Juul Frost Arkitekter nominerade till Årets Bygge 2017

Juul Frost Arkitekter nominerade till Årets Bygge 2017

den 08 mars 2017

Husarens Gränd är JFAs vinnarprojekt för ett multifunktionellt bygge uppförd som en kombination av bostäder, kontor och service. I bygget finns också huvudkontor för byggherren ÖrebroBostäder AB - Örebros kommunala bostadsföretag med över 22.000 hyresrätter.


Vinnarprojektet uppmärksammades för sin ödmjuka inställning til platsen, intressanta och välintegrerade volymer, som tillför staden nytt samt välutförda möten mellan olika företag och bostäder. Nu är Husarens Gränd nominerat til Årets Bygge 2017, som betraktas som Branschens mest prestigefyllda tävling.

Husarens Gränd är uppfört i vacker omgivelse omkring Örebro Slott och i omedelbar närhet till Karolinska Skolan. Bebyggelsens olika program uttrycker sig i den konkreta utformning med en avbalancerad variation i volymer. Projektet innehåller lägenheter mellem 35 m² – 103 m² och som något helt unikt: 11 townhouses på toppen. Alla bostäder famnar husets olika aktiviteter med visuell kontakt till slottet och staden. Husaren både respekterar och för vidare den existerande miljö - trots en komplex programmering framstår bebyggelsen som en sammanhängande og helstöpt enhet i nära dialog med omgivelserne.

Flemming Frost:
- Vi är särskilt stolta över nomineringen till Årets Bygge, eftersom priset pekar på flera parametrar i bygget. Husarens Gränd visar, att den rätta organisation, den goda planläggning och ett tydligt gemensamt mål ger ett genombearbetat bygge af hög kvalitet. Visionerna, som JFA presenterade i tävlingsförslaget, har utförts i verkligheten.

Social hållbarhet är för JFA en avgörande parameter i utvecklingen av ett projekt. Det handlar om, vilka bovärden og möjligheter till beteende invånare og användare erbjuds av ett bygge eller ett stadsområde. Husaren är komponered som en holistisk, integrerad multi-use byggnad, där bostad, butik, restaurang och café skapar och omsluter byggnadens plats – ett helt nytt vibrerande stadsrum. Med sin mångfald och inkluderande öppenhet attraherar och bidrar bebyggelsen till utvecklingen av det hållbara stadsliv på flera nivåer. Med Husaren sammanflätas alltså ett bra bomiljö, skola, handel, arbete och fritid till en helhet, som är större än summan av de enskilda element - ett vitalt vardagsliv har fått sin fysiska form.

JFA har med projektet satt sin starka prägel på Örebro, som inkluderer den prisbelönade Handelshögskolan Nova Huset på Örebro Universitet, där JFA dessutom står bakom den landskapliga Campus Plats samt forskar- och studentbostäder uppførda efter JFAs S | M | L konceptbostads system. De populära studentbostäderna StudentCity i centrum är en viktig pusselbit i att knyta staden samman med campusområdet och har medverkat til at göra Örebro till en modern universitetsby. Husarens Gränd famnar ett dynamiskt stadsrum och sätter scenen för en modern bo- och stadsmiljö inom kulturhistoriska ramar.


FAKTA
Projekt  Vinnarprojekt för ny kombinerad bostads- och kontorsbebyggelse i Örebro, Sverige
Kund  ÖrebroBostäder AB
Period  2011 - 2016
Areal  9.800 m²

Profil
JFA har fokus på mångfaldiga stads-, bo- och landskapsmiljöer och utvecklar strategiska planer för innovationsmiljöer, kunskapsstäder och stadsintegrerat campus – alltid med social hållbarhet som platform. Just nu arbetar JFA på en rad markanta stadsutvecklingsprojekter i Skandinavien: I Sverige har JFA mer än 1.500 familj- og studenterbostäder färdiggjorda/under uppförande, och StudentCity i centrala Örebro visar nya vägar för studentbostadsbygge. JFA fortsätter med at sätta sin prägel på den arkitektoniska utveckling av Malmö med markanta bostadsprojekt som Sjöjungfrun och Hermod. På Svalbard har integrationen av Longyearbyen och Forskerparken satt igång, och i Stavanger utvecklar JFA stadsrum för Bussvei – Europas största infrastrukturprojekt. I Danmark står JFA bakom omfattande bostadsprojekt i utvecklingsområden som Flyvestation Værløse og Køge Kyst.

Om Årets Bygge 2017
Årets Bygge lyfter fram exempel på det bästa byggsektorn presterar i kvalitet, samarbete i projektet, ekonomi och form som färdigställs under året.
 Prisutdelningen är ett sammarbete mellan Svensk Byggtjänst och Byggindustrin. En expertjury inom branschen utpekar en vinnare, som tilldelas priset vid en stor galafest i Stockholm 27 mars 2017.

Det går att radonsanera utan att ny ventilation stjäl utrymme

den 23 mars 2018

Otillåtet höga radonhalter är ett problem i många äldre flerbostadshus. Åtgärderna riskerar att minska den uthyrningsbara boytan. Men det går att installera ny ventilation så att hyresgästerna upplever att lägenheterna blir större.

Solar Egg har nominerats till Swedish Arts & Business Awards

den 23 mars 2018

Riksbyggens Solar Egg, skapad av konstnärsduon Bigert & Bergström, är ett av tre nominerade bidrag till Swedish Arts & Business Awards. Tävlingen har anordnats sedan 1993 syftar till att uppmuntra till långsiktigt hållbara och affärsmässiga kultursamarbeten.

AIX + GRAD Arkitekter = sant

den 25 januari 2018

AIX Arkitekter förvärvar GRAD Arkitekters verksamhet, projekt och anställda. Därmed stärker AIX framför allt forumet Stadsutveckling & Bostäder där GRAD har flera projekt igång.

Nya medarbetare på AIX

den 29 november 2017

Under hösten har AIX Arkitekter fått ytterligare fem nya medarbetare.

Tungt arkitektpris till White och Stockholms stad för Södra Skanstull

den 29 november 2017

På Arkitekturgalan tilldelades White och Stockholms stad igår Planpriset för projektet med Södra Skanstull. Projektet vann det prestigefulla priset för sitt bidrag till en levande stadsmiljö.

Skissernas museum i Lund vinner Kasper Salin-priset 2017

den 29 november 2017

Skissernas museum i Lund har byggts om och till flera gånger sedan starten 1934. Det precisa tillägg som vinner Kasper Salin-priset för 2017 års bästa byggnad öppnar museet mot sin omgivning och tillgängliggör det unika innehållet för en bred allmänhet.

Swecos arkitekter tar hem tung vinst på World Architecture Festival

den 18 november 2017

I hård internationell konkurrens tog kulturhuset Kulturkorgen i Göteborg hem vinsten i sin kategori på World Architecture Festival (WAF) i Berlin. Även Swecos projekt Ge mig era trötta uppmärksammandes under dagarna då det tilldelades hedersomnämnande.

Renoveringar ger möjlighet till integration

den 28 september 2017

De sociala aspekterna av hållbart byggande måste finnas med om resultatet ska fungera på lång sikt, menar Pär Svensson, projektledare på Passivhuscentrum Västra Götaland. Han ser renoveringen av miljonprogrammet som en möjlighet till ett nytt integrationsprojekt.

Talarprogrammet för Nordic Architecture Fair ute nu

den 20 september 2017

Nordic Architecture Fairs konferensprogram har nu offentliggjorts. Fler än 150 talare i tre parallella föreläsningssalar kommer att presentera sina visioner. Fokus ligger på framtidens städer och vad arkitekturen kan göra för skillnad.

ÅWL ritar Nordens största vårdboende

den 20 september 2017

På uppdrag av Fastighetsförädlarna i Mälardalen AB har ÅWL Arkitekter ritat Norra Kapellgärdet som innehåller Nordens största vårdhem och en förskola.

Örebro årets arkitekturkommun 2017

den 20 september 2017

Örebro är årets arkitekturkommun 2017, tätt följd av Växjö och Malmö. Topptrion förenas i att de lyckas kombinera en hög byggtakt i förhållande till bostadsbehov med bra villkor för att utveckla arkitekturen i kommunen. Det visar en ny rapport som analysföretaget Evimetrix tagit fram på uppdrag av Sveriges Arkitekter och HSB Riksförbund.

Nytt nöjespalats i Falun ritat av Scheiwiller Svensson Arkitektkontor

den 19 september 2017

Falun Bowling & Krog är nu redo att slå upp portarna - nöjespalatset Scheiwiller Svensson fick i uppdrag att rita efter att ha vunnit en tävling 2012. 

Från fastighetsrenovering till stadsbyggande

den 15 september 2017

Genom att lyfta blicken från sina egna fastigheter kan ägare skapa värden som kommer både dem själva och allmänheten till del. Ett svenskt renoveringsprojekt drivet av Sätila Studios har fört med sig nya möjligheter för eftersatta Clerkenwell Green i London.

Falu resecentrum vinner arkitekturpris

den 13 september 2017

Swecos projekt Falu resecentrum i Falun har tilldelats Sveriges Arkitekter Gävle-Dalas arkitekturpris 2017. Med priset vill man lyfta god arkitektur inom regionen Gävleborgs och Dalarnas län.

Swecos landskapsarkitekter har utformat Nobeltorget i Vallastaden

den 6 september 2017

Swecos landskapsarkitekter har utformat det torg som kallas Nobeltorget med närliggande park.

London, Rotterdam och Arnhem inspirerar till Väsby Entré

den 6 september 2017

Den 6–8 september kommer en grupp tjänstemän och politiker från Upplands Väsby att besöka London, Rotterdam och Arnhem för att hämta kunskap till infrastrukturprojektet Väsby Entrés pågående detaljplanearbete.

Red Dot Award till nystartat Stockholmsförlag

den 15 augusti 2017

Frank Press vinner internationellt pris för sin allra första utgivning.

Vinst för Liljewall i Karlstad

den 28 juni 2017

Karlstads centrala och omtyckta område Klara växer nu norrut. Liljewall har för Riksbyggen, Stiftelsen Karlstadshus, Karlstadhus och Prepart arbetat med parallella uppdrag för 250 nya bostäder. Tillsammans med Karlstads kommun har byggherrarna valt att gå vidare med förslaget från Liljewall.

Spännande taklandskap vinnare i Uppsalas nya stadsdel, Rosendal Etapp 3

den 19 juni 2017

Rosendal är en spännande ny stadsdel i Uppsala där hållbart byggande står i centrum. Backhans & Hahn Arkitekter har ritat ett av de vinnande förslagen med varierade fasader och höga resliga tak.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Unikt samarbete kring dörrmiljön i flerbostadshus minskar kostnaderna

den 15 maj 2017

Teckentrup och Samuelsson & Partner inleder ett samarbete gällande leverans av elektroniska låssystem i samband med dörrleveranser till flerbostadshus.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.