshus om 3500 kvadratmeter. Projektet – Koppartorget TRE – är en fortsättning på förtätningen av området och blir den centrala byggnaden i kvarteret som fått namnet Koppartorget.

HSB vinnare i markanvisningstävling i Ö-vik

den 28 mars 2017

Nu är det klart att HSB står som vinnare i Örnsköldsviks kommuns markanvisningstävling för kvarteret Bryssel i centrala Örnsköldsvik. I ett väl genomarbetat förslag kombinerar HSB stadsmässig bebyggelse med en attraktiv boendemiljö.

Projektengagemang etablerar sig i Norrköping – ska växa i regionen

den 28 mars 2017

Teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang fortsätter att expandera och nu vill företaget även etablera sig i Östergötland. Därför öppnar man nu ett kontor i Norrköping och fler ska anställas.

Riksbyggen ger förslag på nya kvarter i centrala Norrtälje

den 28 mars 2017

Busstorget i Norrtälje skulle kunna fyllas med stadskvarter och bussarna få en ny och bekvämare station på andra sidan Baldersgatan. Det är kärnan i det förslag till ny bebyggelse i centrala Norrtälje som Riksbyggen har presenterat för kommunledningen.

Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg Årets Bygge 2017

den 28 mars 2017

Sveriges sannolikt största passivhus är vinnare av Årets Bygge 2017. Priset går till Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg. Projektet är en klockren vinnare, enligt juryn. Helhetsintrycket är gediget. – Det är en svår typ av byggnad som man har lyckats med på alla sätt, säger Mårten Lindström, ordförande i juryn som utser vinnaren i Årets bygge.

Midroc tar nya steg i sin träbyggsatsning med Vallen och Ekologen

den 7 mars 2017

Det började med kvarteret Limnologen, massivträhus i åtta våningar, som kom att bli Sveriges kanske mest kända flerbostadshus i bärande, klimatoptimerade träkonstruktioner. Nu går Midroc Property Development vidare och utvecklar sitt kunnande kring teknik och byggprocess med det pågående naturnära området Vallen och det kommande projektet Ekologen vid sjön Trummen i Växjö.

Ny tidning ute!

den 21 februari 2017

Nu är det senaste numret av Fastighet & Bostadsrätt tryckt och på väg ut till läsarna! Klicka vidare för att komma till webbtidningen.

Kreativa möten i ett modernt Hjällbo

den 14 februari 2017

Hjällbo tillhör de klassiska miljonprogramsområdena i Göteborgsregionen, och som började som en vision om det perfekta svenska medelklass-samhället, men redan efter några år försvann en fjärdedel av befolkningen. Idag jobbas det intensivt med inte minst den så viktiga yttre miljön i området för att skapa ett mer modernt Hjällbo, berättar Lennart Wahlstedt hos Poseidon.

Linköping genomför innovativa satsningar på trygga utemiljöer

den 14 februari 2017

Utemiljön i hela Linköping ska bli tillgänglig för alla generationer. Särskilda satsningar görs förstås i bostadsområden som är utsatta ur ett socioekonomiskt perspektiv. Men även i nya stadsdelar som Vallastaden är ambitionen att involvera attraktiva utemiljöer för att alla grupper ska kunna ta del av ett aktivt fritidsutbud och därmed må bättre.

Myller av byggaktiviteter i Växjö

den 14 februari 2017

Aktiviteten är påtaglig och pulsen hög i den innovativa byggverksamheten i Växjö, där det också är påtagligt att det eftersträvas en hög nivå vad gäller hållbarhet och mångfald.

Gigantisk hissleverans till Urban Escape Stockholm

den 14 februari 2017

ThyssenKrupp Elevator Sverige AB levererar 30 linhissar, 6 plattformshissar och 6 rulltrappor till prestigeprojektet Urban Escape Stockholm. I Urban Escape ryms Gallerian, innovationshuset Epicenter, kontor, restauranger, barer, hotell, torg och tak.

Stor hissinstallation i Skarpan

den 13 februari 2017

Nästan 50 år efter det att området Skarpan i Linköping byggdes tas ett rejält omtag. Under fem år görs en genomgripande renovering av de 283 existerande lägenheterna och samtidigt byggs omkring 150 nyproducerade hyreslägenheter. En stor del i projektet är installationen av nya hydraulhissar.

Ökad tillgänglighet med trapphiss

den 13 februari 2017

Cibes SwingOn är en trapphiss för offentliga, kommersiella och privata miljöer där höjdskillnaden är liten och utrymmet begränsat. Det är en kostnadseffektiv och praktisk trapphiss, och ett viktigt komplement till företaget hela utbud av hissprodukter. Dalarnas Försäkringsbolag i Avesta valde lösningen till en av sina funktionshindrade medarbetare.

Götenehus bygger nytt i Uddevalla

den 1 februari 2017

Nu är det beslutat att Götenehus sätter spaden i marken under mars månad för första etappen av Kvarteret Åberg. Inflyttning är planerad till juni 2018.

Kiruna väljer WSP som handelsstrategisk rådgivare

den 29 januari 2017

Kirunas nya stadskärna planeras och utgångspunkten är att skapa ett attraktivt stadsliv med ett kommersiellt innehåll som bidrar till att skapa liv och rörelse. Kiruna kommun, LKAB och Kirunabostäder har valt WSP som handelsstrategisk rådgivare i arbetet.