Rikshem och Lindbäcks nominerade till Årets samhällsbyggare

den 20 april 2017

Rikshem är, tillsammans med Lindbäcks Bygg, nominerat till priset Årets samhällsbyggare för bolagens samarbete för industriellt träbyggande.

Götenehus investerar 60 miljoner i en ny fabrik för industriell volymhusproduktion

den 18 april 2017

Götenehus har beslutat att investera cirka 60 miljoner kronor i en ny fabrik för industriell volymhusproduktion. Investeringen görs på koncernens befintliga industriområde i Götene. Den nya anläggningen får en total yta på cirka 10000 kvm, varav hälften initialt blir uppvärmda produktionsytor.

Lindbäcks vann markanvisningstävling i Luleå

den 12 april 2017

Lindbäcks har i samarbete med Nordmark & Nordmark arkitekter valts av Luleå kommun som vinnare i den markanvisningstävling som utlysts. På området kommer nu Lindbäcks att bygga och sedan upplåta till försäljning upp emot 60 prisvärda bostadsrätter.

Martinsons levererar till stort arenabygge i Knivsta

den 6 april 2017

Martinsons levererar limträstomme samt väggar, tak, bjälklag och läktare i KL-trä till CIK Arena - en arena för idrott och kulturverksamhet i Knivsta. Arenans 9000 kvadratmeter omfattar ishall, sporthall och lokaler för kulturskolan.

Martinsons tar sikte på framtiden med nyinvigd KL-trälinje

den 3 april 2017

30 mars invigdes Martinsons nya produktionslinje för korslimmat trä, KL-trä, i Bygdsiljum. Den nya linjen gör det möjligt att tillverka skivor i våningshöjd med en bredd på tre meter.

Derome Plusshus presenterar nytt prisvärt huskoncept

den 28 mars 2017

Derome Plusshus banar vägen för attraktiv och hållbar husbyggnation i trä. Med bara några månader till byggstart av Deromes nya husfabrik i Värö, utanför Varberg, presenteras nu den nyaste innovationen gällande bostadsbyggnation. Deromes koncept AdderaPluss består av sju olika husvolymer som beställaren sätter samman, likt byggklossar, för att skapa sitt unika hus.

Modulbyggande är en byggteknik och inte en tillfällig lokal

den 22 mars 2017

Efter ett besök hos byggföretaget Flexator har Jönköpings läns landshövding Håkan Sörman ändrat uppfattning om modulhus och industriellt byggande.

K2A utvecklar 400 klimatsmarta bostäder i Gävle

den 22 mars 2017

K2A:s dotterbolag Svenska Studenthus har i konkurrens med sex andra företag vunnit Gävle kommuns markanvisningstävling om att bygga 400 hyres- och studentbostäder i Kungsbäck, i anslutning till Gävle Högskola.

Lindbäcks nya logistiklösning ökar säkerheten och ger miljövinster

den 21 mars 2017

Lindbäcks kommer att installera en ny och delvis automatiserad logistik-lösning för hantering av volymer i den nya fabriken på Haraholmen och har tecknat avtal med AIT från Umeå.

Martinsons lanserar industrihotell på Fastighetsmässan

den 15 mars 2017

Träkoncernen Martinsons lanserar moduluppbyggda industrihotell i samband med Fastighetsmässan som inleds i Stockholm i dag. Industrihotellen riktar sig till fastighetsägare som vill erbjuda lokaler för bland annat serviceverkstäder, hantverks- och verkstadsföretag.

Träbyggande motarbetar klimatförändringarna genom lagring av koldioxid

den 20 februari 2017

Byggsektorn står för upp till 30 procent av de globala utsläppen av växthusgaser årligen, och har därför en viktig roll att spela i arbetet med att dämpa klimatförändringarna. Att bygga med trä är en del av problemets lösning, eftersom trä är det enda konstruktionsmaterial som lagrar koldioxid.

Träbyggande i centrum när Peter Eriksson besöker Småland

den 10 februari 2017

Måndag den 13 februari reser bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) till Nässjö i Jönköpings län för att bland annat besöka utbildnings- och utvecklingshubben Träcentrum Nässjö. Hållbart träbyggande är även i fokus då Peter Eriksson gör företagsbesök i Anneberg och Eksjö.

Derome leverantör i SKL:s stora bostadsupphandling

den 2 februari 2017

När SKL genomförde sin stora bostadsupphandling för flerbostadshus gick NCC, med Derome som underleverantör, ut som ett av de fyra vinnande anbuden. Det innebär att Derome nu har möjlighet att leverera flerbostadshus i trä till kommuner runt om i hela landet.

Produktionslyftet ska stärka Flexator

den 31 januari 2017

I januari inleddes Produktionslyftet som internt kommer att kallas Flexatorlyftet. Ett projekt som ska lyfta byggföretaget till nya höjder. – Det kommer leda till ett bättre, starkare och snabbare Flexator, säger Mats Ekegren, produktionsteknisk chef på Flexator.

Weinmann vann största upphandlingen till Lindbäcks nya fabriksanläggning

den 31 januari 2017

Det blir det tyska företaget Weinmann som kommer att leverera Lindbäcks nya produktionslinje för väggtillverkning, ett avtal som omfattar 95 miljoner. Investeringen är en del av en helt ny maskinutrustning till den nya moderna produktionsanläggning som byggs på Haraholmen i Piteå.

Nu växer trähusen mot skyn i Sollentuna

den 29 januari 2017

AB Sollentunahem vill utveckla Västra Tureberg i Sollentuna och berika området med olika typer av bostäder, bland annat med radhus på befintliga bostäder. Kommunen välkomnar nu planerna och har valt att gå vidare med Sollentunahems ansökan om att bygga cirka 86 nya lägenheter i radhus på befintliga tak och ett 16 våningar högt hus, båda i trä.

Rikshem bygger norra Sveriges högsta trähus i Umeå

den 29 januari 2017

Rikshem inleder nu byggnationen av det som ska bli 142 nya lägenheter på Mariehem, Umeå. Fördelat på tre hus byggs 110 hyresrätter och 32 bostadsrätter. Ett av husen blir åtta våningar högt och därmed norra Sveriges högsta trähus. Dessutom blir fastigheterna Green Building-certifierade.

Lyssna på podcasten om balkonger och inglasningar

den 5 april 2017

Det 16:e avsnittet av podcasten FASTIGHET I FOKUS handlar om balkonger och inglasningar. Balkongen har blivit ett extrarum på senare år, men vad är viktigast - form eller funktion? Och hur energieffektiv är egentligen en inglasad balkong?

Hissnande höjder hindrar inte montörer

den 30 mars 2017

Under sin tid som hisstekniker på KONE har Jonas Johansson hunnit med att installera ett åttiotal hissar. Men trots det har han inte vant sig vid höga höjder ännu.

Konsten att göra ett hisslöst hus tillgängligt

den 29 mars 2017

Att kunna bo i ett flervåningshus utan problem är inte självklart för alla. Många äldre, funktionshindrade och barnfamiljer lever idag i hus utan hiss – så kallade hisslösa hus. Även om fastigheten är gammal går det ofta att hitta lösningar som möjliggör att fler kan bo kvar hemma.

En hissresa i trygga händer

den 28 mars 2017

Hissar och rulltrappor ska bara fungera. Så är det. Men ibland inträffar oväntade händelser som är svåra att förutse. Då hjälper Linda Sundin och hennes kollegor på KONEs kundcenter till att lösa problemen.

Midroc tar nya steg i sin träbyggsatsning med Vallen och Ekologen

den 7 mars 2017

Det började med kvarteret Limnologen, massivträhus i åtta våningar, som kom att bli Sveriges kanske mest kända flerbostadshus i bärande, klimatoptimerade träkonstruktioner. Nu går Midroc Property Development vidare och utvecklar sitt kunnande kring teknik och byggprocess med det pågående naturnära området Vallen och det kommande projektet Ekologen vid sjön Trummen i Växjö.

Ny tidning ute!

den 21 februari 2017

Nu är det senaste numret av Fastighet & Bostadsrätt tryckt och på väg ut till läsarna! Klicka vidare för att komma till webbtidningen.

Linköping genomför innovativa satsningar på trygga utemiljöer

den 14 februari 2017

Utemiljön i hela Linköping ska bli tillgänglig för alla generationer. Särskilda satsningar görs förstås i bostadsområden som är utsatta ur ett socioekonomiskt perspektiv. Men även i nya stadsdelar som Vallastaden är ambitionen att involvera attraktiva utemiljöer för att alla grupper ska kunna ta del av ett aktivt fritidsutbud och därmed må bättre.

Kreativa möten i ett modernt Hjällbo

den 14 februari 2017

Hjällbo tillhör de klassiska miljonprogramsområdena i Göteborgsregionen, och som började som en vision om det perfekta svenska medelklass-samhället, men redan efter några år försvann en fjärdedel av befolkningen. Idag jobbas det intensivt med inte minst den så viktiga yttre miljön i området för att skapa ett mer modernt Hjällbo, berättar Lennart Wahlstedt hos Poseidon.

Gigantisk hissleverans till Urban Escape Stockholm

den 14 februari 2017

ThyssenKrupp Elevator Sverige AB levererar 30 linhissar, 6 plattformshissar och 6 rulltrappor till prestigeprojektet Urban Escape Stockholm. I Urban Escape ryms Gallerian, innovationshuset Epicenter, kontor, restauranger, barer, hotell, torg och tak.

Myller av byggaktiviteter i Växjö

den 14 februari 2017

Aktiviteten är påtaglig och pulsen hög i den innovativa byggverksamheten i Växjö, där det också är påtagligt att det eftersträvas en hög nivå vad gäller hållbarhet och mångfald.