Utopia vinnare i Architectural Review Future Projects Awards med Nya Hovås

Utopia vinnare i Architectural Review Future Projects Awards med Nya Hovås

den 16 mars 2017

Utopia Arkitekter har med sitt förslag till stadsplan för utveckligen av Nya Hovås utsetts till vinnare i kategorin Regeneration and Masterplanning i Architectural Review Future Project Awards. Utopias förslag har vaskats fram bland sammanlagt 25 tävlingsbidrag.


Utopias vinnande bidrag är resultatet av ett parallellt uppdrag för att ta fram en stadsplan för den fortsatta utvecklingen av Nya Hovås. Tävlingen vanns våran 2016 i konkurrens med det norska arkitektkontoret Snøhetta och danska Gehl Architects.

Utopias förslag ger området en tydlig stadsmässighet genom bostadshus med levande bottenvåningar och gaturum som tydligt uppmuntrat till uteliv, rörelse och möten. Totalt omfattar förslaget 79 580 kvm, med cirka 900 bostäder och 45800 kvm handel, kontor, centrumaktiviteter, simhall, biograf, bensinmack och parkering.

– Det här är en viktig vinst för Utopia. Vårt förslag i det parallella uppdraget stod sig i konkurrensen mot ett par av världens absolut bästa arkitektkontor. Nu har vi visat att det står sig även i en tung internationell arkitekturtävling, säger Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter.

Priset delas ut till projekts som är ”exempel på innovativ och enastående arkitektur som på ett framgångsrikt sätt har svarat på uppdraget”, skriver tävlingsarrangörerna.

Utopias lösning ger en stark koppling mellan östra och västra Nya Hovås och en sömlös fortsättning av den stadsplan som tidigare tagits fram för första fasen av områdets utveckling. Förslaget lyfter fram och utvecklar befintliga kvaliteter, bland annat genom att skapa ett parkrum kring ån som flyter genom området och stärka kopplingen till det intilliggande friluftsområdet.

Arbetsgruppen på Utopia Arkitekter består av Mattias Litström, creative director, Anna Davis, ansvarig arkitekt och Johan Andersson, arkitekt.

Det parallella uppdraget arrangerades av konsortiet Nya Hovås II AB som består av byggherrarna Next Step Group, Skanska och HSB.

På bilden:
Utopias förslag innehåller bland annat bostadshus längs med Krogabäcken som slingrar sig genom området.
Bild: Utopia Arkitekter

Lotta Werner Flyborg blir ny affärsområdeschef för arkitektur på Projektengagemang

den 2 april 2017

Teknik- och arkitektföretaget Projektengagemang har nu anställt en ny affärsområdeschef för arkitektverksamheten. Lotta Werner Flyborg är den som framöver ska leda de drygt 220 arkitekterna som idag arbetar inom koncernen. Hon kommer senast från NCC där hon bland annat varit chef för affärsutveckling inom Property Development.

Vinst för Liljewall i Karlstad

den 29 mars 2017

Karlstads centrala och omtyckta område Klara växer nu norrut. Liljewall har för Riksbyggen, Stiftelsen Karlstadshus, Karlstadhus och Prepart arbetat med parallella uppdrag för 250 nya bostäder. Tillsammans med Karlstads kommun har byggherrarna valt att gå vidare med förslaget från Liljewall.

Nordic Architecture Fairs talarlista tar form

den 28 mars 2017

Nordic Architecture Fair arrangeras i november och har fokus på ”Den hållbara staden”. De första arkitekterna är nu klara som talare.

ETTELVA Arkitekter vinner markansvisningstävling i Vaxholm

den 27 mars 2017

Det vinnande förslaget som tagits fram på uppdrag av Besqab i samarbete med Södergruppen arkitekter omfattar 300 bostäder på Norrberget i Vaxholm. ETTELVA Arkitekter har ritat cirka 150 bostäder där huvudfokus har varit en varierad bebyggelse med småskalig karaktär som anpassats väl till Vaxholms befintliga stadsnät och förutsättningar.

Spridd ritar framtidens svar på Industrilandskapets arkitektur i Norrköping

den 25 mars 2017

Med projektet VALV fick Spridd och Norrköpingsbaserade ED Bygg andra pris i markanvisningstävlingen om nytt torg och bebyggelse i stadsutvecklingsprojektet Inre hamnen i Norrköping.

Kod utvärderar eget projekt genom lägenhetsköp

den 23 mars 2017

Hur blev det i verkligheten? Det är en fråga som Kod Arkitekter anser att alla arkitekter borde ställa sig kring sina projekt. Med syfte att genomföra en bostadsundersökning har kontoret köpt en lägenhet i Rosteriet – ett hus de själva har ritat.

FOJAB arkitekter satsar på digital spetskompetens

den 23 mars 2017

FOJAB arkitekter har tagit ett strategiskt beslut att utveckla området Computational Design under namnet FOJABcode. Det handlar om en långsiktig satsning på design research i testbedmiljö för att utveckla nya metoder och modeller inom digital design. FOJAB rekryterar nu för att få ett starkt team med fokus på både design och programmering.

White vinner tävling om Hallands nya konstmuseum

den 21 mars 2017

När Hallands konstmuseum öppnas igen efter om- och tillbyggnaden får den klassicistiska byggnaden ett nytillskott som ger museet nya möjligheter. White har i konkurrens med tre andra arkitektkontor fått det hedersamma uppdraget.

Vi behöver inte en lösning, utan en mångfald

den 21 mars 2017

Det behövs en miljon nya bostäder - men ingen vill ha ett nytt miljonprogram. - Att bara bygga hus räcker inte. Vi måste utveckla attraktiva miljöer mellan husen också. Skapa städer där människor vill leva, säger Sima Zangiabadi, chef för affärsutveckling på Peab Bostad. Nordic Architecture Fair arrangeras för första gången på Svenska Mässan i Göteborg 7-8 november i år.

Kod Arkitekter ritar ByggVestas kvarter i Ulleråker

den 13 mars 2017

Kod Arkitekter kommer efter vinst i ett parallellt uppdrag att rita Södra kvarteret vid Vattenstornsparken i Ulleråker, Uppsala. Med en luftig kvartersstruktur och små entrétorg med mikroparker vill man öppna upp kvarteret och tillföra mindre, sociala stadsrum i den nya stadsdelen.

Utopia Arkitekter får makten i Örebro

den 9 mars 2017

Örebro kommun har valt Utopia Arkitekter som samarbetspartner i projektet ”Vi ger arkitekten makten”. Projektet innebär att kommunen markanvisar en centralt belägen tomt som medger kontor och hotell till ett arkitektkontor istället för en byggherre. Utopia Arkitekter valdes ut bland sammanlagt 13 arkitektkontor.

Juul Frost Arkitekter nominerade till Årets Bygge 2017

den 8 mars 2017

Husarens Gränd är JFAs vinnarprojekt för ett multifunktionellt bygge uppförd som en kombination av bostäder, kontor och service. I bygget finns också huvudkontor för byggherren ÖrebroBostäder AB - Örebros kommunala bostadsföretag med över 22.000 hyresrätter.

Sex svenska arkitekturprojekt är finalister i fem olika kategorier av WAN Future Projects Awards

den 7 mars 2017

Sex svenska arkitekturprojekt har utsetts till finalister i fem olika kategorier av den internationella arkitekturutmärkelsen WAN Future Projects Awards. Projekt från hela världen tävlar i sju olika kategorier och de svenska projekten finns representerade i kategorierna bästa publika byggnad, kommersiella fastighet, transport, skola och två förslag i bästa bostadsarkitektur.

Tyck till om Malmö stads nya arkitekturprogram

den 6 mars 2017

Hur ska Malmö byggas i framtiden? Det vill Malmö stad ta reda på genom ett arkitekturprogram som tydliggör stadens ambitioner för hur arkitektoniska kvaliteter ska bevaras, stärkas och utvecklas, samt hur olika byggprojekt kan bidra till att Malmö blir en nära, tät, grön och blandad stad.

Mer än 100 arkitekter med i SISAB:s nya ramavtal med åtta arkitektbyråer

den 24 februari 2017

SISAB:s (Skolfastigheter i Stockholm AB) fastighetsbestånd består av cirka 600 fastigheter. Dessa ska kontinuerligt underhållas, renoveras, byggas om och byggas till. Samtidigt bygger bolaget många nya skolfastigheter.

Måns Adamson ny affärsansvarig för vård på BSK Arkitekter

den 23 februari 2017

Arkitekten Måns Adamson blir ny affärsansvarig för vård på BSK Arkitekter och ska leda kontorets arbete med att utveckla framtidens vårdmiljöer. Måns Adamson kommer närmast från en tjänst som kreativ ledare på Arkitema och har tidigare arbetat på Reflex Arkitekter.

Nya idrottshallar vid Kämpetorpsskolan i Älvsjö

den 21 februari 2017

I stadsdelen Kabelverket i Älvsjö arbetar AIX sedan tidigare med en ny stadsplan som omarbetar det äldre industriområdet till bostäder. Dessutom ska Kämpetorpsskolan byggas ut med högstadium, matsalsbyggnad, förskola, konstgräsplan och en ny dubbelhall för idrott.

Lyssna på podcasten om balkonger och inglasningar

den 5 april 2017

Det 16:e avsnittet av podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar om balkonger och inglasningar. Balkongen har blivit ett extrarum på senare år, men vad är viktigast - form eller funktion? Och hur energieffektiv är egentligen en inglasad balkong?

Hissnande höjder hindrar inte montörer

den 30 mars 2017

Under sin tid som hisstekniker på KONE har Jonas Johansson hunnit med att installera ett åttiotal hissar. Men trots det har han inte vant sig vid höga höjder ännu.

Konsten att göra ett hisslöst hus tillgängligt

den 29 mars 2017

Att kunna bo i ett flervåningshus utan problem är inte självklart för alla. Många äldre, funktionshindrade och barnfamiljer lever idag i hus utan hiss – så kallade hisslösa hus. Även om fastigheten är gammal går det ofta att hitta lösningar som möjliggör att fler kan bo kvar hemma.

En hissresa i trygga händer

den 28 mars 2017

Hissar och rulltrappor ska bara fungera. Så är det. Men ibland inträffar oväntade händelser som är svåra att förutse. Då hjälper Linda Sundin och hennes kollegor på KONEs kundcenter till att lösa problemen.

Midroc tar nya steg i sin träbyggsatsning med Vallen och Ekologen

den 7 mars 2017

Det började med kvarteret Limnologen, massivträhus i åtta våningar, som kom att bli Sveriges kanske mest kända flerbostadshus i bärande, klimatoptimerade träkonstruktioner. Nu går Midroc Property Development vidare och utvecklar sitt kunnande kring teknik och byggprocess med det pågående naturnära området Vallen och det kommande projektet Ekologen vid sjön Trummen i Växjö.

Ny tidning ute!

den 21 februari 2017

Nu är det senaste numret av Fastighet & Bostadsrätt tryckt och på väg ut till läsarna! Klicka vidare för att komma till webbtidningen.

Linköping genomför innovativa satsningar på trygga utemiljöer

den 14 februari 2017

Utemiljön i hela Linköping ska bli tillgänglig för alla generationer. Särskilda satsningar görs förstås i bostadsområden som är utsatta ur ett socioekonomiskt perspektiv. Men även i nya stadsdelar som Vallastaden är ambitionen att involvera attraktiva utemiljöer för att alla grupper ska kunna ta del av ett aktivt fritidsutbud och därmed må bättre.

Kreativa möten i ett modernt Hjällbo

den 14 februari 2017

Hjällbo tillhör de klassiska miljonprogramsområdena i Göteborgsregionen, och som började som en vision om det perfekta svenska medelklass-samhället, men redan efter några år försvann en fjärdedel av befolkningen. Idag jobbas det intensivt med inte minst den så viktiga yttre miljön i området för att skapa ett mer modernt Hjällbo, berättar Lennart Wahlstedt hos Poseidon.

Gigantisk hissleverans till Urban Escape Stockholm

den 14 februari 2017

ThyssenKrupp Elevator Sverige AB levererar 30 linhissar, 6 plattformshissar och 6 rulltrappor till prestigeprojektet Urban Escape Stockholm. I Urban Escape ryms Gallerian, innovationshuset Epicenter, kontor, restauranger, barer, hotell, torg och tak.

Myller av byggaktiviteter i Växjö

den 14 februari 2017

Aktiviteten är påtaglig och pulsen hög i den innovativa byggverksamheten i Växjö, där det också är påtagligt att det eftersträvas en hög nivå vad gäller hållbarhet och mångfald.