Attefallshus skapar nytänkande i byggbranschen

den 06 februari 2014

Sveriges Byggindustrier välkomnar regeringens förslag att tillåta byggande av bostäder på 25 kvm utan bygglov.


– Den nya bostadsformen, komplementbostadshus, är tillåten att använda som permanentbostad och kan inspirera till nytänkande i byggbranschen som får möjlighet att ta fram nya koncept, säger Björn Wellhagen , näringspolitisk chef Sveriges Byggindustrier.

– Reformer som underlättar bostadsbyggandet är välkomna. Startsträckan för byggandet i dessa fall blir kort och kostnaderna lägre då bygget sker på egen mark, fortsätter Björn Wellhagen.

– Förslaget innebär en möjlighet till förtätning i villaområden och får ses som en pusselbit till en bättre fungerande bostadsmarknad. Några större bitar i form av ett fungerande hyressättningssystem, ytterligare effektiviseringar av plan- och bygglovsprocesen samt infrastrukturinvesteringar på en långsiktigt hållbar nivå återstår att passa in innan pusslet blir färdigt, avslutar Björn Wellhagen. 

Kungsleden säljer 39 fastigheter, lämnar 10 orter i Norrland

den 9 juli 2014

Kungsleden AB renodlar fastighetsbeståndet och säljer 39 fastigheter till NP3 för 760 miljoner kronor. Inräknat dessa försäljningar har fastigheter om 2.2 miljarder avyttrats under 2014 i enlighet med bolagets strategi. Kungsleden tar nu nästa steg och blir aktiva köpare igen.

Fler stora varumärken klara för Mall of Scandinavia

den 8 juli 2014

Arbetet med att signera nya varumärken till Mall of Scandinavia, som öppnar hösten 2015, fortskrider och flera stora varumärken har redan valt att göra stora satsningar här. Unibail-Rodamco har tidigare presenterat några av de varumärken som är klara, och nu etablerar sig även världens största modegrupp Inditex och välkända Disney sina koncept i Mall of Scandinavia.

Bra uppvärmningslösning viktigast när svenskarna väljer boende

den 7 juli 2014

CBI Fastigheter, som bygger Sveriges första bostadsrättsförening med plushus i flerbostadsform, har tagit reda på vilka miljösmarta komponenter som är viktigast för svenskarna när de väljer boende. På topp-tre-listan hamnade en bra uppvärmningslösning, bra isolering och energieffektiva fönster.

Säker Bostad samarbetar med HSB Södertörn

den 7 juli 2014

Säker Bostad har i dagarna kommit överens om ett ramavtal avseende installation av säkerhetsdörrar inom HSB Södertörns totala byggnads- och fastighetsförvaltning.

Akelius köper 741 lägenheter i Berlin

den 7 juli 2014

Fastigheterna är belägna i Berlins innerstad. Merparten av fastigheterna ligger i Neukölln, Schöneberg, Kreuzberg, Prenzlauer Berg och Wedding. De 25 fastigheterna är byggda mellan 1886 och 1913. Priset var 15700 kr per kvadratmeter.

Skanska säljer äldreboende i Växjö

den 7 juli 2014

Skanska Sverige har tecknat avtal med Hemsö Fastighets AB om överlåtelse av fastigheten Dörren 5 i Växjö. Affären inkluderar uppförande av ett äldreboende med 54 lägenheter som ska drivas av Attendo. Affären sker genom en bolagsöverlåtelse och avtalet är värt 114 miljoner kronor.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute!

den 6 juli 2014

Nu är ett nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt tryckt och på väg ut till läsarna. Klicka vidare för att läsa webbtidningen.

Peab positiv till satsning på infrastruktur och fler bostäder

den 6 juli 2014

Peab är positiv till regeringens förslag om satsningar på infrastruktur och planer om 100000 nya bostäder i Sverige.

NCC rekryterar för ökat bostadsbyggande i Stockholm

den 6 juli 2014

För att sätta ytterligare fokus på att hitta och utveckla mark till fler nya bostäder i Stockholmsregionen förstärker NCC Boende sin affärsutveckling med två nya medarbetare i Stockholm. En av dem, Lars Berglund från Stockholms Stad, blir ny affärsutvecklingschef.

Rikshem i storsatsning med Folkhem – bygger 4000 bostäder i Stockholm

den 5 juli 2014

Rikshem, som är ett av Sveriges ledande privata bostadsbolag, inleder ett samarbete med bostadsutvecklingsbolaget Folkhem för nyproduktion av hyres- och bostadsrätter i Stockholmsregionen.

Ruukki får stor stålbyggnadsentreprenad till Varner-Gruppens nya logistikcentrum

den 5 juli 2014

Ruukki ska leverera stålstomme, vägg- och taklösning till ett värde av cirka 9 miljoner euro för Varner-Gruppens nya logistikcentrum i Vänersborg. Den nya byggnaden har en yta på närmare 50000 kvm. Beställare av Ruukkis leverans är objektets huvudentreprenör NCC Construction Sverige AB.

Fler bostäder med Skanskas reformförslag

den 5 juli 2014

Fler hyresrätter i storstadsregionerna, kortare byggtider och lägre byggkostnader. Det är resultatet av en studie, där Skanskas reformkrav har testats på två verkliga projekt, som presenterades i Almedalen.

Alliansens Sverigebygget – ett förslag i rätt riktning

den 5 juli 2014

I veckan presenterade Alliansen Sverigebygget, med bland annat infrastruktursatsningar på 400 miljarder kr för 100 000 nya bostäder. Det är välbehövliga steg för att minska bostadsbristen och skapa förutsättningar för fortsatt tillväxt.

Konkreta exempel på hur det går till att bygga billiga bostäder

den 5 juli 2014

Visst går det går att bygga både hyresrätter och bostadsrätter med låga boendekostnader. Det var budskapet från Skövdebostäder och BoKlok under Svensk Byggtjänsts seminarium i Almedalen på tisdagen. De båda företagen presenterade var sitt konkret projekt och fick många frågor från publiken som fyllde hela Business Arena på Strandgatan.

Mycket välkommet vallöfte från moderaterna om studentbostäder

den 5 juli 2014

Torsdagens moderatförslag om 20000 nya studentbostäder till 2020 glädjer studentbostadsbranschen. Bristen på studentbostäder manifesteras vid varje höstterminsstart genom det bostadskaos som råder på landets större studieorter.

Akademiska Hus välkomnar jättesatsningen på studentbostäder

den 5 juli 2014

20000 nya studentbostäder till år 2020. Det lovade Fredrik Reinfeldt på moderaternas presskonferens i Visby under Almedalsveckan och pekade ut Akademiska Hus som en viktig del i satsningen.

Stockholms studenter välkomnar satsning från Moderaterna

den 5 juli 2014

I veckan gick Moderaterna ut med ett löfte om 2 000 studentbostäder till 2020. Ett initiativ som är både välkommet och välbehövligt för landets och Stockholms unga och studenter.

Nu flyttar de första familjerna in i Folkets Park, Linköping

Ha en underbar sommar!

den 5 juli 2014

Vi önskar alla en jättefin sommar med mycket sol, bad, glada skratt och ledighet.

Svenska Kyrkor 2014 ute nu!

den 22 juni 2014

Nu är Svenska Kyrkor 2014 tryckt och på väg ut till våra läsare! Klicka här för att komma till webb-tidningen.

Målet är 1000 nya bostäder för unga

den 24 april 2014

Snabba Hus kallas projektet för nya fräscha bostäder för unga i bostadskrisens Stockholm, med målsättningen att inom kort nå byggstart. Snabba Hus är ett samarbete mellan Svenska Bostäder och nätverket jagvillhabostad.nu.

Renoveringsmarknadens status måste höjas

den 24 april 2014

– Det allra viktigaste är måhända att få upp statusen för renoveringsmarknaden. Det ska vara minst lika fint att bygga om som att bygga nytt, säger ordföranden Andres Muld för Renoveringscentrum i inledningen av den första Renoveringsdagen som anordnats.

100 byggaktörer inne på Stockholmsmarknaden

den 24 april 2014

– Stockholms stad har satsat på konkurrens och har inte minst släppt fram de som bygger industriellt. Det säger finansborgarrådet Sten Nordin (M) och slår fast att ungefär 100 byggaktörer finns inne på byggmarknaden i Stockholm, vilket är fem gånger så många som i Göteborg. 140 000 nya bostäder ska byggas fram till år 2030.

Höghållfast stål bär fram nytt industriellt byggande

den 24 april 2014

– Höghållfast stål och hög prefabriceringsgrad har skapat nya möjligheter, vilket alla kan se i nya byggnationer såsom Friends Arena i Solna och i nya Sundsvallsbron, säger Johan Söderqvist, VD för Stålbyggnadsinstitutet (SBI).

Siemens erbjuder allt från små projekt till totallösningar för fastigheten

den 21 april 2014

Siemens levererar intelligenta tekniklösningar för fastigheter. Lösningarna medger att energianvändningen kan sänkas med i snitt 30 procent, med bibehållen eller ökad komfort. Företaget erbjuder också Total Building Solutions där fastighets-, informations- och säkerhetssystem integreras. Detta höjer fastighetens säkerhet, effektivitet och flexibilitet.

Kopparstaden – självförsörjande på el

den 15 april 2014

Kopparstaden AB – det kommunala bostadsföretaget i Falun – arbetar mycket aktivt sedan många år för att minska sin energiförbrukning och att bidra till en hållbar utveckling av våra gemensamma resurser. Stort fokus ligger på en minskad elanvändning och att uppnå balans mellan egenproducerad el och elanvändning för drift av fastigheterna.

Ständig kamp mot energitjuvar för Botkyrkabyggen

den 15 april 2014

AB Botkyrkabyggen är med sina 10600 lägenheter ett av de mest miljonprogramtunga bostadsbolagen inom SABO. Detta är en av anledningarna till att Botkyrkabyggen alltid arbetar med en plan och en tanke inför varje beslut om energisparåtgärder. Varje dag innehåller en ständig kamp mot energitjuvar och ett intensivt arbete för att minska energianvändningen.

Flera satsningar på solenergi

den 15 april 2014

I mitten av februari arrangerade SABO Solenergidagen i Uppsala. Två av föreläsarna var Ulf Klint från Karlskronahem och Lena Ahlgren från Umeå Energi. Båda Umeå och Karlskrona ligger långt framme när det gäller satsningar på solenergi.