Attefallshus skapar nytänkande i byggbranschen

den 06 februari 2014

Sveriges Byggindustrier välkomnar regeringens förslag att tillåta byggande av bostäder på 25 kvm utan bygglov.


– Den nya bostadsformen, komplementbostadshus, är tillåten att använda som permanentbostad och kan inspirera till nytänkande i byggbranschen som får möjlighet att ta fram nya koncept, säger Björn Wellhagen , näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier.

– Reformer som underlättar bostadsbyggandet är välkomna. Startsträckan för byggandet i dessa fall blir kort och kostnaderna lägre då bygget sker på egen mark, fortsätter Björn Wellhagen.

– Förslaget innebär en möjlighet till förtätning i villaområden och får ses som en pusselbit till en bättre fungerande bostadsmarknad. Några större bitar i form av ett fungerande hyressättningssystem, ytterligare effektiviseringar av plan- och bygglovsprocesen samt infrastrukturinvesteringar på en långsiktigt hållbar nivå återstår att passa in innan pusslet blir färdigt, avslutar Björn Wellhagen. 

Ikano Bostad utvecklar Sorgenfri med Malmö stad

den 17 januari 2017

Malmö stads tekniska nämnd gav idag klartecken för en markförsäljning till Ikano Bostad. I det nya stadskvarteret Pedalvagnen längs med Industrigatan i Malmö kommer Ikano Bostad att bygga ett 60-tal kvadratsmarta bostadsrätter.

Nybyggda småhus och fastigheter skapar positivt resultat för värmepumpar

den 17 januari 2017

Utvecklingen för värmepumpar i fastigheter är fortsatt starkt positiv och ökade med nära 30 procent under förra året. Däremot märks en svag minskning i den totala försäljningen av värmepumpar 2016. De förändrade reglerna för ROT-avdraget tros vara en anledning.

STIGA Sports Arena Eskilstuna – namnet på nya arenan

den 17 januari 2017

I juni invigs Eskilstunas nya arena och nu finns även ett förslag till namn på arenan: STIGA Sports Arena Eskilstuna. Namnet är resultatet av en samverkansöverenskommelse mellan kommunen och det lokala företaget.

Spadtagen är tagna för HSB Brf Pelarsalen

den 17 januari 2017

Nu är de första spadtagen tagna för de tre trähus som bildar HSB Brf Pelarsalen i Växjö. Det var ett välbesökt firande med förväntansfulla köpare.

Riksbyggen byggstartar Örebros första Bonum seniorboende

den 17 januari 2017

Landshövding Maria Larsson är fredagen den 20 januari med och tar det första spadtaget för Brf Pepparmyntan, Örebros första Bonum seniorboende. Riksbyggen är med sitt Bonum-koncept den aktör som levererar flest seniorbostäder i bostadsrättsform på marknaden.

Serneke bygger 73 lägenheter i Lund

den 16 januari 2017

Serneke har fått i uppdrag av LKF, Lunds kommunala fastighetsbolag AB, att bygga 73 nya hyreslägenheter i Lund. Ordern är värd cirka 85 miljoner kronor.

Vänersborgs museum tar höjd med ny hiss

den 16 januari 2017

Sveriges äldsta bevarade museimiljö, Vänersborgs museum från 1885, har fått en toppmodern hiss. - Den kommer att betyda mycket, både för museet och dess besökare, säger museichefen Peter Johansson.

Enormt intresse att bli först in i Vega

den 16 januari 2017

Kön ringlade sig lång utanför entrén till Kulturhuset i Handen i förra veckan. Cirka 700 personer kom för att vara med när Stena Fastigheter Stockholm höll Öppet Hus inför säljstarten av lägenheter i Brf Vegaettan den 22 januari.

NCC bygger Helsingborgs nya landmärke

den 16 januari 2017

NCC har tecknat ett samverkansavtal med NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB) om nybyggnad av ett vattentorn i Helsingborgs stad. I ett första skede ska parterna tillsammans planera, budgetera och projektera systemhandlingar i syfte att komma överens om en riktkostnad för bygguppdraget.

Högkonjunktur i byggandet, men svagare för bygghandeln

den 16 januari 2017

I Industrifaktas månadsindikatorer kan man följa omsättningsutvecklingen för den byggrelaterade detaljhandeln. Denna inbegriper järn-, bygg-, VVS- och färghandeln. När nu det mesta av förra årets statistik summeras, kan man notera att den procentuella tillväxten för omsättningen var högre under de första fem månaderna 2016 jämfört med samma period 2015.

Ett Konkret förvärv av Projektengagemang

den 16 januari 2017

Teknik- och arkitektkonsulten Projektengagemang förvärvar ingenjörsföretaget Konkret Rådgivande Ingenjörer i Stockholm AB. Bolaget är en av de marknadsledande aktörerna inom konstruktion, byggteknik och byggfysik vilket nu ytterligare breddar Projektengagemangs erbjudande.

JM lanserar två nya boendekoncept: Smarta kvadrat och Premium

den 16 januari 2017

Nu breddar JM sin marknad och presenterar två helt nya boendekoncept. Smarta kvadrat är för den som vill ha ett funktionellt och prisvärt boende. Premium vänder sig istället till den som söker ett unikt hem med det lilla extra.

Einar Mattsson utvecklar och uppför 200 bostäder på östra Södermalm

den 16 januari 2017

Einar Mattsson förvärvar mark och tecknar tomträttsavtal genom markanvisningar från Stockholms stad för att uppföra 105 bostadsrätter och 95 hyresrätter i hörnet av Bondegatan och Tegelviksgatan i kvarteret Persikan, nära Danvikstull.

Higab har förvärvat Sjöfartsmuseet

den 16 januari 2017

Fredagen den 13 januari förvärvade Higab fastigheten Sjöfartsmuseet från Stiftelsen Styrelsen för Göteborgs Sjöfartsmuseum. En förstudie pågår om utbyggnad och utveckling av museilokalerna med syfte att förbättra förutsättningarna för verksamheten. Sedan tidigare äger och förvaltar Higab Göteborgs konstmuseum, Konsthallen, Stadsmuseet och Röhsska museet.

EU-pengar ska öka jämställdheten i byggbranschen

den 16 januari 2017

Byggnads kommer att få 34,9 miljoner kronor från Europeiska socialfonden för att utbilda byggnadsarbetare i Stockholmsregionen. Projektet En byggbransch för alla ska pågå fram till 2021 och går ut på att höja kompetensen i små- och medelstora byggföretag.

Goodbye Barack!

den 13 januari 2017

Vissa ord tillhör det förgångna. Barack är ett sådant. Vi syftar nu inte på en av många uppskattad, men avgående amerikansk president, utan på tillfälliga lokaler för förskolebarn, elever, kontorsanställda med flera. Det märkliga är att ordet ”barack ” fortfarande används här, till och med i offentliga sammanhang trots att det sedan länge är ett förlegat begrepp.

Gott exempel i Skövde på prisvärt område för unga

den 13 januari 2017

Skövdebostäders område Ekedal är ett exempel på att det går att bygga till priser som ungdomar har råd med utan att tumma på kvalitet och energikrav. Nu är bygget invigt och det uppmärksammades av ordföranden för jagvillhabostad.nu, Aidin Zandian.

Stenungsundshem bygger Solgårdsterrassen med Peab

den 19 december 2016

Solgårdsterrassen kommer att bli ett bostadsområde som ger Stenungsund ett tillskott på cirka 270 lägenheter, varav ungefär en tredjedel kommer att vara hyresrätter. Platsens läge är unikt, med både havsutsikt, bibehållen natur och ytterst centralt läge som värdefulla tillgångar.

Skapa en giftfri utomhusmiljö för våra barn

den 19 december 2016

På barns lekplatser och andra utemiljöer kan det finnas material som innehåller ämnen som kan vara skadliga för hälsa eller miljö, till exempel bildäck, tryckimpregnerat trä, tjärasfalt med mera. När utemiljöerna byggs om, eller när material byts ut, är det viktigt att tänka till.

Klart med ny campusplan i Karlstad

den 19 december 2016

Under hösten 2015 och våren 2016 har en ny campusplan för Karlstads universitet tagits fram. Campusplanen utgår från en gemensam vision av ett framtida campus år 2030.

Fabege förvärvar HagaHuset och utvecklar koncepthus i tiden

den 19 december 2016

HagaHuset förvärvas med syfte att utveckla ett Work-Live-Play koncepthus som ytterligare stärker Fabeges affär och hyresgästernas skiftande behov över tid. Husets placering vid porten till nationalstadsparken Haga stärker sambanden mellan stad och park.

Lyssna på podcasten om att energieffektivisera inomhus

den 7 november 2016

Det tolfte avsnittet av podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar om att energieffektivisera inomhus. Hur står det till med fastighetens rör, ventilation, varmvatten, kanalsystem och isolering? Med rätt åtgärder går det att sänka energikostnaderna betydligt.

Svenska Kyrkor 2016 ute nu!

den 5 oktober 2016

Nu är Svenska Kyrkor 2016 ute! Läs webbtidningen här.

Trähus med 17 våningar landmärke i Bålsta

den 20 september 2016

Bålsta kommer att få ett landmärke i form av ett 17 våningar högt trähus. Det är Håbohus och Bjerking som står bakom förslaget till huset som rymmer bostäder, kontor och allmänna ytor.

380 bostäder och nya skolplatser planeras i södra Sickla

den 20 september 2016

Sickla Plania har ett attraktivt läge granne med Stockholm och intill Sickla köpkvarter. Här blir det en ny knutpunkt för kollektivtrafiken med tunnelbana, Saltsjöbanan och bussar.

Wingårdhs vann idétävling om nytt stationsområde

den 20 september 2016

I tuff internationell konkurrens vann Wingårdhs tillsammans med BuroHappold idétävlingen om ett framtida stationsområde i Jönköping. Bidraget är det mest kompletta och vinner för att det är genomförbart, funktionellt och utvecklingsbart.

Träarkitektur och hållbarhet vinnare i Järfällas småhustävling

den 20 september 2016

Ljusa och luftiga planlösningar med tillhörande grönytor, nära till Jakobsbergs centrum och spårbunden kollektivtrafik för cirka 35 småhus. Det blev resultatet när Järfälla kommun under våren genomförde en markanvisningstävling för området kring Vattmyravallen i Jakobsberg riktad till små och stora byggherrar.