Attefallshus skapar nytänkande i byggbranschen

den 06 februari 2014

Sveriges Byggindustrier välkomnar regeringens förslag att tillåta byggande av bostäder på 25 kvm utan bygglov.


– Den nya bostadsformen, komplementbostadshus, är tillåten att använda som permanentbostad och kan inspirera till nytänkande i byggbranschen som får möjlighet att ta fram nya koncept, säger Björn Wellhagen , näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier.

– Reformer som underlättar bostadsbyggandet är välkomna. Startsträckan för byggandet i dessa fall blir kort och kostnaderna lägre då bygget sker på egen mark, fortsätter Björn Wellhagen.

– Förslaget innebär en möjlighet till förtätning i villaområden och får ses som en pusselbit till en bättre fungerande bostadsmarknad. Några större bitar i form av ett fungerande hyressättningssystem, ytterligare effektiviseringar av plan- och bygglovsprocesen samt infrastrukturinvesteringar på en långsiktigt hållbar nivå återstår att passa in innan pusslet blir färdigt, avslutar Björn Wellhagen. 

CV-området blir en ny stadsdel i Örebro

den 20 oktober 2016

Det gamla industriområdet Centralverkstaden – CV – planeras bli en ny spännande stadsdel i centrala Örebro. Jernhusen presenterade idag sina planer för CV-områdets framtid. Målet är att öppna upp CV för Örebroarna och göra det till en modern och spännande stadsdel med bostäder, arbetsplatser och mötesplatser.

Matias Lindberg lämnar tjänsten som vd för Concent

den 20 oktober 2016

Matias Lindberg och styrelsen för Concent har gemensamt beslutat att Matias Lindberg avgår som verkställande direktör i bolaget. Styrelsen och vd har olika uppfattning om verksamhetens inriktning och de strukturella förändringar som diskuteras rörande bolagets framtid.

Sverige har högst byggpriser i EU – näst högst i Europa

den 20 oktober 2016

Sverige har fortsatt högst byggpriser i EU. Nytt för i år är att vi dessutom har gått om Norge och därmed intagit en andraplats i hela Europa, endast Schweiz har högre byggpriser, enligt ny statistik från Eurostat.

WSP stärker inom fastighetsutveckling

den 20 oktober 2016

WSP har rekryterat Magnus Andersson som fastighetsutvecklare med specialistkompetens inom handel, med fokus på kommersiell projektledning och konceptutveckling. Det är ett steg i att ytterligare stärka verksamheten inom handels- och fastighetsområdet.

Nu invigs Technology and Health i Huddinge

den 20 oktober 2016

Torsdagen den 20 oktober 2016 kl 13:00 invigs den första etappen av det nya utbildnings-och forskningscentret, Technology and Health i Huddinge. Byggnationen är en del av Hemsös pågående Life Science-satsning. Hyresgäster är i huvudsak KTH och Röda Korsets högskola.

Castellum säljer 28 fastigheter i Malmö och Lund

den 19 oktober 2016

Castellum AB har sålt 21 fastigheter i Malmö och 7 fastigheter i Lund. Frånträde sker den 1 december 2016. Portföljen som säljs består av fastigheter i områdena Segevång, Bulltofta, Östra Hamnen, Jägersro och Höja i Malmö samt Gunnesbo i Lund.

Bostadsmarknaden är hetare än någonsin - men ingen bostadsbubbla i sikte

den 19 oktober 2016

- Det ser ut som att vi kan se framemot en het bostadsmarknad där de flesta tror på stigande bostadspriser och oförändrade bostadsräntor. För den som ska byta bostad gäller i hög grad att hålla huvudet kallt och inte dras med i en budgivning som går utöver vad den egna ekonomin tål, säger Nordeas Privatekonom Ingela Gabrielsson efter att gått igenom Nordeas återkommande bostadsbarometer.

Uppsalahem påbörjar utvecklingsprocess utanför Uppsala tätort

den 19 oktober 2016

Uppsalahem har påbörjat en försäljningsprocess av bostäder i Almunge och planerar för riva ett bostadsområde i Länna, för att inom en 5 årsperiod bygga fler bostäder på samma mark. Samtidigt inleds en renoveringsprocess för ett fyrtiotal bostäder på Södra Långåsvägen i Björklinge.

Byggandet av flerbostadshus på väg mot tidigare rekordnivåer

den 19 oktober 2016

I Sverige bromsar den ekonomiska tillväxten in, men ett flerbostadshusbyggande i nivå med miljonprogrammets dagar ser till att byggindustrin går starkt. Bostadsinvesteringarna stiger därför kraftigt sett till hela prognosperioden 2016-2017.

Cembrit går mot rekordomsättning tack vare stark efterfrågan på fasadskivor

den 18 oktober 2016

Cembrit ökar mer än byggmarknaden och går mot ett år med rekordomsättning i Sverige. Fasadskivor i fibercement är den produktkategori som ökar mest. Det som driver efterfrågan är en stark trend kring underhållsfria material. Det visar en ny rapport där Cembrit låtit intervjua 100 arkitekter.

Den senaste statistiken om byggande, boende samt renovering av miljonprogrammet

den 18 oktober 2016

Det totala bostadsbyggandet ökade med drygt 40 procent under första halvåret 2016 jämfört med året innan. Trähusföretagens leveranser av småhus ökade med 22 procent. Det visar statistiken i senaste TMF i siffror, som också rapporterar om renoveringstakten i miljonprogrammets lägenheter.

I Norra Sveriges nya landmärke sitter fönster från SSC

den 18 oktober 2016

I hård konkurrens fick SSC Skellefteå AB äran att leverera fönster till Norra Sveriges nya landmärke, Hotell Kust i Piteå.

Niam köper handelsfastighet i Mora

den 18 oktober 2016

Niam har förvärvat en handelsfastighet i Norets handelsområde i Mora från RED. Fastigheten består av cirka 11000 kvm uthyrbar area och är delvis färdigställd under hösten 2016. Hyresgästerna består av Rusta, Jula, Elgiganten, ÖoB, Stadium Outlet och Intersport.

Fabege investerar 944 miljoner i Sundbyberg

den 18 oktober 2016

Efter att Svenska Spel, Åhléns och övriga hyresgäster lämnat fastigheten Orgeln 7 i hjärtat av Sundbyberg har Fabege påbörjat ett större om- och tillbyggnadsprojektet. Investeringen uppgår till 944 Mkr och beräknas vara klart sommaren 2018. Den nya byggnaden går under namnet Grand Central Sundbyberg.

Järfälla får nytt sjukhus i Barkarby

den 18 oktober 2016

Ett nytt sjukhus i centralt läge nära tunnelbana, pendeltåg och buss, byggt för att fint smälta in i de stadskvarter som planeras intill Barkarby station. Dessutom med möjlighet till äldreboende, studentbostäder eller annan typ av bostäder i en friliggande byggnad på tomten.

Wästbygg får markanvisning för 160 lägenheter i Nacka

den 17 oktober 2016

Wästbygg är en av aktörerna som föreslås få en markanvisning i det nya området Älta torg i Nacka kommun. Wästbygg tilldelas två områden med en sammanlagd möjlig byggrätt på cirka 160 lägenheter. Formellt beslut fattas vid kommunfullmäktiges möte den 24 oktober.

Byggstart för Brf Vildvinet i Kongahälla, Kungälvs centrum

den 17 oktober 2016

Nu är det dags att ta första spadtaget för Brf Vildvinet med 81 lägenheter i Kongahälla, Kungälvs centrum. Brf Vildvinet är den första av fyra bostadsrättföreningar som Riksbyggen ska uppföra i Kongahälla och sammanlagt handlar det om cirka 270 nya lägenheter.

Svenska Kyrkor 2016 ute nu!

den 5 oktober 2016

Nu är Svenska Kyrkor 2016 ute! Läs webbtidningen här.

Träarkitektur och hållbarhet vinnare i Järfällas småhustävling

den 20 september 2016

Ljusa och luftiga planlösningar med tillhörande grönytor, nära till Jakobsbergs centrum och spårbunden kollektivtrafik för cirka 35 småhus. Det blev resultatet när Järfälla kommun under våren genomförde en markanvisningstävling för området kring Vattmyravallen i Jakobsberg riktad till små och stora byggherrar.

Wingårdhs vann idétävling om nytt stationsområde

den 20 september 2016

I tuff internationell konkurrens vann Wingårdhs tillsammans med BuroHappold idétävlingen om ett framtida stationsområde i Jönköping. Bidraget är det mest kompletta och vinner för att det är genomförbart, funktionellt och utvecklingsbart.

380 bostäder och nya skolplatser planeras i södra Sickla

den 20 september 2016

Sickla Plania har ett attraktivt läge granne med Stockholm och intill Sickla köpkvarter. Här blir det en ny knutpunkt för kollektivtrafiken med tunnelbana, Saltsjöbanan och bussar.

Trähus med 17 våningar landmärke i Bålsta

den 20 september 2016

Bålsta kommer att få ett landmärke i form av ett 17 våningar högt trähus. Det är Håbohus och Bjerking som står bakom förslaget till huset som rymmer bostäder, kontor och allmänna ytor.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute!

den 6 juli 2016

Nu är det senaste numret av Fastighet & Bostadsrätt ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Linköping ska stärkas ytterligare som cykelstad

den 10 juni 2016

Idag sker en fjärdedel av alla resor i kommunen med cykel. Det gör Linköping till en framgångsrik cykelstad. Men kommunen har högre ambitioner än så, med siktet inställt på att Linköping ska ta täten bland Sveriges cykelstäder. Genom en rad satsningar ska cyklandet förstärkas ytterligare. Ett exempel är att äldreboenden ska få tillgång till elcyklar så de boende kan göra utflykter.

Kod Arkitekters förslag till nya bostadskvarter i Kista

den 10 juni 2016

”Kista Science City: Solarplexus” är Kod Arkitekters förslag till socialt hållbara bostadskvarter i Kista. – Vår ambition har varit att införa en ny kvarterstyp för stadsdelen, där bostäder, grönområden och mötesplatser tillför gröna och sociala värden, säger Åsa Kallstenius, chefsarkitekt på Kod Arkitekter.

Rikshem och Ikano Bostad utvecklar Telestaden

den 10 juni 2016

Rikshem och Ikano Bostad utvecklar 3000 nya bostäder i Farsta. På det kontorsområde som Telia nu lämnar kommer företagen att utveckla Telestaden, en attraktiv levande stadsdel med såväl bostäder som närservice och arbetsplatser.

Vad händer när bostäderna kräver mindre energi?

den 10 juni 2016

Hållbart boende i framtidens energisystem. Namnet säger vad Göteborg Energi och Johanneberg Science Parks samarbetsprojekt handlar om. Deltagande i HSB Living Lab och Positive Footprint Housing ska visa hur det kan gå till.