Tema ritar höghus i Huddinge

Tema ritar höghus i Huddinge

den 27 april 2012

Plankontoret på Huddinge kommun har tagit fram ett program för områdesplan i Huddinge centrum, där man presenterar förslag på en utveckling för att göra området mer tillgängligt och attraktivt för invånare, företagare och besökare.


Tema arkitekter har fått i uppdrag av SSFU/Dagon att ta fram ett förslag för en ny byggnad - "Stadens hus", som ligger i kvarteret Valen 2 och 3. Tomten ligger centralt och strategiskt placerat i programområdet.

Förslaget Stadens hus omfattar 30000 kvm i en 15 våningar hög byggnad som rymmer bland annat 900 arbetsplatser för kommunens olika förvaltningar, kontorshotell, hotell, en restaurang, café, gym, bankkontor samt ett kulturhus med utställning, bibliotek, konferenslokaler och scen.

Illustration: Tema

Tengbom utformar nybyggnad för Linnéuniversitetet i Kalmar

den 13 augusti 2014

Det är Tengboms arkitekter som får uppdraget att utforma nybyggnaden för Linnéuniversitetet i Kalmar. Projekteringsuppdraget omfattar den första etappen, centralt vid vattnet i Ölandshamnen.

Ny jury för Träpriset utsedd

den 6 juli 2014

Svenskt Trä har utsett en ny jury för det prestigefyllda Träpriset. Priset är ett av de främsta inom svensk arkitektur och delas ut vart fjärde år. Fem personer med bred erfarenhet inom arkitektur, både på nationell och på internationell nivå, kommer att bedöma bidragen som ansöker om priset år 2016.

Tengboms unika och högkvalitativa bostäder i Norra Djurgårdsstaden uppmärksammas

den 5 juli 2014

På uppdrag av Byggnadsfirman Erik Wallin AB har Tengboms arkitekter utformat unika och högkvalitativa bostäder i kvarteret Abisko i Norra Djurgårdsstaden. Byggnadens gestaltning i såväl fasader som detaljer särskiljer sig från övrig bebyggelse i området.

Så blir MDH:s nya campus i Eskilstuna

den 26 juni 2014

En öppen och inspirerande mötesplats som harmoniserar med badhuset. Så beskrivs Mälardalens högskolas nya campus i Eskilstuna av vinnaren, danska 3XN, i arkitekttävlingen.

Urban Design och Selgas Cano vinnare i arkitekttävlingen om Tekniska nämndhuset

den 26 juni 2014

Urban Design och Selgas Cano har, med sitt förslag ”Drivhus”, vunnit arkitekttävlingen om Tekniska nämndhuset, Söderstaden i Stockholm.

Två nya studiochefer till Tengboms kontor i Malmö

den 25 juni 2014

Tengboms kontor i Malmö har ytterligare förstärkt sin organisation inom vård, utbildning, stadsbyggnad och landskap genom rekrytering av Anna-Karin Jägare och Ulrika Lundquist som nya studiochefer.

Aros Reflecta vann arkitekttävlingen för Uppsalas nya kraftvärmeverk

den 24 juni 2014

”Aros Reflecta” heter det bidrag som den enhälliga juryn utsett till vinnare för Vattenfalls planerade nya kraftvärmeverk i Uppsala. Liljewall Arkitekter AB står bakom förslaget som utsågs i konkurrens med fyra andra bidrag.

Bjerking värvar chef från Knivsta kommun

den 24 juni 2014

Bjerking har rekryterat Lennart Zetterlund som avdelningschef för Anläggning på Bjerking AB i Uppsala. Lennart kommer närmast från Knivsta kommun där han senaste fyra åren arbetat som gatuchef.

Hattrick i hotell för Semrén & Månsson

den 23 juni 2014

Efter att ha ritat prisvinnande designhotell som Avalon och Clarion Post i Göteborg har Semrén & Månsson nu fått möjlighet att skapa ett livsstilshotell utanför Göteborg. I november öppnar Vox Hotel i Jönköping, som vill erbjuda vardagslyx till alla.

Skidmore, Owings & Merrill ritar Nordens högsta hus

den 18 juni 2014

Amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM) är utsedd att rita Nordens högsta hus. Skyskrapan kommer att uppföras på Lindholmen i Göteborg.

Ny arena för design och arkitektur i Almedalen

den 17 juni 2014

Arkitektur- och Designdagen är en heldag med samtal och debatter kring skol- och utbildningsfrågor, stadsbyggnadsfrågor och ungas boende. Den presenteras av Svensk Form, Sveriges Arkitekter och Arkitektur- och designcentrum under årets politikervecka. Dagen är starten på en långsiktig satsning som ger plats åt design och arkitektur i samhällsdebatten.

Stockholms stad väljer FOJAB arkitekter

den 17 juni 2014

FOJAB arkitekter har valts ut av Stockholm stad till att ta fram ett stadsbyggnadskoncept för Hjorthagens vattenfront i Norra Djurgårdsstaden. Som ett av tre arkitektkontor i ett parallellt uppdrag ska man arbeta med utformningen av ett av norra Europas hetaste stadsutvecklingsprojekt.

BSK Arkitekter blir medarbetarägt

den 16 juni 2014

BSK Arkitekter kommer från och med idag att ägas till hälften av sina medarbetare. Det är ägaren Veidekke som, efter att ha förvärvat Arcona-koncernen i december 2013, nu erbjudit arkitektkontorets alla anställda att gå in som delägare.

Tengboms 10 smarta kvadrat startar sin Sverigeturné

den 13 juni 2014

Studentbostaden ”10 smarta kvadrat” som Tengbom tillsammans med AF Bostäder och Martinssons tog fram 2013 påbörjar nu sin Sverigeturné. Första anhalt är Kalmar med start den 12 juni för att sedan fortsätta till Almedalen på Gotland den 29 juni.

Presentation av vinnaren i arkitekttävlingen för Sveriges nya skyskrapa – Nordens högsta hus

den 13 juni 2014

På onsdag nästa vecka presenteras vinnaren och vinnarbidraget i arkitekttävlingen i Göteborg för det som ska bli Sveriges nya skyskrapa.

Folkhem och General Architecture visar världens högsta trähus i Venedig

den 10 juni 2014

Venedigbiennalen samlar vartannat år projekt av världens främsta arkitekter, och kureras i år av den holländske arkitekten Rem Koolhaas. Folkhem och General Architecture ställer ut projektet Cederhuset, som med sina 13 våningar kommer att bli världens högsta byggnad konstruerad helt i trä.

Skandinaviskt arkitektteam skapar RegionCity vid Centralstationen i Göteborg

den 4 juni 2014

Ett skandinaviskt arkitektteam bestående av Erik Møller Arkitekter (dk), Reiulf Ramstad Arkitekter (no) och Kanozi Arkitekter (se) har efter fem gemensamma workshops, dialog med staden, barn & unga, besökare, resenärer samt Jernhusen, arbetat fram ett koncept för centralstationsområdet i Göteborg.

Sweco utvecklar Älmsta centrum i dialog med medborgarna

Utbildning för ökad trygghet och säkerhet

den 7 juli 2014

Media rapporterar dagligen om inbrott, brand och en ökning av sociala problem. Många känner sig otrygga i källaren, på gården och andra platser samtidigt som få vill flytta till bostadsområden som uppfattas som otrygga. Vad kan bostadsföretagen göra för att motverka detta och öka både tryggheten och den upplevda säkerheten?

Byggsystem med biomassa leder industriell byggutveckling

den 7 juli 2014

– Industriellt modernt träbyggande innebär hållbart byggande i ordets allra bästa mening, med resursbesparingar och förbättringar hela vägen längs den nya byggprocessen. Att bygga industriellt innebär att beställaren slipper negativa överraskningar och – inte minst - att kostnaden som regel blir det som var sagt från början, säger Susanne Rudenstam, chef för Sveriges Träbyggnadskansli.

Fristad är centrum för kunskap om byggande i korslimmat trä

den 7 juli 2014

– Att bygga i trä är det moderna sättet att bygga och det enda rätta ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi ärver inte jorden av våra fäder, vi lånar den av våra barn, säger Peter Serrander, VD för Fristad Bygg som just nu är i full färd med att resa fem våningars massivträhus i Fristad.

Nya Trästadsprojektet ska stärka beställarrollen för industriellt byggande

den 7 juli 2014

– Det grundläggande behovet handlar egentligen om att utveckla nya sätt att bygga, och vi som har hållit på några år med moderna, träbaserade byggmetoder vet att vi sitter på några av de bästa svaren, säger Anders Jonsson, en av förgrundsfigurerna inom svenskt träbyggande.

Nytt industriellt modulbyggande bakom Campus Björksätra i Bredäng

den 7 juli 2014

Stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) invigde en solig majförmiddag den första etappen av nya Campus Björksätra i Bredäng med 36 nya studentlägenheter. Studentlägenheterna är byggda av prefabricerade, nyutvecklade kerambetongmoduler från Soleed AB i Eksjö och stor vikt har lagts vid design och arkitektur.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute!

den 6 juli 2014

Nu är ett nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt tryckt. Klicka vidare för att läsa webbtidningen.

Svenska Kyrkor 2014 ute nu!

den 22 juni 2014

Nu är Svenska Kyrkor 2014 tryckt! Klicka här för att komma till webb-tidningen.

100 byggaktörer inne på Stockholmsmarknaden

den 24 april 2014

– Stockholms stad har satsat på konkurrens och har inte minst släppt fram de som bygger industriellt. Det säger finansborgarrådet Sten Nordin (M) och slår fast att ungefär 100 byggaktörer finns inne på byggmarknaden i Stockholm, vilket är fem gånger så många som i Göteborg. 140 000 nya bostäder ska byggas fram till år 2030.

Målet är 1000 nya bostäder för unga

den 24 april 2014

Snabba Hus kallas projektet för nya fräscha bostäder för unga i bostadskrisens Stockholm, med målsättningen att inom kort nå byggstart. Snabba Hus är ett samarbete mellan Svenska Bostäder och nätverket jagvillhabostad.nu.

Renoveringsmarknadens status måste höjas

den 24 april 2014

– Det allra viktigaste är måhända att få upp statusen för renoveringsmarknaden. Det ska vara minst lika fint att bygga om som att bygga nytt, säger ordföranden Andres Muld för Renoveringscentrum i inledningen av den första Renoveringsdagen som anordnats.