Drygt 50 procents ökning av flerbostadshus med stomme av trä

den 12 december 2017

Antalet lägenheter i flerbostadshus som byggts med stomme av trä ökade med 55 procent under 2016 jämfört med året innan, vilket motsvarar en andel på drygt tio procent av det totala flerbostadshusbyggandet. Det visar färsk statistik från Trä- och Möbelföretagen, TMF.

Stora Enso deltar i Träprisets digitala jubileumskalender

den 5 december 2017

Nu fyller Träpriset 50 år. Stora Enso är ett av företagen som deltar i Träprisets digitala jubileumskalender. Sverigechef Per Lyrvall och Affärsutvecklingschef Jessika Szyber berättar om fördelarna med trä som byggmaterial och Stora Ensos satsningar inom detta området.

1000 nya lägenheter vid Northvolthetablering i Skellefteå

den 5 oktober 2017

Skebo planerar att tillsammans med Riksbyggen, Heimstaden och Lindbäcks att bygga ytterligare 1000 nya lägenheter i Skellefteå. Vid en etablering av Northvolts batterifabrik i Skellefteå kommer de fyra parterna att samverka för att säkra bostadsförsörjningen som en etablering av fabriken kommer att medföra.

Ny forskning visar: Limträ är bra för hälsa och välmående

den 3 oktober 2017

Både människor och miljö mår bra av att vi bygger mer i limträ. Det har branschen hävdat länge och nu kommer det också allt mer forskning som stöder påståendet. − Vi börjar få bättre kunskap och resultat om sådant vi tidigare anat, men inte kunnat mäta, säger Tomas Nord, universitetslektor vid Linköpings Universitet.

Thomas Betong inviger ny fabrik i Heby väster om Uppsala

den 29 september 2017

Thomas Betongs helt nya fabrik i Heby väster om Uppsala, som invigs den 28 september, kommer i tvåskift att producera prefabricerade skalväggar och plattbärlag i sådan volym att det motsvarar cirka 4 000 nyproducerade lägenheter per år.

Konstruktioner med trätopp en modern lösning

den 26 september 2017

Urbaniseringsvågen ger ökad efterfrågan på höga byggnader i dagens allt tätare städer. Frågan om huruvida arkitekter och byggbolag möter denna efterfrågan med material som inte är hållbara eller om de väljer innovativa och koldioxidnegativa produkter, till exempel Metsä Woods Kerto® LVL, kan göra stor skillnad för jordklotets framtid och trivseln i framtidens urbana miljöer.

Skolbyggandet på väg mot nya rekord

den 25 september 2017

I Industrifaktas senaste konjunkturrapport, som visar utvecklingen för Sveriges byggmarknad, tillsammans med läget i ekonomin och på fastighetsmarknaden, kan man notera en kraftig ökning av skolbyggandet i landet.

Fullsatt när Stora Enso talade vid Swecos frukostseminarium om träbyggnad

den 19 september 2017

I förra veckan arrangerade Sweco ett frukostseminarium om träbyggnad i Stockholm. Det stora deltagarantalet på drygt 100 personer vittnar om att trä som byggmaterial är i ropet och väcker intresse. På plats från Stora Enso var affärsutvecklingschef Jessika Szyber för att bland annat berätta om hur Stora Ensos byggsystem skapar förutsättningar för att bygga snabbare, tystare och miljövänligare.

Spridd vill bygga framtidens miljonprogram av trä 

den 15 september 2017

Framtidens flerbostadshus kommer i växande utsträckning byggas av trä! 

Helt i trä av Spridd på Bo- och samhällsexpo Linköping

den 6 september 2017

Spridd har alltsedan starten 2005 i olika projekt undersökt möjligheten att använda trä som alternativ stomme till mer gängse lösningar i stål och betong.

Kommunpolitiker gick på trähussafari i Växjö

den 1 september 2017

Intresset för att bygga mer i trä fortsätter att öka. 25 kommuner i södra Sverige deltog på fredagen vid årets trähussafari i Växjö, ett samarrangemang av Södra, Länsstyrelsen i Kronoberg, Växjö kommun och Linnéuniversitetet. Under dagen fick deltagarna röra sig från det moderna skogsbruket till framtidens boendemiljöer.

Södra satsar på ny anläggning för korslimmat trä i Värö

den 31 augusti 2017

Södra investerar i en mindre anläggning för korslimmat trä (CLT) i anslutning till Södras sågverk i Värö. I planerna ligger en kommande satsning på en större anläggning.

Flexator bygger ut – stor ökning av lageryta

den 29 augusti 2017

Första spadtaget är gjort. Nu bygger Flexator i Anneberg en ny lagerhall och utökar produktionsytan med över 2 500 kvadratmeter. – Nu kan vi frigöra nödvändiga ytor i fabriken, säger Mats Ekegren, produktionsteknisk chef på Flexator.

White utvecklar nytt kvarter i trä vid Årstafältet

den 28 augusti 2017

White har i samarbete med byggherrarna Nordfeldt och Lindbäcks vunnit Stockholms stads markanvisningstävling för Årstafältet med sitt förslag Symbios. Förslaget, som bland annat innehåller 180 bostäder i trähus, ska bidra till en varierad och upplevelserik stadsbild. 

Blixtbyggd läktare från Martinsons gör Östersund redo för Europa League

den 28 augusti 2017

Just nu levererar och monterar träkoncernen Martinsons en läktare med 1744 sittplatser till Östersund och Jämtkraft Arena. Läktaren krävs för att Östersunds FK ska nå den arenastandard som krävs för att få spela hemmamatcher i Europa Leagues gruppspel.

Metsä Wood: Dome of Visions är tillverkad av hållbart trämaterial

den 15 augusti 2017

Århus är den europeiska kulturhuvudstaden 2017 och för att fira det ska en stor genomskinlig kupol bestående av trälaminerat virke fungera som Århus kommuns kulturpaviljong.

Lindbäcks och ETTELVA vinner markanvisningstävling i Rosendal

den 18 juni 2017

Tillsammans med ETTELVA vinner Lindbäcks markanvisnings-tävlingen för kvarter A i Rosendals tredje etapp. – Uppsala kommun har en hög ambitionsnivå för området i Rosendal och det är mycket roligt att vi får förtroendet att bygga vårt första projekt i egen regi i Uppsala, säger Wilhelm Risberg, VD Lindbäcks boende.

Svenska Kyrkor ute nu!

den 1 januari 2018

Nu är Svenska Kyrkor 2017/2018 ute! Klicka vidare för att komma till webb-tidningen.

Nytt nummer av Fastighet & Bostadsrätt ute nu!

den 10 oktober 2017

Nu är den senaste utgåvan av tidningen Fastighet & Bostadsrätt ute! Klicka vidare för att komma vidare till webbtidningen. Trevlig läsning!

Lyssna på podcasten om värmepumpar

den 1 oktober 2017

Podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar denna gång om värmepumpar. Sverige är unikt när det gäller värmepumpar. Här finns mest värmepumpar per capita i hela världen. Värmepumpar är en framgångsfaktor när det gäller att klimatmålen.

Vinnare av ROT-priset 2017: Eastmaninstitutet - navet för tandvård

den 19 maj 2017

Eastmaninstitutet har utsetts till vinnare av Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2017. För många är Eastmaninstitutet synonymt med tandvård. Det q-märkta huset på Dalagatan 11 har omsorgsfullt renoverats i enlighet med ursprungsuppförandet, en genomgripande teknisk upprustning har genomförts och lokalerna har tillgänglighetsanpassats.

Nu flyttas Kiruna

den 19 maj 2017

Onsdagen den 24 maj flyttas den första av totalt åtta kulturbyggnader till sin nya plats – till foten av berget Luossavaara. Först ut på tur att flyttas är den så kallade Arbetarbostaden B5.

Lindabs lösning vann Stora Inneklimatpriset

den 18 maj 2017

Lindab och dess innovativa lösning UltraLink vann Stora Inneklimatpriset som delades ut under en galakväll för inneklimatbranschen på Skansen i Stockholm. Priset räcktes över av Alf Karlsson som är statssekreterare åt bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Nya villatrenden enligt arkitekter: Naturfärgat, miljövänligt och underhållsfritt

den 18 maj 2017

De hetaste trenderna för villafasaden handlar om naturfärger, miljövänlighet, stora glaspartier och underhållsfria material. Det visar den årliga arkitektundersökningen från Cembrit där 100 arkitekter har intervjuats.

Mariestad först att bygga hus med SKL:s ramavtal

den 17 maj 2017

SKL har tagit fram ett ramavtal för flerbostadshus som kommunerna kan använda. Första kommun att utnyttja möjligheten är Mariestad som i dag tecknar avtal med Hjältevadshus/Hultsfredshus.

Tivedens nationalparks nya entré leder besökarna ut i naturen

den 17 maj 2017

På fredag den 19 maj invigs den nya huvudentrén i Tivedens nationalpark. Entrén ska göra parkens natur mer tillgänglig och framhäva Tivedens karaktäristiska landskap. Den nya huvudentrén är byggd i obehandlat trä och har tagits fram av White arkitekter.

Kallare fjärrvärme ger klimatvinst

den 15 maj 2017

Det nya bostadsområdet Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm minskar de globala utsläppen av koldioxid med cirka 2000-3000 ton per år, eftersom vattnet i fjärrvärmen är kallare än vanligt. Det ger ungefär lika stor klimateffekt som om 2000-3000 personer skulle sluta resa med bil.