Attefallshus skapar nytänkande i byggbranschen

den 06 februari 2014

Sveriges Byggindustrier välkomnar regeringens förslag att tillåta byggande av bostäder på 25 kvm utan bygglov.


– Den nya bostadsformen, komplementbostadshus, är tillåten att använda som permanentbostad och kan inspirera till nytänkande i byggbranschen som får möjlighet att ta fram nya koncept, säger Björn Wellhagen , näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier.

– Reformer som underlättar bostadsbyggandet är välkomna. Startsträckan för byggandet i dessa fall blir kort och kostnaderna lägre då bygget sker på egen mark, fortsätter Björn Wellhagen.

– Förslaget innebär en möjlighet till förtätning i villaområden och får ses som en pusselbit till en bättre fungerande bostadsmarknad. Några större bitar i form av ett fungerande hyressättningssystem, ytterligare effektiviseringar av plan- och bygglovsprocesen samt infrastrukturinvesteringar på en långsiktigt hållbar nivå återstår att passa in innan pusslet blir färdigt, avslutar Björn Wellhagen. 

Ikano Bostad bygger 490 nya bostäder i Haninge

den 27 november 2015

I området Vega utvecklas en boendemiljö anpassad efter den nya tidens behov. Ikano Bostad har förvärvat mark i området för att bygga 490 nya bostadsrätter.

Fastighetsägarna: Kort boränta fortfarande bäst

den 27 november 2015

De svenska bolåneräntorna förblir låga under de kommande åren och det är fortfarande mest fördelaktigt att välja den korta 3-månadersräntan. Skälet till detta är att den globala ekonomin inte vill lyfta ordentligt, trots historiskt låga räntor och billig energi. Det framgår av Fastighetsägarnas senaste ränterapport.

BoKlok är med och bygger nya Gällivare

den 26 november 2015

Exploatören BoKlok har under en längre tid visat intresse för att bygga bostäder på flera platser i Gällivare. Nu är det klart för byggandet av cirka 35 nya lägenheter i ett vackert läge med utsikt mot Vassara älv, söder om vård- och omsorgsboendet Forsgläntan.

Prisutvecklingen på bostadsrätter i linje med storstadsbornas förväntningar

den 26 november 2015

Storstadsbornas förväntningar gällande värdeutvecklingen på bostadsrätter är till synes höga, men statistik visar att de har infriats under de senaste fem åren. Generellt sett har prisutvecklingen varit starkast på nybyggda bostadsrätter. Det framkommer i Skanskas bostadsrapport 2015.

Effektiviserad byggprocess leder till snabbare byggstart

den 26 november 2015

Regeringen har överlämnat propositionen "En kortare instanskedja för detaljplaner och områdesbestämmelser" till riksdagen. Propositionen syftar till att effektivisera byggprocessen genom att ta bort länsstyrelserna som instansnivå när det gäller överklagande av detaljplaner.

4,8 miljoner till samlingslokaler för ungdomar

den 26 november 2015

Boverkets samlingslokaldelegation delar ut bidrag till utveckling av ungdomsverksamhet i allmänna samlingslokaler. Pengarna, cirka 4,8 miljoner kronor som ska fördelas mellan 12 projekt, ska bland annat användas för att utveckla verksamheten och göra lokalerna mer attraktiva för ungdomar.

Ett steg närmare kvarteret Makrillen i Gamlestaden

den 26 november 2015

På Artillerigatan i Gamlestaden i Göteborg planerar Poseidon och Egnahemsbolaget att gemensamt bygga ett helt nytt kvarter med drygt 200 lägenheter.

ICA Fastigheter och Första AP-fonden bildar Secore Fastigheter

den 26 november 2015

ICA Fastigheter och Första AP-fonden bildar ett nytt samägt fastighetsbolag, Secore Fastigheter. Initialt förvärvar bolaget 13 butiksfastigheter från ICA Fastigheter Sverige där ICA är huvudsaklig hyresgäst.

NCC avser att dela ut NCC Housing 2016

den 26 november 2015

NCC planerar för att dela ut NCC Housing till aktieägarna under 2016 enligt Lex Asea. Vid en avknoppning erhåller aktieägarna i NCC aktierna i det nya bostadsutvecklingsbolaget istället för kontant utdelning.

Nu påbörjas förvandlingen av Solnavägen

den 26 november 2015

På Solnavägen, strax norr om Karolinska sjukhuset, planerar bostadsutvecklaren Veidekke att bygga cirka 230 nya lägenheter. Bostadsprojektet är första steget i ambitionen att förvandla Solnavägen till en levande stadsgata som länkar samman Solna med Hagastaden.

Regeringen missar möjlighet att stärka hyresrättens ställning

den 25 november 2015

Justitieminister Morgan Johansson lägger förslaget om möjlighet att teckna avtal om till- och frånval i hyreslägenheter i papperskorgen. En missad chans att stärka hyreslägenheten som boendeform när det blir svårare för fastighetsägare att kundanpassa boendet, anser Fastighetsägarna.

Över 2000 påbörjade lägenheter – 2015 rekordår i Linköping

den 25 november 2015

Antalet påbörjade lägenheter i Linköping har fyrdubblats jämfört med 2014. Till och med idag har 2109 lägenheter påbörjats. Under hela förra året påbörjades 583 lägenheter.

Valberedningen föreslår ny styrelseordförande i Skanska

den 25 november 2015

Valberedningen i Skanska AB har idag meddelat att man föreslår att Hans Biörck väljs till ny styrelseordförande vid årsstämman den 6 april 2016. Skanskas nuvarande styrelseordförande Stuart Graham har tidigare meddelat valberedningen att han inte står till valberedningens förfogande inför årsstämman 2016.

Tingsrätten i Alingsås flyttar in i nybyggd lokal

den 25 november 2015

Hösten 2014 började Serneke bygga nya Alingsås tingsrätt på uppdrag av Hemfosa Fastigheter. Nu står den nya byggnaden klar och tingsrätten flyttar in. Arkitekturen är något alldeles extra då fasaden och taket består av enbart zinkplåt.

Wallenstam startar nybyggnation av Symfonin i Gränby, Uppsala

den 25 november 2015

Nu har byggnationen av Wallenstams tredje bostadsproduktion i Uppsala påbörjats. På Bruno Liljeforsgatan i Gränby kommer 116 hyreslägenheter att vara klara för inflyttning till sommaren 2017. Wallenstams andra pågående nyproduktioner i Uppsala är Snickeriet med 137 hyreslägenheter i Östra Sala backe och Fjärilen i Rosendal med 145 hyreslägenheter.

Nytt hotelltorn börjar snart byggas i Göteborg

den 24 november 2015

Nya Hotell Draken kommer bli 27 våningar högt och rymma 334 rum. Det blir Göteborgs näst högsta hotell och planeras öppna 2019. Årets rekordökning i hotellövernattningar ger medvind för projektet som just nu letar operatör.

Ny skola på Kvarnholmen kan byggas av Kvalitena

den 24 november 2015

Nu står det klart att fastighetsbolaget Kvalitena AB föreslås bygga en ny skola på Kvarnholmen i Nacka. Färdigbyggd ska skolan erbjuda 650 skolplatser.

Heimstaden gör sitt första förvärv i Lund

Kungsbacka satsar på tillväxt

den 4 november 2015

Kungsbacka är fint beläget på västkusten med bara 20 minuters resväg till storstaden Göteborgs fördelar. Intresset för att bosätta sig i kommunen ökar och behovet av nya bostäder är också stort bland dagens kommuninvånare.

Mölndal satsar på innerstaden

den 4 november 2015

I Mölndals stad, nästgårds till Göteborg, sker en stark och spännande utveckling. Satsningen på innerstaden är tydlig och nyligen togs första spadtaget till delar av den ombyggda innerstaden. I Forsåker skapas också en helt ny stadsdel som kompletterar och utökar Mölndals centrum. Projektet omfattar 3000 nya bostäder och tusentals arbetsplatser.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute!

den 20 oktober 2015

Nu är det senaste numret av Fastighet & Bostadsrätt ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Svenska Kyrkor 2015 ute nu!

den 28 juni 2015

Nu är Svenska Kyrkor 2015 ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Concent bygger det goda samhället

den 25 juni 2015

Concent arbetar först och främst med fastighetsutveckling av små och smarta hyresrätter i kollektivtrafiknära lägen i stor- och universitetsstäder. Det är något som ligger helt rätt i tiden. Concent var också en av föreläsarna på den lyckade konferensen Bostadsforum 2015 och även huvudsponsor till arrangemanget.

Kunglig glans på träbyggnadsdagar

den 25 juni 2015

Seminariet ”Nytt träbyggande för klimatet” i början av juni med en väl organiserad studieresa dagen efter runt om i ”Trä-Stockholm” blev ett mycket lyckat arrangemang med cirka 50 deltagare. Många tydliga ståndpunkter framfördes om de uppenbara fördelarna med att bygga också flerfamiljshus med trästommar. Deltagarna fick med sig många aha-upplevelser hem.

Att vara eller inte vara för Kiruna

den 24 juni 2015

Grundläggande principer för stadsomvandlingen och stadsflytten dryftades under ett av IVA arrangerat, välbesökt och högintressant seminarium på Folkets Hus i Kiruna under två dagar i slutet av maj.

IG Passivhus har ordet nr 4 ute nu!

den 15 juni 2015

Det fjärde numret av IG Passivhus har ordet är ute. Klicka vidare för att komma till webbtidningen.

Bostadsforum på hög nivå

den 9 juni 2015

Bostadsforum 2015 hölls på Courtyard by Marriott Stockholm Hotel den 7 och 8 maj. Det blev en viktig manifestation för hur vi ska göra för att lyckas med att bygga alla de bostäder som nu behövs.

Underhåll på hög höjd

den 1 juni 2015

Knepiga lägen kräver kreativa lösningar. Huge Fastigheter AB anlitar yrkesklättrare som ett kostnadseffektivt alternativ på svårtillgängliga platser.