C.F. Møller Architects och Arkthing vinner tävling på Island

C.F. Møller Architects och Arkthing vinner tävling på Island

den 27 februari 2018

C.F. Møller Architects och Arkthing har gemensamt arbetat fram det vinnande förslaget i tävlingen om en ny kontorsbyggnad för den isländska banken, Landsbankinn.


Landsbankinn är Islands största bank och bland landets ledande finansinstitut. De har just meddelat att C.F. Møller och Arkthing har vunnit tävlingen om deras nya huvudkontor i Reykjavik. Den råa isländska naturen, basalstenens formspråk, de horisontella skikten i berget, och atmosfären i grottor och sprickor har varit en inspirationskälla i utformningen av projektet.

"Arkthing och C.F. Møller förslag är vacker och harmoniserar med miljön. Vi anser att den kommer att passa stadsbilden utmärkt och vara en värdefull tillgång till Landsbankinn. Förslaget är lämpligt för bankens drift och är i enighet med de villkor som fastställts tidigare i processen. Vi ser fram emot att jobba vidare med byggnadens slutliga design tillsammans med teamet från Arkthing och C.F. Møller Architects. Vi tackar också andra arkitektlag för sina intressanta och professionella förslag. ", säger Helga Björk Eiríksdóttir, styrelseordförande i Landsbankinn.

360 graders anpassning
Byggnaden ska vara till för hela staden och är anpassat efter Reykjaviks historiska stadsstruktur och dess omgivningar. Invändigt planeras bankens kontor att delas in i fyra komplex som kopplas samman och upplevs som en sammanlänkad byggnad som är anpassad till området med vy över havet, Harpa konserthus och Arnarhóll Park, en betydande samlingsplats i Reykjavik. De två högsta byggnaderna har atrier som säkerställer dagsljus långt in i strukturen medan de två lägre byggnaderna har tillgång till en vinterträdgård.

Byggnadens interna layout är anpassad till Landsbankinns vision om en levande, inkluderande och offentlig bottenvåning för stadens invånare. De flesta av de offentliga funktionerna ligger på bottenvåningen intill byggnadens fasad mot en ny gågata som leder till Harpa konserthus. I utrymmet mellan servicefunktionerna och banken skapas en allmän passage, en ny mötesplats för spontana möten och en ny naturlig genväg i staden.

"Visionen för byggnaden är att stödja Landsbankinns värderingar och idealet att vara i nära samverkan med omvärlden. Vi löser detta genom att skapa en platsspecifik, händelserik, flexibel och effektiv byggnad som fungerar som ett "landmärke i vardagen" för Reykjavik. Stadens bank - stadens hus.”, säger Klaus Toustrup, VD, Partner och Arkitekt på C.F. Møller Architects.

Moderna och flexibla arbetsplatser
Arbetsplatserna är utformade utifrån önskan om största möjliga flexibilitet, vilket säkerställer att organisationen kan stödja olika arbetsprocesser samt öppnar upp för eventuella interna omorganisationer. Avdelningarna är disponerade efter en flexibel, effektiv och öppen arbetsmiljö som kan förändras över tid. De flexibla arbetsytorna kan lätt utformas utifrån organisationens behov.

"Vi flyttar bankens verksamhet till mindre, mer effektiva och passande lokaler. En av de största fördelarna med det vinnande förslaget är att arbetsområdena är sammanlänkade, vilket stödjer en modern projektbaserad arbetsmiljö. Byggnaden är väl utformad för kontor och kommersiella industrier och de områden som är avsedda för uthyrning eller försäljning har lösts med framgång. Det är viktigt att organisationen av byggnaden är flexibel och möjliggör för anpassning av anläggningarna i samband med förändringar i bankens verksamhet. Detta är en investering för framtiden.", säger Lilja Björk Einarsdottir, VD för Landsbankinn.

Hållbara och autentiska material
Fasaden planeras i huvudsak i två material; glas och basalt. Invändigt finns det inslag av den isländska naturen. I foajén planeras ett takfönster utformat i basal sten och i atrium bildas horisontella band av terrass uttryckt i platsgjuten betong som inspirerats av Islands klippformationer. Detta råa material står i kontrast till varma träelement och lätta, bekväma material i den dynamiska arbetsmiljön.

"Målet är att designa en byggnad med en unik och arkitektoniskt stark interiör och exteriör. Samtidigt läggs tonvikten på budgetkontroll, men vi ser inte att kvalitet och rimliga byggkostnader står i opposition till varandra”, säger Helgi Mar Hallgrimsson, samarbetspartner och arkitekt på Arkthing.

Deltagande lag i den inbjudna tävlingen:
    •    C.F. Møller Architects och Arkthing, i samarbete med C.F. Møller Landscape
    •    BIG och Arkiteó i samarbete med BIG Engineering, VSO Advisers, Dagný Land Design och Andra Snæ Magnason
    •    Henning Larsen och Battery Architects
    •    Canon architects ehf. och Teiknistofan Tröð ehf.
    •    PKdM Architects
    •    Developers: A2F architects, Mask architects, Creativity drawing desk, Landscaping and Trivium

C.F. Møller Architects och Arkthing förslag i samarbete med C.F. Møller Landscape valdes som vinnare.

Tredje nordiska vinsten för C.F. Møller Architects
För C.F. Møller Architects är detta den tredje stora vinsten under kort tid. För ett par veckor sedan vann C.F. Møller i samarbete med Reiulf Ramstad Arkitekter en internationell tävling för ett höghus i centrala Oslo, en byggnad som förbinder Oslos två centralstationer. Några dagar tidigare vann företaget i samarbete med Elding Oscarson tävlingen om Lunds nya centralstation. För närvarande är C.F. Møller Architects även en av två finalister i en designtävling för att utveckla Galten-distriktet i Lund.

Om C.F. Møller Architects
C.F. Møller Architects är ett av Skandinaviens ledande arkitektkontor, med över 90 år av prisbelönta projekt i norden och globalt. Varje dag skapar vi arkitektonisk kvalitet som bygger på innovation, erfarenhet och nordiska värderingar för att garantera hållbara och estetiska lösningar med varaktigt värde för kunder, användare och samhälle. Våra designlösningar skapas metodiskt och holistiskt efter en noggrann analys av det lokala sammanhanget. Vi är med och skapar nya globala standarder genom att främja en designmetod som integrerar stadsplanering, landskap, arkitektur och design.

Om Arkthing
Arkthing är en etablerad isländsk arkitektfirma. Sedan 1970-talet har företagets designarbete spänt från sommarhus till större kulturinstitutioner. Arkthings fokus ligger i både innovation och tradition, med särskild inriktning på att varje projekt ska vara platsspecifikt.

Rostfria avloppssystemet BLÜCHER EuroPipe på VA-mässan 2018

den 22 september 2018

Sortimentet av markrännor heter BLÜCHER Mearin och tillverkas av glasfiberförstärkt plast, ett material som är otroligt hållbart och slitstarkt, men ändå väger fascinerande lite, vilket håller nere både installations- och transportkostnader.

Ikano Bostad har påbörjat sitt första projekt i Danmark

den 21 september 2018

För ett år sedan tog Ikano Bostad klivet över Öresund och Ikano Bolig etablerades i Danmark. Under hösten kommer Ikano Boligs första projekt att påbörjas i Greve utanför Köpenhamn.

Ledande arkitektfirma storsatsar: ”Trä är överlägset”

den 30 maj 2018

Arkitema, Danmarks största arkitektbyrå med stor verksamhet även i Sverige och Norge, gör en målmedveten satsning på träbyggnation. På Trä & Teknik berättar projektledaren Daniela Grotenfelt varför: – Det handlar om att minska klimatpåverkan. Då kan inget annat byggmaterial jämföras med trä, säger hon.

Lågmäld arkitektur uppmärksammas

den 24 maj 2018

Campus KTH har fått ett omsorgsfullt tillägg som visar på tegelarkitekturens hållbarhet. Hållbarhetshuset vann redan i mars Årets Fasad och är nu i final även till Årets Stockholmsbyggnad.

Gith Thellsén ny kontorschef för White i Linköping

den 23 maj 2018

Med start den 1 augusti 2018 tar Gith Thellsén över rollen som kontorschef för White arkitekters Linköpingskontor. Nuvarande kontorschef Barbara Vogt går in i en ny roll med ansvar för att utveckla White på den tyska marknaden.

C.F. Møller Architects och Carlstedt Arkitekter fördjupar samarbete

den 16 maj 2018

De två arkitektföretagen C.F. Møller Architects och Carlstedt Arkitekter för samman sina kompetenser för gemensamma uppdrag inom vårdsektorn.

White vinner bostadstävling i östra London

den 8 maj 2018

White har vunnit tävlingen om att rita nästa fas i Gascoigne East, ett av Londons största stadsutvecklingsprojekt i östra stadsdelen Barking. Första fasen i området som omfattar över 400 lägenheter och en skola är redan genomfört.

Swecos arkitekter växer med kompetens inom handel

den 2 maj 2018

Sweco har som tidigare meddelat förvärvat det danska arkitektkontoret Årstiderne Arkitekter med 220 anställda. Kontorets svenska specialavdelning, Retail Architects, införlivas den 1 maj med Sweco i Göteborg. Det innebär att Sweco i Sverige stärker sin arkitektverksamhet inom främst handel med både svenska och danska experter.

BSK Arkitekter expanderar och förstärker ledningen

den 2 maj 2018

BSK Arkitekter rekryterar Martin Wulff till den nya tjänsten som kontorschef i Stockholm och stärker samtidigt företagets ledning med flera nyckelroller. Den utökade kompetensen i företagsledningen är ett led i en fortsatt expansion där bolaget utvecklar organisationen och ger ytterligare kraft åt en större framtidssatsning.

Reflex Arkitekter förvärvar PS Arkitektur

den 17 april 2018

Reflex Arkitekter stärker sitt inredningserbjudande genom att förvärva PS Arkitektur. Tillsammans bildar de en ny inrednings- och designstudio som kompletterar Reflex Arkitekters erbjudande inom arkitektur. Siktet står inställt på att bli Sveriges främsta arkitektkontor inom arbetsplatser och kontorsfastigheter.

Uppsalakontoret Werket går till Tengbom

den 16 april 2018

Beröringspunkterna är många, och likaså värderingarna, när de två arkitektkontoren Werket och Tengbom bestämt sig för att bli ett. Med tydlig identitet, berikade kompetenser och ett starkare kundnätverk är målet att bli en kraftfullare lokal aktör.

C.F. Møller Architects och MT Højgaard täcker över Århus spårområde med en bilfri stadsdel

den 13 april 2018

I samarbete med Århus kommun håller DSB, MT Højgaard och C.F. Møller Architects på att utarbeta en plan för visionen Banekvarteret. En ny, bilfri stadsdel i Århus, Danmark som utvecklar området och förbinder de kringliggande stadsdelarna genom en övertäckning av spårområdet mellan Bruuns Bro och Frederiks Bro.

Nytänkande arkitektur kan stärka svaga psyken

den 11 april 2018

Kan designen av psykiatriska kliniker minska användningen av tvångsåtgärder? I ett nytt tema från Troldtekt A/S får du experternas svar. Läs bland annat intervjun med arkitekt Christian Karlsson om övervägandena bakom den internationellt erkända psykiatriska kliniken i den danska staden Slagelse.

Ljusdusch i Uppsala universitetshus i final i Design S

den 4 april 2018

Den viktigaste samlingsplatsen på Sveriges äldsta universitet var inte åtkomlig för alla. AIX Arkitekter har skapat en tillgänglig entré för enkel access till huset där belysningen kompletterar skyltningen. Nu är den så kallade ljusduschen i final till Design S, i kategorin ljusgestaltning.

AIX är arkitekt när Junibacken växer

den 28 mars 2018

Ett byggstaket dekorerat med figurer ur den nordiska barnboksskatten sveper idag kring delar av Junibacken på Södra Djurgården i Stockholm. Junibacken bygger om och till för att skapa nya rum för såväl personal och besökare som många fler sagoberättelser. AIX är arkitekten bakom tillbyggnaden.

Kanozi ritar E.ONs nya framtidskontor i Malmö

den 16 mars 2018

E.ONs blivande huvudkontor i Malmö är ett spännande framtidsprojekt. Både för stadsdelen Nyhamnen i Malmö, för E.ON som företag och dess medarbetare, och ur ett hållbarhetsperspektiv. För Kanozi Arkitekter som ritar byggnaden är uppdraget från Castellum och E.ON mer än så.

Skellefteå kulturhus av White vinnare i Architectural Review Future Project Awards 2018

den 15 mars 2018

En innovativ träbyggnad som samlar Skellefteås konst, teater och litteratur samt ett nytt hotell i det som ska bli Nordens högsta byggnad har utsetts till vinnare i 2018 års upplaga av MIPIM/ Architectural Review Future Project Awards. Priset uppmärksammar ännu obyggda eller ej färdigställda projekt runt om i världen. Skellefteå kulturhus får pris i kategorin Civic & Community.

AIX + GRAD Arkitekter = sant

den 25 januari 2018

AIX Arkitekter förvärvar GRAD Arkitekters verksamhet, projekt och anställda. Därmed stärker AIX framför allt forumet Stadsutveckling & Bostäder där GRAD har flera projekt igång.

Nya medarbetare på AIX

den 29 november 2017

Under hösten har AIX Arkitekter fått ytterligare fem nya medarbetare.

Svenska Kyrkor ute nu!

den 1 januari 2018

Nu är Svenska Kyrkor 2017/2018 ute! Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.