Ny simhall i Linköping

den 25 april 2012

I går kväll den 24 april 2012 slog Ann-Cathrine Hjerdt ordförandeklubban i bordet för ett historiskt beslut i Linköpings kommunfullmäktige: "Vi ska bygga en ny simhall i Linköping och den ska ligga vid Tinnerbäcksbadet".


Den gamla simhallen är helt enkelt uttjänt efter 50 år och Linköping behöver en ny.

Samtliga talare för olika politiska partier pläderade för bifall till förslaget. Med andra ord fanns det ingen partipolitisk prestige utan en mycket bred politisk enighet i frågan.

Den nya simhallen är inte tänkt som något "skrytbygge". Däremot kommer den att utformas som en väl fungerande simhall för en stad som strävar mot att nå 150 000 invånare. Bland annat kommer den att innehålla en inomhus 50-metersbassäng och hoppbassäng.

Många av talarna gjorde också mycket tydliga kopplingar till Tinnebäcksbadet, man vill mycket gärna bevara detta bad som är ett av Europas mest unika utomhusbad. Ett exempel var Anna Steiner Ekström som talade mycket varmt om gestaltningen i närheten av det vackra Tinnebäcksbadet:

- Det är mycket viktigt att det blir en vacker byggnad eftersom den kommer att stå på en så vacker plats.

Fastighetsägare spar pengar vid installationer genom ett nytt patent

den 30 september 2014

Framdragning av kabel mellan entré och en centralenhet i en annan del av huset kan uppgå till mycket stora belopp. QT systems patent gör det möjligt att använda befintliga elkablar till datakommunikationen för exempelvis passagesystem och kapar därmed kostnader. Data-kommunikation över elnätet blir mindre störningskänsliga med denna metod och därmed driftsäkrare.

Kungsleden köpter MalmöMässan

den 30 september 2014

Kungsleden AB fortsätter arbetet att förvärva strategiska fastigheter i utvalda tillväxtregioner, denna gång genom köpet av Mässhallen 1 i Malmös mest expansiva område Hyllie. Fastigheten består av MalmöMässan och ett planerat parkeringshus till ett sammanlagt förvärvspris på 320 miljoner kronor.

Hur kan den nya regeringen och branschen samverka för att utveckla bostadsbyggandet?

den 29 september 2014

Hur ska vi få fram de bostäder som behövs? Vad gör Sveriges nya regering och vilka nya grepp tar branschen? Dessa frågor står i fokus när den tredje upplagan av Samhällsbyggarforum arrangeras av Svensk Byggtjänst på Nalen i Stockholm den 6 november.

V: Stopp för ombildningar i Stockholm

den 29 september 2014

I morgon tisdag kommer Ann-Margarethe Livh (V), vice ordförande i Familjebostäder och gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stadshus, att tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet lägga en skrivelse till Familjebostäder för att omedelbart avbryta ombildningar i Stockholms stad.

Nybyggnation lyfter trävarukonsumtionen i Sverige

den 29 september 2014

Hög byggaktivitet ökar trävarukonsumtionen i Sverige. Även exportleveranserna av trävaror ökar, vilket lett till att värdet av trävaruexporten steg med 16 procent till 15 miljarder kronor under årets första sju månader. Totalt ökade skogsindustrins exportvärde under samma period med 4 procent till 73 miljarder kronor. Det visar Skogsindustriernas kvartalsrapport ”Så går det för skogsindustrin”.

Imtech installerar i offshorehotell

den 29 september 2014

Imtech har fått uppdraget att svara för installationerna av värme, sanitet och processrör i bostadsmodulerna på oljeplattformen Martin Linge i Nordsjön. Byggnaden omfattar totalt sju våningar på 3700 kvadratmeter och innehåller 95 enkelrum, rekreationsutrymmen, omklädningsrum, helikopterdäck och alla nödvändiga faciliteter för att driva ett offshorehotell.

Migrationsverket hyr 23500 kvm av Platzer

den 29 september 2014

Platzer har tecknat hyresavtal med Migrationsverket om totalt cirka 23500 kvm lokaler i fastigheterna Gårda 1:15 på Vestagatan 2, Gårda Norra Göteborg samt Livered 1:329 på Streteredsvägen 80-100, Kållered Mölndal. Avtalen sträcker sig 6 år och är en viktig del av Migrationsverkets nationella lokalförsörjningsstrategi.

Middagsvila utomhus i Huges nya passivförskola

den 29 september 2014

Nu står förskolan Väktaren i Smista klar som den tredje förskolan byggd av Huge Fastigheter som energisnålt passivhus i två plan. Utmed förskolans fasad löper en balkong där barnen sover middag utomhus i sovsäckar på specialbyggda sängar. Tidigare likadana passivförskolor är Sagoskogen i Västra Balingsnäs (2012) och Källbrink i Fullersta (2013).

Gavlegårdarna ansöker om bygglov för 66 nya lägenheter på Almvägen

den 26 september 2014

Gavlegårdarna söker bygglov hos Gävle kommun för att riva och bygga nytt. Det gäller bygglov för att ersätta sju hus med sju nya med totalt 66 lägenheter, på Almvägen i Fridhem i Gävle.

Tengboms 10 smarta kvadrat till salu

den 26 september 2014

Studentbostaden 10 smarta kvadrat som Tengbom tog fram 2013 tillsammans med AF Bostäder och Martinssons har nu avslutat sin uppmärksammade och uppskattade Sverigeturné. Studentbostaden bjuds ut till högstbjudande och anmälan görs direkt till Tengbom. Sista dag för bud är fredagen den 10 oktober 2014.

Byggmästargruppen förstärker sin position inom projektutveckling

den 26 september 2014

Byggmästargruppen tar in partner, Rodret AB, för att stärka den positiva utvecklingen inom affärsområdet projektutveckling.

Vattenfall storsatsar i Luleå

den 26 september 2014

Vattenfalls får nya kontorslokaler på Porsön i Luleå. Beskedet innebär en fortsatt satsning på Luleå som huvudort för omkring 300 anställda de närmaste 15 åren.

Diligentia återinviger Sveavägen 44

den 26 september 2014

Byggdammet har lagt sig och på morgonen den 25 september invigde Diligentia kontorshuset på Sveavägen 44. Den första hyresgästen, e-handelsföretaget Klarna med cirka 800 medarbetare, har redan flyttat in på plan 1 och 2 och i gatuplan har Urban Deli slagit upp portarna. I våras öppnade också i samma kvarter på Sveavägen 48, hotellet Miss Clara by Nobis.

Telia tecknar avtal med Fastighets AB LE Lundberg

den 25 september 2014

Telia och Fastighets AB LE Lundberg har tecknat avtal som omfattar, förutom boende och företagare i bolagets fastigheter runt om i Sverige, också bolagets egen verksamhet. Uppgörelsen sträcker sig över tio år och beräknas totalt vara värd cirka 250 miljoner kronor.

Startskott för ny utveckling av Växjö city

den 25 september 2014

För andra året i rad har Fastighetsägarna Syd och Växjö Citysamverkan arrangerat en Samhällsbyggardag på temat Växjö City. Den här gången gick startskottet för arbetet med att ta fram en handels- och utvecklingsstrategi för city.

Bravida förvärvar TD-larm i Borås

den 25 september 2014

Bravida förvärvar verksamheten i TD-larm AB som består av sex anställda. Företaget bedriver installationsverksamhet inom framförallt larm, passagesystem och säkerhet. Bravida tillträder som ägare 1 oktober.

SKB prisas återigen för högsta förvaltningskvalitet

den 25 september 2014

SKB (Stockholms Kooperativa Bostadsförening) har fått pris för Sveriges högsta förvaltningskvalitet 2014. Det är fjärde gången Branschindex Bostäder genomförs och SKB har vunnit klassen för bostadsföretag med fler än 2000 lägenheter vid alla fyra mätningar.

Förslag om 250 nya bostäder i Växjö kommunhus

Allt fler efterfrågar passivhus på den svenska byggmarknaden

den 23 september 2014

Det moderna passivhuset finns idag uppfört på drygt 40000 platser I världen, vilket är resultatet av ett gediget pionjärarbete. Ny fönsterteknik utvecklas snabbt i Europa, vilket är en nyckelfråga när nu hus och byggnader med passivhusteknik blir allt mer etablerat i Sverige och IG Passivhus Sverige anordnade ett välbesökt seminarium i ämnet passivhusfönster på World Trade Center i Stockholm.

Hållbarhet i fokus hos AB Bostäder i Borås

den 23 september 2014

Som en del av kretsloppsstaden Borås ligger klimat- och miljöfrågor varmt om hjärtat hos AB Bostäder i Borås. Företaget arbetar med hållbarhet i fokus från hur man arbetar med sina bostadsområden och tar tillvara på sina kunders engagemang för utveckling samtidigt som man renoverar fastigheter och bygger nytt med hållbarhetstankar.

Miljösmart tvättstuga i Jönköping

den 23 september 2014

På Österängen i Jönköping har VätterHem i ett pilotprojekt under Allmännyttans energisparkampanj renoverat en tvättstuga med stor hänsyn till energiförbrukning och miljöpåverkan. Ett gammalt mangelrum har också omvandlats till ett uppskattat klädbytesrum.

Ny teknik ger renässans för modernt tegelbyggande

den 23 september 2014

Många klassiska byggnader i vårt land står som aspiranter på titeln ”Sveriges förnämsta tegelbyggnad”, inte minst månghundraåriga slott, förnäma herrgårdar och påkostade kyrko–byggnader, men frågan är om inte Stockholms fantastiska Stadshus som bär arkitekten Ragnar Östbergs signum, plockar hem titeln. Nu är tegelkonstruktioner åter på frammarsch genom en snabb teknikutveckling.

Grön fasad producerar syre och renar luften

den 23 september 2014

God tid att flytta in i Stefano Boeris två trädbestyckade höghus mitt i Milano. Bosco Verticale visar att grön arkitektur kan vara mer än teknik och material. Miljötänk och förtätning samsas här i en enda arkitektonisk lösning.

Många fönsterbyten hos Mimer och Roslagsbostäder

den 23 september 2014

Bostadsaktiebolaget Mimer i Västerås har ett mycket omfattade fastighetsbestånd, både från miljonprograms-perioden, samt tiderna före och efter denna. Till de mer komplicerade och dyra underhållsåtgärderna hör byte och renovering av fönster.

Många fönsterprojekt hos Treklövern

den 23 september 2014

Treklövern Bostads AB har under senare år genomfört flera fönsterprojekt. Byte av fönster har gjorts för att spara energi och samtidigt har projekten ingått i mer eller mindre omfattande renoveringar och förnyelse av bostäderna, framförallt i bestånd från 60-talet. H-Fönstret i Lysekil har i många fall varit leverantörer av fönstren. Ibland har också monteringen ingått i H-Fönstrets åtagande.

Smidigt fönsterbyte hos förening på Södermalm

den 22 september 2014

Inom kort avslutas ett omfattande fönsterbyte hos Brf Alnmåttet på Södermalm i Stockholm. Projektet är det största som har genomförts i föreningens historia, som i och för sig inte är så lång. Alnmåttet skapades genom ombildning år 2001. Fönsterprojektet omfattar hela 2700 luft och för detta svarar Mockfjärdsfönster och underentreprenören Lyel Fastighetsmontage.

VätterHem långt framme

den 22 september 2014

VätterHem i Jönköping ligger långt framme på sin ambitiösa väg att sänka energianvändningen. Förutom ett aktivt deltagande i Skåneinitiativet och Allmännyttans energisparkampanj var VätterHem väldigt tidigt ute med individuell mätning och debitering av varmvatten.

Fönsterträff med HBV och SP i Borås

den 22 september 2014

Den 15-16 oktober arrangeras en HBV-träff på temat fönster. HBV samarbetar med SP och träffen genomförs i Borås där merparten av SP:s anläggningar finns. Arrangemanget består av föreläsningar, en utställning med HBV:s fönsterleverantörer och ett avslutande besök på SP.