Nytt landmärke i Malmö – MKB:s unika satsning i Rosengård

Nytt landmärke i Malmö – MKB:s unika satsning i Rosengård

den 04 april 2012

MKB:s vision är att skapa ett nytt landmärke i östra Malmö. Resultatet av den internationella arkitekttävlingen är ett höghus med unik arkitektur. I husets torn kommer det att bli cirka 80 hyresbostäder och på den översta våningen och i bottenplan kommer allmänna lokaler finnas tillgängliga för husets boende och besökare.


Det vinnande förslaget – Culture Casbah – är ritat av ett dansk-svenskt designteam. Den unika byggnaden ska ge ett nytt stadsrum och hjärta till Rosengård och bidra till att området vitaliseras.

– Vi vill att Rosengårds nya ”tower” ska bli ett landmärke för östra Malmö, med en arkitektonisk karaktär som skiljer sig från omgivningarna – ett sätt att hålla drömmen om Malmös framtid vid liv! Vi vill ge våra kunder ett modernt, urbant boende – ett alternativt sätt att bo för den generation som nu växer upp i Malmö, säger Susanne Rikardsson, affärsutvecklingschef hos MKB Fastighets AB i ett pressmeddelande.

Förutom butikerna i Bennets bazaar, längs med Rosengårdsstråket, är det ont om verksamhetslokaler i området. I höghusets torn kommer åtta nya lokaler finnas och ge plats för nyföretagande och nya verksamheter.

– Vår förhoppning är att etableringen ska vara en katalysator och ge inspiration och möjligheter även för andra att investera i ett nytt, modernt och attraktivt Rosengård, säger Susanne Rikardsson.

Förslagsställare till det vinnande bidraget är Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S i samarbete med Svend Kirkegaard A/S från Danmark samt  ÅF Infrastructure AB och Structor Malmö AB från Sverige.

– Vi är mycket glada över möjligheten att få arbeta med detta unika projekt i Rosengård och vi ser en stor potential i att utveckla de urbana, sociala och arkitektoniska sammanhangen. Vi ser många möjligheter i Rosengård som bara väntar på att förverkligas - vårt höghus är en av dessa möjligheter, säger Robert Janson, arkitekt vid Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S.

Illustration: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S

Urban Design och Selgas Cano vinnare i arkitekttävlingen om Tekniska nämndhuset

den 26 juni 2014

Urban Design och Selgas Cano har, med sitt förslag ”Drivhus”, vunnit arkitekttävlingen om Tekniska nämndhuset, Söderstaden i Stockholm.

Två nya studiochefer till Tengboms kontor i Malmö

den 25 juni 2014

Tengboms kontor i Malmö har ytterligare förstärkt sin organisation inom vård, utbildning, stadsbyggnad och landskap genom rekrytering av Anna-Karin Jägare och Ulrika Lundquist som nya studiochefer.

Aros Reflecta vann arkitekttävlingen för Uppsalas nya kraftvärmeverk

den 24 juni 2014

”Aros Reflecta” heter det bidrag som den enhälliga juryn utsett till vinnare för Vattenfalls planerade nya kraftvärmeverk i Uppsala. Liljewall Arkitekter AB står bakom förslaget som utsågs i konkurrens med fyra andra bidrag.

Bjerking värvar chef från Knivsta kommun

den 24 juni 2014

Bjerking har rekryterat Lennart Zetterlund som avdelningschef för Anläggning på Bjerking AB i Uppsala. Lennart kommer närmast från Knivsta kommun där han senaste fyra åren arbetat som gatuchef.

Hattrick i hotell för Semrén & Månsson

den 23 juni 2014

Efter att ha ritat prisvinnande designhotell som Avalon och Clarion Post i Göteborg har Semrén & Månsson nu fått möjlighet att skapa ett livsstilshotell utanför Göteborg. I november öppnar Vox Hotel i Jönköping, som vill erbjuda vardagslyx till alla.

Skidmore, Owings & Merrill ritar Nordens högsta hus

den 18 juni 2014

Amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill (SOM) är utsedd att rita Nordens högsta hus. Skyskrapan kommer att uppföras på Lindholmen i Göteborg.

Ny arena för design och arkitektur i Almedalen

den 17 juni 2014

Arkitektur- och Designdagen är en heldag med samtal och debatter kring skol- och utbildningsfrågor, stadsbyggnadsfrågor och ungas boende. Den presenteras av Svensk Form, Sveriges Arkitekter och Arkitektur- och designcentrum under årets politikervecka. Dagen är starten på en långsiktig satsning som ger plats åt design och arkitektur i samhällsdebatten.

Stockholms stad väljer FOJAB arkitekter

den 17 juni 2014

FOJAB arkitekter har valts ut av Stockholm stad till att ta fram ett stadsbyggnadskoncept för Hjorthagens vattenfront i Norra Djurgårdsstaden. Som ett av tre arkitektkontor i ett parallellt uppdrag ska man arbeta med utformningen av ett av norra Europas hetaste stadsutvecklingsprojekt.

BSK Arkitekter blir medarbetarägt

den 16 juni 2014

BSK Arkitekter kommer från och med idag att ägas till hälften av sina medarbetare. Det är ägaren Veidekke som, efter att ha förvärvat Arcona-koncernen i december 2013, nu erbjudit arkitektkontorets alla anställda att gå in som delägare.

Tengboms 10 smarta kvadrat startar sin Sverigeturné

den 13 juni 2014

Studentbostaden ”10 smarta kvadrat” som Tengbom tillsammans med AF Bostäder och Martinssons tog fram 2013 påbörjar nu sin Sverigeturné. Första anhalt är Kalmar med start den 12 juni för att sedan fortsätta till Almedalen på Gotland den 29 juni.

Presentation av vinnaren i arkitekttävlingen för Sveriges nya skyskrapa – Nordens högsta hus

den 13 juni 2014

På onsdag nästa vecka presenteras vinnaren och vinnarbidraget i arkitekttävlingen i Göteborg för det som ska bli Sveriges nya skyskrapa.

Folkhem och General Architecture visar världens högsta trähus i Venedig

den 10 juni 2014

Venedigbiennalen samlar vartannat år projekt av världens främsta arkitekter, och kureras i år av den holländske arkitekten Rem Koolhaas. Folkhem och General Architecture ställer ut projektet Cederhuset, som med sina 13 våningar kommer att bli världens högsta byggnad konstruerad helt i trä.

Skandinaviskt arkitektteam skapar RegionCity vid Centralstationen i Göteborg

den 4 juni 2014

Ett skandinaviskt arkitektteam bestående av Erik Møller Arkitekter (dk), Reiulf Ramstad Arkitekter (no) och Kanozi Arkitekter (se) har efter fem gemensamma workshops, dialog med staden, barn & unga, besökare, resenärer samt Jernhusen, arbetat fram ett koncept för centralstationsområdet i Göteborg.

Kjellander + Sjöberg får ny VD

den 3 juni 2014

Mi Inkinen blir ny VD på Kjellander + Sjöberg Arkitektkontor i Stockholm. De senaste nio åren har hon varit partner på K + S, där hon har haft som huvuduppgift att leda och samordna företagets strategiska utvecklingsarbete med fokus på kvalitet och lönsamhet i samband med nya affärsmöjligheter.

Arkitekttävling för Handelshögskolan i Göteborg

den 27 maj 2014

Akademiska Hus bjuder in till arkitekttävling om utformning av en ny byggnad för Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Tävlingen arrangeras i samråd med Göteborgs Stad, Trafikverket och Sveriges Arkitekter.

Fem spännande förslag på Sveriges nya skyskrapa och Nordens högsta byggnad

den 26 maj 2014

Här är de fem finalförslagen i arkitekttävlingen för det som ska bli Sveriges nya skyskrapa och Nordens högsta hus i Göteborg. Samtliga finalister, som får 500000 kronor vardera, har lagt ner ett omfattande arbete i sina förslag.

Swedbanks nya huvudkontor inrett av Tengbom

den 21 maj 2014

Det är Tengbom som står bakom inredningen av Swedbanks nybyggda huvudkontor i Sundbyberg. Det nya aktivitetsbaserade kontoret är utformat med en unik inredningsarkitektur av högsta kvalitet.

Sweco utvecklar Älmsta centrum i dialog med medborgarna

Ha en underbar sommar!

den 5 juli 2014

Vi önskar alla en jättefin sommar med mycket sol, bad, glada skratt och ledighet.

Svenska Kyrkor 2014 ute nu!

den 22 juni 2014

Nu är Svenska Kyrkor 2014 tryckt och på väg ut till våra läsare! Klicka här för att komma till webb-tidningen.

Målet är 1000 nya bostäder för unga

den 24 april 2014

Snabba Hus kallas projektet för nya fräscha bostäder för unga i bostadskrisens Stockholm, med målsättningen att inom kort nå byggstart. Snabba Hus är ett samarbete mellan Svenska Bostäder och nätverket jagvillhabostad.nu.

Renoveringsmarknadens status måste höjas

den 24 april 2014

– Det allra viktigaste är måhända att få upp statusen för renoveringsmarknaden. Det ska vara minst lika fint att bygga om som att bygga nytt, säger ordföranden Andres Muld för Renoveringscentrum i inledningen av den första Renoveringsdagen som anordnats.

100 byggaktörer inne på Stockholmsmarknaden

den 24 april 2014

– Stockholms stad har satsat på konkurrens och har inte minst släppt fram de som bygger industriellt. Det säger finansborgarrådet Sten Nordin (M) och slår fast att ungefär 100 byggaktörer finns inne på byggmarknaden i Stockholm, vilket är fem gånger så många som i Göteborg. 140 000 nya bostäder ska byggas fram till år 2030.

Höghållfast stål bär fram nytt industriellt byggande

den 24 april 2014

– Höghållfast stål och hög prefabriceringsgrad har skapat nya möjligheter, vilket alla kan se i nya byggnationer såsom Friends Arena i Solna och i nya Sundsvallsbron, säger Johan Söderqvist, VD för Stålbyggnadsinstitutet (SBI).

Siemens erbjuder allt från små projekt till totallösningar för fastigheten

den 21 april 2014

Siemens levererar intelligenta tekniklösningar för fastigheter. Lösningarna medger att energianvändningen kan sänkas med i snitt 30 procent, med bibehållen eller ökad komfort. Företaget erbjuder också Total Building Solutions där fastighets-, informations- och säkerhetssystem integreras. Detta höjer fastighetens säkerhet, effektivitet och flexibilitet.

Kopparstaden – självförsörjande på el

den 15 april 2014

Kopparstaden AB – det kommunala bostadsföretaget i Falun – arbetar mycket aktivt sedan många år för att minska sin energiförbrukning och att bidra till en hållbar utveckling av våra gemensamma resurser. Stort fokus ligger på en minskad elanvändning och att uppnå balans mellan egenproducerad el och elanvändning för drift av fastigheterna.

Ständig kamp mot energitjuvar för Botkyrkabyggen

den 15 april 2014

AB Botkyrkabyggen är med sina 10600 lägenheter ett av de mest miljonprogramtunga bostadsbolagen inom SABO. Detta är en av anledningarna till att Botkyrkabyggen alltid arbetar med en plan och en tanke inför varje beslut om energisparåtgärder. Varje dag innehåller en ständig kamp mot energitjuvar och ett intensivt arbete för att minska energianvändningen.

Flera satsningar på solenergi

den 15 april 2014

I mitten av februari arrangerade SABO Solenergidagen i Uppsala. Två av föreläsarna var Ulf Klint från Karlskronahem och Lena Ahlgren från Umeå Energi. Båda Umeå och Karlskrona ligger långt framme när det gäller satsningar på solenergi.