Utopia vinnare i Architectural Review Future Projects Awards med Nya Hovås

Utopia vinnare i Architectural Review Future Projects Awards med Nya Hovås

den 16 mars 2017

Utopia Arkitekter har med sitt förslag till stadsplan för utveckligen av Nya Hovås utsetts till vinnare i kategorin Regeneration and Masterplanning i Architectural Review Future Project Awards. Utopias förslag har vaskats fram bland sammanlagt 25 tävlingsbidrag.


Utopias vinnande bidrag är resultatet av ett parallellt uppdrag för att ta fram en stadsplan för den fortsatta utvecklingen av Nya Hovås. Tävlingen vanns våran 2016 i konkurrens med det norska arkitektkontoret Snøhetta och danska Gehl Architects.

Utopias förslag ger området en tydlig stadsmässighet genom bostadshus med levande bottenvåningar och gaturum som tydligt uppmuntrat till uteliv, rörelse och möten. Totalt omfattar förslaget 79 580 kvm, med cirka 900 bostäder och 45800 kvm handel, kontor, centrumaktiviteter, simhall, biograf, bensinmack och parkering.

– Det här är en viktig vinst för Utopia. Vårt förslag i det parallella uppdraget stod sig i konkurrensen mot ett par av världens absolut bästa arkitektkontor. Nu har vi visat att det står sig även i en tung internationell arkitekturtävling, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Priset delas ut till projekts som är ”exempel på innovativ och enastående arkitektur som på ett framgångsrikt sätt har svarat på uppdraget”, skriver tävlingsarrangörerna.

Utopias lösning ger en stark koppling mellan östra och västra Nya Hovås och en sömlös fortsättning av den stadsplan som tidigare tagits fram för första fasen av områdets utveckling. Förslaget lyfter fram och utvecklar befintliga kvaliteter, bland annat genom att skapa ett parkrum kring ån som flyter genom området och stärka kopplingen till det intilliggande friluftsområdet.

Arbetsgruppen på Utopia Arkitekter består av Mattias Litström, creative director, Anna Davis, ansvarig arkitekt och Johan Andersson, arkitekt.

Det parallella uppdraget arrangerades av konsortiet Nya Hovås II AB som består av byggherrarna Next Step Group, Skanska och HSB.

På bilden:
Utopias förslag innehåller bland annat bostadshus längs med Krogabäcken som slingrar sig genom området.
Bild: Utopia Arkitekter

Ny webbutbildning ska minska olyckorna inom byggbranschen

den 21 augusti 2017

Sveriges Byggindustrier lanserar nu sin andra och breddade säkerhetsutbildning på nätet – Safe construction training. Bakom utbildningen, som tills vidare är gratis, står i princip hela bygg- och anläggningsbranschen – från små och medelstora till större företag.

NCC bygger 58 hyreslägenheter i Nybro

den 21 augusti 2017

NCC ska på uppdrag av det kommunala bostadsbolaget Nybro Bostads AB bygga 58 hyreslägenheter i Nybro, Småland. Ordervärdet uppgår till 71,5 MSEK.

C.F. Møller vinner tävling med innovativt höghus i Kista

den 17 juni 2017

C.F. Møller vinner ännu en tävling med ett innovativt höghus. Denna gång är det för Aros Bostad AB och Vasakronan som C.F. Møller får förtroendet att rita ett nytt höghus i centrala Kista i Stockholm.

Täby kommunhus tilldelas internationellt arkitekturpris i Los Angeles

den 12 juni 2017

Under helgen fick Täby kommunhus gold medal i kategorin ”Architecture – Institutional” i designtävlingen International Design Awards (IDA). Prisceremonin hölls på A+D Museum i Los Angeles. Priset instiftades 2007 för att hylla designvisioner och talang inom arkitektur, inredning, produkter, grafik och modedesign.

Elva våningar kreativ design med Note

den 9 juni 2017

Designbyrån Note och Wallenstam deltar i ett nytt samarbete för nyproduktion av Terrassen Elva i Tyresö. Ett samarbete som resulterat i ett koncept med attityd, sobra toner och råa urbana material på elva våningar i 54 bostadsrätter.

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Stadsbyggnadsstrateg till BSK Arkitekter

den 18 maj 2017

Alexander Fagerlund är ny stadsbyggnadsstrateg och affärsansvarig på BSK Arkitekter, som nu stärker sin position och utvecklar kontorets arbete inom området stadsbyggnad.

25 arkitekter tävlar om Nya Kungsberget

den 17 maj 2017

Totalt 25 bidrag tävlar i arkitekttävlingen för Nya Kungsberget i Linköping. Det vinnande arkitektbidraget kommer att sätta ramen för hela kvarteret där utbildning, idrott och kultur står i fokus. Allmänheten kan se bidragen på en särskild webbplats.

Enkla åtgärder kan omvandla hela Klara strand

den 9 maj 2017

ETTELVA Arkitekters förslag skapar en levande kaj och binder samman viktiga gröna stråk. Stockholm är fullt av outnyttjade platser. Bortglömda mellanrum, osammanhängande stråk och slumrande baksidor finns överallt.

Vill lyfta Partille centrum till en självklar mittpunkt

den 8 maj 2017

Efter att ha arbetat med projektet i sex år blir drömmen snart verklighet. I höst tas det första spadtaget till Brf Kronhöjden, 74 moderna och miljövänliga lägenheter signerade Kanozi Arkitekter, vid Kyrktorget i Partille.

ÅF förvärvar arkitektbyrån Koncept Stockholm

den 3 maj 2017

Med förvärvet av Koncept Stockholm stärker ÅF erbjudandet inom arkitektur och samhällsbyggnad ytterligare. Koncept Stockholm är ett snabbväxande företag med ett starkt varumärke. Bolaget har en ledande marknadsposition inom premiumsegmentet för kommersiella kunder inom hotell och restaurang, detaljhandel och kontor.

Så här kommer Göteborgs nya kulturhus se ut

den 28 april 2017

Nu är arkitekttävlingen om utformningen av Göteborgs nya kulturhus i Bergsjön avgjord. Det blir Sweco Architects som kommer att stå för ritningarna med sitt förslag ”Kulturkorgen”.

Skanska satsar på hållbart byggande

den 20 april 2017

- Utmaningarna är gigantiska. Ska vi klara att bygga det hållbara samhället måste vi tänka nytt och våga bryta invanda mönster. Det säger Johan Gerklev, hållbarhetschef på Skanska Sverige. På Nordic Architecture Fair beskriver han Skanskas “mörkgröna” filosofi.

Vägval i vårbudgeten – satsa smart på skola, klimat och trygga städer

den 18 april 2017

Med högre överskott i de offentliga finanserna vill Sveriges Arkitekter se fler offensiva satsningar för att bygga ett ännu bättre samhälle. Skola, klimat och trygga miljöer är tre områden i vårbudgeten där relativt små medel kan göra stor skillnad.

Årets Stockholmsbyggnad 2017 – nu börjar omröstningen

den 18 april 2017

Juryn har utsett de tio finalisterna. Nu börjar omröstningen där alla får vara med och utse Årets Stockholmsbyggnad 2017.

Lotta Werner Flyborg blir ny affärsområdeschef för arkitektur på Projektengagemang

den 2 april 2017

Teknik- och arkitektföretaget Projektengagemang har nu anställt en ny affärsområdeschef för arkitektverksamheten. Lotta Werner Flyborg är den som framöver ska leda de drygt 220 arkitekterna som idag arbetar inom koncernen. Hon kommer senast från NCC där hon bland annat varit chef för affärsutveckling inom Property Development.

Nordic Architecture Fairs talarlista tar form

den 28 mars 2017

Nordic Architecture Fair arrangeras i november och har fokus på ”Den hållbara staden”. De första arkitekterna är nu klara som talare.

ETTELVA Arkitekter vinner markansvisningstävling i Vaxholm

den 27 mars 2017

Det vinnande förslaget som tagits fram på uppdrag av Besqab i samarbete med Södergruppen arkitekter omfattar 300 bostäder på Norrberget i Vaxholm. ETTELVA Arkitekter har ritat cirka 150 bostäder där huvudfokus har varit en varierad bebyggelse med småskalig karaktär som anpassats väl till Vaxholms befintliga stadsnät och förutsättningar.

Spridd ritar framtidens svar på Industrilandskapets arkitektur i Norrköping

den 25 mars 2017

Med projektet VALV fick Spridd och Norrköpingsbaserade ED Bygg andra pris i markanvisningstävlingen om nytt torg och bebyggelse i stadsutvecklingsprojektet Inre hamnen i Norrköping.

Lyssna på podcasten om tvättstugan - ett rent nöje

den 14 juni 2017

Det 20:e avsnittet av podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar om tvättstugor. Något så livsviktigt och självklart som en tvättstuga är ingenting som alltid har funnits. Vid 1900-talets början tvättades all tvätt för hand med tvättbräda och klappträ, vilket var mödosamt och slet hårt på framförallt kvinnorna. Idag är det mycket annorlunda och tvättstugan är ett rent nöje för de allra flesta.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Unikt samarbete kring dörrmiljön i flerbostadshus minskar kostnaderna

den 15 maj 2017

Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.

2025 byggs hälften av alla flerbostadshus i trä

den 10 maj 2017

Redan 2025 kan Sverige ha kapacitet att bygga hälften av alla flerbostadshus i trä. Det skulle bidra till att möta byggbehovet och ge stora positiva effekter i form av kraftigt minskade koldioxidutsläpp från byggbranschen samt arbetstillfällen utanför storstäderna. Det konstaterar professor Staffan Brege, Linköpings universitet, i en framtidsprognos för svenskt industriellt träbyggande.