Wallenstam bygger nytt på Östermalm

Wallenstam bygger nytt på Östermalm

den 04 maj 2012

Idag tar bostadsminister Stefan Attefall ett första spadtag för Wallenstams nybyggnation av 61 bostadsrätter på Grev Turegatan 8 mitt i centrala Stockholm. Efter 185 mindre sprängningar är nu den äldre fastigheten näst intill riven för att ge plats åt Wallenstams nybyggnation med beräknad säljstart årsskiftet 2013/2014.


– Att bidra till nya hem är centralt för oss. I detta projekt bidrar vi dessutom till förtätning och stadsutveckling mitt i hjärtat av Stockholm. Projektet i sig är unikt, en nybyggnation vid ett av Stockholms mest populära shoppingstråk med tunnelbana under fastigheten och intilliggande fastigheter på tre sidor, säger Hans Wallenstam, vd för Wallenstam.
 
Förutom bostäder kommer fastigheten också att inrymma butiker på första våningen samt ett garage med cirka 30 parkeringsplatser. Totalt sett ökar bostads- och butiksytan i nybyggnationen med drygt 3 600 kvadratmeter jämfört med den tidigare fastigheten.

Den första inflyttningen är planerad till december 2013. Till och med dagens datum har 504 lastbilstransporter med sten körts bort från Grev Turegatan 8 för att ge plats åt den nya fastigheten som ritats av Vera Arkitekter.
 
– Vi har ritat en byggnad som speglar sin tid samtidigt som den inordnar sig i ett historiskt sammanhang. En arkitektur i betong och glas, inspirerad av Östermalms rikt skulpterade fasader från förra sekelskiftet, Tobias Nissen, Vera Arkitekter.

Hyresgästföreningen och Årjängs Bostads AB är överens om 2015 års hyra

den 20 november 2014

Den nya hyran för boende hos Årjängs bostads AB är förhandlad och klar. Initialt yrkade Årjängs Bostads AB en hyreshöjning på 2,5 % som sedan förhandlades ner till 1,3 % i snitt. Den nya hyran motsvarar en hyreshöjning på 52 kronor i månaden för en hyresgäst som bor i en lägenhet som kostar 4000 kronor i månaden.

Medelhavsinstituten blir kvar

den 19 november 2014

Statens finansiering av de svenska Medelhavsinstituten kommer att fortsätta och de neddragningar som signalerats inför 2016 och 2017 är inte längre aktuella. Det meddelar idag Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, efter en granskning av institutens finanseringsmöjligheter.

Nytt ljus skapas på Albyberget tillsammans med boende

den 19 november 2014

Med hjälp av ny belysning ska Albyberget utanför Stockholm bli både tryggare och mer energieffektivt. Bland annat ska gångvägen till tunnelbanan, en plats som i dag upplevs som otrygg av många boende, utsmyckas med ljusbilder som representerar Alby. Vilka bilder det blir ska Albyborna rösta fram.

Trefaldig vinst för Sweco

den 18 november 2014

Förra veckan gav ett ordentligt prisregn för Sweco som tog hem tre prestigefyllda utmärkelser. Årets Miljöbyggnad från SGBC, Betonggalans pris Ung och tung, samt Betonggalans Miljöpris.

Laminat utan begränsningar från Formica

den 18 november 2014

Formica utvecklar och tillverkar beklädnadsmaterial, främst laminat till möbler och inredning. Nu utökas sortimentet av ColorCore. Detta material är genomfärgat vilket eliminerar mörka kanter som annars uppstår hos konventionella laminat.

Vasakronan valde Confidence

den 18 november 2014

Confidence och Vasakronan har ingått ett avtal om service och underhåll av brand- och utrymningslarm. Avtalet omfattar totalt 60 fastigheter i Stockholm och inkluderar bland annat Vasakronans huvudkontor på Mäster Samuelsgatan, Hötorgsskraporna, Kista Science Tower samt Garnisonen. Det här skriver mentoronline.se.

Lyssna på Dogge Doggelitos Vi älskar betong

den 18 november 2014

Tidskriften Betong presenterar nu musikvideon ”Vi älskar betong”, som uruppfördes på Betonggalan i samband med prisutdelningen av "Ung&Tung" i torsdags förra veckan. Filmen är frukten av ett unikt samarbete mellan betongbranschen, Tidskriften Betong och den folkkäre betongambassadören Dogge Doggelito.

Rekordstort intresse för BostadsrättsMässan i Göteborg

den 17 november 2014

Den 21 november öppnas dörrarna för BostadsrättsMässan på Svenska Mässan i Göteborg och intresset för att ställa ut är rekordstort. I år finns 140 utställare på plats för visa senaste nyheterna och tjänsterna. Mässan välkomnar styrelser, förvaltare och bostadsrättshavare och har fri entré för alla registrerade besökare.

Nya medarbetare på Sweden Green Building Council

den 15 november 2014

Sweden Green Building Council fortsätter att växa och har nu över 250 medlemmar och hundratals pågående projekt som hanteras. För att hantera den ökade arbetsmängden har föreningen växt organiskt under de senaste åren och personalstyrkan har nu utökats med tre nya nyckelpersoner.

Vinnarna av Årets Betongpriser utsedda

den 14 november 2014

På torsdagskvällen hölls Betonggalan för femte året på Berns i Stockholm. Inför 800 samhällsbyggare fick åtta pristagare motta sina priser. En av prisutdelarna var bostads- och stadsbyggnadsminister Mehmet Kaplan (MP). Det här skriver betong.se.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute!

den 12 november 2014

Vill du läsa senaste webb-tidningen av Fastighet & Bostadsrätt - klicka vidare!

Amorteringskrav gör det svårare för dem som står utanför bostadsmarknaden i dag

den 11 november 2014

Finansinspektionen föreslår i dag att nya bolånetagare stegvis ska amortera ner sina lån till 50 procents belåningsgrad.

TMF: FI:s förslag på amorteringskrav stimulerar inte nyproduktion

den 11 november 2014

Dagens besked från Finansinspektionen, FI, om hur det nya regelverket för amorteringar av bolån ska se ut blev tuffa amorteringskrav som gör det ännu svårare för unga människor att köpa en bostad. Och för den svenska småhusbranschen saknas fortfarande regler som leder till ett verkligt bostadsbyggande. Det här anser Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Finansinspektionen: Nya bolån ska amorteras ner till 50 procent

den 11 november 2014

Nya bolånetagare ska amortera ner sina bolån till 50 procents belåningsgrad. Först ska lånen amorteras med minst 2 procent varje år ner till 70 procents belåningsgrad. Efter det ska minst 1 procent amorteras årligen ner till 50 procents belåningsgrad. Det här vill Finansinspektionen.

Frösakullsskolan stängs på grund av möss

den 8 november 2014

Möss har flyttat in på Frösakullsskolan i Halmstad. Lokalerna ska nu tätas och på måndag håller skolan stängt för sanering och storstädning.

MKB sponsrar Funky Rooms – en tävling för kreativa lösningar

den 8 november 2014

Funky Rooms är en kreativ köks- och badrumstävling. Det gäller för de tävlande att hitta innovativa lösningar för hur man ska kunna bygga smarta och yteffektiva kök och badrum.

Bostadsbyggandet fortsätter att öka

den 7 november 2014

I november-utgåvan av Boverkets indikatorer kan man äsa att bostadsbyggandet har ökat snabbt efter eurokrisen 2011–2012. De närmaste åren förväntas tillväxten i samhällsekonomin vara god och räntorna fortsatt mycket låga. Bostadsbyggandet ökar även nästa år, men i lägre takt. I år påbörjas nära 39000 bostäder och nästa år 42500 bostäder enligt Boverkets prognos.

Attefallshus AB tecknar samarbetsavtal med Dreams and Coffee AB

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute!

den 12 november 2014

Vill du läsa senaste webb-tidningen av Fastighet & Bostadsrätt - klicka vidare!

Mimer i Västerås bygger höghus i modern industriell träteknik vid Öster Mälarstrand

den 31 oktober 2014

– På fantastiska Öster Mälarstrand bygger vi trähus i sex våningar, säger Mimers VD Anders Nordstrand. Det går snabbt och är bra för miljön i Västerås. Dessutom ökar vi konkurrensen och spänner bågen för ny, spännande träarkitektur.

Nyskapande upphandling av äldreboende i Falun

den 29 oktober 2014

Vård- och omsorgsboendet Kårebacken är det första på 20 år i Falun. Det nyskapande i projektet är upphandlingsmodellen, den snabba byggprocessen och det klimatsmarta slutresultatet. Projektet var i också i fokus för den konferens som projektet Trästad genomförde i Falun den 22-23 oktober.

Jannice Johansson i ny roll som vice vd för Tengbom

den 4 oktober 2014

Arkitektkontoret Tengbom utser Jannice Johansson (bilden) till vice vd. Jannice har arbetat i ledande befattningar inom Tengbom sedan 2008 och tillträdde den nya rollen 1 oktober.

IVA–rapport visar byggmetoders betydelse för klimatpåverkan

den 24 september 2014

Att byggnader som vi lever och bor i påverkar klimatet är känt. Uppvärmning, hushållens beteendemönster och byggnaders energiförbrukning har haft ett konstant fokus sedan byggsektorn började diskutera klimatpåverkan. Avsevärt mindre känt är att själva byggprocessen har en helt avgörande klimatbelastning - redan idag. Kanske uppemot 50 procent.

Allt fler efterfrågar passivhus på den svenska byggmarknaden

den 23 september 2014

Det moderna passivhuset finns idag uppfört på drygt 40000 platser I världen, vilket är resultatet av ett gediget pionjärarbete. Ny fönsterteknik utvecklas snabbt i Europa, vilket är en nyckelfråga när nu hus och byggnader med passivhusteknik blir allt mer etablerat i Sverige och IG Passivhus Sverige anordnade ett välbesökt seminarium i ämnet passivhusfönster på World Trade Center i Stockholm.

Miljösmart tvättstuga i Jönköping

den 23 september 2014

På Österängen i Jönköping har VätterHem i ett pilotprojekt under Allmännyttans energisparkampanj renoverat en tvättstuga med stor hänsyn till energiförbrukning och miljöpåverkan. Ett gammalt mangelrum har också omvandlats till ett uppskattat klädbytesrum.

Ny teknik ger renässans för modernt tegelbyggande

den 23 september 2014

Många klassiska byggnader i vårt land står som aspiranter på titeln ”Sveriges förnämsta tegelbyggnad”, inte minst månghundraåriga slott, förnäma herrgårdar och påkostade kyrko–byggnader, men frågan är om inte Stockholms fantastiska Stadshus som bär arkitekten Ragnar Östbergs signum, plockar hem titeln. Nu är tegelkonstruktioner åter på frammarsch genom en snabb teknikutveckling.

Grön fasad producerar syre och renar luften

den 23 september 2014

God tid att flytta in i Stefano Boeris två trädbestyckade höghus mitt i Milano. Bosco Verticale visar att grön arkitektur kan vara mer än teknik och material. Miljötänk och förtätning samsas här i en enda arkitektonisk lösning.

Många fönsterprojekt hos Treklövern

den 23 september 2014

Treklövern Bostads AB har under senare år genomfört flera fönsterprojekt. Byte av fönster har gjorts för att spara energi och samtidigt har projekten ingått i mer eller mindre omfattande renoveringar och förnyelse av bostäderna, framförallt i bestånd från 60-talet. H-Fönstret i Lysekil har i många fall varit leverantörer av fönstren. Ibland har också monteringen ingått i H-Fönstrets åtagande.