Kungliga biblioteket utrustas med Beijer Electronics fastighetslösning

Kungliga biblioteket utrustas med Beijer Electronics fastighetslösning

den 07 maj 2012

Beijer Electronics har via fastighetsintegratören Nordomatic vunnit en strategiskt viktig upphandling från Statens fastighetsverk (SFV). Myndigheten, som har till uppgift att förvalta statens egendomar, har valt en automationslösning från Beijer Electronics för att säkerställa fastighetsdriften av Kungliga biblioteket i Stockholm.


Kungliga biblioteket är Sveriges nationalbibliotek, som ansvarar för att bevara de tryckta, skrivna och audiovisuella delarna av det svenska kulturarvet. Den nya fastighetslösningen kommer att styra den anrika byggnaden när det gäller HVAC (heating, ventilation and air conditioning), luftfuktighet, belysning, energimätning och hissövervakning.

Stora tillväxtmöjligheter
- Fastighetsautomation är ett prioriterat område för oss och denna leverans ser vi som en strategisk milstolpe. Här har vi gjort en riktad satsning som, förutom leveransen till Kungliga biblioteket, även resulterat i förtroendeuppdrag för Sveriges nya nationalstadion Friends Arena, Vasamuseet och Nationalmuseum, säger Magnus Buhre, chef för fastighetsautomation på Beijer Electronics.

Beijer Electronics kommer att leverera både mjuk- och hårdvara till Kungliga biblioteket. I leveransen ingår cirka 1 800 I/O, den nylanserade HMI-lösningen iX samt PLC-system. Produk­terna kompletterar det sedan tidigare levererade överordnade SCADA-systemet. Valet av Beijer Electronics motiveras med förmågan att möta höga kvalitetskrav i kombination med möjlig­heten att leverera färdiga funktioner för HVAC.

Konceptleverantör av HVAC
Beijer Electronics etablerar rollen som konceptleverantör genom att förse fastighetsmarknaden med öppna lösningar för HVAC. Företaget har, i samarbete med en rad fastighetsintegratörer, tidigare levererat koncept till bland andra Scania, Tetra Pak, Alfa Laval och Astra Zeneca. Genom ett väl fungerande koncept för fastighetsautomation har Beijer Electronics kunnat leverera upp till 30% i energibesparing för sina kunder.

Första spadtaget för Gävles nya bostadsområde

den 4 september 2015

Peab Bygg och Peab PGS har fått uppdraget av Riksbyggen att bygga de tre första husen i det nya bostadsområdet Hedvigslund.

Grontmij hjälper östra Uppsala länka ihop

den 3 september 2015

Grontmij har uppdraget som ansvarig arkitekt när Uppsala exploaterar etapp 2 i området Östra Sala backe. Projektet har möjliggjorts genom att en kraftledning flyttades, och kommer att innebära att de befintliga områdena Sala backe och Årsta länkas samman.

60 timmar i kö inför säljstarten av Brf Södertuvan 3

den 3 september 2015

I Brf Södertuvan i Handen är trycket på bostadsmarknaden stort. När Hökerum Bygg i förra veckan visade prospektet för det tredje huset i sitt kvarter Södertuvan kom över 200 personer till träffen. När det sedan var dags att skriva avtal i söndags stod 81 sällskap i kö för de 44 lägenheterna.

Studentbostäder i fokus när bostadsministern besöker Lund

den 3 september 2015

Fredagen 4 september besöker bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) Lund för att träffa representanter för Sveriges största studentbostadsföretag.

Peab förstärker sin bostadsproduktion

den 3 september 2015

Stockholm är en högintressant marknad för Peab och nyrekryteringen av tre arbetschefer innebär en förstärkning av organisationen och en utveckling av byggverksamheten för Peab Bostadsproduktion.

Halv miljard till lekvänliga skolgårdar

den 2 september 2015

Vänsterpartiet har i förhandlingar med regeringen fått igenom en satsning på 500 miljoner kronor under nästa år för förbättrad utemiljö vid förskolor, skolor och fritidshem.

Join the party - Fastighetsmässan är igång

den 2 september 2015

En riktigt härlig förstadag är till ända på Svenska Mässan i Göteborg! Idag var det äntligen dags - Fastighetsmässan drog igång på ett fullsatt Svenska Mässan. Klockan 09.00 välkomnade arrangörerna, tillsammans med 200 utställare, förväntansfulla besökare. Hos mässans utställare har nätverkande, möten och affärer varit i fokus och mässans hela tre scener har varit oerhört välfyllda.

Incoord projekterar samtliga installationer i nytt Life Science-projekt

den 2 september 2015

Incoord har fått i uppdrag av Arcona och Veidekke att projektera samtliga installationer i bygget av ”Neo – Medicinaren 25”, i vilken Karolinska Institutet i Huddinge kommer att bedriva forskningsverksamhet. Byggnaden omfattar 26000 kvm BTA och ska vara färdigställd i november 2017.

Bostadsbyggandet i Linköping ökar

den 2 september 2015

Bostadsbyggandet första halvåret 2015 har ökat påtagligt jämfört med halvåret 2014. Framför allt har för första gången på flera år nya studentbostäder börjat byggas. Det visar aktuell statistik från Statistik & Utredningar på Linköpings kommun.

SSU-krav: Inför byggamnesti för ökat bostadsbyggande

den 2 september 2015

Bostadsbristen är enorm i Sverige. De allra flesta är överens om att byggtakten måste öka, och det är särskilt sant om regeringens målsättning om 250000 nya bostäder till år 2020 ska uppnås. Krångliga regelverk gör byggandet långsamt och dyrt. Därför föreslår SSU en byggamnesti för ökat bostadsbyggande.

Byggstart för 272 snabba hus-lägenheter

den 2 september 2015

Den 10 september tar Svenska Bostäder det första spadtaget i Västberga för det första bygget av mobila modullägenheter för unga vuxna – SNABBA HUS – i Stockholm.

Träffa oss på Fastighetsmässan i Göteborg

den 2 september 2015

Vi är på plats på Fastighetsmässan i Göteborg som arrangeras på Svenska Mässan onsdag och torsdag den här veckan. Träffa oss i monter B04:42!

Sveafastigheter startar nytt bolag för utveckling av hållbara hyresbostäder

den 1 september 2015

Sveafastigheter har startat bolaget Sveafastigheter Bostad för utveckling och förvaltning av hyresbostäder i tillväxtregioner i Sverige. Sveafastigheter Bostads vision är att vara en ledande utvecklare och förvaltare av hållbara och funktionseffektiva hyresbostäder med hög kundnöjdhet.

Bostadsminister Mehmet Kaplan besöker Fastighetsmässan

den 1 september 2015

På onsdag besöker bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) Fastighetsmässan på Svenska Mässan i Göteborg. Mehmet Kaplan kommer att delta i ett panelsamtal om framtidens fastighetsmarknad.

Rekordstort intresse för BostadsrättsMässan i Stockholm

den 1 september 2015

Den 20 november öppnas dörrarna för Sveriges största bostadsrättsmässa på Kistamässan i Stockholm och intresset för att ställa ut är rekordstort. Redan nu har närmare 200 företag bokat utställningsyta till mässan som välkomnar bostadsrättstyrelser, förvaltare och bostadsrättshavare. Fri entré gäller för alla registrerade besökare.

Balticgruppen bygger 37 arkitektritade bostäder på Umedalen

den 1 september 2015

Balticgruppen tar ett större kliv in på bostadsmarknaden i Umeå. På Umedalen har förberedelserna inför byggstart redan börjat, snart kommer 37 bostäder byggas här.

Nordens största fastighetsmässa – nu större än någonsin

den 1 september 2015

På onsdag är det dags för Fastighetsmässan, höstens viktigaste händelse för alla som arbetar inom fastighetsbranschen. Den 2-3 september arrangeras mässan på Svenska Mässan i Göteborg och med 200 ledande leverantörer på plats, och 3 scener är det den största mässan Easyfairs har arrangerat i Göteborg.

Från att hyra till att äga

Svenska Kyrkor 2015 ute nu!

den 28 juni 2015

Nu är Svenska Kyrkor 2015 ute. Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Concent bygger det goda samhället

den 25 juni 2015

Concent arbetar först och främst med fastighetsutveckling av små och smarta hyresrätter i kollektivtrafiknära lägen i stor- och universitetsstäder. Det är något som ligger helt rätt i tiden. Concent var också en av föreläsarna på den lyckade konferensen Bostadsforum 2015 och även huvudsponsor till arrangemanget.

Kunglig glans på träbyggnadsdagar

den 25 juni 2015

Seminariet ”Nytt träbyggande för klimatet” i början av juni med en väl organiserad studieresa dagen efter runt om i ”Trä-Stockholm” blev ett mycket lyckat arrangemang med cirka 50 deltagare. Många tydliga ståndpunkter framfördes om de uppenbara fördelarna med att bygga också flerfamiljshus med trästommar. Deltagarna fick med sig många aha-upplevelser hem.

Att vara eller inte vara för Kiruna

den 24 juni 2015

Grundläggande principer för stadsomvandlingen och stadsflytten dryftades under ett av IVA arrangerat, välbesökt och högintressant seminarium på Folkets Hus i Kiruna under två dagar i slutet av maj.

IG Passivhus har ordet nr 4 ute nu!

den 15 juni 2015

Det fjärde numret av IG Passivhus har ordet är ute. Klicka vidare för att komma till webbtidningen.

Bostadsforum på hög nivå

den 9 juni 2015

Bostadsforum 2015 hölls på Courtyard by Marriott Stockholm Hotel den 7 och 8 maj. Det blev en viktig manifestation för hur vi ska göra för att lyckas med att bygga alla de bostäder som nu behövs.

Underhåll på hög höjd

den 1 juni 2015

Knepiga lägen kräver kreativa lösningar. Huge Fastigheter AB anlitar yrkesklättrare som ett kostnadseffektivt alternativ på svårtillgängliga platser.

Nya Kiruna – staden som återuppstår

den 21 maj 2015

Om vi skulle ställas inför faktum att hela vår stad ska rivas, våra hem flyttas och allt ska byggas upp på en ny plats. Hur skulle vi då reagera som människor? Ja, den frågan har invånarna i Kiruna ställt sig.

Infrastrukturministern på byggmässan i Malmö

den 2 maj 2015

Årets upplaga av Byggmässan i Malmö den 22-23 april slog utställarrekord! Aldrig förr har mässan varit så fylld av utställare, produktnyheter, innovationer och inspiration som i år.

Ecoforum 2015: Skarpa analyser och innovativa lösningar

den 1 maj 2015

– Inom hållbar stadsutveckling är utmaningarna många, men möjligheterna oändliga. Med de orden inledde Erik Hellqvist, VD på Svensk Byggtjänst, Ecoforum 2015 på Stockholmsmässan.